Marmurinis keksas

       Kartais užtenka reikiamu laiku, reikiamoje vietoje leptelėti ir tavo noras ima ir išsipildo. Kažkokiu būdu palankiai susiklosčius aplinkybėms fotostudija "t&v Creep" pasiūlė surengti maisto blogeriams tokį mini seminarą maisto fotografavimo tema... visiškai nemokamai. Neįtikėtina, tiesa?
       Tai va, penktadienio vakarą Eglė, Julė ir Laura su vyru susirinkom Creep fotostudijoj. Ir Creep'ai mums pripasakojo daug visko:    
       - Fotografuoti reikia prieš šviesos šaltinį. Šoninė šviesa irgi tinka.
       - Reflektorių galite pasidaryti labai paprastai - tiesiog paklijavę foliją ant kietesnio pagrindo. Dydis gali būti įvairus - nuo 1 kvadratinio metro iki vos 5 cm dydžio. Dar galit naudoti paprastą baltą lapą. Pagal situaciją. Tiems, kas nežino - reflektorius yra naudojamas sušvelninti šešėlius. Pasidarykit, pažaiskit ir patys pamatysit akivaizdų skirtumą.
       - Svarbiausia yra maistas. Ir tiks jis. Todėl jokių žaisliukų ar blizgučių šalia maisto, o juo labiau maiste. Jeigu iš kadro galite ką nors išmesti, tai ir meskite. Kuo mažiau - tuo geriau. Ne mažiau svarbi yra kadro kompozicija. Maistas nuotraukoje turi būti pagrindinis "veikėjas".  
       - Nuotraukoje yra du planai. Pirmas - maistas, antras - indai. Todėl labai svarbu pasirinkti tinkamus indus.   
       - Maistas ir aplinka nuotraukoje gali būti kuriama kontrasto principu arba renkantis panašius atspalvius. Stengtis, kad nesimatytų buitinės namų aplinkos. Išimtys tik patvirtina taisyklę.
       - Poliarizacinis filtras panaikina blikus nuo blizgių paviršių. Labai naudingas dalykas.
       - Niekada nenaudokit blykstės. Tai žino visi bent kiek besidomintys fotografija. 

       Tai va, taip kažkaip padrikai ir papasakojau, atrodo, viską. Daugiau neatsimenu. Nors visa tai truko beveik keturias valandas, vakaras prabėgo labai greitai. Ačiū jiems labai už šitą vakarą. Man buvo be galo įdomu pamatyt tikrą studiją ir išgirsti kaip yra fotografuojamas maistas studijoje. Patikėkit, Jūs nenorit to žinot. O šiaip norėčiau dar, dar ir dar.


       Iš savo nedidelės patirties galiu pasakyt, kad dar padeda kitų (gerų) fotografų darbų žiūrėjimas, kopijavimas. Van Gogas irgi pradėjo piešti perpiešdamas kitų autorių darbus. Paskaitykit apie kompoziciją. Taip pat susipažinkit su savo fotoaparato instrukcija, žinokit, kas yra baltos balansas (geltonos nuotraukos atrodo bjauriai), ISO, išlaikymas ir diafragma. Ir kaip jie veikia tarpusavyje.



       Ir pabaigai paprastas marmurinis keksas. Kaip ne kaip čia maisto tinklaraštis. Pagrindinis kekso receptas yra paimtas iš E. Binkauskienės "Kepinių".

Reikės:
200 g sviesto (82 %)
200 g cukraus (Per pusę maišiau su ruduoju cukrumi. Jei neturit, tai imkit baltąjį)
3 kiaušiniai (L dydžio)
300 g miltų (405E)*
2 a.š. kepimo miltelių
Nutarkuotos vienos citrinos žievelės
3 a.š. kakavos

1. Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
2. Sviestą su cukrumi išsukame (mikseriu ar rankomis) iki purios masės.
3. Po vieną įmaišome kiaušinius.
4. Atskirame dubenyje persijojame miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Ir gerai viską permaišome. Patogiausia tai daryti su plakimo šluotele.
5. Tuomet po truputį įmaišome miltus į sviesto masę.
6. Gautą tešlą padaliname per pusę. Į vieną dalį dedame tarkuotos citrinos žievelės, o į kitą suberiame persijotą kakavą ir gerai išmaišome.
7. Kepimo skardą ištepame sviestu ir šaukštu pakaitome dedame tai kakavinės masės, tai citrinininės.
8. Jei norit, kad keksas gražiai suskiltų, tai tiesiog perbraukite šlapiu peiliu liniją. 
9. Kepame apie valandą 180 laipsnių temperatūroje su ventiliatoriumi arba 200 laipsnių temperatūroje paprastu režimu.

       * Aš dedu 270 g miltų ir 30 g kukurūzų krakmolo (arba galima keisti maltais riešutais), t.y. 10 % miltų masės.  Taip pat dėl švelnumo, minkštumo galima įmaišyti 100 g plaktos riebios grietinėlės. Plačiau galite pasiskaityti čia.

       Skanaus!

31 komentarai:

Saulės pieva 2011 m. sausio 9 d. 14:51  

Niam :))) ar "šlapias" gavosi?


Beje, pirmasis mūsų reflektorius būtent toks ir buvo :D ant kaži kokio sidro reklaminio plakato priklijuota folija, skirta klijuoti po radiatoriais, kad atspindėtų šviesą :) veikė puikiai, bet buvo per stiprus žmonių fotografavimui :) Maistui ko gero pats tas :)

Asta 2011 m. sausio 9 d. 14:51  

Oooo, kaip ačiū už informaciją, už "taisykles", jei taip galima pavadinti :) Ak, aš irgi kada nors išmoksiu fotografuoti... :D
O keksas.. puikus, gražus ir tikrai fotogeniškas :)

Unknown 2011 m. sausio 9 d. 14:59  

Saulės pieva, nea, ne visai šlapias. Daugiau trapus gal, bet man patiko.
Aš ir turiu iš folijos pasidarius reflektorių ir iki šiol naudoju:)) Nors kartais ir man būna per stiprus. Tada baltas lapas suveikia puikiai.

Asta, jei tik noro bus, tai ir išmoksi :)

ieva 2011 m. sausio 9 d. 15:00  

Jurga, man labai įdomu paskaityti buvo. Ir tikrai labai pavydėjau. Labai LABAI :)

pameu kaip universitete fotografuoti mokėmės... apuoką :)

Neringa 2011 m. sausio 9 d. 15:13  

Jurga, super straipsnis! Smagu, kad Lietuvoje rengiami tokie seminarai, tikiuosi ne pirmas ir ne paskutinis ;)

julė 2011 m. sausio 9 d. 15:28  

>> dar padeda kitų (gerų) fotografų darbų žiūrėjimas. Kopijavimas. Van Gogas irgi pradėjo piešti perpiešdamas kitų autorių darbus. Paskaitykit apie kompoziciją. Taip pat susipažinkit su savo fotoaparato instrukcija, žinokit, kas yra baltos balansas (geltonos nuotraukos atrodo bjauriai), ISO, išlaikymas ir diafragma. Ir kaip jie veikia tarpusavyje.

Nū dą, žinai gi, čia yra praktiškai mano planas "kai baigsis mokslai, tai darysiu x-y-z-" papunkčiui.
Turiu omeny, rimtai. Tas vakaras mane sutraumavo - tik gerąja prasme, aišku! - ir dabar net baisu pagalvot, kaip nieko nežinau, kaip nieko nemoku ir ir ir ir viską.}

julė 2011 m. sausio 9 d. 15:34  

Ai, ir dar, smarkiau į temą: Ar ne tas pats bazinis receptas kaip kekse su razinom, katras pas Eglę? Jis nuo pat paskelbimo dienos mano saldžių receptų papkėj pats pirmas, tik vis neišmėginamas.

Ir dar, kaip tau gražiai susimarmurizavo. Aš visuomet arba persistengiu, arba nedasistengiu, mat išeina arba visiška rusva marmalynė, arba tik vos vos tepasimaišiusios tešlos. Pasidalinki paslaptimis ,)?

Viktorija 2011 m. sausio 9 d. 17:49  

Oj, kaip Jums turėjo būti smagu :) Tikiuosi, toks seminaras ne paskutinis, labai norėčiau panašiame sudalyvauti :) O kol kas, bandau mokytis pati, pasitelkusi internetą ir knygas :)

egidija 2011 m. sausio 9 d. 18:58  

atrodo ir tas išvardintas taisykles žinau ir tą, aną pasigaminau... ir prieš šviesą fotografuoju, ir dėlioju, dėlioju, komponuoju... bet yra kažkas dar daugiau nei žinojimas kaip ką daryti. kaip tai įvardinti? talentas? nuojauta? ar išmokstama tokių dalykų?

Asta 2011 m. sausio 9 d. 21:56  

Džiaugiuos, kad kažkam šitaip nuskilo :) Būčiau iš Švedijos parlėkus dėl tokio seminaro. Tik vat kad nieko nežinojau. Ech, gal kitą kartą pasiseks ir man, nes pasimokyti fotografijos ne pro šalį būtų :)

Unknown 2011 m. sausio 9 d. 22:39  

ieva, aš nelabai daug ką ir papasakojau :)

Neringa, aš irgi tikiuos to paties :)

jule, tai va kodėl tylėjai visą vakarą? :D
Jo, keksas kaip pas Eglę. Tai, kad paslapties kaip ir nėr :) Dėjau šaukštą vienos masės, po to šaukštą kitos. Dėjau bet kaip. Tik viršų sulyginau. Ir taip kažkaip išėjo. Galėjo gal biški "marmuriškesnis" gautis :)

Viktorija, tikėkimės, kad ne paskutinis. Pradžiai skaityk bendrus principus - kompozicija, šviesa, taisyklės ir t.t. O tada jau prie maisto gali eit, bet čia tik mano nuomonė :) Arba iš karto "ant maisto" taikyt viską.

Egidija, išmokt tvarkingai fotografuot tikrai galima :) O daugiau... sunku pasakyt kaip ten yra :)

Asta, manau, kad Švedijoj tikrai turėtų būt tokių dalykų :) Nebandei ieškot?

Sima 2011 m. sausio 9 d. 22:43  

Koks kekso grožis... Atrodo, net gaila valgyti tokį dailų :) Kaip visada kartojuos, bet nieko negaliu su savim padaryti, nuotraukų skleidžiama šviesa ir jaukuma tiesiog užburia...Kaip minėjo Egidija, reikia talento...ir Tu jį tikrai Turi.

Viktorija 2011 m. sausio 9 d. 23:24  

Jurga, ačiū už patarimus, tą ir bandau daryti :) Manau, dar būtų labai naudinga, jei kas pamatęs mano nuotraukas, galėtų pasakyti, kas gerai, kas nelabai. Nes iš savo aplinkos galiu išgirsti nuomonę, tik gražu, ar ne. Bet tam, matyt, reikia ieškoti kokių nors fotografavimo kursų :)

Asta 2011 m. sausio 10 d. 00:04  

Jugra, yra, bet kainos įspūdingos Stokholme. Tie patys kursai mažame miestelyje visai kitomis, jau padoriomis kainomis :) Aš Vilniuje spėjau šiokią tokią fotomokyklą palankyti, bet ten daugiau menus ''išlaužinėti'' mokė nei kad pačios teorijos. Naudos buvo, bet dabar kai žinau, kad per tą patį laiką už tą pačią kainą yra žymiai geresnių kursų, tai juokas ima iš manųjų menų foto mokyklos :)
Bet Sidnėjuj aš jau susiradau savaitgalinius maisto fotografavimo kursus ir pirmos algos dalį negailėdama jiems nurėšiu

blphotography.co.uk 2011 m. sausio 10 d. 02:57  

Kaip idomu skaityt buvo, o dar ir kekso receptas... Isbandysiu :)

julė 2011 m. sausio 10 d. 07:54  

Taip, Jurga, būtent - išpūčiau akis, ištempiau ausis ir klauuuusiau. Aš gi fotografijoj net ne beginneris -- nulinukas visiškas .D Tik tėtis jau kiek laiko spaudžia išmėgint ją. Sako, technikos pilna - tik imk ir žaisk.

Unknown 2011 m. sausio 10 d. 09:37  

Sima, ačiū, ačiū :) Visada smagu girdėt, kad patinka :)

Viktorija, tau kompozicijos reikėtų pasimokyt. Kursai nežinau, ar bus naudingi. Nueik į supermamą http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=685127&st=0 Pirmoj žinutėj yra labai daug koncentruotos info pateikta.

Asta, kas iš to, kad pas mus pigiau, bet nieko gero nėra :) O dėl savaitgalinių kursų tai labai smagu.
O kaip suprast Sidnėjuj? Jūs persikraustot?

Wyshnia, tu tai tikrai turėjai beveik viską žinot :)

Jule, Jule, turi galimybes ir nieko nesimokai :)

Viktorija 2011 m. sausio 10 d. 10:07  

Ačiū :) Bėgu skaityti :) Buvau pamiršus, kad į "Supermamas" galima kreiptis visais gyvenimo klausimais :)))

Unknown 2011 m. sausio 10 d. 10:09  

Jo, supermamos... mylimos ir nemylimos, bet kartais praverčia :D

julė 2011 m. sausio 10 d. 15:35  

Beje, gal galima sužinoti tavo kekso formos dydį? Maniškė, matyt, tikra milžinė - pašoviau keksą, tai tikriausiai išeis ne keksas, o plokštainis :D

julė 2011 m. sausio 10 d. 15:37  

Jurga, mooookausi - va savaitgalį baigtinių populiacijų statistiką mokiausi :D Dabar draudimą, rizikos teoriją bei investicijų teoriją mokysiuos :D
Šypt, pasiteisinimai. .)
Beje, gal rekomenduotum kokios lektūros literatūros ar ko nu-li-nu-kui :)? Minėtą SM temą atsidariau kitam lange, analizuosimės .)

Egle B 2011 m. sausio 10 d. 17:11  

Kaip gražiai susisteminot viską su Egle. Tik be galo gaila, kad neišėjo sudalyvaut.
O jie ką, fotkina maistą taip, kad po to jis nevalgomas? Aš berods BBC Good Food skaičiau apie Food Stylist perspektyvas ir ten buvo paminėta, kad dabar tokia tendencija, kad maistas fotkinamas natur ir jų komandos po to suvalgomas :)

Asta 2011 m. sausio 10 d. 23:16  

Jurga, taip, mes į kitą pusrutulį vyro darbo nukelti būsim keletui metelių
Ta nevalgomo maisto fotografavimo tendencija stipresnė JAV nei Europoj, jei neklystu. Apskritai, JAV ir Europos maisto fotkinimo mados gan skirtingos. Norėtųsi į tokius palyginamuosius kursus patekti :)

Unknown 2011 m. sausio 11 d. 09:14  

Jule, išmatavau namie :D formos apačia yra 27x8 cm. Gavosi kas nors?
dėl lektūros eik į SM. Ten va tokiems kaip tu visa medžiaga surinkta.

Egle, ledų iš kiaulės taukų tikriausiai nevalgytum? :D

ASta, wow! Kaip faina! Noriu tokio vyro :D Tikuos, kad blog'e atsiras ne tik vietinių patiekalų, bet ir bus apie pačią Australiją :)

julė 2011 m. sausio 11 d. 10:28  

Gavosi gavosi, skanu gavosi :) Toks tikrinis, kaip kad iš vaikystės beveik - tie pakraščiukai tokie sausi, trupantys, smėliniai beveik. Mmmm.

Ir planuose atsirado normali. Kekso. Forma.

Matai, man tešla išėjo laaaabai tiršta, tai aš jos tiesiog per visą skardą neišlyginau - gal tik 2/3 ilgio užpildžiau, o ji pati ir nepasiskleidė. Todėl išėjo trumpesnis, bet padoraus storio.

Egle B 2011 m. sausio 11 d. 13:44  

Jurga, oj nevalgyčiau, tikrai nevalgyčiau :) Vadinasi, jie amerikietiškai fotkina, kaip Asta sako.

Asta 2011 m. sausio 13 d. 18:52  

Jurga, tau ne tokio vyro reikia, bet tokio darbo :)
Apie Australiją stengsiuos rašyti viską :)

Renata 2011 m. sausio 17 d. 00:09  

Labai įdomu buvo paskaityti, man irgi tik pradedančiai draugauti su fotografija, bet kadanors išmoksiu, tvirtai tikiu :) O ir kekso receptas labai naudingas, brangusis jau seniai klausia kada gi aš pagaliau jam keksą iškepsiu :) Bandysim.

Asta 2011 m. sausio 21 d. 00:23  

Skubu pranešti, kad saulėta virtuvė savaitgalio rendez-vous įteikia "Stylish Blog Awards" apdovanojimą! :))

Daugiau: http://sauletavirtuve.wordpress.com/2011/01/21/sluoksniuotas-medaus-tortas-ir-stylish-blog-awards/

Unknown 2011 m. sausio 21 d. 09:10  

Asta, labai ačiū už apdovanojimą :)

Anželika 2011 m. sausio 22 d. 01:06  

Skiriu šiam tinklaraščiui „Stylish Blogger Award“
http://www.kainetingiu.com/2011/01/stylish-blogger-award.html

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP