Figų ir riešutų vyniotinis

Norim to ar nenorim, bet jos ateina. Kalėdos. Ir metų pabaiga ateina. Vėl. Per greitai laikas bėga, ar ne? Vėl dairomės dailios darbo knygos, užsirašom tikslus, kuriuos jau sausio 10 d. pamirštam, pasižadam daryti tą ir aną, nebevalgyti po 18 val., daugiau rūpintis savimi, pradėti sportuoti, numesti 2 nereikalingus kilogramus. Kaip ir kiekvienais metais. Nieko naujo. Tačiau tokiu metų laiku visada vyksta kas nors gražaus - mugės, kalėdiniai mainai etc.: 

Pirma. Kokonas organizuoja kalėdinę mugę. Jau treti metai iš eilės. Veiksmas vyks 2011 m. gruodžio 3 d. nuo 10 val. iki 16 val., "Menų spaustuvėje", Šiltadaržio g. 6, Vilnius (Oi, tik berašydama suvokiau, kad čia jau šis šeštadienis). 

Antra. Vyks mainai. Netgi dveji. Viktorija iš "Receptų medžio" siūlo keisti dovanomis. Visa info čia. Ir tinklaraštis "Idėjų miškas" taip kviečia prisijungti prie mainų. Visa info čia. Esu dalyvavusi nuotraukų mainuose. Kelis metus buvo visai smagu gauti ir dovanoti. Bet kadangi jaučiuosi esanti šiek tiek Grinčas, tai nebedalyvauju niekur.  

Trečia. Tinklaraštis  "Aš skaitau" skelbia "2012 metų knygų iššūkį". Na, gerai mano tinklaraštis kulinarinis, bet knygas tai skaitau. Ir turiu krūvą knygų, kurių skaitymą vis nukeliu dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Vakar galvojau, kad tikrai jungsiuos, bet šiandien ryte entuziazmas priblėso. Dar pagalvosiu. Visa info čia. O galima būtų pasidaryti ir tokį kulinarinį 2012 metų iššūkį. Yra daug dalykų, kuriuos aš noriu išbandyt, bet vis atidedu.  Bet vėl gi... yra tikimybė, kad po sausio 10 d. jau bus pamiršta. 

-------


Na, ir pagaliau priėjom prie recepto. Figų ir riešutų vyniotinis. Ar tai dešra, nors dešra kažkaip nelabai skamba. Vyniotinis ir ne ką geriau. Tai va, tas visas figų ir riešutų reikalas pat vienas gal ir nelabai įspūdingo skonio, bet su šviežiu ožkos sūriu (arba kokiu kitokiu. Kol kas bandžiau tik su ožkos) ir sausainiu atsiskleidžia visu gražumu. Man labai patiko.    
Laikyti vėsioje vietoje iki poros mėnesių. Gražiai supakavus gali būti visai tinkama dovana švenčių proga sūrių mėgėjams. 

Reikės:
50 g kepintų migdolų
250 g džiovintų figų (naudokite kuo minkštesnes figas)
50 g džiovintų abrikosų
50 g graikinių riešutų (nedėjau, nes paskutinę akimirką susigriebiau, kad jų neturiu)
1 a. š. brendžio
1 a. š. medaus
žiupsnis maltų gvazdikėlių
  1. Smulkintuvu susmulkiname migdolus. 
  2. Figas supjaustome gabaliukais. Sudedame į smulkintuvą. Įpilame šlakelį (Na, koks 1-2 v.š.) verdančio vandens. Tai padės sumalti figas iki vientisos masės.  
  3. Peiliu susmulkiname persikus. 
  4. Dubenyje gerai permaišome abiejų rūšių riešutus, figų masę, abrikosus, brendį, medų ir gvazdikėlius. 
  5. Gautą masę sudedame ant kepimo popieriaus. Rankomis suformuojame dešrą ir susukame į popierių, užrišame galus. Laikome savaitę vėsioje, sausoje vietoje. 
  6. Ai, dar... Tikėjausi, kad vyniotinis bus kietesnis. Išėjo toks ganėtinai minkštas. 
Su pakeitimais iš BBC Good Food, gruodis, 2010.


13 komentarai:

Anonimiškas 2011 m. lapkričio 28 d. 11:40  

na atrodo tai labbai skaniai, riesutus ir dziovintus vaisius bei uogas labai megstu, bet kai vienakart (pirma ir paskutini) paragavau dziovintu figu...ismeciau visa pakeli sumokejusi tikrai nepigiai...
gaila... nezinau, kodel visiems jis skanus, be ne man?

bea 2011 m. lapkričio 28 d. 11:47  

Nice!
bet man džiovintos figos nelabai, gal eitų pasidaryt iš džiovintų slyvų ir abrikosų su riešutais. Turbūt gautųsi, ar ne?

Unknown 2011 m. lapkričio 28 d. 12:01  

Vat džiovintos figos man pačiai ir nėra nr 1 iš džiovintų vaisių (Nors žalias tai galėčiau valgyt ir valgyt). Bet kažkaip su sūriu jos gerai tinka.
Aš dar noriu džiovintų figų džemą pasidaryt. Žiauriai geras. Vieną kartą teko ragaut.

Beata, nelabai įsivaizduoju :) Bet pabandyk :)

Rennie 2011 m. lapkričio 28 d. 13:22  

O man džiovintos figos pats tas, labai skaniai atrodo. Kažką panašaus esu valgiusi, tik niekaip negaliu prisiminti kur :) Gražus tas mūsų Vilnius.. ir kada čia spėjo pasnigti?

Egle 2011 m. lapkričio 28 d. 14:24  

Jurg, nu nebūk Grinčas, ką? :)

Unknown 2011 m. lapkričio 28 d. 14:53  

Rennie, čia prieš 2-3 metus daryta :)

Egle, :D

Maisto Diletantė 2011 m. lapkričio 28 d. 16:45  

Net saldu burnoj pasidarė pamačus tą vyniotinį :) figas valgau vienas, bet derinys su riešytais man rodos labai geras.

julė 2011 m. lapkričio 28 d. 19:41  

O man Lietuvoj (ot kokia pižonė ,D) kažkokios nelabai džiovintos figos, bet vat Frankrikėj kimšdavau abiem žandais - gal kokio sieros dioksido pas mum' daugiau privaro :) Kad ir kaip būtų - matau jau, maaaaan patiiiiiktų šitas dešrigalis!

Beje, labai šauni idėja su 12 in 12. Proga ir savąjį must-read sąrašioką pravalyt būtų. Nors kompas ir suėdė mano gebėjimą skaityt :(

Unknown 2011 m. lapkričio 28 d. 19:55  

Diletante, tai tikrai turėtų patikt, jei figas mėgsti :)

Jul, dėl skonio tai teisingai sakai šiaip jau :) Aš pirkau iš... aaa... užkrito pavadinimas, kažkas ten su gausybėm ar gėrybėm susiję... ir ten buvo trijų rūšių figos. Ėmiau pačias minkščiausias. Tai jos buvo visai nieko :)O kitos tos tai man visai nepatinka.

Sepulture 2011 m. lapkričio 28 d. 22:28  

Jau seniai seku tamstytes bloga, bet pirmakart rasau komentara. Tiek daug visko isbandzius, visada buna koks nuostabus pasiulymas. Ir niekad nenusiviliama. Sikart irgi bandysiu si viliojanti vynioti susukti :)

O del kulinarinio issukio, tai priminet filma "Julie & Julia". Manau tikrai sauni ideja butu pabandyti pagaminti 12 (impozantisku) patiekalu per metus. Palaikau minti ;)

Unknown 2011 m. lapkričio 29 d. 16:26  

Sepulture, kaip smagu tai girdėt. Tikrai :) Ačiū :)

Apie iššūkį intensyviai suku galvą :) Jis tikrai bus kitais metais.

Anonimiškas 2011 m. gruodžio 4 d. 15:14  

Itariu vyniotinis but kietesnis, jei butum visgi idejusi riesutu.

o del 12 in 12 - tai pagalvok, as bent jau sarasa tu knygu norec pamatyti :)

Unknown 2011 m. gruodžio 4 d. 23:57  

Ir jis būtų dar skanesnis su riešutais, bet va... vis per savo galvą. Tikrai buvau įsitikinus, kad jų turiu.
O kodėl sąrašas taip domina? :D Šiaip jis jau paruoštas beveik. Bus "ant dienų".

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP