Knygos "Skonio žinynas" pristatymas

       Pernai berods prieš Kalėdas su Egle ir Violeta ragavom vyną Eglės namuose. Ir tada Eglė prasitarė, kad gavo versti vieną tokią knygą "Flavour Thesaurus", parašytą Niki Segnit. Jin ten tiek aistringai apie ją prišnekėjo, kad aš nusprendžiau nelaukti, kol ji bus išleista lietuviškai ir parsisiųsti. Na, ir vakar pagaliau Vagos leidykla pristatė Eglės verstą knygą "Skonio žinynas".


       Apie knygą
      Kadangi aš ją turiu ir nuolatos vis perverčiu (Knyga ne iš tų, kurią tiesiog skaitytum nuo pirmo iki paskutinio puslapio) tai galiu objektyviai pasakyti, kad ši knyga be jokių abejonių yra vienas geriausių mano pirkinių. Tai nėra tiesiog receptų knyga. Tai knyga apie meną sujungti produktus taip, kad jie derėtų tarpusavyje. Knygoje pateikta 980 derinių. Tarp derinių aprašymų rasite ir apie 200 receptų, kurie tikrai nėra sudėtingi.


      Trumpai apie patį knygos principą. Pirmiausia autorė susirašė 99 skirtingo skonio produktus. Juos sugrupavo pagal skonius:
Pavyzdžiui, skyriuje apie anyžius rašoma apie anyžių sėklas, pankolius, peletrūnus, saldymedį ir anyžių gėrimą. Nėra reikalo atskirti rūkytą kiaulienos šoninę ir kumpį arba briuselinius ir paprastuosius kopūstus. Gal tai nėra nuoseklu, bet kai man kyla klausimas kaip daryti geriau: netvarkingai ar nuobodžiai, tai renkuosi netvarką.

       O tuomet skonius surūšiavo į kategorijas:
Vienos kategorijos skoniai turi bendrų savybių ir tai galima apibūdinti tam tikru būdvardžiu. Savo ruožtu kiekviena kategorija taip pat siejasi su greta esančia ir taip susidaro savotiškas aromatų ir skonių ratas. Paimkime citrusų šeimą – apelsinus, citrinas, kardamoną. Jiems būdingas savitas citrusinis skonis. Tačiau kardamonas turi ir rozmarinų, kitos šeimos atstovo, skonio. Taip vienas skonis veda prie kito ir, pradėję citrina, galime baigti mėlynuoju sūriu.

       Ir galiausiai ėmėsi paties įdomiausio dalyko - derinimo: 
Vėliau ėmiausi derinių. Akivaizdu, jog patiekalai dažnai turi daugiau nei du pagrindinius ingredientus, tačiau juos nutariau poruoti. Netgi apsistojusi ties 99 skoniais ir nusprendusi rašyti apie skonių trijules, būčiau turėjusi sudaryti 156 849 galimas kombinacijas! 4 851 derinys man pasirodė prieinamesnis knygai, kurią dar įmanoma parašyti ir būtų malonu skaityti. Kitas kriterijus – aiškumas. Suvokti dviejų skonių suderinamumą yra kur kas lengviau nei įsivaizduoti trijų ar keturių sąveiką. Daug kur knygoje skonių derinį aptariu kartu su patiekalo aprašu, pavyzdžiui, rašau apie petražoles ir mėtas tabbouleh salotose, tačiau dėmesys visada skirtas pagrindinei skonių porai.
       Ištraukos panaudos iš "Skonio žinyno", kurį galite pavartyti ir online.


       Pirkti, jei norite nustebinti draugus ir artimuosius netikėtais deriniais, norite suprasti skonius, išmokti naujų dalykų, jei iš knygos norite gauti daugiau nei tiesiog receptų. Šiaip tai yra must have knyga. Kaip vakar A. Ivanauskas sakė - kulinarijos maldaknygė. Tai pasakyta nė kiek neperdedant. 
  Nepirkti - nesugalvoju priežasties. Na, nebent esate visiškai abejingas virtuvei, o ten praleistas laikas jums lygus veltui iššvaistytam laikui. 

Apie pristatymą
       Knygos pristatymui geresnės vietos nei Virtuvės mitų griovėjų loftas nebuvo galima sugalvoti. Jau seniai ten norėjau papult. Ir šiaip pats pristatymas tikrai buvo vertas knygos - elegantiškas, prabangus, nustebinęs užkandžiais - "čiupačiupsas" iš cinamoninio pomidorų džemo su čiobreliais, žiedinių kopūstų kremas su šukutėmis, trumų aliejumi ir alyvuogių dribsniais buvo wow. Ypač pastarasis. Nors dėl jo visų nuomonės itin išsiskyrė. Mindaugas su Beata pasakė griežtą ne, o mes su Renata - griežtą taip. 


      Ragavome natūralaus Sancerre vyno, kuris yra vienas iš žymiausių Prancūzijos baltųjų vynų. Ir šitas prancūziškas vynas turi lietuviškus pavadinimus - Akmeninė, Auksinė, Skeveldra ir Raudonas! Vynai taip buvo pavadinti atsižvelgiant į dirvožemį ir jo sudėtį. O pavadinimus išvertė vyndario žmona lietuvė, kuri ten buvo ir juos mums pristatė. Ir ir dar... šitų vynų galima paragauti ir geriausiame pasaulio restorane "Noma". O tai va.


14 komentarai:

Rennie 2011 m. lapkričio 9 d. 12:18  

Kaip tu čia išsamiai apie knygą, dar labiau jos užsimaniau :) Malonu buvo vakar pabendrauti.

julė 2011 m. lapkričio 9 d. 12:35  

Ohoho, kokia super šventė turėjusi būti :) Ir... Negaliu sulaukt, kol rankose knygą kokiu nors metodu turėsiu, va!

Anonimiškas 2011 m. lapkričio 9 d. 12:48  

o kur galima nusipirkti sia knyga,nes Klaipedoje negavau

Unknown 2011 m. lapkričio 9 d. 12:57  

Rennie, man ir buvo labai smagu :)

Jul, linkiu turėt tą knygą nuosavą :)

Anonime, turi būti visuose knygynuose. Vagoj tikrai turėtų jau būti. Kaina jos yra apie 55 lt.

Vio 2011 m. lapkričio 9 d. 13:09  

Eglė- šaunuolė :) trept trept iš džiaugsmo :) knyga nuostabi ir labai vertinga. smagiai leidot laiką, mergai :)

Viktorija 2011 m. lapkričio 9 d. 13:44  

Oho, kokie išradingi patiekalai buvo pristatyme. Norėčiau paragauti :) Ir knyga puiki, sugundei :) Gerai, kad Kalėdos artėja, reikia Kalėdų seneliui pašnabždėti :D

Egle 2011 m. lapkričio 9 d. 16:02  

ir aš ten buvau :) Alų midų gėriau :)

Jurga, pasikartosiu - puikus aprašymas, reikėtų man copy-paste pas save padaryt ;)

Violeta, labiausiai, gaila, kad tamstos nebuvo. bet mes už tą knygą dar pakelsim taurę ;)

Mindaugas 2011 m. lapkričio 9 d. 21:20  

Kur būta nebūta, ragauta neragauta, o manęs tikrai būta ir ragauta ;)

Šaunus buvo vakaras, kažkaip nesitikėjau, o ko tikėjausi - neradau, todėl dėl to labai džiaugiuosi.. Bet man geriausias šio vakaro laimėjimas - pažintis su Jurga, Renata, Beata ir Egle - kulnais sukaukšiu, ranką prie krūtinės pridedu ir šiek tiek galvą linkteliu (buvo tikrai malonu) :)

Renata 2011 m. lapkričio 9 d. 23:13  

Dabar dar labiau noriu šios knygos :) Puikus aprašymas!

Anonimiškas 2011 m. lapkričio 10 d. 08:13  

Sveiki, o kur galima šito vyno nusipirkti?

Unknown 2011 m. lapkričio 10 d. 08:49  

Anonime, šituos vynus kaip suprantu importuoja Cognac Boutique Vilniuje http://www.cognac.lt/naujienos/2011-09-28-nauji-naturalus-vynai-sancerre-vietoves-luaros-zemuma

Anonimiškas 2011 m. lapkričio 10 d. 09:41  

Jurga, aciu uz atsakyma! :-) Man labai malonu skaityti Tavo irasus. Labai gerai nuteikia. Aciu uz tikruma ir sukurta grozi! Is kulinariniu blogu Tu man eisi numeris vienas :-)

Viktorija

Indrė 2011 m. lapkričio 11 d. 12:18  

Gražu, skanu ir vyno taip norisi šitojo :) kada nors....

Mindaugas 2011 m. lapkričio 12 d. 18:11  

Indre, vynas tikrai buvo geras ;)

Jurga, jau įdėjau Nicos jautienos troškinio receptą ;)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP