Marinuoti burokėliai

       Anksčiau sakydavau - kam daryt, jei galima nusipirkt. Nesitikėjau, kad išauš tokia diena, kuomet aš marinuosiu. Jėzau, belieka tik pradėt uogienes virt.
       O viskas prasidėjo taip nekaltai. Paskolino Eglė savo knygą "Danish food&cooking". Iš pirmo žvilgsnio tokia paprastutė knyga. Perverčiau vieną kartą, antrą... Ir danų virtuvė užkabino iki negaliu. Visi receptai tokie paprasti, produktai tokie lietuviški (išskyrus sūdytą-džiovintą žuvį. Nepamenu pavadinimo. Na, kaip bacalao) - juoda duona, silkė, burokėliai, bulvės.



Reikės:
apie 1 kg burokėlių
3 v.š. balto vyno acto

       Gerai nuplauname burokėlius, užpilame vandeniu, įpilame actą ir verdame, kol išverda. Nupilame vandenį, bet viso vandens neišpilkit. Burokėlius paliekame atvėsti. Tuomet nulupame ir supjaustome riekelėm.

Marinatui:
120 ml vandens
60 ml balto vyno acto
90 g cukraus
1-2 lauro lapai
1 a.š. kmynų
3 gvazdikėliai
druskos ir pipirų pagal skonį

       Visus produktus supilame į puodą ir užverdame. Leidžiame atvėsti. Marinatu užpilame burokėlius, uždengiame ir paliekame per naktį šaldytuve.

       Man to marinato visiems burokėliams neužteko, todėl užpyliau vandeniu, kuriame jie virė. Ir pats marinatas pasirodė kiek per saldus - šliūkštelėjau dar papildomai kelis šaukštus acto.
       Patys burokėliai išėjo labai švelnaus skonio. Beveik kaip pirktiniai. Manau, kad sekmadienio pietūs su kepta menke ir bulvių koše bus tobuli. 

Skanaus!


Papildymas:

       Sakiau... Išprotėjimas visiškas. Gavau menkės praeitą savaitę. Šviežios. Iš Norvegijos. Dieve, koks gerumas. Tiesiog paprastai pakepta ant sviesto. Su bulvių koše (Dar morkų įdėjau, nes pamačiau, kad bulvių neužteks). O burokėlių skonis šiandien iš viso nerealus. Ką ten rašiau apie pirktinius? Pamirškit. N kartų geriau.



14 komentarai:

Milda 2010 m. birželio 20 d. 10:38  

Žinau, kad kartojuosi, bet... super gražios nuotraukos. Nors burokėlių nevalgau.

Kristina 2010 m. birželio 20 d. 11:00  

Skaniai atrodo. Kažin, kiek jie laiko taip šaldytuve gali išstovėti?

Zivile 2010 m. birželio 20 d. 12:42  

Iš mano patirties, danų marinatai yra labiau saldesni nei mūsiškiai. Net silkė saldi :)

O šiaip šaunuolė! Labai patinka tavo blogas :)

Unknown 2010 m. birželio 20 d. 18:04  

MILDA, ačiū :)

KRISTINA, manyčiau, kad šaldytuve tikrai ilgai galima laikyt.

ŽIVILE, kai parašei apie silkę, prisiminiau, kad pasakojo, jos norvegai saldžią silkę valgo :)
Smagu, kad patinka :) Ačiū :)

GAMYKLELE, tikrai bandyk. Šiandien jie visai kito skonio. Tikrai labai skanūs :)

Egle 2010 m. birželio 20 d. 19:27  

Ačiū už receptą, darysiu ir aš :))) geruliai atrodo.

Unknown 2010 m. birželio 20 d. 19:38  

EGLE, ačiū už receptą? :D Tai tau ačiū už knygą :)

Egle 2010 m. birželio 20 d. 19:58  

Jurga :) bet gal aš be rekomendacijų net nebūčiau bandžius, o dabar tikrai bandysiu :)

Violeta 2010 m. birželio 21 d. 08:27  

Tu - dievas! Nebeturiu aš daugiau čia žodžių :)

Unknown 2010 m. birželio 21 d. 09:13  

Violeta, :DD

ieva 2010 m. birželio 21 d. 09:16  

Saule, dar pora "slovikiukų" padaryk ir mes vietiniam turgelyje parduosim - nurungsim visus parduotuvinius "slovikus", garantuotai!

man širdis iš laimės plazda, kad judvi su Egle į danišką viruvę nagus kišat :)

Unknown 2010 m. birželio 21 d. 09:33  

Ieva, manai, kad nurungtumėm? :))) O tu gal žinai, kokių gerų nuorodų į danų virtuvę? Aš vakar ieškojau. Radau kelis tokius visai pusėtinus blogus.

Anonimiškas 2010 m. birželio 21 d. 22:58  

Nu niam niam. Dievų maistas visiškas.
Tikrai, kai grįšiu namo rudeniop, marinuosiu savus burokėlius taip pat.
Pagyros nuotraukoms taip pat ;)

Kristina 2010 m. birželio 22 d. 13:21  

aš jau pasidariau - patvirtinu, kad jie be galo skanūs ;)

Unknown 2010 m. birželio 22 d. 20:25  

IEVA, ačiū :)

KRISTINA, svarbiausia, kad tavo vaikui patiko ;)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP