Sausainiai su riešutais ir sausainiai su karameliuota šonine

       Tuos pačius sausainius antrą kartą kepu retai. Paprastai patenkinu smalsumą ir daugiau nebandau. Tačiau yra keli receptai, kuriuos karts nuo karto kepu. Tai yra kažkodėl tik žiemą kepami imbieriniai sausainiai iš tastyart ir traškūs sausainiai su šokoladu ir riešutais iš closetcooking. Šitie tai yra absoliutus gėris visus metus. Įdarą dažnai keičiu nuo nuotaikos ir turimų atsargų. Riešutai gali būti bet kokie - lazdyno, graikiški, migdolai ir t.t. Šokoladas irgi - juodas, pieninis, baltas ar mišinys juodo-balto.

Reikės:
150 g miltų 
100 g sviesto
220 g cukraus (rudo, balto arba galit per pusę maišyt)
1 kiaušinis
0,5 a.š kepimo miltelių
žiupsnis druskos
100 g šokolado (galima ir daugiau dėt. Bus tik skaniau)
150 g riešutų (šį kartą dėjau žemės riešutus)

       Sviestą gerai išsukame su cukrumi. Įmušame kiaušinį. Gerai viską išmaišome. Atskirai sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Viską supilame į cukraus ir sviesto masę. Suberiame smulkintą šokoladą ir riešutus. Šaukštu kabiname tešlą ir dedame ant skardos. Paliekame nemažus tarpus, nes sausainiai nuo šilumos išsileidžia.
        Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių. Tik pradėjus ruduot kraštams, galit traukti laukt.



       Na, ir galiausiai mano eksperimentas - sausainiai su šonine. Pirmą kartą juos pamačiau ten pat - closetcooking blog'e. Po kiek laiko Eglė mane apšvietė, kad toks derinys yra paskutinis mados klyksmas kulinarijos pasaulyje.  Atsimenu dar pagalvojau - kas čia per nesąmonė? Kaip galima tai valgyt?  Bet derinys labai jau intrigavo, todėl nusprendžiau pati patikrint, koks vis tik tas šoninės skonis sausainiuose.
       Aišku, visais sausainiais pabijojau rizikuot, todėl ėmiau tik tris šaukštus tešlos. Receptas yra tas pats. Tik be riešutų. Taigi paėmiau kelis šoninės gabaliukus, juos apibarsčiau ruduoju cukrumi ir pakepinau keptuvėje (Pagal receptą reikia kepti orkaitėje). Karamelizuotą šoninę sulaužiau gabaliukais ir sumaišiau su tešla.
       Skonis labai nustebino ir tikrai nesitikėjau, kad bus taaaip skanu. Reikės dar kartą juos kept.

       Gal kas norėtų pasigaminti ledų su karamelizuota šonine

9 komentarai:

ieva 2010 m. balandžio 28 d. 20:47  

va, kur aukštoji kulinarija! aš balškausi, žvaigždžių ieškau... o kas panosėj nematau :)

sako, jog su "bacon" neskanu tiesiog negali būt :) nors aš į atlapus kibčiau ir labai karštai ginčyčiausi :)

mudu kalėdinėm dovanom virėm "bacon jam"... man vien nuo kvapo negera buvo, nors kiti dar iki dabar prašo daugiau :)
va, jei susigundysi http://www.notquitenigella.com/2009/10/08/bacon-jam-your-wildest-dreams-come-true/ ;)

Asta 2010 m. balandžio 28 d. 21:02  

Medalis tau, Jurga, už tokius eksperimentus - už drąsą kepti ir drąsą ragauti :D
O bet tačiau, sakinio dalis "tikrai nesitikėjau, kad bus taaaip skanu" suintrigavo... O gal? :D

Milda 2010 m. balandžio 28 d. 21:04  

Bacon jam?! OMG! :))

Sausainukai tai super. Mielai išbandyčiau.

Išduok paslaptį, kad ten pirmosiose nuotraukose per pagrindas?

Unknown 2010 m. balandžio 28 d. 21:28  

IEVA, kaip gali nepatikt keptos šoninės kvapas? :)
Ką ten jau aš... Va, tavo deriniai tai neįtikėtini - man aviena su kokosu ir rabarbais vis dar sukasi galvoj. Vis galvoju, kaip čia man dabar prisiruošt pabandyt. O dabar bacon jam... eina sau!

ASTA, aš net nežinau, kaip apibūdinti tą skonį. Pačios šoninės net ir nesijaučia. Jaučiasi tik toks lengvas sūrumas, kuris ten visai dera. Man kažkodėl ir kažkiek priminė kavos skonį :D

ŽD, ten virtuvinė pašluostė :)

Egle 2010 m. balandžio 29 d. 08:43  

Aš taip laukiau, laukiau, laukiau šio recepto. Pagaliau!! Tik vakar jau neturėjau jegų parašyti OMG!!!

Jurga, nu tikrai, OMG!

Ir nereikėjo taip jau pedagogiškai apie mane :D Bet man labai malonu būt įpintai tarp įrašo herojų :D

Apie Ievutės minėtąjį Bacon Jam, tai kiek pamenu irgi rašiau jau kažkur CO'e. Galima nusipirkti:
http://www.skilletstreetfood.com/baconjam.htm o dar airiai kažkur irgi turi fabrikėlį, kur parduoda visoj UK, tik neberandu adreso..

Bet kaip ieva sako paprasčiau pasigaminti...

Jurga, aš tokią pašluostę radau tarp mamos lauknešėlio man į sostinę, bet vis nedrįstu naudoti :D

tą gi anągi, laikas dirbt ir atiduot duoklę liaudžiai :D

Egle 2010 m. balandžio 29 d. 09:57  

Nu aš dar įkišiu savo snapą. Pamačiau ir susijuokiau net kaip tinka į šios dienos temą:

prašom džiaukitės - Bacon Soap:
http://www.thinkgeek.com/homeoffice/kitchen/da14/?cpg=cj

Unknown 2010 m. balandžio 29 d. 12:59  

Egle, įsivaizduoju, koks jau kvapas to muilo :))) Praeini kvepianti visa šonine ir visi miesto šunys iš paskos :D

Egle, kai gaminsiu kitą kartą, pakviesiu į svečius :) Galėsi įsitikint, kad tai visai valgomas variantas :)

Snieguolė 2010 m. gegužės 20 d. 08:41  

Kepiau siuos sausainiukus. Pradziai atrode, kad tesla per minksta, bet iskilo idealiai, sausainiukai trapuciai. Man per saldus, bet vaikams pats gazas ;-)
O beje, sonine karamelizavau savaitgali, laukem sveciu ir is nemenko sonines gabalo gavosi tik mazas indukas. Na, bet kaip delikatesas, suejo is kart.
Super, dekui, kad esi! :-)

Unknown 2010 m. gegužės 23 d. 20:20  

Jei pamažini cukraus, jie nebesigauna tokie trapūs. Esu kepusi ir su mažiau cukraus, bet ne tas buvo :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP