Slyvų sviestas su kardamonu

      Och, šiemet man uogienių gaminimo manija. Nors aš jų nevalgau ir nežinau, kas jas suvalgys. Dar nuo pernai turiu bazilikų džemo ir bruknių uogienės. Na, žiemą, manau, pasirodys pyragų receptai su uogienių įdaru. Šiemet pasigaminau braškių sviesto su čili, rabarbarų su rozmarinu, rabarbarų su vanile, abrikosų su rozmarinu, paprastos vyšnių uogienės. O dar noriu kriaušių, obuolių, vanilės ir anyžių džemo, aitriųjų paprikų džemo (čia iš paskutinio Virtuvės numerio), pomidorų džemo, obuolių košės su šalaviju. Daugokai, ar ne? Bet guodžia tai, kad gaminu po vieną ar du nedidelius stiklainius.


       Vaisinis sviestas (angl. fruit butter) yra verdamas iš vaisių tyrės. Kažkas panašaus į džemą, tik verdama daug ilgiau, naudojama daug mažiau cukraus ir nėra dedamas pektinas. Labiausiai paplitęs yra obuolių sviestas, bet iš principo galima gaminti iš visų vaisių - abrikosų, vyšnių, braškių, slyvų, vynuogių ir t.t. Man patiko šitas būdas. Pirma - sunaudojama mažai cukraus, o antra - nemėgstu vaisių, uogų gabaliukų uogienėse (išskyrus vyšnias). Man turi būti smooth.

Prieš gaminant:
  • Naudokite tik gerai prinokusius vaisius. Tuomet vaisiai yra saldžiausi. 
  • Kuo ilgiau sviestas verda, tuo jo skonis yra koncentruotesnis. 
  • Odelės nuo vaisių nebūtinai turi būti nuluptos. Vieni lupa, kiti nelupa. Nelupantys sako, kad odelės duoda natūralaus pektino. 
  • Abrikosai, persikai, vynuogės ir slyvos verda savo sultyse. Obuoliams, kriaušėms ir svarainiams reikia įpilti šiek tiek vandens. 
  • Vaisiai yra verdami ant mažos ugnies apie 2-5 valandas. Priklausomai nuo verdamo kiekio. Vaisinio sviesto konsistencija yra tiršto jogurto.  
  • Dėl cukraus kiekio man nėra aišku iki galo. Nuo senų senovės daugelis esam pripratę, kad santykis yra 1:1. Taip uogienės gali būti išlaikomos iki 3 metų. Esant mažesniam kiekiui uogienės išsilaiko iki pusės metų. Na, taip paprastai rašo apie uogienes. Sviestui paprastai naudoja daug mažiau cukraus. Kiek suprantu, tai jo galima dėti pagal skonį. "Šaukštu ir šakute" mačiau gamino slyvų marmeladą iš viso be cukraus. 
  • Prieskonius dėkit antroj virimo pusėj. Nedėkit iš karto. Kitaip viskas suverda, o prieskonių aromatas ir skonis dingsta. Pati įsitikinau pirmą kartą gamindama braškių sviestą su čili
  • Daugiau apie vaisinį sviestą galite pasiskaityti "Food in jars". 
Reikės:
600 g slyvų be kauliukų (Su kauliukai yra apie 800 g)
100 g cukraus
1 a. š. vanilės ekstrakto (jei turit vanilės ankšties, galite naudoti ją)
0,5 a. š. kardamono 

1. Slyvas suberiame į puodą storu dugnu, uždengiame dangčiu ir užviriname. Kuomet užverda, dangtį nukeliame ir toliau verdame ant mažos ugnies apie 15 minučių. Slyvos turi būti tokio minkštumo, kad jas būtų galima lengvai su šaukštu sutraiškyti. Tuomet slyvas sutriname su blenderiu ir pastatome atgal ant ugnies. 
2. Verdamą košę vis pamaišome kas 15-20 minučių. Geriausia užsistatykit laikmatį ir eikit skaityt knygos. 
3. Maždaug po valandos ir 15 minučių suberiame cukrų ir prieskonius. Verdame dar apie 40-45 minutes.
4. Iš tokio kiekio išeina šiek tiek daugiau nei 200 ml slyvų sviesto. 

Skanaus! 




9 komentarai:

Kristina 2011 m. rugpjūčio 1 d. 09:21  

kas kas suvalgys. aš galėsiu suvalgyt..:)) rimtai.. gali mane vaišint, mano vaikas labai blynus mėgsta :) o ir aš paragausiu tikrai ;)

Indrė 2011 m. rugpjūčio 1 d. 09:24  

Pirmą kartą girdžiu apie uogų sviestą. Jau maniau, kad tikrai sviesto dėsis į uogas :D skamba gardžiai, o bet tačiau nei cukraus nei uogų neturiu :/ o ir virti ne ypač noriu - per trumpi vakarai po darbų :D

Unknown 2011 m. rugpjūčio 1 d. 09:48  

Turėsiu omeniuos, Kristina ;)

Indre, yra ir toks variantas su sviestu. Bet jis kažkaip manęs nesuviliojo :D O apie tokį vaisinį sviestą ir aš neseniai sužinojau :)

Asta 2011 m. rugpjūčio 1 d. 12:44  

Ir aš, ir aš! Šiemet kažkodėl jaučiu nepaaiškinamą trauką uogienių virimui. Bet kadangi žinau, jog nesam mes uogienių valgytojai, sėkmingai tramdausi, geriau iš tų vaisių iškepu pyragą, kurį valgo noriai visi :)

Beje, aš irgi apie uogų sviestą išgirdau pirmą kartą - įdomu:)

Viktorija 2011 m. rugpjūčio 1 d. 17:12  

Ir aš ruošiuosi pomidorų džemą virtis, tik laukiu, kol pas tėvus sode pomidorai bus :)
Sudominai mane ir sviesto receptu, kaip tik kriaušių turiu, bet mano blenderis garantiniame... :(

Reda 2011 m. rugpjūčio 1 d. 21:52  

Oho, Slyvų sviestas' skamba tikrai egzotiškai, bet skaniai! :) vaizdai, kaip visad - pateikta skoningai, subtiliai, glostantys akis... tobula!

Renata 2011 m. rugpjūčio 1 d. 23:09  

Kažkoks košmaras tiek visokių džemų, uogienių skanių paskutinių metu visur pridėta, kad daugiau nieko galėčiau neveikt kaip tik juos virt:D O dabar dar ir sviestas atsirado! Labai patinka, kad cukraus nereikia daug :)

Rennie 2011 m. rugpjūčio 2 d. 19:26  

Apie tokį sviestą ir aš girdžiu pirmą kart. Skamba skaniai. O Virtuvės rekomendacijomis dėl šalavijų ir obuolių, labai susidomėjau ir aš, šiandien viriau alyvinių obuolių košelę, labai tiko :)

Life Currents 2011 m. rugsėjo 9 d. 18:52  

Thanks for linking to my Strawberry Butter! I wish I could figure out how to translate your text. But, your photos are in the universal language of beautiful!

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP