Džiovinti pomidorai



Reikės:
2 kg vidutinio dydžio pomidorų
druskos
šviežio čiobrelio, baziliko
alyvuogių aliejaus

        Pomidorus perpjauname per pusę. Aš kažkodėl juos supjausčiau į keturias dalis. Išdėliojam skardoje, užberiam druskos, čiobrelių. Džiovinam 60 laipsnių orkaitėje tol, kol išdžiūna, bet neperdžiovinkit (Aha, labai gudrus pasakymas. Aš tikriausiai iš tos baimės perdžiovint nebūsiu iki galo išdžiovinusi jų). Man džiuvo apie 8 valandas. Būtinai orkaitę palikit šiek tiek pravertą (tarp durelių galit užkišt peilį ar mentelę), kad drėgmė išgaruotų. Taip džiovinti pomidorai ir užpilti alyvuogių aliejumi gali laikytis šaldytuve savaitę. Arba galima užsišaldyti.


       Jei norit išlaikyt ilgiau, tuomet puode užvirinam baltojo vyno actą (300 ml), sumetam pomidorus ir 2 česnako skilteles (Viena skiltelė vienam stiklainiui), pavirinam 5 minutes ir paliekam atvėsti. Nupilam skystį ir į stiklainius sudedam pomidorus, po česnako skiltelę, kelis baziliko lapelius ar šviežio čiobrelio šakelę, užpilam alyvuogių aliejumi. Tuomet stiklainius statom į puodą (dangtelius tik šiek tiek prisukam), pripilam vandens beveik iki stiklainių viršaus (palikit kokius 2 cm neapsemtus) ir ant vidutinės ugnies kaitinam 30 minučių. Paliekam atvėsti, gerai užsukam dangtelius ir dedam į šaldytuvą. Ragaujam po mėnesio.
       Tai va toks gan paprastas procesas. Kiek jis bus vykęs ir kiek man jie laikysis sunku dar pasakyt. Bet su salotom ir su makaronai buvo labai gardu.


  • Iš 2 kg pomidorų išėjo dvi pilnos skardos. Sudžiūvus - liko tik viena skarda. Ir išėjo tokie du mažutėliai indeliai. Ai, dar pasilikau jų šiek tiek salotoms ir prie makaronų.
  • Gūglas davė du pomidorų ruošimo būdus. Vieni sėklas išima, kiti jas palieka. Kodėl - nežinau. Aš pabandžiau per pusę, t.y. iš dalies sėklas išėmiau, o kitą dalį palikau su sėklom. Man su sėklom labiau patiko, nes kaip ir daugiau to pomidoro lieka. 
  • Džiovinimui pomidorai turi būti mėsingi. Pirkau iš turgaus kaip ir lietuviškus. Bet, aišku, jie nebuvo tokie, kokių norėjau.
  • Ar dar gaminsiu? Jei gausiu normalių mėsingų pomidorų - taip. Priešingu atveju pirksiu iš Pilies g. esančios parduotuvės. Ten brangiau nei eiliniam PC, bet ir milijoną kartų skaniau. 
Šaltinis - google'as ir Chez Pim

31 komentarai:

Egle 2010 m. liepos 21 d. 20:44  

Ooooo.... sulaukiau :) Naaaais :) tikrai labai nais. Noriu ir aš pabandyt jau :)

P.S. tavo vegetaras labai juokingas ;)

Indrė 2010 m. liepos 21 d. 20:44  

Atrodo tu skaitai mano mintis :) kaip tik šiandien įsigijusi gan neblogų saulėje džiovintų pomidorų, ėmiau ieškoti kaip čia geriau namie pasidarius ;) kai tik bus lietuviškų - būtinai darysiu. O kažin, visos rūšys tinka?

Rima Stefanija Petrauskaitė 2010 m. liepos 21 d. 20:50  

o aš dėmesį atkreipiau į katiną vegetarą, kuris tiesiog negali suturėti letenų nuo pomidorų. :D

Bri 2010 m. liepos 21 d. 20:53  

Pirma nuotrauka(-os) super! :)) Apie kates daug nenusimanau, tačiau niekad nebūčiau pagalvojus, kad jos mėgsta pomidorus:))

Labai šauniai atrodo rezultatas, aš esu bandžiusi tik saulėje, balkone džiovinti... Turbūt nė nereikia sakyti, kad išėjo šnipštas ir teko išmesti:)) Būtinai kada nors pabandysiu ir orkaitėje, reikės iš turgaus nusipirkti skanių, mėsingų pomidorų :) Toje Pilies krautuvėj dar nebuvau, nors pro šalį praėjau ir labai knietėjo užsukti.

Unknown 2010 m. liepos 21 d. 20:55  

Egle, tikrai bandyk :) Labai skanu buvo su makaronais. Niam.
Aš begūglindama ir pas tave buvau užėjus :) Bet tu pirkau jau džiovintus ir tada virinai acte? Kaip tau laikėsi? normaliai? Bijau, kad juos tikrai būsiu išdžiovinusi ne iki galo.

Indre, kiek aš išskaičiau, tai geriausiai tinka slyviniai pomidorai. Jie yra pakankamai mėsingi ir nedideli :) Bet turguj nieko panašaus neradau, tai teko tenkintis paprastai Kietaviškių pomidorais :))

Indrė 2010 m. liepos 21 d. 20:57  

Valio - tokie auga pas mieliausiojo mamą šiltnamyje. Dabar beliko sulaukti derliaus. Whoop whoop (sun). Būtinai konservuosiu.

Unknown 2010 m. liepos 21 d. 20:58  

Rima, aš turiu slėpt pomidorus nuo jo šaldytuve arba įkišt giliai į spintelę, kad nepasiektų :) nes kitaip tik spėju nusisukt ir nebėra jau. Tas pats ir su agurkais, ir su melionais, ir su persimonais... :)))

Bri, aš buvau pagalvojus, kad tokiu oru tikriausiai galėtų išdžiūt ir pas mus :)))
O toj krautuvėlėj tikrai labai skanūs džiovinti pomidorai!

Unknown 2010 m. liepos 21 d. 20:59  

Indre, baltai pavydžiu! :))) Gal parduotum? :D

Indrė 2010 m. liepos 21 d. 21:02  

Neįsivaizduoju kiek ten jų bus, bo augino net kelias rūšis. Bet jei duos daug mielai padovanočiau, tikrai negaila :)

Egle 2010 m. liepos 21 d. 21:07  

Tu kalbi apie "Sapore d'Italia"? Nu, ten tai jo- - pomidorai nerealus. Kaip beje ir sūriai, kurių didelė iš mano (ne)mylimos Sardinijos (rekomenduoju Pecorino Sardo).

Tiesa, bent jau anksčiau ir Tappo d'Oro būdavo puikūs pomidorai, tik nežinau kaip dabar.

Egle 2010 m. liepos 21 d. 21:09  

Ai, o maniškiai laikės puikiai. Bet jų greit neliko, tai nežinau koks jų galiojimo laikas. Aš džiovintus perku 'Sveikuose produktuose'. Visai nebrangiai gaunas.

Ieva 2010 m. liepos 21 d. 21:14  

Oooo, džiovinti pomidorai! Mano silpnybė. Nuostabiausias salotų ingredientas. Iki šiol pačiai neteko namie džiovinti pomidorų, bet nuojauta kužda, kad greitu metu išmėginsiu.
P.s. Pirmosios nuotraukos nerealios! Smalsioji vegetarė :D

ieva 2010 m. liepos 21 d. 21:31  

Jurga, pomidorai pagal Eglę lakosi beveik 3 mėnesius :) bent jau pas mus šaldytuve :)

Indrė 2010 m. liepos 21 d. 21:45  

To ieva -> tai matyt nepatiko, kad taip ilgai valgot :D (arba didelius kiekius prigaminai)

ieva 2010 m. liepos 21 d. 21:59  

Indre, žinok, mums patiko taip, kad mes galvas pametėm! O įsivaizdavom, kad, oi, kokie racionalūs žmonės esam :):)
Apėmė visiškas apžoriškumas ir aš 5 stiklainėlius pomidorų prikimšau!

Viktorija 2010 m. liepos 21 d. 23:01  

Kaip skaniai atrodo :) Aš laukiu, kol pas tėvus bus savo pomidorų perteklius ir tada būtinai džiovinsiu. Šiandien kaip tik suvalgėm pirmą šiltnamyje prinokusį :)

Unknown 2010 m. liepos 22 d. 08:56  

Indre, :) ačiū.

Egle, aha, apie tą pačią parduotuvę šnekam :)

Ieva, visai nesistebiu, kad tiek prisigaminot. Juk jie tookie skanūs!

Viktorija, pavydžiu šiltnamio ir naminių pomidorų :)

Kristina 2010 m. liepos 22 d. 09:23  

Skamba nerealiai, tikrai pabandysiu ir tarpinį variantą, ir tą "iki galo" su ragavimu po mėnesio :))

Bri 2010 m. liepos 22 d. 10:55  

va va, ir aš pagalvojau, kad šiemet tai gal ir visai pavyktų balkoninis planas:)) ech, gaila, per vėlai susigriebiau, dabar jei pradėčiau džiovinti, pagal kiaulės dėsnį karščiai nuslūgtų...

būtinai nueisiu į tą krautuvėlę Pilies g., o "Sapore d'Italia" tai tikrai viena iš nerealiausių ir totaliai piniginę iščiulpiančių maisto krautuvių Vilniuje:)) ten alyvuogės the best, o į pomidorus žiūrėjau, bet dar neragavau, šiaip pomidorus iš ten manau netgi apsimoka pirkti:) jei dar sakot, kad skanūs...

Loreta 2010 m. liepos 22 d. 13:33  

Šiandien grįžau pažiūrėt vėl ir tvarkingai perskaičiau viską. Labai juokinga - vakar atsidariau ir rodau MB - pažiūrėk, kokios gražios nuotraukos. O jis sako, kad pomidorus pjaustyti reikia ne skiltelėmis, o per pusę, nes kitaip išteka sultys:) Jis mūsų šeimoje gamina, o visokie konservavimai-marinavimai - išvis baisus hobi. Pomidorius džiovina ne vienerius metus, ir tikrai svarbu gerai išdžiovinti, nes kitaip greit pradės pelyti:)

Unknown 2010 m. liepos 22 d. 14:11  

Kristina, bandyk :)

Bri, tu galėsi Italijoj džiovint :)

Loreta, reiks kreiptis į tavo vyrą kitą kartą :) O kiek laiko jis džiovina juos? Aš skaičiau, kad jei didesni pomidorai, tai pjaukit į 4 dalis. Na, pirmas kartas visada būna toks nei šioks, nei toks :)

Dalia 2010 m. liepos 22 d. 15:15  

Turėtų būt smagus receptas rudeniui. Dabar pomidorai dar normaliai nepradėjo derėt, tie parduodami gal iš kokių pavasarį šildomų šiltnamių, gal atvežtiniai, o mūsų paprastame kol kas tik vienas kitas... va paskui kai prasideda derlius kibirais... oj, tada viską galima bus išbandyt. be to ir orkatės kaitinimas 8 valandas darganotą rudenį mielesnis.

Aušra 2010 m. liepos 23 d. 11:12  

Sutinku su Dalia. Nuostabus receptas. Bet rudeniui (ar bent jau rugpjūčio antrai pusei) ir su naminiais pomidorais. Juk augina mūsiškiai pomidorus, kurių veislę apibūdina kaip "jaučio širdis" ar kažkaip panašiai. Vat čia tai pomidorų mėsa. Ir pjaustyti tikrai teks ne per pusę...:0)

Anonimiškas 2010 m. rugpjūčio 4 d. 16:16  

Jergau iš kur tokių gražių stiklainėlių gauti? Mane visuomet labiau patraukia visokių džemų ar uogienių pakuotė (blush)

Unknown 2010 m. rugpjūčio 4 d. 20:27  

Dalia ir Aušra, aš jums pavydžiu naminių pomidorų :) o "jaučio širdis" iš viso yra gėris nerealus.

Anonime, gėda prisipažint, bet aš kartais ir perku dėl gražių stiklainių, o ne dėl turinio :D Tas kairėj esantis stiklainis jau nepamenu, kas ten buvo. Greičiausiai kokie džiovinti pomidorai, o tas kur dešinėj - tai iš Spencerio pirkau garstyčias ar pesto. Gerai jau nepamenu. Bet tikrai spencerinis :)

Citrina ir bulvė 2010 m. rugpjūčio 5 d. 12:01  

Čia tiek jau daug komentarų, tai aš tik parašysiu, kad labai labai labai patinka šitas įrašas. Pomidorai atrodo super, o katė vegetarė tiesiog nerealiai :)) Jėga!!!

Unknown 2010 m. rugpjūčio 6 d. 12:50  

Citrina ir bulve, na, turi, turi jis jau tokį potraukį daržovėms :D

julė 2010 m. rugpjūčio 12 d. 07:02  

oho, pirmoji nuotrauka. iš pat ryto puikiai nuteikia. primena youtube'inį filmuką apie namus sugriovusį meškėną :) o tu pasislėpusi katinuko tykojai ar anas tiesiog nesigėdija ir prie žmonių tokias kiaulystes krėst?

pomidorus džiovinome prieš porą trejetą metų. tiksliau, paprašiau senelio, kad pridžiovintų - mat jis turi tokią džiovyklę, kur sėkloms vaisius džiovina, va. na skanumėlis, aišku, neišpasakytas. toks rrrAAARRRR ir labai labai LABAI umami. bet senelis burbėjo - "tiek pomidorų pridedi, o tiek mažai telieka..". todėl vėlesniais metais nepriprašiau..

Unknown 2010 m. rugpjūčio 12 d. 12:14  

Jis tokio jausmo kaip gėda neturi :D todėl vagia viską prie mano akių. Aš tik atsitraukiau į šoną ir žiūrėjau, ką jis darys. O jam visiškai vienodai, kad aš stoviu už metro nuo jo :)))

Tavo senelis teisus dėl kiekio :))

Unknown 2015 m. rugpjūčio 13 d. 15:09  

Mielas katinukas...:) ir kaip skaniai atrodo pomidorai. :) Tik palyginus mažokai iš tokio kiekio gaunasi jų. Bet verta, nes skonis įtariu tobulas.:)

Kornelija 2015 m. rugsėjo 10 d. 15:34  

Kaip tik turiu daug užsilikusių pomidorų, tai reikės išbadyti savo orkaitės galimybės išdžiovinti pamidorus.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP