Varškės štolenas


Na, ką... Prieš geras dvi savaites pirmą kartą išgirdau White Christmas. Tada ir supratau, kad ne tiek jau daug laiko lieka iki švenčių ir pats laikas pradėt pagalvot apie brandinamą vaisinį pyragą. Su tais pyragais juk svarbiausia ir yra - atsiminti laiku. Kepsiu tą patį pernykštį, tik šį kartą džiovintus vaisius laikau brendyje kartu su įvairiais prieskoniais jau antra savaitė. Šitoks ilgas laikymas džiovintus vaisius perkelia į visai kitą levelį. Aukštesnį ir geresnį, aišku.

Džiovinti vaisiai brendyje. Kiekiai yra apytiksliai. Skaičiavau, kad man užtektų ir varškės štolenui, ir vaisiniam pyragui:
50 g džiovintų obuolių
50 g vyšnių
100 g džiovintų spanguolių
100 g abrikosų, supjaustytų kubeliais
100 g razinų
cinamono lazdelės, anyžiaus, apelsino žievelės, gvazdikėlio
brendžio

Džiovintus vaisius perliekite verdančiu vandeniu ir palikite sietelyje nuvarvėti. Suberkite į stiklainį, sudėkite visus prieskonius ir užpilkite brendžiu. Pirmas kelias dienas vis šaukštu pamaišykite. 
Mišinį galite naudoti jau po 1-3 savaičių. 


Varškė štolenui reikės:
250 g varškės (naudojau president varškę)
250 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
1/2 a. š. sodos
žiupsnis druskos
200 g džiovintų vaisių brendyje
50 g apelsino cukatų
50 g migdolų drožlių
1 tarkuota apelsino žievelė
1 tarkuota citrinos žievelė
100 g sviesto, kambario temperatūros
150 g cukraus
2 kiaušiniai, kambario temperatūros

40 g sviesto
cukraus pudros


Varškę sudėkite į sietelį ir palikite kelioms valandoms nuvarvėti.

Miltus gerai permaišykite kartu su kepimo milteliais, soda ir druska. Suberkite migdolus ir džiovintus vaisius. Gerai išmaišykite.

Sviestą išsukite kartu su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Po truputį suberkite miltus su vaisiais ir viską išmaišykite.

Skardą ištieskite kepimo popieriumi. Išverskite tešlą ir šlapiomis rankomis suformuokite ovalios formos štoleną. Stenkitės nedaryti plokščio, nes kepant jis pats "išsileis".

Kepkite 180 laipsnių temperatūroj 20 minučių. Po to temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar apie 15-20 minučių. Ar štolenas yra iškepęs galite patikrinti mediniu pagaliuku - įkiškite ir ištraukite. Jis turi būti sausas. 
Štoleną palikite atvėsti, aptepkite tirpintu sviestu ir apibarstykite cukraus pudra. Suvyniokite į foliją ir laikykite per naktį. Pyragas nėra brandinamas, todėl jau kitą dieną gausiai užbarstykite cukraus pudra ir ragaukite. 

Varškės štolenas iš čia, džiovinti vaisiai iš čia

Skanaus!







11 komentarai:

Marija 2013 m. lapkričio 26 d. 20:50  

Viena akim perskaičius pavadinimą pagalvojau, kad parašyta "Varškės šėtonas" ahahaha! Galvoju "wow, koks išradingumas" :D

Unknown 2013 m. lapkričio 26 d. 20:59  

Marija, :D

Unknown 2013 m. gruodžio 12 d. 18:16  

O galima būtų jį palaikyti nuo vienos dienos prieš Kūčias iki Kalėdų? Ar per ilgai jau čia būtų ir jį geriau valgyt iškart iškeptą? Šiemet išpuola, kad pirmiausia važiuojame pas vyro tėvus, pas kuriuos tradiciškai vežame sausainių :)))

Unknown 2013 m. gruodžio 13 d. 09:27  

Taip, galima :) Įvyniokit į foliją ir palaikykit per naktį. O po to dar kartą gausiai apibarstykit cukraus pudra.

Unknown 2013 m. gruodžio 13 d. 09:28  

Taip ir padarysim! Ačiū :)

Unknown 2013 m. gruodžio 13 d. 09:33  

Kai darysit tešlą, tai žiūrėkit, kad nebūtų labai minkšta (bet kieta ir neturi būti). Nes kepdama ji gali išsileist ir į blyną pavirst :)

Unknown 2013 m. gruodžio 16 d. 15:20  

Gerai, dėkui :) Dabar galvoju, o gal porciją dvigubint? Kiek čia maždaug žmonių paragautų? :))

Unknown 2013 m. gruodžio 16 d. 15:59  

Na, jis normalaus dydžio išeina :) Sunku pasakyt, kiek jau ten žmonių pavaišintumėt :) Gal geriau išsikepkit anksčiau ir paragaukit. O gal dar nepatiks? :)

Unknown 2013 m. gruodžio 16 d. 16:41  

Gal ir teisybė :) Nors, kad nepatiktų, tai šansų mažai :D Čia gi kalbama apie varškės, džiovintų vaisių ir brendžio draugystę! Tiesa, o kur gauti apelsino cukatų?..

Unknown 2013 m. gruodžio 16 d. 20:59  

Nenoriu būt kalta už sugadintą Kalėdų desertą :D
Cukatų mačiau yra Panoramos Rimi, ten prie prieskonių saldumynams. Taip pat turi ir Delona http://www.delona.lt/paieskos-rezultatai,19.html?sPhrase=apelsin%C5%B3+cukatai&iProducer=&sPriceFrom=&sPriceTo=

Unknown 2013 m. gruodžio 16 d. 21:42  

Aš, jeigu ką, prisiimu pilną atsakomybę :D
Delona, tiksliai! Ačiū :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP