Kiaulienos kumpis su daržovėm


       Esu visiška profanė besirinkdama mėsą. Įsivaizduoju, kaip kvailai aš atrodžiau Halėj beklausinėdama moteriškių, ar tai tinka kepimui, ar ne :) Gyvenime nesu dariusi Kijevo kotleto, o ir tik neseniai sužinojau, kad Kijevo kotletai yra daromi iš vištienos krūtinėlės (?), nekepu tradicinių kotletų, nemušu karbonado, apskritai nežinau, kaip išsirinkti gerą mėsą. Tačiau kažkaip sugebu pagamint gerą jautienos troškinį su vynu, suminkyt mėsos kukulius prie makaronų ir ką čia dar aš galiu... Ai, kad gal daugiau nieko ir nedarau iš mėsos. Kažkaip iki šiol tekdavo valgyt kitų paruoštą mėsą, o ne gamint pačiai.
       Na, bet per šias Velykas pasiryžau pagamint kokį mėsos gabalą. Labai norėjau avienos. Kažkada mačiau Halėj ją pardavinėjant... Na, į turgų eit per pietus tikriausiai jau nėra pats geriausias laikas :) Pati kalta, kad ilgai miegojau, tai teko tenkintis tuom, kas buvo likę. O buvo likusi kiauliena.


Jums reikės:
1,5 kg kiaulienos kumpio
pundelis šviežio rozmarino
2-3 v.š. pankolio sėklų
2 v.š. druskos
šviežiai malto pipiro
6 skiltelių česnako
morkų, svogūnų ir saliero stiebų (Daržovių dėjau iš akies. Tai jau ir jūs žiūrėkit pagal save)

       Susmulkiname rozmariną, jį paskleidžiame ant pjaustymo lentos kartu su pankolio sėklom, pipirais ir druska. Nuo kumpio nupjauname odą ir ten, kur yra riebalai peiliu lengvai įpjauname juosteles skersai ir išilgai (Na, spėju, kad žinot, apie ką aš čia). Kumpio gabalą gerai "pakočiojame" ant lentos su prieskoniais, kad visa mėsa gerai jais apliptų.
       Morkas, salierą ir svogūną stambiai supjaustome.
       Tada į kepimo indą įpilame šiek tiek aliejaus, dedame neluptas česnako skilteles, ant jų uždedame kumpį ir ant viršaus visus likusius prieskonius, kurie liko neprikibę prie mėsos. Iš šonų apdedame daržovėmis. Dar galit šliūkštelti raudono vyno... iš akies :) Ir viską kepam apie pusantros valandos 190-200 laipsnių orkaitėje.
       Patiekti su polenta. Iš iškepusio česnako ir atsiradusių sulčių galite pasidaryti padažą - česnaką sutraiškome, supilame į keptuvę visus skysčius, kurie atsirado bekepant, įpilame šiek tiek raudonojo vyno, jei norit tiršto padažo - įdėkit 1-2 šaukštus miltų. Ir viską nuolatos maišydami kaitiname, kol užverda. Padažą perkošiame ir užpilame ant mėsos.
       Kaip pasakytų mano mylimas Jamie - buvo absolutely brilliant! Garbės žodis. Rozmarinas susimaišęs su pankoliu, o salieras su keptu svogūnu ir morkom iš viso tobulas derinys... super!


       Adaptuota iš TV laidos "Jamie at home"

14 komentarai:

Loreta 2010 m. balandžio 8 d. 20:54  

Mmmmmm, va tokie postai man patinka:D Noriu kaip:)

Unknown 2010 m. balandžio 8 d. 20:57  

Loreta, :D abejinga saldumynams? :)))

Loreta 2010 m. balandžio 8 d. 23:26  

Aha, visiškai abejinga:)

ieva 2010 m. balandžio 9 d. 09:44  

ale, jėzau, už tokį ilgą miegojimą dantys ant užpakalio išaugs! dievaži! :)

paerzinimui: aviena laaaaaaaabai skani būna, jei tinkamai paruošta :) Labai labai! :) mes pernai, Vėlykoms, avieną kokosų piene su rabarbarais troškinom - dzievuli, kaip skanu! jei recepto neatknisių savo remontiniam jovale, tai... šakės! :)

Egle 2010 m. balandžio 9 d. 10:02  

Ieva, iš kur čia tokį uber-fusion receptą parovei? Auštasis pilotažas, man toks derinys į galvą nešautų... Greitai skubėk dabar po spintas neršt ir ieškot :)

Jurga, ai tu ir taip žinai, kad pas tave viskas gerai ir skaniai atrodo ;)

Unknown 2010 m. balandžio 9 d. 12:45  

ieva, baik erzint :) Avienos jau šimtą metų nevalgiau, bet kai prisimenu jos skonį - seilės renkasi burnoj :D O derinys tai tikrai įdomus ir egzotiškas sakyč :)
Antrinu Eglei ir sakau - marš kuistis po spintas recepto ;)
Egle, ačiū :)

Unknown 2010 m. balandžio 9 d. 12:50  

Loreta, pavydžiu ;) Jei aš būčiau jiems abejinga, tai tikrai sverčiau kokiais 3 kg mažiau nei dabar :)

Asta 2010 m. balandžio 10 d. 20:45  

Ai, o aš tai visgi labiau saldumynų sužavėta būnu :) Kiauliena apskritai man buvus nebuvus, niekad nepasiigstu, o jei iš virtuvės pakvimpa, tai dar irgi pamąstau, ar noriu aš jos, ar nelabai. Kas kita, kai kvepia pyragais, bandelėm ar šokoladais :D Ar vištiena, jei jau apie mėsą :)
Bet nuotraukos labai gražios! Ir trečio mėsiško patiekalo įtraukimas į gamintinų sąrašą taip pat pagirtinas! :))

Milda 2010 m. balandžio 11 d. 00:28  

Aviena yra gerai, bet kiauliena irgi - nesakykit - gerute mesyte.

Nesuprantu kas vyksta pranyko lietuviskos raides kompe.. aaa!

Unknown 2010 m. balandžio 11 d. 17:02  

Aš tai net nebežinau. Persimečiau ant vištienos ir žuvies paskutiniu metu. Dar maltos jautienos kartais perku. Kiaulieną iš viso retai :)Ir apskritai be mėsos galiu gyvent, bet va kartais taip užsimanau ko nors ypatingo :)

egidija 2010 m. balandžio 15 d. 14:59  

bet vat kokios gražios fotografijų spalvos... koks ryškumas... ach... ir koks gi čia aparatas fantastiškas? taip gražiai lieja foną...

Unknown 2010 m. balandžio 15 d. 18:51  

Tavo žodžiai - kaip koks balzamas mano savimeilei :D Ačiū :)
Tiksliau ne aparatas, o objektyvas lieja foną ;) nikkor 50 mm, f 1.8. O Fotoaparas paprastas - Nikon D50 :)

ieva 2010 m. balandžio 20 d. 14:30  

RADAU! moteriškės, radau avienos receptą su kokosu pienu ir rabarbarais!
Jurga, Egle, kuriai rašyt pirma? ar abiem iškart?

jėzau,kaip savim didžiuojuosi dabar :) jaučiu, jog labiau nei tada,kai pagaminau :) :)

Unknown 2010 m. balandžio 20 d. 19:44  

ieva, :D žinok, bandysiu :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP