Tagliatelle su Bolognese padažu


Receptas yra paimtas iš www.itchefs-gvci.com. Ir tai yra vienas iš trijų italų patvirtintų bolognese padažų.  Jie ten belenkiek metų ginčijosi, kol pasitvirtino tuos receptus. Na, ir dabar turi kažkokį tai standartą, pagal kurį prašom gamint ir neužsiiminėt visokiom ten interpretacijom, kurias po to vadinsit bolognese padažu. Na, bet aš tai recepto labai aklai nesilaikau. Juk ne kokia italė esu, kad man galvą dėl to skaudėtų. Aišku, Romoj buvo smagu, kuomet man kažką itališkai aiškino apie turistus, o aš tik galvą purčiau ir pečiais traukiau. Atseit nesuprantu nieko. Tada jis į mane pažiūrėjęs angliškai pasakė, kad mano smakras turi kažką itališko. Kurgi ne!  Na, bet širdį vis tiek paglostė, kad buvau priimta už vietinę. Bet grįžtam prie recepto. 

Nuo šito padažo mane kiekvieną kartą ištinka koma. Nesvarbu, kad jį reikia virt ilgai, bet jis toks švelnus, kreminis ir tirštas! Pirmą kartą virdama vos nuo puodo atsitraukiau. Būčiau visą suvalgius ir vieną. Be jokių makaronų. Vasarą padažą gaminu tik su šviežiais pomidorais, bet žiemą/pavasarį tenka rinktis smulkintus pomidorus savo sultyse. Ir vietoj pieno kartais gamindama įpilu alaus. Rezultatas abiem atvejais yra sehr gut. 

Tradiciškai bolognese padažas yra patiekiamas tik su tagliatelle. Skaniausia, aišku, yra su šviežiais, kuriuos galite pasidaryti patys, arba nusipirkti šviežiai pagamintų. Vienam žmogui yra skaičiuojama 100 g tagliatelle ir 200 g padažo. 


4 didelėms porcijoms reikės:

100 g šoninės, supjaustytos kubeliais 
1 svogūnas, labai smulkiai supjaustytas
1 morka, supjaustyta smulkiais kubeliais
1 saliero stiebas, supjaustytas labai smulkiais kubeliais
300 g maltos jautienos
200 g maltos kiaulienos 
150 ml sauso balto vyno
1 lauro lapas
1 skardinė smulkintų pomidorų (400g)
250 ml pieno 
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
400 g šviežių tagliatelle 
Tarkuoto kieto sūrio apibarstymui 


Ant mažos ugnies šoninę apkepkite storadugniame puode. Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol pasidarys permatomi. 

Sudėkite supjaustytas morkas su salieru, įmeskite lauro lapą. Vis pamaišydami viską kepkite tol, kol daržovės pradės minkštėti. 

Padidinkite ugnį iki maksimumo ir sudėkite maltą mėsą, pagardinkite druska ir pipirais. Nuolatos maišydami kepkite tol, kol mėsa pilnai iškepa. Supilkite baltą vyną, išmaišykite ir palaukite, kol visiškai išgaruos. 

Ugnį sumažinkite iki minimumo. Supilkite skardinę pomidorų, išmaišykite ir virkite uždengtame puode 2 valandas. Periodiškai vis pamaišykite. 

Po dviejų valandų supilkite pieną ir virkite dar vieną valandą. Jei matote, kad padažas darosi per sausas, tuomet dar šiek tiek pieno. Jei trūksta, įberkite druskos. Prieš tiekdami į stalą, leiskite padažui šiek tiek pailsėti.  

Skanaus! 



3 komentarai:

Indrė 2013 m. birželio 11 d. 08:33  

Žinau, ką tai reiškia. Porą kartų esu bendrabutyje virus katilą kokiems 8 ar tai 10 žmonių (kainos sumetimais :) ). Buvo be proto skanu, nors darbo užima. Bet turint pagalbininkų bei atlikusį pusbutelį vyno viskas einasi daug greičiau :D

Mindaugas 2013 m. birželio 11 d. 11:00  

Tigi aš taip ir dariau, nu ok ok, dar prieš tai daugelį italų paveldosaugos puslapių su google verčiau, tikrai geras skonis ;)

Anonimiškas 2013 m. birželio 11 d. 14:09  

Žiauriai noriu makaronų, tobulų, kaip tavo nuotraukose :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP