Sausainiai su riešutais ir sausainiai su karameliuota šonine

       Tuos pačius sausainius antrą kartą kepu retai. Paprastai patenkinu smalsumą ir daugiau nebandau. Tačiau yra keli receptai, kuriuos karts nuo karto kepu. Tai yra kažkodėl tik žiemą kepami imbieriniai sausainiai iš tastyart ir traškūs sausainiai su šokoladu ir riešutais iš closetcooking. Šitie tai yra absoliutus gėris visus metus. Įdarą dažnai keičiu nuo nuotaikos ir turimų atsargų. Riešutai gali būti bet kokie - lazdyno, graikiški, migdolai ir t.t. Šokoladas irgi - juodas, pieninis, baltas ar mišinys juodo-balto.

Reikės:
150 g miltų 
100 g sviesto
220 g cukraus (rudo, balto arba galit per pusę maišyt)
1 kiaušinis
0,5 a.š kepimo miltelių
žiupsnis druskos
100 g šokolado (galima ir daugiau dėt. Bus tik skaniau)
150 g riešutų (šį kartą dėjau žemės riešutus)

       Sviestą gerai išsukame su cukrumi. Įmušame kiaušinį. Gerai viską išmaišome. Atskirai sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Viską supilame į cukraus ir sviesto masę. Suberiame smulkintą šokoladą ir riešutus. Šaukštu kabiname tešlą ir dedame ant skardos. Paliekame nemažus tarpus, nes sausainiai nuo šilumos išsileidžia.
        Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių. Tik pradėjus ruduot kraštams, galit traukti laukt.



       Na, ir galiausiai mano eksperimentas - sausainiai su šonine. Pirmą kartą juos pamačiau ten pat - closetcooking blog'e. Po kiek laiko Eglė mane apšvietė, kad toks derinys yra paskutinis mados klyksmas kulinarijos pasaulyje.  Atsimenu dar pagalvojau - kas čia per nesąmonė? Kaip galima tai valgyt?  Bet derinys labai jau intrigavo, todėl nusprendžiau pati patikrint, koks vis tik tas šoninės skonis sausainiuose.
       Aišku, visais sausainiais pabijojau rizikuot, todėl ėmiau tik tris šaukštus tešlos. Receptas yra tas pats. Tik be riešutų. Taigi paėmiau kelis šoninės gabaliukus, juos apibarsčiau ruduoju cukrumi ir pakepinau keptuvėje (Pagal receptą reikia kepti orkaitėje). Karamelizuotą šoninę sulaužiau gabaliukais ir sumaišiau su tešla.
       Skonis labai nustebino ir tikrai nesitikėjau, kad bus taaaip skanu. Reikės dar kartą juos kept.

       Gal kas norėtų pasigaminti ledų su karamelizuota šonine

Duona gėlių vazone

       Be to, kad man reikia vaflinės - tokios, tokios arba tokios , dar reikia panini ir, aišku, raudono kitchen aid'o - kaip gi be jo, ania? Tai dabar man prisireikė ir duonkepės. O dar Julė apsuko galvą su savo pasakojimu apie duonkepę... Bet stabdo du dalykai. Pirma - kad pažaisiu mėnesį ar du ir bus viskas. Dažnai taip būna su tokiais dalykais, o antra - mano virtuvė nėra guminė ir šiaip nemėgstu apsikraut nereikalingais daiktas  (O tokia tikimybė, kad ji paliks nereikalinga yra gan didelė). Ai, reik laukt, kol gyvensiu name, kuriame bus didžiulė virtuvė. Tokia, kaip filme "It's complicated".

      
       Jergau, kokia ten virtuvė buvo! Nors geriau pagalvojus, ten ir pats namas idealus. Ir niekaip nesupratau, kodėl Meryl Streep jį norėjo rekonstruot, kai jis ir taip tobulas.


Reikės:
0,5 kg kvietinių miltų + pabarstymui
300 ml vandens
pakelio sausų mielių
1 v.š cukraus
0,5 v.š druskos



1. Iš miltų padarome "šulinį", išberiame mieles ir į vidurį supilame vandenį.
2. Tada su šakute pradedame maišyti. Tik nesugriaukit "šulinio", nes kitaip vanduo išbėgs.
3. Kuomet jau matot, jog vanduo jau susimaišė su miltais, imamės sunkiausio darbo - minkymo. Minkome energingai apie 5 minutes, kol tešla tampa elastinga ir nebelimpa prie rankų.
4. Sudedame tešlą į dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir padedame šiltai valandai.
5. Po valandos tešla turi būti padvigubėjusi. Tuomet ją gerai išminkome dar kartą. Iš tešlos turi išeiti oras.
6. Tešlą ištampome ir ant viršaus dedame įdarą - pomidorus, mocarelą, pjaustytą šoninę, supjaustytas juodąsias alyvuoges, rozmariną. Viską dėjau iš akies - jūs ir taip darykit. Tada atsargiai imame tešlą už kraštų ir užvyniojame viską į vidų.
7. Imame molinį gėlių vazoną... Aišku, naują gėlių vazoną, kruopščiai išplauname, išdžioviname ir vazoną gausiai pabarstome miltais. Tešlą įdedame į vazoną. Dar kažkur skaičiau, kad galima gausiai ištempti aliejumi.
8. Vazoną su tešla dar kartą statome šiltai valandai laiko. O tada jau galime kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

       Nors įdaro iš pradžių atrodė netgi per daug, bet iškepus man jo kaip ir pritrūko. Ir šiek tiek trūko druskos. Šiaip labai skanu. Jei turėsit įkvėpimo tiek ilgai kuistis virtuvėj, tikrai bandykit. Verta.    

       Skanaus!

       Šaltinis - kažkokia Jamie Oliver laida per Kuchnia TV. 


Obuolių pyragas

       Mano nevykę keksiukai buvo išdžiovinti ir sumalti. O iš džiūvėsėlių iškeptas obuolių pyragas. Genialu, ar ne? :D Ir kaip aš anksčiau apie tai nepagalvojau. O kai pagalvojau apie džiūvėsėlius, iš karto ir prisiminiau obuolių pyragą su jais. Ir dar net gerai paieškojusi radau recepto iškarpą iš 1999 m. sausio mėn. "Mano namai"  numerio.



Reikės:
1,5 stiklinės džiūvėsėlių
70 g sviesto
90 g cukraus (dėjau mažiau, nes mano džiūvėsėliai ir taip jau saldūs)
vanilinio cukraus
2 dideli obuoliai
4 mažos kriaušės
saujos šaldytų vyšnių (Nebūtinai. Tiesiog buvo likusių kameroj)

       Keptuvėje ištirpinam 1 v.š. sviesto, sudedam cukrų, cinamoną ir vanilę. Viską pakaitinam. Sumetam supjaustytus obuolius, kriaušes ir vyšnias. Viską paverdam apie 5 min. Tada sudedam į kepimo indą. Ištirpiname likusį sviestą. Jį supilame į džiūvėsėlius ir su šaukštu viską gerai išmaišome, kad sviestas susigertų. Ir viską išberiame ant obuolių, paspaudžiame gerai ranka ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
      Pagal receptą buvo galima daryti kitaip - tiesiog sudėti supjaustytus obuolius, ant viršaus užberti sumaišytus cukrų su džiūvėsėliais ir apdėti plonai pjaustytu sviestu. Taip irgi skanu. Esu kepusi kažkada seniai.

       Skanaus!


   

Sumuštiniai su karamelizuotais obuoliais ir sūriu

       Vieną dieną gyvensiu nuosavam name, turėsiu šiltnamį su pomidorais ir auginsiu ranunkulus. O saulėtais savaitgalio rytais sėdėsiu terasoj ir gersiu kavą su daug pieno ir daug cukraus... ir dar kepsiu sumuštinius. Va tokius:

Reikės:
1 supjaustyto skiltelėm obuolio
1 v.š. sviesto
1 v.š. cukraus
geras žiupsnis cinamono
čedario sūrio
sumuštinių duonos

       Ištirpiname sviestą keptuvėje. Suberiame cukrų ir cinamoną. Kaitiname, kol viskas užverda. Sudedame pjaustytus obuolius ir pamaišydami verdame viską apie 5 minutes. Tuomet imam duoną, dedam plonai supjaustytą sūrį, ant viršaus dedam obuolius, vėl sūrį ir vėl duoną. Laimingieji kepa papini keptuve, o paprasti mirtingieji - sumuštinių keptuve.

Skanaus!
      







Avižiniai keksiukai

Jums reikės:
2 puodeliai avižų
3 puodeliai miltų
500 ml kefyro
150 g sviesto
150 g džiovintų vaisių ir riešutų mišinio
100 g džiovintų abrikosų
2 kiaušiniai
6 v. š. medaus (su kaupu... labai dideliu kaupu)
1 v.š. cinamono
1 v.š. imbiero
1 a.š. vanilės
1,5 a.š kepimo miltelių
0,5 a.š. sodos
1 a. š. druskos

       Visus sausus produktus - avižas, miltus, cinamoną, imbierą, vanilę, kepimo miltelius, druską - suberiame į dubenį ir išmaišome. Sodą užgesiname kefyre. Kiaušinius lengvai išplakame. Sviestą ištirpiname su medumi.
       Viską supilame į sausą mišinį. Gerai išmaišome, supilame džiovintus vaisius ir riešutus. Kepame apie 30 minučių 180 laipsnių orkaitėje.

       Išeina 12 didelių visai nekeksiukiškų keksiukų. Kol šilti buvo, tai visai nieko - valgomi. Vėliau - paliko kieti. Kiek primena duoną su džiovintais vaisiai. Galima įrašyt prie nevykusių keksiukų sąrašo, kuris yra labai ilgas mano praktikoj.
       Sugalvojau, kad juos galima riekėm supjaustyt ir sausai keptuvėj pakepint pusryčiams. Liko dar 5 keksiukai... ech.


Kiaulienos kumpis su daržovėm


       Esu visiška profanė besirinkdama mėsą. Įsivaizduoju, kaip kvailai aš atrodžiau Halėj beklausinėdama moteriškių, ar tai tinka kepimui, ar ne :) Gyvenime nesu dariusi Kijevo kotleto, o ir tik neseniai sužinojau, kad Kijevo kotletai yra daromi iš vištienos krūtinėlės (?), nekepu tradicinių kotletų, nemušu karbonado, apskritai nežinau, kaip išsirinkti gerą mėsą. Tačiau kažkaip sugebu pagamint gerą jautienos troškinį su vynu, suminkyt mėsos kukulius prie makaronų ir ką čia dar aš galiu... Ai, kad gal daugiau nieko ir nedarau iš mėsos. Kažkaip iki šiol tekdavo valgyt kitų paruoštą mėsą, o ne gamint pačiai.
       Na, bet per šias Velykas pasiryžau pagamint kokį mėsos gabalą. Labai norėjau avienos. Kažkada mačiau Halėj ją pardavinėjant... Na, į turgų eit per pietus tikriausiai jau nėra pats geriausias laikas :) Pati kalta, kad ilgai miegojau, tai teko tenkintis tuom, kas buvo likę. O buvo likusi kiauliena.


Jums reikės:
1,5 kg kiaulienos kumpio
pundelis šviežio rozmarino
2-3 v.š. pankolio sėklų
2 v.š. druskos
šviežiai malto pipiro
6 skiltelių česnako
morkų, svogūnų ir saliero stiebų (Daržovių dėjau iš akies. Tai jau ir jūs žiūrėkit pagal save)

       Susmulkiname rozmariną, jį paskleidžiame ant pjaustymo lentos kartu su pankolio sėklom, pipirais ir druska. Nuo kumpio nupjauname odą ir ten, kur yra riebalai peiliu lengvai įpjauname juosteles skersai ir išilgai (Na, spėju, kad žinot, apie ką aš čia). Kumpio gabalą gerai "pakočiojame" ant lentos su prieskoniais, kad visa mėsa gerai jais apliptų.
       Morkas, salierą ir svogūną stambiai supjaustome.
       Tada į kepimo indą įpilame šiek tiek aliejaus, dedame neluptas česnako skilteles, ant jų uždedame kumpį ir ant viršaus visus likusius prieskonius, kurie liko neprikibę prie mėsos. Iš šonų apdedame daržovėmis. Dar galit šliūkštelti raudono vyno... iš akies :) Ir viską kepam apie pusantros valandos 190-200 laipsnių orkaitėje.
       Patiekti su polenta. Iš iškepusio česnako ir atsiradusių sulčių galite pasidaryti padažą - česnaką sutraiškome, supilame į keptuvę visus skysčius, kurie atsirado bekepant, įpilame šiek tiek raudonojo vyno, jei norit tiršto padažo - įdėkit 1-2 šaukštus miltų. Ir viską nuolatos maišydami kaitiname, kol užverda. Padažą perkošiame ir užpilame ant mėsos.
       Kaip pasakytų mano mylimas Jamie - buvo absolutely brilliant! Garbės žodis. Rozmarinas susimaišęs su pankoliu, o salieras su keptu svogūnu ir morkom iš viso tobulas derinys... super!


       Adaptuota iš TV laidos "Jamie at home"

Morengas

       Ar jūs pasitikite receptais, jų proporcijom? Ar visada tiksliai laikotės recepto? Aš nuo vienos nesėkmės - nebesilaikau. Prieš n metų. Tikrai labai, labai seniai troškinau lydeką ir labai norėjau sužibėt. Susiradau lydekos receptą su citrina. Ir nuoširdžiai jo laikiausi. Sudėjau visos citrinos sultis ir dar ant viršaus užbarsčiau citrinpipirių, nes taip buvo pagal receptą ... Na, rezultatą patys galit įsivaizduot. Lydeka buvo be galo rūgšti ir nelabai valgoma. Daugiau prie žuvies nesiliečiau daug metų, o ir receptais nebesivadovauju aklai.
       Tai va, šį kartą morengas pagal Jamie Oliver. Receptas, kurio kiekiai kiek skiriasi - jo puslapyje, jo laidoje (Taip, patikrinau - peržiūrėjau kelis kartus) ir dar kitokius gavau aš. Gal mano kiaušiniai buvo per maži? Bet gi L dydžio. Gal pas juos ten kokie XL dar yra. O gal aš blogai išplakiau? Arba recepte parašyta, kad kriaušių reikia 800 g. Aš nesunaudojau nė pusės indelio kriaušių, t.y. 400 g. Jau ir taip buvo su kaupu apdėliotas visas morengas. Šokolado ir pilnai užteko vienos plytelės. Na, bet svarbiausia vis tik, kad morengas išėjo labai skanus, nors ir daug mažesnis nei aš tikėjausi. Kriaušės, imbiero cukatai ir šokoladas - tiesiog idealus derinys.

Jums reikės:
4 didelių kiaušinių baltymų
200 g cukraus
skardinės konservuotų kriaušių
kokių 5-6 imbiero cukatų
100 g. šokolado
geros saujos lazdyno riešutų

       Išplakame kiaušinio baltymus, kai masė padvigubėja - po to truputį supilame cukrų. Dar plakame apie 7-8 minutes. Masė turi gautis blizganti. Ir patrynus tarp pirštų neturi jaustis cukrus. Jei cukrus jaučiausi, dar šiek tiek paplakit.
       Skardos kampus šiek tiek patepame morengo mase, kad neslidinėtų kepimo popierius. Tada visą masę suverčiame ant kepimo popieriaus ir suformuojame apie A4 dydžio stačiakampį. Kepame apie valandą 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tuo pačiu sumetame lazdyno riešutus į kitą skardą ir kepame kartu su morengu.
       Morengui iškepus leidžiame jam atvėsti. Tada ištirpiname šokoladą su kokiais 5 šaukštais kriaušių sirupo iš skardinės, kartu sumetame susmulkintus imbiero cukatus. Viską užpilame ant morengo, supjaustome kriaušes ir išdėliojame ant morengo. Riešutus susmulkiname ir gausiai apibarstome viršų. Dar pagal receptą buvo galima uždėti plaktos grietinėlės, bet man ir be jos buvo gerai.
       Skanaus!


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP