Baklažanai su ožkos sūriu


       Nemėgstu ožkos sūrio. Jis smirda. Smirda taip, kaip tos ožkos kažkur pakeliui link Cadaqués. O dar tas skonis, liekantis burnoj! Net mano katinas, pasivogęs gabaliuką sūrio, numetė neėdęs jo kitam kambaryje!  
       Nežinau, gal aš pirmą kartą valgiau ypatingai neskanų ir ypatingai smirdantį ožkos sūrį, kuris mane ilgam atgrasė nuo šito sūrio. Bet vakar aš pasiryžau... Stovėdama parduotuvėj ir beuostydama visas ten buvusias ožkos sūrio rūšis, akimirksniu atsidūriau Ispanijoj pas tas aukščiau minėtas ožkas. Kaip tais man ta kvaila banda visada iškyla prieš akis pauosčius ožkos sūrį. 



       Išsirinkau, aišku, beveik jokio kvapo neturintį puskietį Rondin President sūrį. Receptas labai paprastas. Galima sakyti, kad atskiras jo dalis įkvėpė Miglė ir Vilma per tarptautinę blogerių dieną ir dar Gastronomo kažkuris numeris. Išėjo tikrai labai skaniai. Būtent tas sūris man labai ten tiko ir patiko. 

Reikės:
1 didelio baklažano
1 paprikos
2 gabaliukų po 100 g ožkos sūrio
baltos duonos
2-3 v.š. saulėgrąžų, moliūgo sėklų ir pinijų riešutų mišinio (jei ko neturit, tai tikrai nebėkit pirkt. Galit naudot vien tik saulėgrąžas, moliūgus ar pinijų riešutus. Arba išvis galit nedėt)
aliejaus patepimui
šviežio baziliko

       Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių.
       Baklažaną pjauname išilgai - apie 1 cm storio gabalais. Lengvai aptepame alyvuogių aliejumi. Stambiai supjaustome papriką, kurią taip pat aptepame aliejumi. Sudedame į skardą. Ten pat įtaisome ir ožkos sūrį. Duoną supjaustome kubeliais. Ją kartu su sėklom sudedame į kitą skardą.
       Viską kepame orkaitėje. Duoną su sėklom - apie 10 min. Kai gražiai paruduoja, traukiam lauk. O baklažanus su paprika pakepame dar kokias 5-10 min, t.y. bendras baklažanų ir paprikos kepimo laikas būtų 15-20 min.
       Iškepusias daržoves išdėliojame lėkštėj. Ant viršaus uždedam sūrį, apibarstom keptom sėklom, baziliko lapeliais ir užpilam padažu.

O padažo vos nepamiršau:
2 v.š. alyvuogių aliejaus
1 v.š. citrinos sulčių
1 v.š. balzamiko
druskos, šviežiai maltų pipirų pagal skonį

       Viską gerai sumaišome. Proporcijas pasireguliuokit pagal savo skonio receptorius. Aš, regis, šiek tiek daugiau pyliau citrinos sulčių.

Skanaus!

12 komentarai:

Egle 2010 m. birželio 16 d. 19:38  

Nugi Tamsta kliedit tikrai, kad ožkos sūris yra NEskanus. Tikrai. Rimtų rimčiausiai. Nėra neskanaus ožkos sūrio arba Jums pastaikė sugedęs ar tikrai nevykęs.

Jei rimčiau, tai man skaniausias A. Ėmužienės rankų darbo sūriai, kurie būna Tymo turguj ketvirtadieniais (skaniausias su juodaisiais pipirais ir su kepintom kanapėm. Va šitie:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=4645349&id=219727620109).

O jei parduotuvinis - tai šitas:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=4645350&id=219727620109
http://www.facebook.com/photo.php?pid=4645352&id=219727620109

Dar įdomų turiu užfiksavus, voliotą pelenuose, bet šitas buvo absoliučiai sūūūūrus sūrus.
http://www.facebook.com/photo.php?pid=4645361&id=219727620109

Unknown 2010 m. birželio 16 d. 19:54  

Egle, man jie smirda!!!! Kažkada dar ragavau pas tą ūkininką, kuris žan žaką pardavinėja - SMIRDA!!! ir dar tas skonis burnoj sukramčius - FUI!!!

Tą parduotuvinį draugė buvo atsivežusi ir ... išsivežė namo atgal :DD

Negaliu jo vieno valgyt niekaip. Va, su daržovėm man jis labai gerai nuslydo ir ten tokį gerą skonį davė. Nors būtent šitas, kurį nusipirkau, buvo visai nieko ir vienas.

Egle 2010 m. birželio 16 d. 20:22  

Einu ieškot kokis čia tas tavo sūris... :)
Sutinku, kad jie turi specifinį kvapą, bet man jie tikrai nsmirdi :)

Kur kas smardesni avies pieno sūriai :) Bent jau mano nosiai. Nors ir tie nesmirdi :)

Anonimiškas 2010 m. birželio 16 d. 21:11  

Va kas iš tikrųjų smirda ir šlykštu - aviena. Bet kaip pagaminta - nepraryčiau nė kąsnio. Fui fui fui.

Milda 2010 m. birželio 16 d. 21:40  

Koks dar smirda??? Kvepia! Myliu ožkų sūrį.. niam.. :)

Unknown 2010 m. birželio 16 d. 21:46  

Mergos, baikit. Aviena yra gerai. Ji tikrai NEsmirda :DDD Avies sūriai irgi Nesmirda, o ožka smirda ir dar kaip :P

Anonimiškas 2010 m. birželio 16 d. 22:24  

Egle, Facebooko nuorodos-atsidaro pirminis puslapis ir jokių sūrių nesimato. Gal galite parašyti kokį reikšminį žodį, pagal kurį būtų galima surasti sūrių foto?

Unknown 2010 m. birželio 17 d. 06:41  

Anonime, Eglės sūrių nuorodas bandyk žiūrėk čia:
http://www.facebook.com/home.php#!/album.php?aid=178339&id=219727620109&ref=pb dabar turėtų atidaryt.

Egle 2010 m. birželio 17 d. 07:16  

Anonimui >> labai įdomu, man rodo viską. bet kokiu atveju, jei atidaro žaidimų aikštelės gerbėjų puslapį, pasirinkite skiltė 'Nuotraukos', albumą 'Sūriai' ir po nuotraukomis viskas paaiškinta, surašyta ir sužymėta ;)

Jurga, man tai joks sūris nesmirdi :))) Nebent Époisses, kurio neteko nei uostyti, nei ragauti, bet žmonės šneka, kad jis yra labiausiai dvokiantis sūris pasaulyje. Kai teks pauostyt ir paragaut pasakysiu ar jis tikrai dvokia ;)

Lo 2010 m. birželio 17 d. 07:16  

Ale subtilumas tų sūrių, matyt net neverta ginčytis kvepia jie ar smirda, kiekvienam savaip turbūt :) man asmeniškai ožkos sūriai kvepia nuostabiai - ir kuo aitriau, tuo geriau :) O derinys su baklažanais iš vis nerealus.

Beje, kaip pasidarė liūdna, kad pražioplinau Tarptautinės blogerių dienos šventimą Kulinarijos studijoje. Net pyktelėjau ant savęs už tokį neapsižiūrėjimą :( Pasidalinkite įspūdžiais, prašau :)

Violeta 2010 m. birželio 17 d. 08:22  

nu čia dabar kas?? sūriai turi kvapą, ožkų gan stiprų. Kai kurie sūriai tokie stiprūs, kad nesistebiu, kaip jie gali būti apšaukti smirduoliais :) bet taip jau yra. O va su deriniai su sūriais yra būna tokie fantastiški, kad galima ir numirti netyčia :)))

Anonimiškas 2010 m. rugpjūčio 3 d. 17:06  

Baikit Jūs šposus su nesamonėm gadinti ožkos sūrį. Ožkos pienas vaistines savybes išlaiko tik 15min po pamelžimo. Sūriai remiantis pasauliniu paveldu be chemijos gali išgyventi keletą metų. Jeigu Jūs maišysite originalų(becheminį sūrį) su visokiomis nesąmonėmis, tai valgykite pats ir nereklamuokite kitiems. Aš, esu žmogus, kuris nusistatęs beveik antisemitiškai, bet su nacionaline žydų virtuve sutinku 100proc. Jų išmintis sako, kad pavalgęs sūrio, ar ožkos, ar kumelės turi visą parą nieko nevalgyti. Beveik 20metų gaminu įvairių pasaulio šalių paveldo ožkų sūrius,bet stengiuosi, nemaišyti sūrio su kitais produktais. Asmeniškai pasimokiau, kad dadėjus prie sūrio mėsytės, kiaušinio, lašinukų reikia ilgai ir atkakliai ryti saujomis skrandžio ir dvilikapirštės žarnos vaistus.
Tik lietuviškas ožkos sūris, vynas, miežinis naminis alus,žvakės ir nuostabi nuotaika.
Patarsiu kai susirasite mane pagal Jonas Ožkinis Caprijonas. Su pagarba.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP