Vapiano pastos vakaras

      Praeitą savaitę gavau pakvietimą į Vapiano pastos vakarą, kuriame buvo žadama, kad bus atskleistos itališkos pastos gaminimo paslaptys. O taip pat ir mums bus leista pačioms pasigaminti pastos. Šiek tiek apmaudu, kad kažkaip nelabai gausiai ten susirinkom - Braškės su pipirais, GP magija ir Pink City... Bet gerai pagalvojus, man tai netgi labiau patiko. Mažiau klegesio, jaukesnė aplinka ir pabendraut gali su visais. 

     Apie Vapiano buvau girdėjus, kad jų kainos neva tai didelės ir aptarnavimo sistema kitokia nei mums įprasta, t.y. atėjus kiekvienas gauna magnetinę kortelę, kurią pateikia užsisakydamas kavą, picą ar makaronus, o išeidamas kortelę tiesiog paduodą kasininkei ir susimoka. Mes vakar nusprendėm, kad koncepcija visai gera, nes padavėja tau nelipa ant galvos su savo pasiūlymais "gal dar ko nors", gali sėdėt kiek nori, o jei ko nors pritrūksti, atsikeli, nueini ir pasiimi. O šiaip ten buvau tik vieną kartą ir gėriau latte, kuri reik pripažint buvo labai gera. Bet maisto nebuvau ragavusi ir jokių išankstinių nuostatų neturėjau. Ir dar buvau skaičiusi Rokiškio itin palankų atsiliepimą apie Vapiano.


      Vilniuje restoranas atsidarė pernai rudenį ir priklauso pasauliniam tinklui, kurio įkūrėjas yra vokietis Kent Hanhne, kažkada dirbęs... nepatikėsit... McDonalds'e. Ir vat žmogus įrodė, kad greitai paruošiamas maistas gali būti skanus ir šviežias. Šiuo metu visame pasaulyje yra 83 Vapiano restoranai, kurie siūlo greitai ir šviežiai paruoštų italų virtuvės patiekalų.

       Vakaras prasidėjo nuo trumpos ekskursijos. Vapiano berods yra pirmieji, kurių virtuvė yra atvira, t.y. gali matyti kas ką ir kaip gamina. Mums atėjus kaip tik iš orkaitės ištraukė du cheesecake'us. Po to perėjom prie picų skyriaus. Picos yra gaminamos tik šviežios, padas daromas taip pat tik rankomis, t.y. neleidžiamas per mašiną, naudojama tikra itališka mocarela, tikras parmezano sūris, o ne pakaitalas. Toliau buvo salotų baras. Šitą dalį praleidžiam, nes kažkaip sugebėjau praklausyt.... Na, ir pati įdomiausia dalis - makaronų gaminimo skyrius. Visi makaronai yra gaminami vietoje, todėl jie visada yra švieži. Aišku, mums makaronų recepto neišdavė, kas yra natūralu ir suprantama, bet pasakė, kad makaronai yra gaminami tik iš semolinos ir vandens. Daugiau nieko. Jokių kiaušinių ar aliejaus. Tik kažkoks vandens ir semolinos santykis. Makaronų galima nusipirkti ir ten vietoje. 180 g kainuoja 3,50 Lt, jei gerai atsimenu. Mano galva, tai yra visai normali kaina už tokį produktą. Rūšių ten jie turi daug - spaghetti, tagliatelle, ravioli, fusilli ir t.t.


       Galiausiai mums pačioms leido pasigaminti Vapiano pastas. Pirmiausia parodė, kaip ką daryt, o po to jau leido pasireikšt. Žodžiu, ten viskas taip įdomiai. Makaronai yra gaminami wok'uose, nes jie labai greitai įkaista ir gerai paskirsto šilumą. Kiekvienas virėjas turi po dvi tokias keptuves ir laikui bėgant, t.y. įgaudamas vis daugiau patirties, vienu metu gali gaminti dvi skirtingas pastas! Viena porcija yra pagaminama per kelias minutes. Po stalu yra sukrautos kelios stirtos wok'ų. Taigi iš po stalo traukiam wok'ą, imam norimus makaronus, suberiam į specialiai tam skirtą sietelį, paspaudžiam mygtuką, mūsų makaronai nusileidžia į vandenį. Ir pamirštam apie juos. O mes imamės padažo gamybos. Aliejus, svogūnai, mėsa, morkos, vyšniniai pomidorai, šviežias bazilikas (Beje, prieskoniai, esantys ant kiekvieno stalo, yra ne tik puošmenos, bet ir naudojami pagal tiesioginę jų paskirtį. Galit drąsiai skabyti baziliko lapelius ir gardinti savo patiekalus)... Viskas paruošta iš anksto, belieka tik kepti. O daryt viską reikia greitai. Neįgudus buvo šiek tiek sunkoka, bet vis tiek smagu. Galiausiai makaronai automatiškai iškyla iš vandens, belieka juos tik suberti į mūsų padažą, išmaišyti, sudėti į lėkštę ir apibarstyti parmezanu. O panaudotas wok'as keliauja prie neplautų indų. Viskas. Galima eit valgyt. Porcija yra milžiniška. Įsivaizduojat 180 g makaronų + padažas? Tai yra daug. Tikrai daug. Aš visos porcijos nesugebėjau įveikt, o makaronus tai jau tikrai mėgstu.


       Ir koks gi vakaras be deserto, ar ne? Ragavom panna cotta su trintom braškėm, tiramisu ir cheesecake'ą. Kuris yra skanesnis, tai tikrai negaliu pasakyt, nes jie visi buvo be galo skanūs. Indrė sau iššūkį rado -  pasigaminti Vapiano cheesecake'ą. Tikiuos, kad pasidalins receptu, kai atras. 

     Maistas mane nustebino. Sakau tai ne dėl to, kad čia mus pakvietė ir turėčiau neva tai atsidėkodama parašyti teigiamai. Mintyse perkračiau visus makaronus, kuriuos yra iki šiol tekę valgyt Vilniuje. Minėjau, kad makaronus mėgstu ir juos dažnai užsisakinėju. O ką paprastai atneša? Pervirusius, ištežusius ar pašildytus mikrobanginėj. Ir už tai sumoki 16-20 Lt.  Ir čia nėra snobiškumas ar išrankumas. Kaip paprastai tenka skaityti komentaruose po kokio nors restorano ar kavinės apžvalga. Tiesiog žinai, koks tas makaronas turi būti, tai ir tikiesi tokį gauti, o ne kažkokias mikrobangines tiženas. Vakar gavom ne tik šviežius ir skanius makaronus, bet ir dar išvirtus al dente. Kas Lietuvoj apskritai turbūt nelabai įmanoma.

       Ir pabaigai šiek tiek informacijos apie pastą, kuria mielai pasidalino Vapiano virtuvės šefas Tomas Pipiras:

       Pastos kokybei svarbiausia – receptūra ir manų bei vandens santykis. Nuo tinkamų makaronų sudėtinių dalių priklauso ir galutinis patiekalo skonis. Taigi tiek parduotuvėje pirkta, tiek naminė pasta turėtų būti pagaminta iš tinkamomis proporcijomis sumaišytų kietųjų kviečių miltų bei vandens. Jei makaronai kokybiški, virimo metu neišsiskiria krakmolas.    

        Jei pasirinkote tinkamos sudėties makaronus, nereikės naudotis „močiutės“ receptais ir į vandenį, kuriame verda pasta, pilti aliejaus ar skalauti makaronus po šaltu vandeniu. Tai netinkami metodai. Kadangi, kaip minėta, verdami geros sudėties makaronai neišskiria krakmolo, jie nesulips.  

      Taip pat nesulipimui ir pastos skoniui labai svarbus ir tinkamas virimo laikas. Pasūdytame vandenyje makaronai turi turi būti verdami tiek, kiek rekomenduojama, priklausomai nuo formos – juk spagečiai verda trumpiau, kaspinėliai – ilgiau. Svarbiausia prisiminti, kad makaronų ruošimo meno raktažodis – al dente. Itališkai šis kulinarinis terminas reiškia „į dantis“ arba idealų pastos kietumą – išvirusi ji turi būti standi ir jokiais būdais ne per minkšta.   

      Ruošiant makaronų patiekalus, dėmesį verta atkreipti ir į jų rūšį, kurių suskaičiuojama per 600. Kiekviena jų nevienodai sugeria padažą, o ir skirtinga forma sužadina vis kitus skonio receptorius.  

      Kadangi žmogus pirmiausiai valgo akimis, verta išnaudoti žaismingas makaronų formas, nes vizualinė jos dermė su padažu kuria bendrą patiekalo kompoziciją. Be to, reikia nepamiršti, kad nors padažas ir vaidina svarbią rolę, pagrindiniu smuiku lėkštėje griežia pasta.

      Ruošiant patiekalo akcentą, padažą, kečupą reikėtų pamiršti. Geriausia naudoti savo sultyse konservuotus pomidorus ar jų tyrę. Padažo ruošimo procese, kaitinant keptuvėje, svarbu naudoti ne pirmo, o bent jau antrojo spaudimo alyvuogių aliejų, taip neišsiskiria kancerogeninės medžiagos. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad nusprendę išvirta pastą gardinti tik aliejumi, kuris nebus kaitinamas, tuomet naudokite ypač tyrą pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų. Tas pats galioja ir salotoms. 

    Paklaustas, ar pasta nekenkia dailioms linijoms, kurios ypač aktualios moterims, „Vapiano“ šefas T. Pipiras sako, jog šie nuogąstavimai nepagrįsti ir pasiūlo prisiminti Italijos kino legendos ir grožio etalono, Sofijos Loren, kultinę frazę, esą už savo figūrą, ji turi būti dėkingą spagečiams. Be to, tokį maistą pataria drąsiai valgyti ir medikai-dietologai, o mitybos piramidėje makaronai kartu su duona sudaro jos bazę. Angliavandeniai – geriausias, greitai skylantis energijos šaltinis.

     Vis dėlto, jei išskirtinai prižiūrite linijas, „Vapiano“ virtuvės šefas rekomenduoja stiprius padažus, pavyzdžiui, carbonara su grietinėle ir šonine ar bolognese su faršu, keisti lengvesniais – pomidorų ir bazilikų arba pesto, gaminamu iš ypač tyro aliejaus, šviežio baziliko, parmezano ir pinijų (ne indiškų!) riešutų. 





19 komentarai:

Violeta 2011 m. spalio 25 d. 20:46  

Puikūs renginys, norėčiau kada nors tokiame sudalyvaut :)

Egle B 2011 m. spalio 25 d. 20:58  

uch, kaip skaniai aprašyta. O apie iliustracijas išvis nekalbu...

Miglė 2011 m. spalio 25 d. 21:13  

Po tokio aprašymo turbūt teks apsilankyt minėtame restorane :) Nes ir aš nemaža įvairiausių makaroninių patiekalų gerbėja :)

Gintare 2011 m. spalio 25 d. 21:41  

Labai skanus aprašymas :). Ačiū! Lankiausi ten ne kartą - koncepcija patiko. Labai patiko ir tai, kad visuomet galima paprašyti kažko daugiau ar mažiau, kažko nedėti.
Namuose gaminuosi pastą su tam skirtu aparatu ir galiu tik atsidusti - semolinos miltų surasti nusipirkti yra labai sudėtinga :). Bet sudėtingas paieškas atperka rezultatas :).
Skanių atradimų!

Dalius 2011 m. spalio 25 d. 22:28  

Pagal pavadinimą pagalvojau kad apie dantų pastą rašysi.. o čia paprasčiausi makaronai.

Maisto Diletantė 2011 m. spalio 26 d. 17:58  

Skaičiau Indrės aprašą ir šitą taip pat skaniai suskaičiau, labai idomus renginukas pasirodė, tikrai būtų idomu sudalyvauti.

Šaunuoliai Vapiano, kad nebijo įsileisti į virtuvę...

Violeta 2011 m. spalio 26 d. 18:59  

Žinokit, nes aš tai žinau, kad Jurga yra nuoširdus vaikas, jei kas jai nepatinka ji pasako be jokių ten išraitymų, kas patinka irgi pasako labai tiesiai ir užtikrintai :) puikus įrašas. eisim į Vapiano.

Asta 2011 m. spalio 27 d. 00:15  

Nors renginyje nedalyvavau, bet anksčiau lankiausi ir valgiau Vapiano, tai atsiliepimai irgi tik labai geri.
Gintarei atsakysiu dėl semolinos miltų. Itališkai jie vadinasi ''Farina 00''. Ant manųjų pakelio prirašyta dar ir vokiškai ''Weizenmehl type 405''. Tai Lietuvoje juk yra 405D malimo miltų visose parduotuvėse.

Rennie 2011 m. spalio 27 d. 11:25  

Jurga, paskutinė nuotrauka man labai patiko, virėjos apranga+fotoaparatas=tobulas maisto blogerės portretas :)
Asta, visa bėda, kad itališkieji semolinos miltai gaminami iš kietagrūdžių kviečių, kurie Lietuvoje neaugia, čia jiems per šalta.
Gintare, kur tu semolinos miltus perki? M&S jau daugiau ne mėnesį jų neatsiveža, tai nežinau kur daugiau jų ieškoti.

Anonimiškas 2011 m. spalio 27 d. 15:56  

Na, Vilniuje dar neteko lankytis Vapiano. Tačiau teko keletą kartų maitintis Vapiano Taline ir deja, visus kartus nusivyliau. Greitas maistas visada lieka greitu. Kokios skonio gali būti makaronai išvirti per 1 minutę? Jokio. Būtent Talino Vapiano makaronai (valgiau kelių rūšių) man pasirodė jokie, padažo skonis taip pat greitas ir kartu joks.

Cool Chic Style Fashion 2011 m. spalio 28 d. 15:25  

E' davvero bello il tuo blog, ciao

Mindaugas 2011 m. spalio 30 d. 22:11  

Kol kas ta vieta, kur kartais apsilankau pietų metu, todėl kol kas Vapiano manęs nenuvylė :) Beje, labai kyla apetitas, kai prieš tavo akis gamina tau užsakytą maista.. niam nima...

O dėl reportažo, tai būčiau nuoširdžiai dėkingas (galėčiau kokiu vyno "pusbuteliu" (čia taip kaime sako) atsidėkot). Būtų įdomu sužinoti, kas organizuoja, kokie kriterijai, kad patekt į tą gildiją? :)

Unknown 2011 m. spalio 31 d. 00:10  

Mindaugai, neradau tavo bloge meilo, todėl parašyk man savaitgaliorendezvous@gmail.com :) Kitą kartą kai gausiu kokį pakvietimą, galiu paprašyt, kad ir tave įtrauktų :) Nėr čia jokios gildijos :D

julė 2011 m. spalio 31 d. 08:41  

Mes su šeimyna Vapiano labai mėgstame (ten ir įsimylėjau panna cotta, savo kelnių juosmenų nedžiaugsmui), sykį vienas bendradarbis ten bėgo pietaut, gal ir man kada pavyks ištrūkt... Vasarą, pavyzdžiui ,D

Aha aha, antrinu Mindaugui, - ar reikia būti Labai Labai Išskirtinai Gražiai, kad į tokią svajonę patektum? Ar kaip čia vyksta :)

Unknown 2011 m. spalio 31 d. 11:11  

Asmeniškai man ner baisesno vaizdo virtuvėj, nei maistas ruošiamas su pirštinėm...
Žinoma, čia pagal higienos normas...

Mindaugas 2011 m. spalio 31 d. 13:20  

Jurga, gerai pastebėjai, jau pridėjau savo kontaktus prie profilio "Apie mane". Kai bus ateityje naujienų, mielai lauksiu ;)

Anonimiškas 2011 m. lapkričio 1 d. 22:46  

http://www.lrytas.lt/-13195307231317565231-10-fakt%C5%B3-apie-tikrus-itali%C5%A1kus-makaronus-nuotraukos.htm

Unknown 2011 m. lapkričio 2 d. 07:07  

Taip, dalis apie makaronus yra Vapiano medžiaga :)

Eugenija 2011 m. lapkričio 23 d. 10:16  

Vapiano kavineje teko apsilankyt Vokietijoje,paliko labai dideli ispudi :) o makaronu porcijos nepasakyciau kad buvo labai dideles :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP