Varškės pyragas su abrikosų džemu ir rozmarinais


Jungiuosi prie 2012 metų knygų iššūkio. Ilgai stovėjau prieš savo knygų sieną. Traukiau, dėliojau, kišau atgal geresniems laikams, kitos buvo nurašytos kaip niekaip neįveikiamos. Su "Rožės vardu" pasidaviau galutinai. Neįveiksiu aš tos knygos net iš dešimto karto. Apskritai nežinau, ar baigsiu tą 12 in 12 iššūkį. Na, bet pabandyti verta. Taigi mano sąrašas 2012 metams būtų toks:

Karen Blixen Iš Afrikos, 1998, Tyto alba - visi ją labai giria, bet aš niekaip neprisiruošiu jos perskaityt. 

G. G. Marquez Patriarcho ruduo, 2006, Alma littera - guli ta knyga nuo kažkurios ten knygų mugės.  

Terry Pratchett Witches Abroad, 1991 - fantasy genijus, sukūręs discworld. Ne visos jo knygos yra vienodai geros ir įdomios, bet turiu savo mylimus herojus. Tai knygas perku tik apie mylimukus. 

Ian Jeffrey Fotografija. Trumpa istorija, 1999, R. Paknio leidykla - fotografijos meno istorija. Senokai jau dulka lentynoje. Tikiuosi, kad nebus labai nuobodi. 

Peter Hoeg, Panelės Smilos sniego jausmas, 1999, Tyto alba - Julia Ormond ir daug sniego. Taip, mačiau filmą, bet noriu perskaityti ir knygą. 

Giovanni Boccaccio Dekameronas, 2006, Tyto alba - išleidau visą dovanų čekį "ant jos", bet taip ir neprisiliečiau. 

Žorž Sand, Indiana, 1963, Valstybinė grožinės literatūros leidykla - klasika, ką čia jau bepridursi. 

Pedro Almodovar Pati Difuza ir kiti tekstai, 2006, Alma littera - pirkau knygų mugėj. Tipo buvo kažkoks geras deal'as  - trys knygos už 45 Lt, jei neklystu. Gerai pagalvojus tas deal'as gal ne toks jau ir geras buvo. Na, bet knygų mugėj sveikas protas lieka už durų. Vienas mylimiausių režisierių, bet kaip rašytojas man nežinomas. 

Mr. Fluxus. Kolektyvinis Jurgio Mačiūno portretas, 2009, Baltos lankos - gal paaiškės, už ką Zuokas sumokėjo tuos penkis melejonus dolerių. 

M. Lermontovas Mūsų laikų herojus, 1963, Valstybinė grožinės literatūros leidykla - labai stipriai abejoju dėl šitos knygos. Bet jos gavimo momentu mane užtikrino, kad tai gera knyga. Na, žiūrėsim. 

Luisas Kerolis Alisa stebuklų šalyje, 1991, Vyturys - na, ką... taip, aš dar jos neskaičiau. Ir galiu pasakyt kodėl. Tas tarybinis multikas buvo vienas baisiausių multikų ever. Po "Ežiuko rūke", aišku. Tai man kažkaip iki šiol ir nekilo noras skaityti knygą. 

Na, ir dvi alternatyvos, jei kuri nors knyga pasirodys neįveikiama arba neįtikėtinai nuobodi:

Isabel Allende Eva Luna, 2006, Alma littera - na, man patinka ta Isabelė. 

Terry Pratchett The Last Continent, 1999 - bus maloni alternatyva. Priežastys minėtos aukščiau. 

Na, su pirmuoju kitų metų iššūkiu prisidaviau, tai galima eit link recepto:


Šitas varškės pyragas žavi savo paprastumu. Nei per saldus, nei per prėskas. Pats tas. Ne veltui Eglė su Violeta aikščiojo dėl jo. Obuolienės tai aš neturėjau, bet ją pakeičiau abrikosų džemu su rozmarinais. Kadangi džemas buvo su abrikosų gabaliukais, tai viską susmulkinau smulkintuvu iki vientisos masės. Tik gaila, kad mažokai jo turėjau. Realiai reikėtų šiek tiek daugiau. Puikiausiai galima būtų naudoti ir bet kokį kitą džemą ar tai uogienę. Man atrodo, kad labiau tiktų išraiškingesni, rūgštesni vaisiai - rabarbarai, slyvos, bruknės. Turėtų būti skanu su apelsinų cukatais.

Dar vienas dalykas. Tai tas šaukštas krakmolo arba miltų, kuris yra nurodytas pas merginas. Aš jo nedėjau. Man varškės masė išėjo pakankamai tiršta. Tikriausiai čia nuo varškės šlapumo priklausom. Jei jau matote, kad labai skysta, tai įdėkit tą 1 v. š. krakmolo ar miltų. 



Tešlai:
200 g sviesto
350 g miltų
30 g cukraus
žiupsnelis cinamono

Įdarui:
3 kiaušiniai
150 g cukraus
500 g varškės
250 ml džemo

  1. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki balkšvos masės. Sudedame varškę ir gerai išmaišome. 
  2. Paruošiame tešlą - pirštais sutriname kambario temperatūros sviestą kartu su miltais, cukrumi ir cinamonu. Turime gauti kažką panašaus į maltus džiūvėsėlius. Sviesto gabalėlių neturi likti.  
  3. Paruoštą tešlą suberiame į kepimo indą. Gerą saują paliekame pyrago apibarstymui. Su ranka lengvai spausdami suformuojame pyrago pagrindą. 
  4. Ant pagrindo supilame varškės masę. Ir ant viršaus supilame džemą ir tolygiai paskirstome per visą pyrago paviršių. Užberiame likusius trupinius. 
  5.  Kepame apie 60 minučių 180 laipsnių temperatūroje, arba kol iškepa. 
Skanaus! 


20 komentarai:

Indrė 2011 m. gruodžio 6 d. 09:26  

Na pas tave kaip visad - gražu ir skanu :) o sakyk - kokio dydžio tavo kepimo indas šis?

bea 2011 m. gruodžio 6 d. 09:32  

o katinėlio išraiška ant tavo iššūkio tai pagerinta. :)
Mano trumpi komentarai: Alendę labai myliu, "Eva Luna" gera knyga. Panelę Smilą skaičiau seniai, pamenu, kad patiko irgi. Dekameronas - ojojoj mokyklos laikų skaitalas man buvo. Nieko nepamenu, bet kad suskaičiau greitai, tai faktas. Alisa - ok. Tiek iš tavo sąrašo man pažįstama :).
O pyragas atrodo tobulai!

Unknown 2011 m. gruodžio 6 d. 09:34  

Žadėjau išmatuot, bet pamiršau. Taip ir galvojau, kad bus klausimas apie tai. Jis didelis yra. Beveik per visą orkaitės plotį. Bet gali naudot apvalią formą kaip Eglė (21 cm) ir Violeta (24cm), bet žiūrėk, kad būtų aukšti kraštai. Kadangi mano buvo žemais kraštais, tai ėmiau stačiakampę formą. Šiaip ji galėtų būti ir kiek mažesnė, jei nori storesnio pyrago.

Unknown 2011 m. gruodžio 6 d. 09:36  

Beata, mane Dekameronas tai šiek tiek gąsdina, kad bus nuobodu, bet jei sakai, kad gera... Patikėsiu :D Atsimenu, kad jin buvo mokyklos laikais, bet tada aš ją kažkaip numuilinau.

Nendre 2011 m. gruodžio 6 d. 10:14  

Galiu parašyti kaip aš "paturbinu" (kaip jus vadinat) dar ta pyraga :) Laimas. I miltu sviesto mase itarkuoju jo zievele, o dzema (skaniausia mums moliugu-apelsinu dzemas cia)ant keptuves pakaitinu kad suminkstetu su viso laimo sultimis.

Mindaugas 2011 m. gruodžio 6 d. 10:17  

Jurga, o pas tave katė "kornišas" ar kita veislė? :) Gera šita idėja su knygomis! ;)

aure 2011 m. gruodžio 6 d. 10:33  

Atrodo tobulai :) Ir skaniai. Noriu ir aš tokio! O jau nuotrauka su katinuku kokio gražumo :D

Unknown 2011 m. gruodžio 6 d. 10:34  

Nendre, super! Reiks išbandyt tavo variantą :) Tik džemo tokio neturiu, bet sugalvosiu ką nors. Varškė su rūgštele gerai gi dera.

Mindaugai, taip, kornis :) Ir du turiu. Vienas ryžas, o kitas juodas :)

Unknown 2011 m. gruodžio 6 d. 10:34  

Aure, dėkui :) Pyragas tikrai skanus išeina.

julė 2011 m. gruodžio 6 d. 12:44  

Nu ką, pripažinsiu, tavojo sąrašo laukiau YPAČ. :)
(pyragas tai gardus skanus, jo jo, bet knyyygos oooo knyyyygos)

Matau, abidvi Marquez'ą talžysim. Nugi gerai!
Smilos sniego jausmą kadaise skaičiau, bet... Nė velnio neatsimenu. Ir filmą turbūt regėjau - irgi nė velnio. Užšalo kažkur ,)
Bet kaip keista dėl Rožės vardo - aš jį pasiėmiau važiuodama... Atostogų į pietų Prancūziją, tikrai taip! Ir labai įdomiai susiskaitė, nu super, geriau už visus da Vinčio kodus. Beje, knygos puslapiuose keletas labai įdomių receptų slepiasi - juos net ant popierėlių susirašiau, maniau, kokiai nors lietratūrinei savaitei pagaminčiau.
O Alisos rimtai neskaitei? Neįtikėtina, fantastiška knyga! Bet gal užtat, kad minėto (siaubo) film(uk)o nemačiau..

Ir ooo Mačiūūūūnas. Noriu apie Mačiūną ir aš. Ir Pratchett. Negirdėjusi buvau apie jį net, pawikipedinau dabar užtat, ir ooo, noooooriu. Odie.

Bet klausykis, baisu tuos sąrašus skaityti, nes dar daugiau visko užsinori! Ir taip jau - kaip ir tau - atrodo, kad savo 12 neįveiksiu, bet..

Elžbieta 2011 m. gruodžio 6 d. 13:12  

Būsiu originali. Nei apie katiną (nors nutirpau, jį pamačius - koks tipažas :) ), nei apie knygas. Apie Еžiuką rūke. Vis galvojau, kad aš kažkokia ne tokia, kad jo nesuprantu. Nepaisant visų jo apdovanojimų ir titulu... Gal reikia dar kartą pažiūrėti.
O pyragas toks labai geras, jau n metų jį kepu, vis duoda variacijų kokiam nors paįvairinimui.

Asta 2011 m. gruodžio 6 d. 13:32  

Matau, visi kitais metais skaitys - smagu! :) O aš galvojau, galvojau... ir ai. Geriau toliau pyragus kepsiu. Todėl ir dabar - nors ir su susidomėjimu peržiūrėjus planuojamą knygų sąrašą - godžiu žvilgsniu vis grįžtu prie pyrago ir... oh my, kaip jis mane vilioja! :))

Viktorija 2011 m. gruodžio 6 d. 14:06  

Aš irgi, žiūrėjau, žiūrėjau į tą akciją ir kaip Asta pasakiau "ai" :D Pagalvojau, kad visą laiką knygas pasirenku spontaniškai ir knygoms pagal planą gali nebelikti laiko :) Bet smagu buvo paskaityti Tavo sąrašą. Dar smagiau bus gale metų sužinoti, ar tikrai vertėjo tas knygas skaityti :)

Unknown 2011 m. gruodžio 6 d. 14:48  

Jul, mane tai tavo sąrašas biški pritrenkė, ypač Solaris. Rimtai žinok.
Dėl Markeso... po 100 metų vienatvės man visos kitos jo knygos yra blankios. Nors apie šitą sakė, kad gera. Pažiūrėsim. Mačiūną galėsiu duot, kai perskaitysiu. O Pratchett galiu dabar duot. Turiu kitų perskaitytų.
Cha, tas prakeiktas Rožės vardas :D Nu, niekaip neįveikiu. Buvau pradėjus jau nežinau, kiek kartų. Paskutinis itin ryžtingas buvo. Perskaičiau, kad įdomumas prasideda kažkur nuo 100 psl, tai laukiau to įdomumo... :D Ir vis tiek neužbaigiau. Nors dabar su tuo receptu tai suintrigavai. Negi vėl pradėt skaityt eilinį kartą? :D

Elžbieta, reik gal apsirūkius žiūrėt tą multiką :D Niekaip jo nesuprantu. Tiesa, ir žiūrėjau jį vaikystėj. Gal dabar kitaip būtų, nors...

Asta, marš tik sąrašo daryt :))

Viktorija, man ir įdomu. Jei bus labai nuobodu, tai tikrai nesikankinsiu :)

julė 2011 m. gruodžio 6 d. 19:49  

Tikiuosi, pozityviai nustebinau, šypt :)
Ei, bet manajame sąraše jau 12 (gąsdinančių) knygų -- kai tik šitas baigsiu, prisiminsiu tavuosius pasiūlymus paskolinti :)

Bet tai jooo, Rožės varde receptai turbūt kiek tolėliau prasidėjo ,D Mėginau juos gūglinti, bet tada, prieš kelerius metus, ir neradau. Deja! Teks rankomis rašytais lapeliais remtis, ar ką.

egidija 2011 m. gruodžio 6 d. 20:58  

Nuo "Rožės vardo" ir užsikabinau už Umberto Ecco. Kaip keista, kad nepatiko. O aš va mąstau, gal dar kartą perskaityti? :D
"Panelės Smilos sniego jausmas" - knyga liuksiška, patiko labiau nei filmas.
O "Dekameroną" pasislėpus nuo tėvų, pamenu, ankstyvoj paauglystėj skaitinėjau. Ir dabar ausys raudonuoja prisiminus, kai kurias detalės :D
Nu vsio, einu ir aš savo sąrašą daryti :D

bea 2011 m. gruodžio 7 d. 09:39  

Jurga, ne viena tu tokia su tuo "Rožės vardu"... Kamavau aš jį irgi kokią pusę metų, kol įveikiau - ir visai nelikau pasitenkinusi. Neprilipo nors tu ką. Man čia tas pats kaip ir su Sabaliauskaitės "Silva Rerum" - pirmos dalie perskaičiau 30 psl ir šveičiau lauk - taip neprilipo, kad net negera, o visi svaigsta, kokia knyga, vajej kokia knyga. NE MANO knyga.
Ežiukas - multikas visai nučiuožęs, o knygą vaikams perskaičiau - visai neblogai susiskaitė. Keistų jie ten idėjų turėjo knygoje: ir ežiukas, ir meškiukas, bet buvo smagu. Priminė vaikystę ir net trumpam pasirodė, kad viskas įmanoma... net ir žvaigždes nudažyti, kopėčiom užlipus.

Giedre 2011 m. gruodžio 15 d. 16:51  

Aš už "Dekameroną" (nors ir antikinė, bet tikrai patiko),
G. G. Marquez'ą (vien jau prisiminus "Šimtą metų vienatvės" maloniai nuteikia) ir už žavųjį ryžąjį (pakėlė nuotaiką :)).

Piktas gnomas Arvydas 2011 m. gruodžio 19 d. 03:10  

Noriu panelės smilos sniego jausmo ir to pyrago. Kaip galėčiau abu gauti?

Unknown 2011 m. gruodžio 19 d. 14:30  

Reik kažkaip tartis, Arvydai :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP