Sausainiai su šokolado gabalėliais

      Tai gi va... Fone lengvai skambant M. Buble'iui  ... Šiemet nusprendžiau pasižadėt ne tai, ką darysiu, bet tai, ko nebedarysiu:

       Pasižadu, kad daugiau nebežadėsiu pradėt sportuot - nei nuo sausio 1 dienos, nei nuo gimtadienio, nei kalendorinio pavasario ar vasaros pirmos dienos. Daugiau niekada. Nes pripažinkim, kad sporto klubų aplink mano namus nėra. Ir ačiū dievui. O trenktis kažkur tingiu nenoriu. Ir nebežadėsiu pradėt bėgiot, nors šalia namų yra puikus miškas. Kiek gi galima jaust tą spaudimą, a? 

       Pasižadu, kad daugiau nesuksiu galvos, kodėl nesuprantu tokių filmų, kaip Antikristas, kodėl krentančiuose medžiuose neįžvelgiu falo simbolių... aaa... mmm... Taip, tai buvo parašyta vienoj gudrioj recenzijoj. Ir tas filmas manęs visai nesukrėtė iki sielos gelmių.

       Pasižadu, kad nebenorėsiu perskaityti visų must read knygų. Pripažinkim, kai kurios yra visai neįdomios ir neaišku, kokiais kriterijais remiantis buvo įtrauktus į tuos sąrašus.

       Pasižadu, kad daugiau nežadėsiu, jog valgysiu daugiau daržovių ar sveiko maisto. Ir nebesigraušiu dėl to. Ir nebežadėsiu, kad valgysiu mažiau saldumynų. Ir pagaliau pripažinsiu, kad tai yra neatskiriama mano raciono dalis. 


Reikės (Produktai turi būti kambario temperatūros):
115 g šviežios grietinėlės sviesto (82 proc.)
200 g cukraus (naudojau baltąjį, bet jei turit maišykit su ruduoju)
1 kiaušinis (L)
0,5 a.š. vanilės ekstrakto
180 g kvietinių miltų (405D)
0,5 a.š. kepimo miltelių
200 g stambiai susmulkinto pieninio šokolado
geros saujos stambiai sukapotų lazdyno riešutų

1. Sviestą išsukame mikseriu (arba rankomis) kartu su cukrumi iki purios, pabaltavusios ir vientisos masės. Tai turėtų trukti ne mažiau kaip 5 minutes, jei plaksite mikseriu, o rankomis... hmm...ilgiau... daug ilgiau.  
2. Įmušame kiaušinį ir supilame vanilės ekstraktą. Viską gerai išmaišome.
3. Kitame dubenyje kartu su kepimo milteliais persijojame miltus.
4. Miltus po truputį įmaišome į sviestą iki vientisos masės. Įmaišome šokoladą ir riešutus.
5. Masę išverčiame ant maistinės plėvelės ir susukame į "dešrą". Dedame į šaldytuvą 24-36 val*.
6. Pjauname gabaliuką ir rankomis formuojame teniso dydžio rutuliuką, kurį šiek tiek paspaudžiame. Turi išeiti 12 sausainių. Sausainius apibarstome druska, bet tik šiek tiek, vos vos. Tarp sausainių palikite nemažus tarpus, kad nesuliptų.
6. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 15-18 minučių arba kol gražiai paruduoja. Bet neperkepkit, kaip kad aš padariau. Sausainius ištraukiame ir leidžiame vėsti 10 minučių, tuomet galima perkelti ant grotelių.

* Tai perskaičiau NY times viename straipsnyje apie sausainius. Kažkoks kepėjas padarė eksperimentą. Tešlai leido pailsėti šaldytuve 12, 24 ir 36 valandas. Dabar tiksliai neatgaminu to straipsnio, bet geriausi rezultatai buvo po 36 valandų tešlos poilsio. Ypač tai išryškėjo skonyje, kuris buvo daug intensyvesnis. Tikriausiai realiai reikėtų padaryt tokį eksperimentą, kad būtų galima palyginti rezultatą. Dabar tik miglotai prisimenu, kokie sausainiai išeidavo anksčiau.

Pagal David'ą.

Skanaus!

27 komentarai:

Egle 2011 m. sausio 2 d. 19:26  

Jurga, štai: http://www.nytimes.com/2008/07/09/dining/09chip.html

Su Naujais, dar geresniais ir gražesniais :) ir rėžk dabar iš kur toks dailus kavinukas? :)

Unknown 2011 m. sausio 2 d. 19:29  

Ieškojau, ieškojau to straipsnio ir neberadau :) Ačiū :)

Kavinuką parsivežiau iš Londono. Aš jo tiek norėjau, tiek norėjau, o beveik nenaudoju :)))

ieva 2011 m. sausio 2 d. 20:00  

cha cha cha, tai sakai falo simbolių krentančiuose medžiuose neįžvelgi :)

Jurga, aš negaliu nepasveikint tavęs su tokia drąsia akistata su tiesa, tsakant :) Tad sveikinu! Bet bėgiot mes su Egle tave vis tiek ištempsim ar bent jau pabandysim ;)

ieva 2011 m. sausio 2 d. 20:02  

oi, velnias, pamiršau!
Kodėl tu kavinuko nenaudoji?

Unknown 2011 m. sausio 2 d. 20:16  

Ieva, :D nu, žinok, mane tas filmas pritrenkė kaip reikiant. Tiksliau pritrenkė tai, ką kiti tame filme mato, o aš... aš ten nematau nieko. Absoliučiai nieko.

Matai, aš bėgiot kaip ir norėčiau visai. Vis atsimenu, kokiom degančiom akim Violeta pasakojo apie bėgimą. Aš ir noriu tokį jausmą apturėt, bet nu ... neturiu valios tiek :)

Kavinuką kartais naudoju, bet rytais supranti ... nėr laiko žaist su juo :)

egidija 2011 m. sausio 2 d. 22:07  

bliamba, tokį kavinuką net kavos negeriančios turėdamos pradėtų kavintis. o per ta antikritą trečdalį sėdėjau užsimerkus, kitus du trečdalius pramiegojau :D
sausainiai visus geruosius sausainių bruožus apjungiantys. ir man tokių reik :)

Egle 2011 m. sausio 3 d. 06:58  

Eik tu, koks nerealus!! labai.
P.S. nėr už ką :)

Unknown 2011 m. sausio 3 d. 09:56  

Egidija, šitie sausainiai man ir tokius pačius jausmus kelia :))

Egle, na, taip... pažiūrėt jis nerealus. Norėjau tokio raudono, bet nebuvo :)

Vio 2011 m. sausio 3 d. 09:56  

va kokie rimti pažadai :) patiko :) Užsimaniau ir kavos, o sausainiai tai išvis nužudė, einu gelbėtis ;)

p.s. ir nepersitempk dėl to bėgiojimo/sporto. Organizmas diktuoja viską, todėl per prievartą naudos mažai. Kiek nervų sugadinsi versdama ir spausdama save.

Egle 2011 m. sausio 3 d. 12:30  

Aš žinau kur yra vln raudonas. ne visai toks, bet labai panašus. taupau, nes seną savo sudeginau... o aparatą gaila drožt su malta kava (taupumo programą vykdau, nemaltos pupelės kainuoooooja) :)

Unknown 2011 m. sausio 3 d. 14:10  

Vio, bet tu taip tada aistringai pasakojai apie bėgiojimą! Aš ir taip noriu, bet va... neišeina niekaip... viskas per prievartą kažkaip :) O po to savigrauža, kad neturiu valios ir pan :)

Egle, mmm... raudonas man tiktų prie virtuvės :D

gegiula 2011 m. sausio 3 d. 17:58  

Koks smagutis įrašas!!! Ir sausainiai, ir nuotraukos, ir receptas!

Pažadėk, kad į Londoną atvažiuosi, a? :)

gegiula 2011 m. sausio 3 d. 17:59  

Kas čia per nickas??? 'Žiu' čia buvo šiaip hahah :))

Milda 2011 m. sausio 3 d. 18:01  

dabar eksperimentuoju ir bandau suprasti kodel manes blogeris nepazysta. spaaaamas!

Unknown 2011 m. sausio 3 d. 18:38  

Milda, čia blogerio kerštas, kad taip buvai ilgai jį apleidus :D :P
Šiaip pažadu (dieve, aš ir Aurelijai jau prižadėjus tą patį), kad atvažiuosiu tikrai, bet tikslios datos negaliu pažadėt ;) Bet atvažiuosiu!

anuka 2011 m. sausio 3 d. 21:44  

ak... tokiam kavinuke virtą kavą su pienu gėriau apytiksliai prieš du metus, netgi dar seniau. tas buvo Ispanijoje... tokios skanios kavos tikrai po to ir nesu ragavusi :) bet spėk, ar atsimenu, kaip tas buvo daroma...

tad naujais metais linkiu dažnai naudoti šį kavinuką prie saldumynų verdant kavą :D

Sima 2011 m. sausio 3 d. 22:49  

Perskaičiau ir net nepajutau, kaip iš širdies nusišypsojau. Toks atviras, jaukus ir nuoširdus šis įrašas, jog kitaip ir neįmanoma. Kiekvieną kartą žaviuosi Tavo nuotraukomis, tad ir šį sykį ne išimtis...Jos labai šviesios ir kupinos geros energijos.

Milda 2011 m. sausio 3 d. 22:55  

Merginos, bet cia gi paprastas espreso kavinukas, ju cia kiekvienam kampe yra, na netikiu, kad Lietuvoje nera kur pirkt! :)

Asta 2011 m. sausio 4 d. 00:52  

Kaip smagiai susiskaitė šitie... emmm... (ne)pažadai :) Prie sporto (visų rūšių) ir saldumynų noriu ir aš parašyti nuo savęs didelį pliusą. Nu gi vis tiek nieko nesigaus, kam save apgaudinėt. Kas gali būti geriau už tingų rytą su kava ir sausainiais? Sportas? Neeee... :D

O aš Antikristo išvis nežiūrėjau. Tai dabar jau ir nežiūrėsiu niekada, manau :)

Kas čia dar... labai nuotraukos gražios, o sausainių noriu rytoj pusryčiams labai :))

Unknown 2011 m. sausio 4 d. 08:59  

Anuka, Ispanijoj jau savaime viskas skaniau :) ačiū už palinkėjimą. Vat reiks imt ir pradėt jį naudot dažniau. Bet pirmiausia reik pradėt keltis rytais anksčiau, kad spėčiau viską pasidaryt.

Sima, ačiū :) malonu labai tai girdėt.

Žiupsneli, va būtent, kad ant LT yra šioks toks jų deficitas. O jei randi gražų, tai yra brangus be proto.

Asta, kiek gi galima žadėt tą patį metai iš metų, ar ne? Po to tik sąžinės priekaištai kamuoja :D

blphotography.co.uk 2011 m. sausio 5 d. 22:55  

chi chi, kažkaip buvau pražiūrėjus šį postą.... Aš kaip tik šiais metais tikiu, kad būsiu sportiškesnė, moteriškesnė, organizuotesnė... Gal... :)

Milda 2011 m. sausio 7 d. 21:14  

Tai gal uzvezt? :-D

Unknown 2011 m. sausio 8 d. 11:27  

Gali... Pageidautina raudonų :D

keistai paprasta 2011 m. birželio 18 d. 19:21  

Pasidariau dviguba porcija, toji 'desra' minksta tokia atrodo ir dabar drebu, kad ji rytoj man tikrai normaliai pjaustytusi, ir kepdami sausainukai slapia bala nepasidarytu... nes issirinkau si recepta dovanai :) Eh grazus be galo blogas.. Saunu, kad esat!

Anonimiškas 2011 m. birželio 18 d. 23:35  

ką galėjau padaryti ne taip,kad sausainiai gavosi tragiški. riebalai tiesiog sunkiasi burnoj, sausainiai sprangūs ir sausi.
labai nustebau,kad taip išgirti,o nieko doro nesigavo. iš šio tešlos kiekio gaunasi toli gražu ne 12 sausainių,o kokių 30.
nusivyliau bent kiek :( nebekepsiu daugiau.

Unknown 2011 m. birželio 19 d. 10:30  

Sedindriuke, taip dešra būna minkšta, bet ji šaldytuve sukietėja ir pjaustosi normaliai :) Tikiuos, kad pavyko ir kad apačioj yra ne tavo komentaras dėl nevykusių sausainių.

Anonime, kaip sausainiai gali sunktis riebalais ir tuo pačiu būti sausi ir sprangūs? Neįsivaizduoju, ką darėt ne taip, bet man tokio tipo sausainiai visada išeina. Daug priklauso nuo sviesto riebumo. Iš tokio aprašymo yra sunku pasakyt, ką ne taip darėt.
Dėl sausainių kiekio, tai galbūt gaminot mažesnius nei mano, tai ir gavot dvigubai daugiau.

keistai paprasta 2011 m. birželio 19 d. 19:09  

oi tikrai ne mano ten tas 'neisejes' komentaras. Mano sausainukai tik kepa, ir pabijojusi, kad neisplauktu i viena blyna, kepu juos popierinese keksiuku formelese idejus rutuliuka. Matau orkaitej, kad keksiukai gaunas man dabar jau :))

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP