Nigel Slater ir kepti baklažanai


       Na gi, turiu naują herojų. Ir tai yra ne kas kitas, o Nigel Slater. Jis yra žinomas maisto žurnalistas, jis yra rašytojas, jis yra dar ir laidos vedėjas. Observeryje jau daugiau nei 10 metų turi savo skiltį. Iš viso yra išleidęs per 10 knygų. Pasak wikipedijos, plačiajai visuomenei tapo žinomas 2004 metais, kuomet išleido prisiminimų knygą  - Toast: The Story of A Boy's Hunger. Knyga susišlavė nemažai apdovanojimų. Tarp kurių yra ir geriausios biografijos apdovanojimas. O pernai dar buvo ir ekranizuota BBC1 televizijos. Knygą skaičiau ir man labai patiko.



      Jo laida "Simple Suppers" irgi be galo miela. Man jis yra Nigella Lawson vyriškas variantas. Tik neturi to seksualumo, kuriuo spinduliuoja Nigella. Turi kažką tokio... meditatyvaus. Prieš miegą jo laidos labai gerai susižiūri ir nuteikia raminančiai. 



       "The Kitchen Diaries" (Virtuvės dienoraščiai) yra dešimtoji jo knyga. Ir pats Nigel'as nedvejodamas ją įvardija kaip savo mėgiamiausią knygą. Įžangoje rašo - knyga yra apie tai, ką aš paprastai gaminu namie. Maistas, kurį gaminu sau, draugams, šeimai, vakarėliams, sekmadienio pietums ar užkandžiams, nuo pirmadienio iki penktadienio. Daugelį patiekalų būtų galima pavadinti fast food'u, kadangi autorius mano, kad gyvenimas yra per trumpas, jog leistume visą dieną virtuvėje, tačiau dalis patiekalų yra gaminami nedovanotinai ilgai. Didelis dėmesys skiriamas sezoninei mitybai, vietiniams produktams, vietiniams gamintojams. Na, tai tiesiog teisinga knyga su teisingais receptais ir teisinga nuotaika. Tarkim imbierinio pyrago kepimas yra tinkamas šaltam sausio sekmadieniui arba curry gaminimas vėsų balandžio vakarą. 
       Beveik visi patiekalai yra verti dėmesio. Tikriausiai tai pirmoji knyga, iš kurios aš noriu gaminti ir išbandyti viską. Jei norit kasdien valgyt nekasdieniškai, tai knyga tiesiog privalo atsidurti Jūsų knygų lentynoje. Visi ingredientai yra prieinami ir be galo paprasti. Na, gal su žuvies produktais ant LT būtų problemos, bet galima pakeist kitokia žuvimi, improvizuot ir t.t.




Reikės:
2 vidutinių baklažanų
alyvuogių aliejaus
malto kardamono*
druskos, šviežiai maltų pipirų pagal skonį

Padažui:
3 v. š. natūralaus jogurto
1 v. š. tahini pastos
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. čiobrelių
citrinos sulčių pagal skonį

1. Baklažanus supjaustome riekelėmis. Iš abiejų pusių su šepetėliu aptepame aliejumi. Užbarstome druskos, šviežiai maltų pipirų ir kardamonu. Kepame apie 40-45 minutes orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių.
2. Kol kepa baklažanai, pasidarome padažą. Visus produktus gerai sumaišome šluotele iki vienalytės masės. Įdedame druskos, pipirų pagal skonį. Ir įspaudžiame citrinos sulčių. Irgi pagal skonį.
3. Iškepusius baklažanus aptepame padažu. Patiekiame su ryžiais.

* Geriausia yra naudoti kardamono sėklas ir jas šviežiai susimalti. Skirtumas tarp pirktinio malto kardamono ir šviežiai malto yra kaip diena ir naktis. Aš dar rytais labai mėgstu gerti  kavą su pienu, pagardintą šviežiai maltu kardamonu.

Skanaus!

Pagal Nigel Slater "The Kitchen Diaries" 


P.S. Ne į temą, bet negaliu susilaikyt neparašius. Vakar Mindaugo Maximoj mačiau Jamie žurnalą. Kaina svarais yra 3,99 (arba apie 16 Lt). Kaina litais - 36,99 Lt! Išprotėjo visiškai. Čia juk knygą galima nusipirkti už tokius pinigus.



7 komentarai:

Indrė 2011 m. gegužės 8 d. 12:06  

Atrodo labai labai skaniai - pietums tiktų, gaila neturiu baklažano. Bet kai įgysiu bandysiu būtinai.

O dėl Jamie žurnalo - OMG, nors kai pagalvoju kai senus numerius pirkau iš Ebay tai irgi ne ką pigiau išėjo su siuntimu į Lietuvą... Juk siuntimas +pvm +uždarbis parduotuvei ir išeina tokia kaina :/ todėl tenka zirzti UK gyvenančių, kad parvežtų.

Unknown 2011 m. gegužės 8 d. 12:16  

Nemanau, kad maxima turi tokias pačias kainas kaip eilinis prenumeratorius, nes taip, žurnalą siųstis į LT yra nepadoriai brangu :) Be to, jie platina Jamie produkciją.

In 2011 m. gegužės 8 d. 12:44  

Pamačiau ir vėl užsimaniau valgyt, neskaitant to, kad katik po vėlyvų pusryčių...:)))
O dėl žurnalo, tai už tokia kaina pačio Jamie knyga nusipirkau... o čia žurnalo tokia kaina... kosmosas kažkoks:))

pievauja 2011 m. gegužės 8 d. 14:20  

čia už Jamie žurnalą irgi prašo 10 eurų... Taip kad ne tik lietuvoje brangu :)

Citrina ir bulvė 2011 m. gegužės 8 d. 17:07  

Ale kaip tiksliai apibūdinai - meditatyvus Nigel Slater. Tikrai :) Mes turime jo "Tender" I dalį apie daržoves. Nuostabi knyga tiek dėl receptėlių, tiek dėl daržovių aprašymų (kada, kaip sodinti, kur panaudoti virtuvėje), ypač faina pradedantiems sodininkams :) O tam filmuke kaip jis fainai slyvą nuskynė... :)

Unknown 2011 m. gegužės 8 d. 21:12  

Ineta, nuu... kosmosas kažkoks :))

pievauja, kur čia taip dar prašo tokios kosminės kainos? :)

Bulve, Tender esu nusižiūrėjus. Ir vis taip galvoju pirkt ar nepirkt :)

Milda 2011 m. gegužės 15 d. 21:59  

Savo meilę Sleiteriui aš jau turbūt visur deklaravau. Ir šita knyga yra lobis neišpasakytas.

Labai geras įrašas, beje! Šaunuolė! :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP