Sūrio sausainiai

       Nebus jokios įžangos, nes galva ir taip šiandien zvimbia nuo durnų minčių apie gyvenimo prasmę, o dar diena tokia nei šiokia, nei tokia išpuolė. Ir net prieš pusvalandį suvalgytas šokoladinis keksiukas jos nepataisė. Kaip tyčia nusipirkau ne pirmo šviežumo. Na, būna dienų lyg tyčia, ar ne?



190 g miltų
100 g sviesto
1 kiaušinis
100 g. tarkuoto "Džiugo" sūrio
Įvairių prieskonių - džiovintų svogūnų, rozmarino, pankolio, itališkų žolelių mišinio. Iš principo galit naudot tokius, kokius mėgstat.

       Kambario temperatūros sviestą sumaišom su tarkuotu sūriu. Įmušam kiaušinį. Ir pamažu iš pradžių maišant, o vėliau jau minkant suberiame miltus. Gerai išminkom tešlą ir suformuojam iš jos "dešrą", kurią įsukam į maistinę plėvelę ir paliekam šaldytuve 6-8 valandas.
       Šaltą "dešrą" supjaustome maždaug 1 cm storio gabalėliais. Dedame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Sausainių viršų pabarstome prieskoniais.

       - Pirmą kartą kepant rekomenduoju pabandyt įvairius prieskonius. Man labiausiai patiko su svogūnais ir rozmarinais, nors ir kiti buvo skanūs. Ir kitą kartą prieskonius įmaišyčiau į tešlą.

       Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 10-12 minučių. Kai gražiai paruduoja, galima jau traukti lauk. Sausainius būtinai palikit atvėsti ir tik tuomet perdėkit į lėkštę.

       Skanaus!

       Šaltinis - žurnalas "Gastronom" Nr. 05 (2010)



Keksiukai su rabarbarais ir baltuoju šokoladu

 

       Have you seen the muffin man, the muffin man.... įkvėpta charizmatiškojo Ainsley Harriot pristatau nuostabius, minkštus, drėgnus keksiukus su rabarbarais... Taip, taip, Ieva, nepasigirdo. Rabarbarai reabilituoti... Beveik tobuliausi keksiukai mano keksiukų kepimo istorijoj. O keksiukų kepiau daug, tikrai daug ir vis nerasdavau tų vienintelių. Tai va, šitie šiai dienai yra pirmoje vietoje pagal gerumą. Kažkodėl manau, kad tą gerumą davė kuskuso kruopos. Anksčiau įmaišydavau manus, bet kuskusas yra daug geriau. Tiesa, vietom jaučiasi pačios kruopos, bet tai visai nemaišo.



Reikės:
200 g miltų
100 g kuskuso kruopų
130 g cukraus
1 kiaušinis
1 a.š. kepimo miltelių
225 ml pieno
100 g sviesto (dėkit mažiau, nes man buvo šiek tiek per daug)
3-4 rabarbarų stiebų
100 g baltojo šokolado

       Miltus, kuskusą, cukrų ir kepimo miltelius gerai išmaišome dubenyje. Ištirpiname sviestą ir paliekame, kad pravėstų. Lengvai išplakame kiaušinį, sumaišome su pienu ir supilame pravėsusį sviestą. Viską suplakame, bet labai nepersistenkit. Tiesiog, kad viskas būtų vienos konsistencijos. Tada pamažu maišydami supilame į sausą mišinį. Supjaustome rabarbarus gabalėliais, šokoladą stambiai sukapojame. Ir viską įmaišome į tešlą, sudedame į keksiukų formeles. Ant viršaus galite uždėti po keletą baltojo šokolado gabaliukų.
      Man išėjo 9 keksiukai, bet mano popierinės formelės buvo mažesnės nei įprastai. Tai jei formelės didesnės, turėtų išeit 6 dideli keksiukai.
       Kepame apie 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 

       Skanaus!


Meksikietiški paplotėliai

       Aš tikrai nesu pamišus dėl Jamie Oliver, kaip tai galėtų ir pasirodyti iš mano paskutinių įrašų. Man patinka jo laidos, knygos gal ne itin, bet laidas mielai žiūriu. Taigi šį kartą vienas mėgiamiausių mano užkandžių (kartais sueinantis ir kaip vakarienė). Pirmą kartą gamintas labai seniai, kai tik jo laidas pradėjo rodyti vienas lietuviškas kanalas. Ne viską tuomet spėjau užsirašyt, tai teko improvizuoti su žalumynais. 
       Tiesa, neseniai susilažinau. Jei laimėsiu, Jamie Oliver knyga mano... Aš nepamišus dėl jo. Tikrai.



       Pirmą kartą gaminau pagal originalų receptą:
pundelio kalendros (Anksčiau vietoj jos naudojau krapus ir petražoles)
pundelio laiškinių svogūnų
1 paprikos
100 g tarkuoto čedario sūrio (arba kito gerai besilydančio sūrio)
tortilijų
dar galima įdėti čili pipirų, bet mano santykiai su čili yra keblūs, tai aš nededu.

       Kalendrą, svogūnus, papriką smulkiai supjaustome, sutarkuojame sūrį. Viską išmaišome dubenyje ir dedame tarp dviejų tortilijų. Kepame sausai iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies maždaug po minutę.

       Skanaus!

Triufeliai su levandom ir kardamonu

       Ar žinot, jog gegužės 6-oji yra diena be dietų? Tai ta gražia proga galima pasigamint ko nors antidietiško, pvz., kad ir triufelių. Gaminau juos jau senų seniausiai, bet va ... bėda ta, kad jų persivalgiau ir ilgą laiką į tą pusę žiūrėt nebegalėjau :)

       Receptas tai kažkoks miksas iš visur. Proporcijos iš žaidimų aikštelės, levandų triufelius užrodė Ieva, o su kardamonu kažkur pati radau. Tik nebeatkapstau nuorodos.



300 g juodojo šokolado
200 ml grietinėlės

0,5 a.š. levandų
0,5 a.š kardamono sėklų
kakavos apvoliojimui 
smulkintų riešutų apvoliojimui

       Šokoladą ir grietinėlę dalinau per pusę - atskirai levandų ir kardamono triufeliams. Taigi imam po 150 g šokolado ir po 100 ml grietinėlės. Ant mažos ugnies užvirinam grietinėlę, suberiam levandas (smulkintas kardamono sėklas) ir palaikom uždengtas apie 30 minučių. Tuomet levandas (kardamono sėklas) nukošiame ir vėl pakaitiname grietinėlę, sudedame šokoladą ir maišydami ištirpiname. Maišome tol, kol masė tampa vientisa. Masei atvėsus, ją dedame į šaldytuvą 4 valandoms arba laikom per naktį.

       Tuomet kabiname šaukštu sustingusią masę ir rankomis formuojame rutuliukus. Levandų triufelius voliojau kakavoje, o kardamono - smulkintuose riešutuose.

       Skanaus!


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP