Kavos cupcake'ai

     
       Lietuviai suplakė du ganėtinai skirtingus kepinius - cupcakes ir muffins - į vieną, pavadindami juos keksiukais. Kalbininkų tema šį kartą nesiplėsiu. Bet mano galva tai ne tas pats.

       Muffin'ai tradiciškai yra valgomi pusryčiams (bet, aišku, nebūtinai), nes yra labai greitai pagaminami - sausi produktai viename inde, skysčiai kitame, viskas greit sumaišoma, suverčiama į formeles ir voila turim muffin'us. Viduj galit rast visko - šokolado, mėlynių, aviečių, vyšnių, riešutų, džiovintų vaisių ir t.t. Muffin'ai turi būti gražiai iškilę ir susprogę. Na, į juos tiesiog rankos pačios tiesiasi, jie tokie saviakai, naminiai ir minkšti.

       Na, o cupcake'ai... jų visas grožis yra išorėje. Tai tiesiog maži ir gražūs torčiukai. Čia jau negali būt jokio tep lep kaip su muffin'ais. Į juos visada žiūrėjau atsargiai, o riebūs sviestiniai kremai su cukraus pudra nekėlė susižavėjimo. Žodžiu, amerikonų išmislas. Ir dar man kažkodėl asocijavosi su rožiniu barbių pasauliu... Veu! Na va, pagaliau atėjo metas sakiniui prasidedančiam "bet" ... Bet kai pamačiau Call Me Cupcake tinklaraštį... šitie cupcake'ai - kaip pasakytų Kristina - mane iškinkė... Jums irgi bus tas pats. Ties čia ir galima baigt šitą įrašą, nes iš to puslapio greit negrįšit.


       Receptas iš to paties call me cupcake. Labai, labai gardūs, rieboki dėl maskarponės, bet itin derantys su pačiu keksiuku, kuris yra be galo minkštas ir purus. O dar tie lyg netyčia pasitaikantys ištirpę šokolado gabaliukai... mm....mmmm... apsivalgymas garantuotas.   
       Viršus man išėjo pobaisis. Reik praktikuotis. O iš pažiūros juk viskas tiesiog easy peasy, bet nė velnio.... Nors kaltę galima suverst pigiam konditeriniam švirkštui.

Reikės (išeina 12 didelių cupcake'ų) :
100 g sviesto
350 ml cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
2 dideli kiaušiniai (L dydžio)
2 a. š. kakavos
350 ml miltų
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnis druskos
150 ml grietinės*
125 ml stiprios kavos**
100 g smulkinto šokolado***

1. Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
2. Išplakame sviestą iki purumo (masė turi pabaltuoti). Suberiame cukrų, vanilę, po vieną kiaušinius ir viską gerai išplakame.
3. Kitame dubenyje persijojame miltus, kakavą, druską ir kepimo miltelius. Ir dar gerai su šluotele išmaišome, kad visi produktai pasiskirstytų tolygiai. Tuomet po truputį suberiame į sviestinę masę, išmaišome, tačiau nepermaišome. Šiame etape tešla yra labai tiršta ir maišosi sunkiai.
4. Tuomet supilame grietinę. Gerai išmaišome.
5. Supilame kavą. Išmaišome.
6. Suberiame šokoladą ir vėl išmaišome.
7. Kepimo formeles pripilame 2/3 tešlos. Kepame 20-30 minučių (arba kol iškepa) 160 laipsnių temperatūroje. Iškepusiems leidžiame visiškai atvėsti.

Cupcake'ų viršus:
200 ml riebios grietinėlės
250 g maskarponės****
100 ml cukraus pudros

       Cukraus pudrą išplakame su maskarpone iki vienalytės masės. Tuomet atskirame inde iki standžių putų išplakame grietinėlę ir atsargiai sumaišome su maskarpone. Masę dedame į konditerinį švirkštą ir puošiame keksiukų viršų.

* Naudojau Bio grietinę 25% riebumo.
** pagal receptą reikėjo dar ir tirpios kavos, bet jos nedėjau, o dariau taip - 2 v.š kavos užpyliau 150 ml verdančio vandens. Atvėsinau ir įpyliau 125 ml į tešlą.
*** naudojau pieninį Milka šokoladą. Daugiau lietuviškų šokoladų nebenaudosiu kepiniuose.
**** maskarponės nekeiskit varške. Nes bus ne tas. Taip, mažiau kalorijų ir pigiau, bet bus ne tas.

16 komentarai:

surfingtheworldcuisine 2011 m. sausio 31 d. 21:01  

Isties apsvaigimas garantuotas vien nuo tavo nuotrauku!!!

Asta 2011 m. sausio 31 d. 21:24  

oj kaip aš to švediško blogo anksčiau neatradau :)

kalbininkams, tai reiktų paskaitą pravesti, nes visas kepinių pasaulis jiems, deja, sutelpa į vos kelis žodžius

šie cupcakes manęs nesuviliojo, nes aš su kava nedraugauju :) bet nuotraukos žadina apetitą, tad draugaujantiems su kava iškepčiau :)

Egle B 2011 m. sausio 31 d. 21:55  

Vakar maziaus gimtadieniui dariau cupcakes. Pernai su saukstu tepliojau, tokie visai dailus isejo. Siemet mandresne as jau, tai svirksta nusipirkau. Pradejau dekoruot 15 min iki sveciams ateinant.. ir prakeikiau ta svirksta. Be praktikos ten ne kokie papuosimai gaunas. Geriau net nepradet palyginimais kalbet

Asta 2011 m. sausio 31 d. 22:55  

tai kad labai paprasta su švirkštu viskas :)

Egle 2011 m. vasario 1 d. 06:47  

Jurga, a susirgai? :)
Juokauju :) Keksiukai gražūs, o ar skanūs?
O aš pamenu Eglės pernykščius cupcake'us su tuo dangaus mėlynumo kremu... irgi dailūs buvo. Buvo.

Unknown 2011 m. vasario 1 d. 08:47  

Vat nežinau, kas ten su tuo švirkštu, bet viršus neišeina toks, kaip nuotraukose :) Reikia antgalio gero, o mano toks šiaip sau buvo. Ir gal reikėjo tą kremą įdėt į šaldytuvą pradžiai (Kaip skaičiau pas Mukataą visai neseniai), nes man šiek tiek pasileido. Ždž, galvojau, kad bus daug lengviau.

Egle, kai pradėsiu rengtis rožiniais rūbais, tada jau bus tam tikra stadija :D O keksiukai žiauriai skanūs, bet negražūs. Nemeluokit man prašau :)))

vio 2011 m. vasario 1 d. 09:08  

o iškinkytoji :)) man patinka tavo pamišimai, jie tokie nuostabūs :) Ir pasėkmės puikios :) su konditeriniais švirkštais, o gal labiau, kaip sakai su antgaliais tikrai problema, nes pirkau ir nepapigiaiską, bet antgaliai nekokie vistiek.

Rennie 2011 m. vasario 1 d. 09:38  

Labai teisinga įžanga. Ačiū, už puikią nuorodą. Aš turiu iš Britanijos parsivežusi knygą "Cupcakes from the Primrose Bakery", tai joje nerealios nuotraukos ir receptai įvairioms progoms: kalėdoms, krikštynoms, halloween'ui, vestuvems ir t.t... Svarbiausia, kad kiekvienai progai savitas receptas ir papuošimas, kaip maži meno kūrinukai.

Sima 2011 m. vasario 1 d. 16:55  

Prie popietinės arbatos svajonėms apie šilumą...Labai gerai nuteikia, ačiū:)

Dalia, Septyni virtieniai 2011 m. vasario 2 d. 03:07  

Vis dar tylom kikenu iš žodžio "iškinkė" :)
ech, dar mano pirmųjų kapkeikų diena neatėjo, dar net tokių popierinių formyčių neturiu, bet negali žinot, kuomet mane iškinkys.

julė 2011 m. vasario 3 d. 21:24  

Oho, kavos ir su makapooooooone? Tai beveik tiramisu. Jauč', skanu be galo.

Asta 2011 m. vasario 6 d. 13:21  

Aha, Jurga, iš to puslapio tikrai nesinori labai greitai grįžti. Ačiū už šaunią nuorodą :)

Ir žinoma, pagyros tau bei tavo cupcake'ams :) Aš kažkodėl visad linkstu prie paprasčiausių muffin'ų, nes nežinia kodėl, bet man rodosi, kad tas kremas ant viršaus nei ten labai skanus, nei ką... Bet, didelė tikimybė, kad aš baisingai klystu :) Kol neišbandysiu - nesužinosiu. Reiškia, reikia imti ir kažkada tiesiog išbandyti :)) Va! Pasitariau su savimi ir nusprendžiau :D

Kristina (iškinkė) 2011 m. vasario 15 d. 19:23  

Klausai, cioce, noriu paragauti skanumynų.. Prašau, atsakyk garbiems tinklaraščio skaitytojams - negi viską VIENA suvalgai?? :))

p.s. kada mėsytės bus?

Unknown 2011 m. vasario 15 d. 22:57  

Kas čia per provokaciniai klausimai? :D

P.S. Mėsytės artimiausiu metu nebus, nes aš patapau vegetare ... beveik :P

Monique 2013 m. spalio 18 d. 18:51  

oi tas tinklaraštis kažkas stebuklingo. seniai atradau, bet nė karto nieko nebandžiau gaminti (rankos nekilo, na juk vistiek nesigaus gerai :))) ). bet dabar jūsų įrašas įkvėpė, o gal ir man pavyks?
dėl keksiukų "icing'o" - turiu dvi keksiukų receptų knygas, kartkartėmis pasiterlioju, na bet tas kremas taaaip blogai man gaudavosi... na bet ingredientai, iš kurių tada bandžiau, buvo ne tie, tai dabar esu visiškai motyvuota pamėginti pagal šį jūsų publikuotą receptą :)

Unknown 2013 m. spalio 19 d. 22:26  

Monique, tikiuos, kad viskas pavyks kuo puikiausiai :) Reikia tik bandyt ;)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP