Vištos sparneliai su aštriu padažu


Veikiama tik moterims suprantamo noro "ką nors nusipirkti" perėjau per amazoną ir bookdepository. Rezultatas – ant stalo guli trys naujos knygos iš wishlist‘o: Marco Pierre White „The Devil in the Kitchen“, M. F. K. Fisher "The Gastronomical ME" ir Nigel Slater „The Kitchen Dairies II“. Dvi beletristikos ir viena receptų knyga. Iki M.F.K Fisher dar nepriėjau, bet Marco prisiminimai man labai patinka.

Myliu Nigel Slater. Labai, labai. Jis toks... Na, tiesiog mielas. Ir rašo jis labai mielai - ramiai ir iš lėto. Jo TV laidos irgi tokios pačios - ramios ir lėtos. Ir jo receptai be galo mieli ir savi. Dabar vakarais skaitau ir renkuosi, ką gaminsiu.

Iš pirmosios "The Kitchen Diaries" turiu vieną mėgiamiausią receptą – keptus kiaulienos šonkaulius (kurių recepto kažkodėl bloge nėra), o iš šitos, regis, bus vištos sparneliai su aštriu padažu – lipnūs, saldūs ir aštrūs. Vienu žodžiu – niam. Receptas yra lengvai pakeistas.

2 porcijoms:

6-8 vištos sparnelių (priklausomai nuo dydžio)
Marinatui:
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. sojos
1 v. š. citrinos sulčių
1 v. š. žuvies padažo
1 skiltelė česnako, sutraiškyta
1 v. š. cukraus

Padažui:
3 v. š. žuvies padažo
6  v. š. vandens
3 v. š. ryžių acto
5 v. š. cukraus
Nago dydžio imbiero gabaliukas, labai smulkiai supjaustytas
0,5 – 1 čili, labai smulkiai supjaustytas
0,5 citrinos sulčių


Vištienos sparnelius supjaustykite į tris dalis.

Sumaišykite visus marinato ingredientus ir užpilkite juo sparnelius. Palike pasimarinuoti mažiausiai valandai, o geriausia per naktį.

Visus padažo ingredientus supilkite į puodelį ir užvirkite. Virkite tol, kol padažo lieka apie trečdalį kiekio, o pats padažas yra sutirštėjęs. Palike atvėsti.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, sudėkite sparnelius į kepimo indą ir kepkite apie 25 minutes, arba kol sparneliai gražiai apskrunda ir iškepa. Iškepusius sparnelius išdėkite į lėkštę ir dar karštus apipilkite padažu.


Rizotas su burokėliais ir ožkos sūriu


Ieškojau rizoto recepto su burokėliais. Ieškojau po gūglą ilgokai. Vieną kartą net ir gaminau, bet labai nesužavėjo, todėl ieškojau toliau. Ir prieš kelias dienas TAS receptas pats įkrito į pašto dėžutę. Rizotas iš Gary Mehigan knygos... Na, to, kuris veda Australijos Masterchef. Šiek tiek ne į temą, bet pernai vasarą gaminau jo vištieną su arbūzų salotom. Ou mai... kaip buvo gerai. Šiemet reiks vėl gaminti. 

Recepte pakeičiau kelis ingredientus. Su burokėliais, ožkos sūriu ir čiobreliais juk niekada neapsigausim, tiesa? Ir rinkausi tradicinį virimo būdą, t.y. nuolatos maišyti, o ne iš karto supilti visą sultinį kaip siūlo Gary. Su tuo maišymu tai žinot... Vos ne religinis klausimas. Vieni maišo, kiti ne. Tiek vieni, tiek kiti turi savo argumentų. Kol kas aš renkuosi maišymą, o vėliau jau pažiūrėsim kaip ten bus. 


2 porcijoms reikės:
3 mažų burokėlių
apie 200 g druskos burokėlių kepimui
250 ml vištienos sultinio
30 g sviestos
1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas
1 skiltelė česnako, smulkiai supjaustyta
kelios čiobrelio šakelės, vien tik lapeliai
100 g rizoto ryžių
50 ml sauso balto vyno
3 v. š. šviežio ožkos sūrio

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įberkite 3-4 cm druskos sluoksnį. Įdėkite burokėlius ir kepkite apie 50-60 minučių, arba kol iškepa. Atvėsinkite, nulupkite odelę. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, o kitus susmulkinkite iki vientisos masės virtuviniu kombainu. 

Užvirinkite vištienos sultinį ir nukelkite nuo ugnies. 

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnaką ir čiobrelius. Kepkite 2-3 minutes, kol daržovės pasidaro permatomos. Suberkite ryžius, maišydami kepkite apie 3 minutes. Supilkite baltą vyną ir palaukite, kol jis beveik išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti. Tuomet įpilkite samtį sultinio, periodiškai vis maišykite. Kuomet sultinio jau beveik nelieka, įpilkite dar vieną samtį ir t.t. Virkite apie 15 minučių, kol ryžiai išverda. Ryžiai turi būti al dente, t.y. šiek tiek kietoki. Kai ryžiai jau bus beveik išvirę, įpilkite paskutinį samtį sultinio, sudėkite burokėlių masę ir šiek tiek dar pavirkite. Galiausiai sudėkite ožkos sūrį ir išmaišykite. 

Išdėkite į lėkštes, apibarstykite burokėlių kubeliais ir papuoškite šviežiais čiobreliais. 

Skanaus! 



Tagliatelle su Bolognese padažu


Receptas yra paimtas iš www.itchefs-gvci.com. Ir tai yra vienas iš trijų italų patvirtintų bolognese padažų.  Jie ten belenkiek metų ginčijosi, kol pasitvirtino tuos receptus. Na, ir dabar turi kažkokį tai standartą, pagal kurį prašom gamint ir neužsiiminėt visokiom ten interpretacijom, kurias po to vadinsit bolognese padažu. Na, bet aš tai recepto labai aklai nesilaikau. Juk ne kokia italė esu, kad man galvą dėl to skaudėtų. Aišku, Romoj buvo smagu, kuomet man kažką itališkai aiškino apie turistus, o aš tik galvą purčiau ir pečiais traukiau. Atseit nesuprantu nieko. Tada jis į mane pažiūrėjęs angliškai pasakė, kad mano smakras turi kažką itališko. Kurgi ne!  Na, bet širdį vis tiek paglostė, kad buvau priimta už vietinę. Bet grįžtam prie recepto. 

Nuo šito padažo mane kiekvieną kartą ištinka koma. Nesvarbu, kad jį reikia virt ilgai, bet jis toks švelnus, kreminis ir tirštas! Pirmą kartą virdama vos nuo puodo atsitraukiau. Būčiau visą suvalgius ir vieną. Be jokių makaronų. Vasarą padažą gaminu tik su šviežiais pomidorais, bet žiemą/pavasarį tenka rinktis smulkintus pomidorus savo sultyse. Ir vietoj pieno kartais gamindama įpilu alaus. Rezultatas abiem atvejais yra sehr gut. 

Tradiciškai bolognese padažas yra patiekiamas tik su tagliatelle. Skaniausia, aišku, yra su šviežiais, kuriuos galite pasidaryti patys, arba nusipirkti šviežiai pagamintų. Vienam žmogui yra skaičiuojama 100 g tagliatelle ir 200 g padažo. 


4 didelėms porcijoms reikės:

100 g šoninės, supjaustytos kubeliais 
1 svogūnas, labai smulkiai supjaustytas
1 morka, supjaustyta smulkiais kubeliais
1 saliero stiebas, supjaustytas labai smulkiais kubeliais
300 g maltos jautienos
200 g maltos kiaulienos 
150 ml sauso balto vyno
1 lauro lapas
1 skardinė smulkintų pomidorų (400g)
250 ml pieno 
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
400 g šviežių tagliatelle 
Tarkuoto kieto sūrio apibarstymui 


Ant mažos ugnies šoninę apkepkite storadugniame puode. Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol pasidarys permatomi. 

Sudėkite supjaustytas morkas su salieru, įmeskite lauro lapą. Vis pamaišydami viską kepkite tol, kol daržovės pradės minkštėti. 

Padidinkite ugnį iki maksimumo ir sudėkite maltą mėsą, pagardinkite druska ir pipirais. Nuolatos maišydami kepkite tol, kol mėsa pilnai iškepa. Supilkite baltą vyną, išmaišykite ir palaukite, kol visiškai išgaruos. 

Ugnį sumažinkite iki minimumo. Supilkite skardinę pomidorų, išmaišykite ir virkite uždengtame puode 2 valandas. Periodiškai vis pamaišykite. 

Po dviejų valandų supilkite pieną ir virkite dar vieną valandą. Jei matote, kad padažas darosi per sausas, tuomet dar šiek tiek pieno. Jei trūksta, įberkite druskos. Prieš tiekdami į stalą, leiskite padažui šiek tiek pailsėti.  

Skanaus! 



Electrolux Design Lab 2013


Visai netikėtai praeitą penktadienį sudalyvavau Electrolux Desing Lab 2013 Lietuvo etapo finale, kuris vyko VDA dizaino katedroj. Kažkaip tuo konkursu labai nesidomėjau, bet pasirodo, kad ten galima rasti visai įdomių įdėjų. 

Už vartotojams aktualiausias įžvalgas daugiausiai balsų surinko koncepcinis muilas „Handy“ -  portatyvinis rankų valymo ir dezinfekavimo prietaisas, paremtas koloidinio sidabro veikimu. Kaip tai realiai veikia neturiu supratimo, bet idėja man patiko. Būtų gerai tokį turėt kišenėj ir turėt galimybę visada nusivalyti rankas, kas man šiaip yra aktualus klausimas. 


O pagrindinį prizą už geriausią atitikimą konkurso temai „Įkvepiamas miesto gyvenimas“ gavo Evelinos Kudabaitės gaminimo paviršiaus-staltiesės idėja „Cook cloth“. Ploną ir iš smulkių elementų sukonstruotą lankstų paviršių galima naudoti ir kaip pjaustymo lentą, ir kaitlentę, o taip pat išlaikyti maistą šiltą ir pasitelkti šį paviršių kaip foną, kuriant teminio vakarėlio atmosferą. Pasinaudojus prietaisu, jį paprasta nuvalyti ir saugoti sulanksčius kaip staltiesę. Pasak autorės, toks sensoriniu būdu valdomas daugiafunkcinis prietaisas naudingas užsiėmusiems miesto gyventojams, kurie nori praleisti laiką su draugais gamindami namuose ar lauke. Sounds good, ne? 



O dabar įdomiausia dalis. Buvo atvykęs D. Praspaliauskas iš "Lauro lapo" ir pavaišino savo patiekalais:
Sūdytu apelsinu, kuris buvo marinuotas alyvuogių aliejuje su šiek tiek druskos ir patiektas su balzamiku. 

Žemoj temperatūroj kepta lašiša. Čia tai yra gėris neišpasakytas. Jei dar nebandėt taip kepti lašišos, tai būtinai išbandykit. Paskutiniu metu lašišą ruošiu tik tokiu būdu. Mindaugas buvo įdėjęs jos receptą. Man irgi reikės kada nors įdėt. 



Ir "pagrindiniam" patiekalui buvo patiektas taip dabar madingas jaučio žandas. Troškintas, aišku, be proto ilgai. Prie jo patiekta 5 grūdų košė su morkų ir moliūgo tyre. O labiausiai patiko orkaitėje kepti geltonieji burokėliai ir gaspačas su marinuotais agurkėliais, kaparėliais ir juodomis alyvuogėmis. Niam. 


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP