Jogurtinis keksas su citrina



Jau antras mėnuo mano galvoje yra užstrigusi kažkokio vesterno dalis - fone groja įtampą kelinti muzika, vėjas, dulkės, prasiridena vienas kitas furfuliukas ir nieko... visiškai nieko nevyksta. Nulis minčių, nulis įkvėpimo. Kažkokia koma ir egzistencinis liūdesys. Tikriausiai vasara kalta. Šiandien sapnavau, kad nusipirkau kulinarinį liepsnosvaidį (juokingas žodis) deginti creme brulee, bet ne paprastą, o kažkokį pramoninį. Balionas mano ūgio. Čia Audronė kalta. Sakė tie maži yra žaisliniai ir neturi jėgos, o cukrų deginsiu ilgai, ilgai. Kvailas sapnas. 


Sėdžiu apsikrovusi kulinarinėmis knygomis ir žurnalais, bet niekaip negaliu išsirinkti įdomaus recepto.  Galiausiai pasiėmiau į rankas M. Wizenberg knygą "A Homemade Life" ir pirmą pasitaikiusį receptą. Išpuolė klasikinis pracūziškas keksas. Neapsakomo gerumo. Minkštas ir purus su lengva rūgštele. Autorė rašo, jog vietoj citrinos galima naudoti apelsiną. Taip pat 60 g miltų galima pakeisti tokiu pačiu kiekiu migdolų miltų. 


Reikės:
190 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
žiupsnis druskos
2 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
120 ml natūralaus jogurto
200 g cukraus
3 dideli kiaušiniai
120 m aliejaus, pvz., rapsų

sirupui:
60 ml cukraus pudros, persijotos
60 ml citrinos sulčių

sviesto ir miltų formos ištepimui


Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Miltų perteklių iškratykite.

Dubenyje su šluotele gerai išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite citrinos žievelę ir dar kartą kruopščiai viską permaišykite.

Kitame dubenyje šluotele išplakite jogurtą, cukrų ir kiaušinius. Labai stengtis nereikia. Tiesiog iki vienalytės masės. Suberkite miltus ir išmaišykite. Tuomet supilkite aliejų. Išmaišykite. Turite gauti vienalytę, balkšvą masę. Supilkite į paruoštą kepimo formą. 

Keksą kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 35-40 minučių, arba kol iškepa.

Keksą palikite pravesti 15 minučių. Išimkite iš kepimo formos ir padėkite ant grotelių.  Dubenėlyje sumaišykite cukrų su citrinos sultimis. Gautu mišiniu aptepkite keksą.

Šaltinis A Homemade Life, Molly Wizenberg

Skanaus!


4 komentarai:

keistai paprasta 2012 m. rugpjūčio 14 d. 10:12  

oh išmėgint paprastą citrusinį keksą seniai noriu, tik naudosiu riešutų miltus visiškai :) Skanios foto :)

p.s. tuos 'rutuliukus' Amerikoje renka... yra toks darbas :))) pusbrolis rinko :) Pakankamai pavojinga, nes gyvatės puola :)

Julė 2012 m. rugpjūčio 15 d. 14:24  

Bac, Jurga, kaip man suprantama ta apatija ir nulisįkvėpimo, net verkt norisi.
Gal tikrai vasara kalta. Čiūrikus laikau.
O keksas tai, be abejonės, super gerumogražumo.

Kristina 2012 m. rugpjūčio 16 d. 14:59  

furfuliukas :))))))))))

Vilma 2012 m. lapkričio 12 d. 14:56  

Vakar kepiau įtartinai panašų, tik jame buvo mėlynių+citrininis glaistas. Gerumas neišpasakytas! Įsivaizduoju, kaip skaniai valgei. :D

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP