Lazanija su špinatais

     
      Tikriausiai pats kiečiausias mitas yra apie špinatus. Neva tai jie turi labai daug geležies. Bet nė velnio jie jos neturi. Taip atsitiko, kad įvyko spausdinimo klaida - netyčia kablelis buvo perkeltas ne į tą pusę, kurioje turėjo būti. Ir taip atsirado mitas, kad špinatai turi beveik dešimt kartų daugiau geležies nei bet kuri kita daržovė. Ištisa žmonijos karta kišo vaikams per prievartą špinatus ir tikėjo (Ir vis dar tiki. Pagūglinkit. Įsitikinsit patys), jog valgydami špinatus bus stiprūs kaip pirmasis Amerikos superman'as - Popajus. Koks pravalas, a? Juokingiausia, kad paaiškėjus klaidai pasigirdo "kaltinimų", jog visą tą laiką multiko herojus vartojo steroidus. Nežinau, kiek pats kaltinimo faktas yra tikras ar išgalvotas, nes radau apie tai tik vienoj vietoj. Bet vis tiek juokinga.    
      O špinatai man labai patinka. Iš turgaus kiekvieną savaitę parsitempiu visą pundą gražių ir jaunų lapelių. Špinatus geriausia valgyti šviežius, garintus arba labai trumpai apvirtus (apie minutę). Nepaisant šito mito apie geležies kiekį, špinatai vis tiek išlieka viena vertingiausių daržovių. Juose gausu skaidulinių medžiagų, kalio, kalcio, magnio, geležies, jodo, floro, vitaminų A, E, K, B1, B2, B6, C. Šviežius špinatus labai  lengva atskirti - jų lapeliai turi būti traškūs. Nuskinti greitai praranda savo vertingąsias medžiagas, todėl reiktų stengtis kuo greičiau suvartoti. Špinatus visada gerai perplaunu, gerai nupurtau vandenį, plastikinį indelį iškloju popieriniu rankšluosčiu, ten sudedu lapelius, uždarau dangtelį ir laikau šaldytuve. Taip špinatai tikrai nesuvys. Tą patį darau ir su prieskoninėmis žolelėmis (bazilikais, petražolėm, kalendrom ir t.t.).
     Tinkamiausi prieskoniai špinatams - muskato riešutas, česnakas, baltieji pipirai, gvazdikėliai ir mairūnai. Bet, aišku, niekas netrukdo eksperimentuoti.

------


       Lazanija labai paprasta ir greitai paruošiama. Receptas nužiūrėtas ir šiek tiek pakeistas iš žurnalo "хлеб и соль", 2011/4. Maišiau kelių rūšių sūrius - turėjau džiugo, kažkokio karvės sūrio iš sūrių turgaus ir avies sūrio - pecorino, kurį Eglė iš monkey dinner atvežė lauktuvių. Et, gerai pasėdėjom "Notre Vie". Naudojau šviežios tešlos lazanijos lakštus. Jų yra pirkti didžiuosiuose PC. Dydis buvo kaip tik mano kepimo indo. Bet jei tokių negausit, tai galit naudot ir tuos paprastus.



Reikės:
padažui:
400 ml grietinėlės (liesesnės) 
150 g kieto sūrio

Lazanijai:
4 v. š. alyvuogių aliejaus
300 g  šviežių špinatų
2 česnako skiltelės
400 g birios varškės
5 lazanijos lakštų 
50 g sūrio (parmezano, džiugo ar kokio kito kieto sūrio)

1. Pirmiausia paruošiam padažą. Puode užviriname grietinėlę, suberiame tarkuotą sūrį ir nuolatos maišydami verdame tol, kol sūris ištirpsta. Puodą nukeliame nuo ugnies. 
2. Keptuvėje įkaitiname aliejų, lengvai apkepame susmulkintus česnakus, tuomet sudedame špinatus. Pakepame kelias minutes. Špinatai turi sukristi. Nukeliame nuo ugnies. Toje pačioje keptuvėje įmaišome varškę. Galite įtarkuoti muskato riešuto. Aš dar dėjau saldžios raudonos paprikos ir šiek tiek čili, bet labai, labai nedaug. 
3. Tuomet imame kepimo indą. Ant dugno dedame lazanijos lakštą, varškės įdaro, užpilame padažu, ant viršaus vėl lazanijos lakštas, įdaras, padažas ir t.t. Galiausiai uždengiame lazanijos lakštu ir gausiai apibarstome sūriu. 
4. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 30-40 minučių. 

Skanaus!

18 komentarai:

Egle 2011 m. liepos 6 d. 13:44  

O, gražioji lėkštė! ir Eglės sūris :) ir lazanija tokia pati skaniausia. norėčiau kaip tik pietums tokios, bet biškį teks luktelt :)

Unknown 2011 m. liepos 6 d. 13:57  

Aha, išmušė ir jos valanda :D Sūris tai žiauriai skanus :)

Citrina ir bulvė 2011 m. liepos 6 d. 14:15  

Tikra tiesa apie špinatus. Citrina dar iki šiol vertina juos geležies prasme, giliai jam vaikystėj į galvą ta tiesa/netiesa buvo įkalta :D Nors šiaip gi vertinga daržovė vis tiek, nenuneigsi. Lazanija atrodo puikiai. Ir tie stilingi vazonėliai su prieskoninėmis žolelėmis ant palangės ;)

egidija 2011 m. liepos 6 d. 14:51  

man irgi tie vazonėliai krito į akį :) kokia tvarkinga palangė!!! kad man tokią...

aguonele 2011 m. liepos 6 d. 14:54  

Brrr o man lietus uz lango i akis krito :(( ojei, cia vasara tokia Lietuvelej?

Unknown 2011 m. liepos 6 d. 17:23  

Vargšas citrina :))) Nors aš ir pati gi ilgai tuom tikėjau. Ir Popajum tikėjau :D

Egidija, vazonėliai iš maximos :) Gal dar yra likusių :)

aguonėle, ai, nesupaisysi to oro. Tai +30, tai lietus antra diena iš eilės. Ir pila kaip iš kibiro :)

Loreta 2011 m. liepos 6 d. 20:18  

Ooooo, mes Panevėžio turguj tokį pat kaip lėkštė servizą nusipirkom :D

Unknown 2011 m. liepos 6 d. 21:00  

Lėkštė yra iš ten pat, Loreta :D Bet kai nuskilo jums. Visas servizas!

Egle 2011 m. liepos 7 d. 07:05  

Nu, o tu skeptiškai kaip buvai nusiteikus. Aš jaučiu, kadir ožkos sūris nebūtų toks britkus, kaip pasakoji. jaučiu tu ten kažkokį pasenusį kadaise ragavai :D

O pirma pamiršau paklaust, kaip šita lazanija be bešamelio padažo? Aš visada su darau. Man taip tas muskato riešutėlis tinka prie špinatų. nepasigedai?

Unknown 2011 m. liepos 7 d. 08:50  

Ožkos smirda ir turi poskonį, kuris nelabai man patinka :D

Vietoj bešamelio gi tas pienas su išsilydžiusiais sūriais :) Pagal receptą dar reikėjo dėt 2 trynius ir virint. Tai aš praskipinau šitą dalį su tryniais :)
O muskato dėjau. O kaip gi be jo :)

Egle 2011 m. liepos 7 d. 11:10  

Matai, aš tarp ingredientų nematau, tai ir neieškau recepte parašyta :D

Tirštas labai padažas gavosi?

Unknown 2011 m. liepos 7 d. 11:48  

Nu, toks normaliai. Gal šiek tiek daugiau jo reikėtų. Bet iškepė ir taip :)

Maisto Diletantė 2011 m. liepos 7 d. 19:22  

Ajajai, skanumelis - tik as cesnako kieki padidinciau.

Unknown 2011 m. liepos 8 d. 08:45  

Oi, su tais padidinimais... Vieną kartą prisididinau, tai dabar atsargiai žiūriu į juos :D

Nida 2011 m. liepos 8 d. 19:27  

Geras:) Nezinojau klaidinancios istorijos apie stebuklinga spinatu poveiki atomazgos:))
Dievinu spinatus. Ir lazanija. Ir patinka, kai zmones moka TAIP graziai komponuoti maista nuotraukoms.

Unknown 2011 m. liepos 11 d. 09:02  

Nida, atomazga tai tik gandų lygyje :)))

Egle B 2011 m. liepos 18 d. 00:25  

sūris kaip matau sunaudotas. ar labai smirdus? :D
lėkštė super. ir kaip visada, nuotraukos irgi... super

Unknown 2011 m. liepos 18 d. 09:05  

Nea. Aš gi sakiau, kad avies sūris man patinka. Nieko jis nesmirda :) Ir jo dar turiu šiek tiek :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP