Apie maistą ir alų



       Vakar mane įtikino, kad alus yra ne tik "tikrų vyrų gėrimas". Alumi galima mėgautis lygiai taip pat kaip ir vynu. Ir lygiai taip pat jį galima derinti prie maisto. Bet pradedu nuo pradžių...

       Prieš geras dvi savaites gavau el. paštu pakvietimą į neformalią alaus ir maisto gaminimo sesiją. Alaus šiaip negeriu. Na, bet aš juk esu atvira naujiems skoniams ir mielai sutikau dalyvaut. Juo labiau, kad intrigavo žodžiai "alaus somelje". 

     Gaminama buvo "Kulinarijos studijoje", o visam paradui vadovavo virtuvės šefas ir alaus somelje Donatas Dobrovolskas. Renginys buvo skirtas maisto tinklaraštininkams. Kas šiaip yra labai smagu, kad vis dažniau yra atsigręžiama į tinklaraštininkus. Dalyvavo -  Žaidžiame virtuvę, Žaidimų aikštelė, Braškės su pipirais, Vyrai virtuvėje, Popas.


Pirmas patiekalas buvo
skrudinti vištienos petukai 
paskaninti rozmarinu, čiobreliais ir česnaku, patiekiami su  troškintomis morkomis (pagal Donatą  Dabrovolską)
2 porcijoms reikės:
10 vištienos petukų
Pundelis čiobrelių
Pundelis rozmarino
2-4 skiltelės česnako
1 čili pipiro
2 - 4 morkos
petražolės
alyvuogių aliejaus
20-30 ml sojos padažo
druskos, pipirų

      Susmulkiname čiobrelį, rozmariną, čili pipirus, supjaustome ir sutriname česnakus. Visus šiuos susmulkintus produktus sumaišome ir užpilame alyvuogių aliejumi. Paruošta mase marinuojame vištienos petukus. Marinuoti vištienos petukai kepami įkaitintoje orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, 20 -30 min.
       Nuvalytas morkas supjaustome plonais šiaudeliais. Petražoles susmulkiname ir dedame kepti į sausai, gerai įkaitintą keptuvę. Apkepinę morkas, pilame sojos padažą. Sojos padažui šiek tiek nugaravus, dedame į lėkštę, kartu su orkaitėje iškeptais vištienos petukais.
       Šis patiekalas buvo patiektas su lager tipo alumi, t.y. Švyturio Ekstra Draught.



Antras patiekalas buvo
baltos žuvies kepsnys, patiektas su kuskusu, feta ir vynuoginiais pomidorais (pagal Donatą Dabrovolską)
2 porcijoms reikės:
2  baltos žuvies filė
30 g sviesto (kepimui)
Šakelė šviežių čiobrelių ir rozmarino
Pundelis daigintų kviečių
1 stiklinė kuskuso
1 stiklinė vandens
1 skiltelė česnako, žiupsnelis ciberžolės
100 g fetos sūrio
10 vynuoginių pomidoriukų
10 žaliųjų alyvuogių
pundelis daigintų kviečių
2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
druska, pipirai

          Žoleles susmulkiname, sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir sutepame (užmarinuojame)  žuvį.
       Nuvalytus česnakus susmulkiname, sutriname ir maišome su stikline kuskuso ir po truputį maišydami mišinį kepiname sausoje, gerai įkaitintoje keptuvėje, kol pasijus malonus kepintų česnakų kvapas. Tuomet tuo pačiu metu atskirame puode viriname vandenį su ciberžole, užvirus pilame į įkaitintą kuskusą. Pamaišome ir uždengiame dangteliu, palaikome 3- 5 min., kol išbrinks. Tuomet įpilame šaukštą aliejaus ir išmaišome kruopas.
      Supjaustome pomidoriukus į 2-4 dalis, susmulkiname  kubeliais sūrį. Paruoštas kuskuso kruopas kepiname  ant sausos, įkaitintos keptuvės ir sumaišome  su smulkintais pomidoriukais ir fetos sūriu. 
     Padažas. Susmulkiname  žalias alyvuoges kartu su daigintais  kviečių želmenimis. Gautą mišinį pagardiname druska ir pilame alyvuogių aliejų.
     Marinuotą žuvį kepiname svieste pabarstydami druska (su druska atsargiai, nes feta yra sūri) ir pipirais iš abiejų pusių 3-5 min. Paruoštas kuskusas patiekiamas su kepinta žuvimi ir smulkintu alyvuogių padažu.
     Šis patiekalas buvo patiektas su Švyturio baltu alumi. Būtent baltas alus labai tinka prie patiekalų, kurie turi šiek tiek rūgšties. Donatas sakė, kad šis alus labai tinka prie caprese salotų.




       Ir galiausiai desertas. Taip, alų, pasirodo, galima derinti ir su desertais. Morkų pyragas su ledais ir keptais migdolais. Patiektas su Švyturio Adler Bock. Keisčiausia yra tai, kad valgai pyragą, užgeri alumi ir atrodo, kad taip ir turi būti. Nėra jokio skonių disbalanso (oi, kaip čia gudriai pasakiau). Receptas bus artimiausiu metu. 



       Dar pora dalykų:
  • Sakė, kad Švyturio baltas alus yra labai skanu su mėtom - tiesiog bokale sugrūdame mėtas, įdedame ledo ir įpilame alaus. Leidžiame šiek tiek pastovėti ir ragaujame.
  • Sakė, kad alus yra labai skanu su juoduoju šokoladu. Tik bėda, kad pamiršau alaus rūšį. Bet tikriausiai bus Adler Bock. Gal kas komentaruose parašys. 
  • Daugiau receptų su priderintu alumi galite rasti www.tradicinekolekcija.lt. Aš jau apžiūrėjau ir netgi radau receptą su sūdytomis citrinomis. Kaip tik mano citrinas jau galima ragauti ir gaminti.

Kruasanai su migdolais

Almond Croissants
       Aš trumpai ir greitai. Jei ne Daina, tai receptas būtų pasirodęs gal tik po savaitės ar dviejų. Bet ji taip gražiai ir ilgai prašė... Nuostabus receptas savaitgalio pusryčiams. Jaučiau, kad tai bus mirtis alyvose. Skonis - dieviškas... Bent jau man. Na, pabandykit patys ir pasakykit man po to, ar aš klydau.

Reikės:
2 vakarykščių kruasanų
15 g migdolų drožlių

Sirupui:
40 ml vandens
1 v. š. cukraus
1 v.š. brendžio

Įdarui:
30 g cukraus
30 g migdolų drožlių
žiupsnis druskos
30 g sviesto (supjaustyto gabaliukais)
1 kiaušinis (S dydžio)

1. Paruošiam sirupą: vandenį, cukrų ir brendį išmaišome ir kaitiname tol, kol ištirpsta cukrus.
2. Įdaras - su smulkintuvu sumaišome cukrų, migdolus ir druską iki vientisos masės. Tuomet sudedame sviestą ir vėl įjungiame smulkintuvą. Ir galiausiai įmaišome kiaušinį. Plakame viską tol, kol masė palieka kreminė.
3. Perpjauname kruasanus išilgai. Vieną dalį aptepame kremine mase. Uždedame kruasano kitą dalį ant viršaus. Tuomet gausiai aptepame sirupu ir apibarstome migdolais. Taip pat gausiai.
4. Kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių. Migdolai turi gražiai paruduoti.

Almond Croissants


Su lengvais pakeitimais pagal Delicious days

       Skanių pusryčių, o aš važiuoju Kaunan į ledo ritulio lygos finalą. Jėė... dvi dienos gero žaidimo.

Tinklaraštininkų tylos diena


Aukas nukentėjusiems galima pervesti į specialiąsias Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos sąskaitas (jas taip pat galima rasti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos internetiniame puslapyje www.redcross.lt):
AB SEB bankas Nr. LT27 7044 0600 0090 8211
AB Swedbank bankas Nr. LT72 7300 0100 0244 8010
AB DnB NORD bankas Nr. LT43 4010 0424 0057 6560
Pervedimo paskirtis – nukentėjusiems Japonijoje.
Taip pat aukoti galite trumpaisiais numeriais:
1891- 5Lt
1892- 10Lt


Lietiniai su brendžiu


       Paėmus naują "Verslo klasės" numerį pirmiausia susirandu Giedriaus Vilpišausko straipsnį. Jis man toks kaip ir savotiškas guru. Giedrius sako, Giedrius žino. Ir taškas. Jei darbe nebūtų prenumeruojamos "Verslo žinios", tai tikriausiai ir pirkčiau tą žurnalą vien dėl jo. Sakau tikriausiai, nes dabar pažiūrėjau į kainą... hmm... Išeitų du bobiški žurnalai. Gaila, kad kelią į savo blog'ą pamiršo.  

       Taigi į Užgavėnių temą blyneliai pagal Giedrių:
       Į dubenį įberiame kelis kupinus šaukštus miltų, įmušame du kiaušinius, įberiame žiupsnį druskos. Tada su šakute išmaišome viską tiek, kiek maišosi. Dabar įpilame šiek tiek pieno. Ir vėl išmaišome. Vėl pieno ir vėl išmaišome. Kuomet tešla pasidaro jau pakankamai skysta, imame plakimo šluotelę. Pieno pilame tiek, kad tešlos konsistencija būtų riebios grietinėlės tirštumo. Tešla turi būti vienalytė, be gumulėlių.
       Tešlą palikite pastovėti pusvalandžiui. Iš tešlos išsikirs plakimo metu susidarę burbuliukai, ir kepami blynai mažiau plyšinės. Tešlai pastovėjus labiau įmirks miltai, todėl bus lengviau kepti, o ir pati tešla bus lankstesnė.
       Keptuvę įkaitiname, patepame lašinių gabaliuku ir samčiu pilame tešlą į keptuvės vidurį. Pavartom, kad blynas gražiai pasklistų per visą keptuvę. Blyną apverskite tuomet, kai jau matysit, kad blynelių kraščiukai yra padžiūvę ir šiek tiek užsilenkę į viršų, o visas paviršius sausas. Iš to kiekio man išėjo 10 blynelių.


       Taigi toliau mums reikės - šiek tiek cukraus, brendžio ir sviesto. Į blynelio centrą dėkit nedidelį sviesto gabaliuką, visą blyno paviršių pabarstykit puse arbatinio šaukštelio cukraus. Lenkit per pusę ir dar kartą per pusę. Žiūrėk, kad sviesto gabaliukas būtų blyno centre, mums nereikia, kad ištirpęs sviestas išbėgtų keptuvėje.
       Keptuvėje ištirpiname šiek tiek sviesto, kai tik jis nustoja putoti, dedame keturis blynelius ir juos paskrudiname iš abiejų pusių. Tuomet imame pusę taurelės brendžio ir pilame į keptuvės vidurį, keptuvę greitais judesiais judiname, kad blyneliai pradėtų slidinėti. Dabar brendį galite uždengti degtuku. Arba jis pats turėtų užsidegti, jei pakaks kaitros. Palaukite, kol ugnis užges ir visiškai nebesijaus alkoholio kvapo. Viskas. Blyneliai paruošti.
       Nepaisant to, kad man alkoholis neužsidegė, blyneliai gavosi tokie, kaip ir buvo parašyta - "skonis pasakiškas, brendis suteikia lengvą džiovintų vaisių prieskonį, vidus minkštas nuo sviesto, o paskrudusi plutelė traška". Žodžiu, fantastika.  
       Skanaus!

"Verslo klasė", 2011, kovas

Sūdytos citrinos

     
Kuo toliau, tuo mažiau žinau. Ir greitai visai nieko nebežinosiu. Stačiai regresas, o ne progresas. Sūdytos citrinos... skamba taip pikantiškai, o pasirodo, kad nieko pikantiško čia nėr. Ir apie tas citrinas, pasirodo, žino visas pasaulis, išskyrus mane, aišku. Tai yra įprastas prieskonis Šiaurės Afrikoje, o ypač Maroko virtuvėje.

Begūglindama radau Hunter Angler Gardener Cook blog'ą. Ten rašoma ir apie rusišką citrinų (?) sūdymo metodą. Tiesiog į pasūdytą vandenį yra sumetamos nuplautos citrinos. Laikoma tris savaites. Labai plonai supjaustoma ir patiekiama prie patiekalų iš laukinių paukščių.... Hmm... Baisu ir ginčytis, bet gal ten vietoj citrinų agurkai turi būt? Kažkaip neteko girdėti, kad rusai taip darytų. Na, bet kaip ten bebūtų grįžtam prie sūdymo.


Reikės:
6-7 citrinų
apie 200 g jūros druskos (tiesa sakant, tai iš akies pyliau)


1. Citrinas labai, labai gerai nuplaunam. Tryniau su nauja kempine, kad neliktų vaško, esančio ant vaisių.

Aišku, betrindama prisiminiau atostogas Ispanijoj. Ten gyvenančiai giminaitei kaimynas buvo atnešęs pilną bliūdą citrinų. Iš savo sodo. O jau aromatas. Išprotėjimas visiškas.

2. Ant stiklainio dugno įpilame druskos. 
3. Tuomet pjaustome citrinas. Paprastai citrina yra pjaunama į keturias dalis, jos neperpjaunant iki galo. Vidus gausiai apibarstomas druska. Bet nieko neatsitiks, jei nupjausit citrinų galiukus ir perpjausit į keturias dalis. Daryk, kaip patogiau.
4. Kiekvieną citrinos griežinėlį apvoliojame druskoje ir dedame į stiklainį. Galiausiai viską užpilame druska. Sandariai uždarome. Aš dar gerokai papurčiau, kad pradėtų greičiau skirtis sultys. Ir stiklainį paliekame keliom dienom kambario temperatūroje. Periodiškai vis pavartom. Citrinos turi pradėti skirti savo sultis ir apsemti pilnai griežinėlius. Jei sultys nesiskiria, galima užpilti išspaustos citrinos sulčių. Tuomet dedam į šaldytuvą ir laikom bent jau 3 savaites. Taip pasūdytos citrinos gali būti laikomos 6-12 mėnesių.
Dar galima įdėti ir prieskonių - cinamono lazdelę, lauro lapų, pipirų, čili, kalendros ar pankolio sėklų.


Naudojimas. Prieš naudojant druska nuo citrinų yra nuplaunama. Paprastai yra vartojama tik žievelė (be baltosios dalies), bet kažkur skaičiau, kad minkštimas irgi yra naudojamas. Taip pat gali būti panaudojamos ir išsiskyrusios sultys (Jums irgi galvoj sukasi tekila?). Dažniausiai yra naudojama tadžinuose - marokietiškuose troškiniuose. Taip pat smulkintas žieveles galima dėtį į salotas, tinka prie mėsos, žuvies. Žodžiu, viskas priklauso nuo fantazijos.


Keli receptai:

Apie sūdytas citrinas rašo:


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP