Žiemai - žiemiškas Švyturio alus


Teip, šventės pamažu ateina. Praeitą savaitę Švyturys pristatė savo žieminį ribotos partijos alų "Adler Bock". Tai salyklingas, sodresnio ir turtingesnio skonio, stipresnis alus, papildytas ingredientais, kurie mums asocijuojasi su šventiniu laikotarpiu - apelsinų žievele, kardamonu, vanile ir cinamonu.

Adler Bock labai puikiai dera prie šventinių patiekalų. Alaus someljė Donatas Dabrovolskas teigia, kad šitas alus maistą papildys puokšte aromatų ir prieskonių, kurie derės su kepta mėsa, troškinta ar sodraus skonio žuvimi, bei kitais patiekalais, kuriuose panaudotas medus ar kiti kalėdiniai prieskoniai. Ir ypač gerai dera su meduoliais, imbieriniais sausainiais, morkų pyragu, medaus duonele (das ist fantastisch!) ar kitais desertais, pagardintais migdolais ir išskirtiniais šio alaus ingredientais: kardamonu, vanile, cinamonu.


Šitą alų galima gerti karštą. Tiesa, dar nespėjau paragauti šito varianto, bet sako, kad labai skanu. Norint paryškinti alaus skonį, šildant galima įdėti apelsino skiltelę, razinų ar karamelizuotų riešutų.


Nors vakaro pagrindiniai patiekalai buvo keptas kumpis ir keptas kalakutas, bet man labiausiai patiko medaus duonelės, žaismingai patiektos kartu su džiovintu apelsinu prie alaus taurės. Ohhh.... Jūs net neįsivaizduojat, kaip jos ten gerai derėjo prie to Adler Bock, o kokios jos skanios! Bandžiau išpešti receptą, bet pasirodo, kad kaip tokio recepto labai ir nėra. Ištirpintą medų reikia sumaišyti su duonos džiūvesėliais. Pagardinti kalėdiniais prieskoniais - apelsinų žievelėmis, imbieru, cinamonu ir kapotais migdolais. Masę atvėsinti ir suformuoti norimo dydžio gabalėliais. Bandysiu būtinai. 



Na, ir pabaigai kepto kalakuto, įdaryto šakninėmis daržovėmis ir aplieto šaltalankių padažu, receptas. Šaltalankių padažą būtinai išbandykit. Puikus, puikus. Labai su kalakutu ir alumi derėjo. 


Apie 5 kg Kalakutas
Marinatui:
3 vnt. apelsinų
3 vnt. cinamono lazdelių
Žiupsnelis druskos
3 skiltelės česnako
Šlakelis alyvuogių aliejaus
100 g. medaus
2 vnt. citrinų
Šakelė čiobrelio

Garnyras:
Saliero šaknis
Morkos
Saldžiosios bulvės
Cinamono lazdelės
Druska
Medus
Čiobrelis

Padažas:
1 kg šaltalankių uogų (šaldytų arba šviežių)
1 kg nevalyto, rudojo cukranendrių cukraus
4 vnt. apelsinų
Pagal skonį gvazdikėlių
Pagal skonį cinamono lazdelių
Apie 1 l vandens


Kalakutas iškaulinamas ir marinuojamas su marinatu, kuris paruošiamas iš apelsino sulčių, tarkuotos jo žievelės, medaus ir kitų išvardintų prieskonių. Kartu su marinatu paliekamas kuriam laikui vėsiai. Garnyro ir įdaro ingredientai supjaustomi nedideliais gabaliukais ir prieskoniuojami tarkuoto cinamono, medaus, čiobrelio ir druskos mišiniu. Paruoštas garnyras sudedamas į kalakuto vidų ir užsiuvamas. Paruoštas kalakutas kepamas 100 C temperatūroje naudojant 30% drėgmės, kol pasieks 75 C laipsnių vidinę temperatūrą. Kepant kalakutą galima apšlakstyti šaltalankių padažu.

Padažas: Šaltalankių uogas užpilame cukrumi ir parai dedame į šaldytuvą. Brandintas cukruje uogas verdame puode kartu su prieskoniais ir stambiais gabalais pjaustytu apelsinu, kol visa masė pradės sunkiai pukšėti ir tirštėti.





5 komentarai:

Aušra 2012 m. lapkričio 14 d. 19:19  

Vajezau, kaip cia viskas skanu; o kalakuto blatnumas!! ir dar tas saltalankiu padazas! oi-oi-oi kaip nepaprasta ir sventiska!

Asta 2012 m. lapkričio 14 d. 22:27  

Tai jau tikrai, kad seiles varva beziurint!

Citrina ir bulvė 2012 m. lapkričio 14 d. 23:05  

Tikrai, pasakiškos vaišės, ne kitaip :)

Indrė 2012 m. lapkričio 15 d. 08:55  

Pilna burna seilių iš pat ryto, nepaisant to, kad kremtu mogdolus su cinamonu. Mmmmm pasakiškai atrodo. Vištą gan panašiai marinuoju, bet padažas man naujiena. Tikiuosi pavyks greitu metu išbandyti.

Mindaugas 2012 m. lapkričio 17 d. 22:43  

Ir aš ten buvau, alų, midų ragavau, o padažas tai TIKRAI DIEVIŠKO SKONIO, ŠAUNUOLIS DONATAS! :)

P.S.: kaip visad, be gražių fotkių, nebūtų skanaus įrašo. ;)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP