Rageliai su lazdyno riešutų įdaru


Šituos ragelius periodiškai vis kepu nuo pat jų pasirodymo Eglės bloge. Tik pasimažinau šiek tiek kiekius pagal save. Ir receptas yra įrašytas į mano raudonąjį sąsiuvinį, o tai reiškia, kad rageliai yra labai geri.

Į šitą įdarą galite įdėti dar ir kelis šaukštelius kakavos, arba gaminti su aguonomis, arba su uogiene. Na, viskas priklauso nuo Jūsų fantazijos.

Reikės
Tešlai:
160 g sviesto
2 trynių
150 ml grietinėlės (13 proc)*
1/4 a.š. druskos
250 g miltų

Įdarui:
100 g lazdyno riešutų
80 g cukraus
1 a.š. cinamono

Visi produktai turi būti kambario temperatūros. 

Supjaustytą kubeliais sviestą ir trynius sudėkite į virtuvinį kombainą, supilkite grietinėlę, suberkite druską ir plakite apie pusę minutės. Toliau po šauktą berkite miltus, kol visus subersite. Tešlą gausite labai minkštą ir lipnią. Bet miltų daugiau nedėkite. Rankas gausiai apibarstykite miltais ir suformuokite kamuolį, kurį irgi apibarstykite miltais. Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve per naktį. Ar bent jau kelias valandas. 

Sausoje keptuvėje pakepinkite lazdyno riešutus. Atvėsinkite, nulupkite nuo riešutų odelę ir sudėkite į virtuvinį kombainą kartu su cukrumi ir cinamonu. Viską sumalkite iki vientisos masės. 

Tešlą padalinkite į tris dalis. Iškočiokite apskritimus. Užberkite įdaro, kurį galite delnais šiek tiek paspausti, tuomet ne taip byrės sukant ragelius. Kiekvieną apskritimą supjaustykite lyg pjaustytumėt picą į 8 dalis. Suvyniokite kiekvieną trikampį nuo išorės į vidų. 

Kepkite apie 25 minutes 180 laipsnių temperatūroje. 

Skanaus!




Troškintas triušis su kukuliais


Kameroj "atgulė" 9 kg ėrienos, 2 triušiai ir dar 3 triušiai pakeliui į Vilnių. Tai jau mėsa apsirūpinau ilgam. Dabar vis vartau savo knygas ir ieškau, ko nors įdomaus, nes simple receptai yra nebeįdomūs. Jau beveik išmokau be vargo supjaustyt triušį. Ačiū už tai jutūbuj. Dar noriu išmokt nuimt nuo kaulo ir pasigamint su džiovintom slyvom pagal Michel Roux Jnr. Bet čia gal kitą kartą. O šiam kartui troškintas triušis su kukuliais iš Jamie Oliver knygos "Cook with Jamie". 

Reikės:
Kukuliams:
300 g miltų
1 a.š. džiovinto peletrūno
druskos ir šviežiai maltų pipirų
2 a.š. kepimo miltelių
150 g sviesto
1 a.š. malto muskato

1 triušis (1-1,5 kg), supjaustytas gabalais
miltų
alyvuogių aliejaus, sviesto kepimui
50 g rūkytos šoninės, supjaustytos kubeliais
1 svogūnas
šakelė šviežio rozmarino
250 g pievagrybių, plonai supjaustytų
1 butelis alaus
vištienos sultinio apie 250 ml (arba pagal poreikį)

Dubenyje su miltais gerai permaišykite kepimo miltelius, druską, pipirus ir peletrūną. Suberkite viską į virtuvinį kombainą, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir viską išmaišykite. Iš tešlos iškočiokite "dešrą" ir ją supjaustykite į 15-18 vienodų gabaliukų. Miltuotomis rankomis suformuokite rutuliukus. Sudėkite į miltais pabarstytą lėkštę. Apibarstykite maltu muskatu ir pastatykite į šaldytuvą. 

Triušio gabalėlius apvoliokite miltuose, perteklių nupurtykite. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir sviestu, iš visų pusių apkepkite triušį. Perdėkite į gilų kepimo indą (apie 25-30 cm diametro). Ten pat sudėkite supjaustytą šoninę. 

Toje pačioje keptuvėje, kur kepė triušis, įdėkite dar šiek tiek sviesto ir pakepinkite svogūnus, kol suminkštėja. Iškepusius supilkite ant triušio. Tuomet keptuvėje apkepkite pievagrybius kartu su rozmarinu. Sudėkite ant triušio. 

Supilkite alų ir vištienos sultinį. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-40 minučių. Tuomet sudėkite ant viršaus kukulius tarp jų palikdami apie 1 cm tarpus. Ir dar kepkite 40 minučių. 

Skanaus!


Gubana


Gubana yra tradicinis šiaurės-rytų Italijos desertas, kepamas visokioms šventėms. Tai artėjančioms Kalėdom irgi tiks puikiai. 

Su mielinėm tešlom patirties daug neturiu ir paprastai mieliniai kepiniai manęs nežavi. Bet šito pyrago įdaras man (!)  yra labai ir netgi labai niam. Ir nėr ko slėpt - pyragas gražiai atrodo. Jau sugalvojau, kad šiek tiek pakeitus įdarą, jis puikiai tiks šitiems nuostabiems rageliams, kuriuos jau kepiau ne kartą. 

Aišku, dariau pakeitimų dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Šviežias mieles keičiau sausom, vietoj saldaus vyno įpyliau Cointreau (galima pilti romą ar grapą), ir dar pyliau šiek tiek pieno, nes įdaras pasirodė besąs sunkiai tepamas, dėl sausainių irgi nesukau daug galvos - pakeičiau klasikiniais selgos sausainiais. 

Originalus receptas yra iš food52.com.

Reikės:
600 g miltų + dar pagal poreikį
300 g pieno
180 g cukraus
9 g sausų mielių
1 kiaušinis
1 kiaušinio trynys
1 a.š. druskos
1 tarkuota citrinos žievelė
1 tarkuota apelsino žievelė
160 g tirpinto sviesto

Virtuviniame kombaine sumaišykite miltus, cukrų, mieles ir pieną. Įmuškite kiaušinius, suberkite druską ir tarkuotas citrinos bei apelsino žieveles. Pamažu supilkite ištirpintą sviestą.

Kadangi man tešla labai lipo prie rankų, tai įbėriau dar šiek tiek miltų. Bet persistengi su jais nereikia. Tešla turi būti minkšta ir elastinga.

Kol darysite įdarą, tešlą padėkite į šoną.

Įdarui:
80 g migdolų
80 g graikinių riešutų
70 g lazdyno riešutų
220 razinų
100 g cukraus
60 ml cointreau (arba saldaus vyno)
1 kiaušinis
40 g sviesto
170 g sausainių
50 g apelsinų cukatų
30 g kakavos
1 a. š. cinamono
1 tarkuotos citrinos žievelės
pieno pagal poreikį

Sausoje keptuvėje pakepinkite riešutus. Visus produktus suberkite į virtuvinį kombainą. Malkite tol, kol gausite vienalytę pastą. Jei matote, kad įdaras yra labai sausas ir jį bus sunku tepti, tai įpilkite šiek tiek pieno. Pasta turi lengvai teptis ant tešlos.  

Stalą pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą stačiakampio formos. Storis turi būti 0,5-1 cm. Užtepkite įdarą. Suvyniokite tešlą ir po to susukite į "sraigę". Pyragą įdėkite į apvalią kepimo formą (naudojau 24 cm skersmens), palikite bent 30 minučių pakilti. 

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-60 minučių, arba kol iškepa. 

Skanaus!




Varškės štolenas


Na, ką... Prieš geras dvi savaites pirmą kartą išgirdau White Christmas. Tada ir supratau, kad ne tiek jau daug laiko lieka iki švenčių ir pats laikas pradėt pagalvot apie brandinamą vaisinį pyragą. Su tais pyragais juk svarbiausia ir yra - atsiminti laiku. Kepsiu tą patį pernykštį, tik šį kartą džiovintus vaisius laikau brendyje kartu su įvairiais prieskoniais jau antra savaitė. Šitoks ilgas laikymas džiovintus vaisius perkelia į visai kitą levelį. Aukštesnį ir geresnį, aišku.

Džiovinti vaisiai brendyje. Kiekiai yra apytiksliai. Skaičiavau, kad man užtektų ir varškės štolenui, ir vaisiniam pyragui:
50 g džiovintų obuolių
50 g vyšnių
100 g džiovintų spanguolių
100 g abrikosų, supjaustytų kubeliais
100 g razinų
cinamono lazdelės, anyžiaus, apelsino žievelės, gvazdikėlio
brendžio

Džiovintus vaisius perliekite verdančiu vandeniu ir palikite sietelyje nuvarvėti. Suberkite į stiklainį, sudėkite visus prieskonius ir užpilkite brendžiu. Pirmas kelias dienas vis šaukštu pamaišykite. 
Mišinį galite naudoti jau po 1-3 savaičių. 


Varškė štolenui reikės:
250 g varškės (naudojau president varškę)
250 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
1/2 a. š. sodos
žiupsnis druskos
200 g džiovintų vaisių brendyje
50 g apelsino cukatų
50 g migdolų drožlių
1 tarkuota apelsino žievelė
1 tarkuota citrinos žievelė
100 g sviesto, kambario temperatūros
150 g cukraus
2 kiaušiniai, kambario temperatūros

40 g sviesto
cukraus pudros


Varškę sudėkite į sietelį ir palikite kelioms valandoms nuvarvėti.

Miltus gerai permaišykite kartu su kepimo milteliais, soda ir druska. Suberkite migdolus ir džiovintus vaisius. Gerai išmaišykite.

Sviestą išsukite kartu su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Po truputį suberkite miltus su vaisiais ir viską išmaišykite.

Skardą ištieskite kepimo popieriumi. Išverskite tešlą ir šlapiomis rankomis suformuokite ovalios formos štoleną. Stenkitės nedaryti plokščio, nes kepant jis pats "išsileis".

Kepkite 180 laipsnių temperatūroj 20 minučių. Po to temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar apie 15-20 minučių. Ar štolenas yra iškepęs galite patikrinti mediniu pagaliuku - įkiškite ir ištraukite. Jis turi būti sausas. 
Štoleną palikite atvėsti, aptepkite tirpintu sviestu ir apibarstykite cukraus pudra. Suvyniokite į foliją ir laikykite per naktį. Pyragas nėra brandinamas, todėl jau kitą dieną gausiai užbarstykite cukraus pudra ir ragaukite. 

Varškės štolenas iš čia, džiovinti vaisiai iš čia

Skanaus!







Keptos dorados


Šiek tiek užtrukau, kol pagaliau ištraukiau į dienos šviesą šitą receptą. Dorados su pankoliais... ir dar pomidorais. Be galo paprastas reikalas. Toks ir turi būti receptas su žuvimi. Juk jos nereikia nei užgožti prieskonių gausa, nei pakišti po fermentinio sūrio gabalu, nors gal žmonės jau taip ir nebegamina... Tikiuosi. 

Kaip išsirinkti žuvį? Yra daug visokių ten tų šviežios žuvies faktorių, bet aš tai pirmiausia žiūriu joms į akis - turi būti skaidrios ir švarios. Bendras vaizdas - graži, neapdžiuvusi, neapspurusi ir t.t. Ir visada pauostau - pati pasilenkiu (gal ir juokingai atrodo iš šono, bet man vienodai) arba paprašau pardavėjos, kad duotų pauostyti - jokio pašalinio ir neaiškaus kvapo. Tai va... Tiek trumpai. Toliau einam prie recepto.  



2 porcijoms reikės:
2 šviežių doradų
2 bulvių, supjaustytų plonais griežinėliais
2 vidutinių pankolių, supjaustytų plonais griežinėliais
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. pankolio sėklų
citrinos sulčių
druskos, šviežiai maltų pipirų pagal skonį
4-5 pomidorų, supjaustytų į keturias dalis 

Doradas išskroskite, išpjaukite žiaunas, kruopščiai išplaukite ir nusausinkite. Iš abiejų pusių padarykite po tris įpjovas. 

Supjaustytas bulves įmeskite į pasūdytą verdantį vandenį ir apvirkite kelias minutes, nupilkite vandenį. 

Supjaustytą pankolį apšlakstykite citrinos sultimis, įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite pankolių sėklas, paskaninkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Viską išmaišykite. Dalį pankolių sukiškite į žuvų vidų. 

Kepimo indą ištepkite aliejumi, vienu sluoksniu sudėkite bulves, ant viršaus sudėkite pankolius ir kimštas doradas. Šone sudėkite pjaustytus pomidorus. 

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20-25 minutes, priklausomai nuo Jūsų orkaitės. 

Skanaus!



Crepes Suzette


Yra keletas Crepe Suzette atsiradimo istorijų. Manau, kad šiame pasaulyje visi tokie geri dalykai gimsta kažkokio atsitiktinumo dėka, tai man visai priimtina yra istorija apie jauną prancūzą padavėją, kuriam netyčia užsidegė likeris. Aišku, stresas - reikia patiekt, o viskas sugadinta. O patiekt tai reikėjo ne šiaip sau eiliniam svečiui, o būsimam Anglijos karaliui Edvardui VII. Na, tai patys suprantat, kaip turėjo tuo metu jaustis jaunuolis. Bet gerai, kad užteko jam proto paragaut prieš išmetant sugadintą patiekalą... O crepe Suzette taip pavadino dėl labai paprastos priežasties - karalius vakarieniavo su moterimi, kurios vardą galite atspėti patys. 

Crepe tešlą ėmiau iš Michel Guerards knygos "Cuisine Gurmande", 1981. Visai netyčia ją pamačiau ant skuduryno dėvėtų rūbų parduotuvės palangės. Tai negi ramiai praeisi, teko užsukt. O receptų ten yra ir tikrai labai neblogų. O apelsinų sviestas yra Jacques Pepin



Tešlai:
100 g miltų
40 g cukraus
žiupsnis druskos
1 kiaušinis
1 kiaušinio trynys
pusės apelsino tarkuotos žievelės
250 ml pieno
50 g sviesto
šiek tiek aliejaus kepimui

apelsinų sviestui:
60 g kambario temperatūros sviesto
40 g cukraus
1 v. š. tarkuotos apelsino žievelės
80 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių

2 a.š. cukraus apibarstymui

2 v.š. konjako arba brendžio
60 ml Grand Marnier (bet puikiai tinka ir Cointreau)

Miltus, cukrų, druską, kiaušinį ir kiaušinio trynį, apelsino žievelę sudėkite į dubenį, pamažu pildami pieną mikseriu išplakite tešlą.

Keptuvėje ištirpkite sviestą ant vidutinės ugnies. Gaminsim - beurre noisette. Kaitinkite, kol sviestas pasidarys gražios auksinės spalvos ir pradės skleisti malonų riešutų aromatą. Palikite kelioms minutėms atvėsti, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą palikite "pailsėti" 30 minučių. Iškepkite lietinius.

Sviestą, cukrų ir apelsino žievelę gerai išsukite. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite.

Pusę lietinio ištepkite apelsinų sviestu (dėkite apie 1 a.š.), perlenkite per pusę ir dar kartą per pusę. Ir tą patį padarykite su visais likusiais.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sudėkite lietinius, apibarstykite cukrumi. Orkaitėje įjunkite grilio funkciją, lietinius įkiškite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 3-5 minutes, priklausomai nuo Jūsų orkaitės. Cukrus turi ištirpti, o lietiniai apskrusti.

Mažoje keptuvėje užkaiskite brendį ir cointreau. Alkoholį uždekite (tik atsargiai, kad nenusidegintumėte, ar nesukeltumėte gaisro namie) ir palaukite, kol ugnis užges. Iš karto užpilkite ant šiltų lietinių. Leiskite pastovėti kelias minutes, kad sirupas susigertų į lietinius ir dėkite į lėkštes.



Moliūgų apelsinų džemas


Asmeniškai man šitas džemas buvo iš wow serijos. Greičiausiai todėl, kad nelabai tikėjau, kai A. šūkaliojo, koks jis nuostabus. Ir su R. vos ne parą laiko praleidusios virtuvėj išsivirė daug.... tikrai daaaug šito džemo. O aš tai ką... viriau tik iš pusantro kilogramo moliūgo, bet man užteks ir tiek. O dar vat verdant po namus pasklido labai malonūs aromatai. Tokių kaip ir... Kalėdų. Tai skaitau, kad čia ir didelis džemo pliusas. 

Reikės:
1500 g moliūgo (svoris be odos ir sėklų), supjaustyto 1 cm kubeliais
700 g cukraus
1 apelsino tarkuota žievelė
5 apelsinai, nulupti ir supjaustyti gabaliukais
1 citrinos tarkuota žievelė
1 citrinos sultys
2 a. š. šviežiai tarkuoto imbiero
1 a. š. prieskonių mišinio moliūgui*

Moliūgus užpilkite cukrumi ir palikite per naktį.

Kartu su moliūgais sudėkite į puodą apelsinus, suberkite apelsino ir citrinos tarkuotas žieveles, supilkite citrinos sultis. Užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 60 minučių vis pamaišydami. Sudėkite tarkuotą imbierą (iš pradžių galite dėti 1 a.š., o tada jau žiūrėkit, kaip Jums skonis. Man trūko, tai įdėjau dar vieną arbatinį šaukštelį), suberkite prieskonius. Virkite dar apie 30 minučių. Nepamirškite vis pamaišyti. 

Džemą supilkite į paruoštus stiklainius, atvėsinkite ir laikykite šaltai.


*Prieš gamindama šiek tiek pagūglinau. Ir nusprendžiau dar pasidaryti prieskonių mišinio moliūgui, kurį ir panaudojau džemui:
4 a.š. malto cinamomo
1 a.š. maltų kvapiųjų pipirų
1 a.š. malto muskato
1 a.š. malto kardamono

Viską sumaišom ir laikom sandariai uždarytą.

Skanaus!


Kriauklelės su baklažanais



Brrr... šalta. Prieš gerą savaitę grįžau iš Italijos. Buvau beveik pietuose, kur dar vis yra +28, nors saulė jau nėra tokia kaitri, tiesiog maloniai rudeniška. Tai ta proga receptas toks beveik ar tai itališkas, ar tai graikiškas, ar tai dar kažkoks iš knygos "Prisijaukinti prijuostę". Knygos istorija paprasta - vienos žurnalistės meilės istorija su virtuvės šefu Spike Mendelshon. Kas žiuri "Top Chef", tai tikrai turėtų jį prisiminti. Bent jau aš tai tikrai gerai jį pamenu. 

Autorė juos vadina tiesiog lietingos dienos rigatoni, kuriuos pakeičiau kriauklelėmis. Rikotos pagardas be galo skanus, kurio Jums, aišku, liks, jei iš šito kiekio gaminsit tik dvi porcijas. Tai jis labai puikiai tinka pusryčiams ant skrudintos duonos. Baklažanų irgi liks, bet jie gerai sueina ir šalti taip pat ant skrudintos duonos kartu su vyno taure. Arba pusryčiams galite išsikepti shaksuka. Irgi labai skanu. Receptą šiek tiek, aišku, keičiau. 


Rikotos pagardui: 
250 g rikotos
50 ml riebios grietinėlės
druskos pagal skonį
1 a. š. stambiai maltų juodųjų pipirų
1 a. š. šviežių čiobrelių lapelių
1 v. š. džiovintų raudonėlių
2-3 v. š. alyvuogių aliejaus

Makaronams: 
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. sviesto
1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
žiupsnelis rūkytos čili 
1 a. š. rūkytos paprikos
1 didelis baklažanas, supjaustytas 1 cm kubeliais
5-6 dideli pomidorai, stambiai supjaustyti 
60 ml raudonojo vyno
1 v. š. cukraus

200-220 g kriauklelių (arba kitokių makaronų)
pabarstymui tarkuoto kieto sūrio 

Rikotos pagardas: dubenyje elektriniu mikseriu iki purumo išplakite rikotą su grietinėle. Atsargiai įmaišykite visus prieskonius. Perdėkite į indą, kuriame patieksite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumis. Padėkite į šaldytuvą. 

Makaronams: Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir įpilkite alyvuogių aliejų. Sudėkite svogūnus, česnakus, čili, rūkytą papriką ir kepkite, kol svogūnai taps skaidrūs. Suberkite baklažanų kubelius, įberkite druskos pagal skonį ir kepkite apie 20 minučių. Baklažanai turi šiek tiek apskrusti. Suberkite supjaustytus pomidorus, cukrų, supilkite vyną. Vis pamaišydami troškinkite apie 50 minučių. Paragaukite, ar netrūksta druskos. 

Sūdytame vandenyje išvirkite makaronus pagal instrukciją, nukoškite vandenį. Į puodą su makaronais įpilkite padažo iš keptuvės ir viską gerai išmaišykite. Dėkite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po kupiną šaukštą rikotos pagardo ir išmaišykite. Dar galite užberti tarkuoto kietojo sūrio. 

Skanaus!



Sidre troškintas triušis


Vienintelė pastaba dėl recepto - atkreipkit dėmesį, kad yra vartojamas natūralus sidras. Su visokiais ten fizz'ais ir šmizais neišsisuksit. Teks kulniuoti iki Vynotekos, Sarkozy, M&S ar dar kur nors, kur pardavinėja tikrą sidrą. Pirštais nebaksnosiu, bet žinau, kas pro pirštus pažiūrėjo į tai ir supylė kriaušių sidrą. A po to sakė, kad buvo ne kažką. Ir sakė, kad receptas lievas. Oh, well... 

O visa kita yra puikiau nei puiku - mėsa neriasi nuo kaulo, sultinį galima gert vieną, kokio nerealaus gerumo jis yra, o polenta.... ji ten tiesiog idealiai tinka! Receptą lengvai pakeičiau (o kaip kitaip), bet pakeitimai nėra esminiai. Taigi receptas iš Mindaugo blogo, o šis ėmė iš "Silver Spoon":  


Reikės:
triušio (apie 1 kg)
100 g šoninės, supjaustytos kubeliais
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. sviesto
1 vidutinis svogūnas, supjaustytas kubeliais
2 vidutinės morkos, supjaustytos kubeliais
3 baravykai, supjaustyti riekelėmis 
pundelio čiobrelių
apie 300 ml tikro sidro
apie 150 ml vištienos sultinio
druskos pagal skonį 

Supjaustykite triušį gabalais. Pasirodo, kad tai yra daug lengviau nei aš galvojau. Viską dariau pagal šitą video

Įkaitinkite keptuvėje aliejų su sviestu ir apkepkite triušį iš visų pusių. Perdėkite į puodą, kuriame troškinsite. 

Toje pačioje keptuvėje suberkite svogūnus ir šoninę. Viską kepkite apie 4 minutes, kol svogūnai suminkštėja. Suberkite morkas ir dar pakepkite apie 5 minutes. Daržoves suberkite ant triušio. 

Apkepkite baravykus. Taip pat toj pačioj keptuvėj. Jei reikia, įdėkite šiek tiek sviesto. Ir kai iškeps, sudėkite viską į puodą su triušu. 

Puodą užkaiskite, supilkite sidrą ir sultinį, sudėkite čiobrelius ir įberkite druskos pagal skonį. Palaukite, kol užvirs, sumažinkite ugnį iki minimalios ir viską troškinkite geras dvi valandas. Mėsa turi lengvai nertis nuo kaulo. 

Patiekite su polenta. 

Skanaus! 








Keptos vištos blauzdelės su česnaku


Klasikinis prancūziškas receptas "poulet aux 40 gousses d’ail", t.y. vištiena su 40 česnako skiltelių. Originalus receptas yra be galo paprastas - višta, svogūnas, daug česnako, baltas vynas ir keletas prieskoninių žolių. Bet man tai kažkaip too simple pasirodė. Tai atsiverčiau "Around My French Table". Kaip ir tikėjausi receptą radau. Ir radau gerokai adaptuotą. Tada aš dar kartą jį šiek tiek adaptavau pagal save, t.y. tiesiog išmečiau kai kuriuos produktus, kurių neturėjau po ranka. 

Keptas česnakas yra kažkoks kosmosas - nebeturi aštrumo ir aitrumo, minkštas, švelnus ir saldus. Nesuklysit, jei česnako skiltelių įdėsit daugiau. Jei taip atsitiks, kad česnako liks, tai galėsite užsitepti ant pakepintos kokios nors čiabatos ar pan. 

2 porcijoms reikės: 
2 v. š. aliejaus
12 mažų šviežių bulvyčių su lupena
3 vidutinių morkų, supjaustytų 2-3 cm gabaliukais
2 svogūnų, perpjautų į keturias dalis
3 galvos neluptų česnako skiltelių
4 vištos blauzdelės (apie 500 g)
druskos ir pipirų pagal skonį 
2 čiobrelio šakelės
1 rozmarino šakelė
6-8 šalavijo lapeliai
120 ml vištienos sultinio
60 ml balto vyno
180 g miltų
apie 200 ml karšto vandens

Įkaitintoje keptuvėje įpilkite 1 v. š. aliejaus ir sudėkite visas daržoves. Ir ant didelės ugnies gerai apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Iškepusias daržoves suberkite į kepimo indą. 

Toje pačioje keptuvėje įpilkite 1 v. š. aliejaus ir iš visų pusių apkepkite blauzdeles. Užberkite druskos ir pipirų. Sudėkite viską į kepimo indą ant daržovių. Likusį aliejų iš keptuvės irgi supilkite. 

Supilkite vištienos sultinį ir baltą vyną. Užmeskite ant viršaus prieskonines žoleles. 

Iš miltų ir vandens užminkykite tešlą. Iškočiokite "dešrą" ir aplipinkite kepimo formos kraštą. Uždėkite dangtį. Kepkite 55 minutes 220 laipsnių temperatūroje. 

Skanaus! 




Svogūnų tarta


Mano paskutinis malonus atradimas yra Raymond Blanc. Toks labai entuziastingas ir gan keistoko humoro prancūzų šefas, gyvenantis Britanijoje. Turi savo restoraną su dviem mišelinais (tarp kitko - yra savamokslis), išleidęs nemažai knygų ir dar veda TV laidas. Laidos jo visai neprastos. Paieškokit jutubėj. Mažu irgi patiks. Tai va, šita svogūnų tarta nuo jo ir nužiūrėta. Nieko fancy ir neįprasto, bet gomurį nuteikia tikrai maloniai.

Reikės:
forma 18 cm skersmens (Visiškai nekeisdama recepto naudojau 24 cm)

Tešlai:
200 g miltų
žiupsnis druskos
100 g sviesto, supjaustyto kubeliais
1 vidutinis kiaušinis
2 v. š. šalto vandens

Įdarui:
apie 450 g svogūnų (4 dideli svogūnai), supjaustytų plonomis riekelėmis
50 g sviesto
žiupsnis malto muskato
druskos pagal skonį
kelios šakelės čiobrelio
10 g miltų
100 ml šilto pieno
100 ml natūralaus jogurto
3 kiaušiniai
100 g šoninės, supjaustytos kubeliais ir pakepintos

Dubenyje sumaišykite miltus su druska. Įdėkite sviestą, apvoliokite miltuose ir pirštais sutrinkite iki gausite smėlio tekstūrą. Tuomet įmuškite kiaušinį, supilkite šaltą vandenį ir išminkykite. Jei tešla labai limpa prie rankų, įberkite šiek tiek miltų, tačiau tešla turi būti minkšta. Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą valandai.

Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Iškočiokite tešlą, įdėkite į kepimo formą, pirštais suformuokite kraštus, dugną subadykite šakute, ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus ir užpilkite pupelėmis dėl svorio. Kepkite 20 minučių.

Ant vidutinės ugnies keptuvėje ištirpkite sviestą ir sudėkite svogūnus su prieskoniais. Kepkite apie 15 minučių, kol svogūnai suminkštėja ir pasidaro permatomi.

Suberkite miltus ir vis pamaišydami kepkite apie 5 minutes.

Iš lėto supilkite šiltą pieną. Maišydami dar kepkite apie kelias minutes.

Dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius su jogurtu ir suberkite šoninę. Svogūnus nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite kiaušinių plakinį. Viską supilkite ant iškepusio pagrindo. Kepkite apie 30 minučių 170 laipsnių temperatūroje.

Prieš patiekiant leiskite tartai "pailsėti" apie 10 minučių.

Skanaus!




Granola su kinva ir kokosų aliejumi


Kažkada pavasarį Arimex padovanojo džiovintų vaisių ir riešutų rinkinių. Gavau siuntinį į darbą, tai visą tą laiką jis ten ir pragulėjo. Vis pamiršdavau pasiimt namo. Aišku, darbe visus riešutus išrankiojau ir suvalgiau, liko tik razinkos, vyšnios ir dar kažkokie vaisiai. Kai nebeliko kuom užkandžiaut (t.y. riešutų), tai viską parsinešiau namo. Ir taip jau sutapo, kad ištiko pusryčių krizė. Nusibodo duona su riešutų sviestu, nusibodo duona su avokadu, nusibodo duona su visokių rūšių tepamom varškėm ir varškytėm, nusibodo avižinė košė, nusibodo kiaušiniai visais įmanomais pavidalais. Tai kas lieka? Lieka granola. Šiaip ne taip atkapsčiau kažkada seniai darytą granolą su kinva ir kokosų aliejumi. O ir kaip save gerbianti maisto blogerė juk turiu turėti nors vieną granolos receptą. 

Nerašysiu, kad šitas receptas tai jau čia visoks super duper, skaniausias gyvenime ever ir pan. Bet tiesiog skanus dar vienas granolos variantas. Maloniai traškanti kinva bolivinė balanda, medus, kokosų aliejus (nors teisybės dėlei kokosų aromato nesijaučia, tai ir nesvaigsiu apie jį), apskrudę riešutai ir džiovinti vaisiai. Viskas teisinga ir neskanu būti negali. 

Kiekiai yra orientaciniai. Kiek turėjau visokių likučių, tiek ir sudėjau. Idėja nučiupta iš Food in jars.

300 g avižų dribsnių
200 g kinvos
150 g įvairių sėklų (moliūgų, saulėgrąžų, linų sėmenų etc.) ir riešutų
120 g migdolų drožlių
0,5 a. š. cinamono
0,5 a. š. kardamono

60 ml kokosų aliejaus
120 ml skysto medaus

150 g razinų ir džiovintų spanguolių
4 džiovinti bananai, supjaustyti gabaliukais


Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus, išskyrus džiovintus vaisius.

Kokosų aliejų sumaišykite su medumi, užpilkite ant mišinio ir gerai šaukštu permaišykite. Granolą suberkite į skardą.

Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 35-40 minučių, arba kol gražiai apskrunda. Granolą kas 10 minučių pamaišykite, kad nesuliptų. Iškepus ištraukite iš orkaitės, suberkite džiovintus vaisius. Palikite atvėsti.

Skanaus!



Vištos sparneliai su aštriu padažu


Veikiama tik moterims suprantamo noro "ką nors nusipirkti" perėjau per amazoną ir bookdepository. Rezultatas – ant stalo guli trys naujos knygos iš wishlist‘o: Marco Pierre White „The Devil in the Kitchen“, M. F. K. Fisher "The Gastronomical ME" ir Nigel Slater „The Kitchen Dairies II“. Dvi beletristikos ir viena receptų knyga. Iki M.F.K Fisher dar nepriėjau, bet Marco prisiminimai man labai patinka.

Myliu Nigel Slater. Labai, labai. Jis toks... Na, tiesiog mielas. Ir rašo jis labai mielai - ramiai ir iš lėto. Jo TV laidos irgi tokios pačios - ramios ir lėtos. Ir jo receptai be galo mieli ir savi. Dabar vakarais skaitau ir renkuosi, ką gaminsiu.

Iš pirmosios "The Kitchen Diaries" turiu vieną mėgiamiausią receptą – keptus kiaulienos šonkaulius (kurių recepto kažkodėl bloge nėra), o iš šitos, regis, bus vištos sparneliai su aštriu padažu – lipnūs, saldūs ir aštrūs. Vienu žodžiu – niam. Receptas yra lengvai pakeistas.

2 porcijoms:

6-8 vištos sparnelių (priklausomai nuo dydžio)
Marinatui:
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. sojos
1 v. š. citrinos sulčių
1 v. š. žuvies padažo
1 skiltelė česnako, sutraiškyta
1 v. š. cukraus

Padažui:
3 v. š. žuvies padažo
6  v. š. vandens
3 v. š. ryžių acto
5 v. š. cukraus
Nago dydžio imbiero gabaliukas, labai smulkiai supjaustytas
0,5 – 1 čili, labai smulkiai supjaustytas
0,5 citrinos sulčių


Vištienos sparnelius supjaustykite į tris dalis.

Sumaišykite visus marinato ingredientus ir užpilkite juo sparnelius. Palike pasimarinuoti mažiausiai valandai, o geriausia per naktį.

Visus padažo ingredientus supilkite į puodelį ir užvirkite. Virkite tol, kol padažo lieka apie trečdalį kiekio, o pats padažas yra sutirštėjęs. Palike atvėsti.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, sudėkite sparnelius į kepimo indą ir kepkite apie 25 minutes, arba kol sparneliai gražiai apskrunda ir iškepa. Iškepusius sparnelius išdėkite į lėkštę ir dar karštus apipilkite padažu.


Rizotas su burokėliais ir ožkos sūriu


Ieškojau rizoto recepto su burokėliais. Ieškojau po gūglą ilgokai. Vieną kartą net ir gaminau, bet labai nesužavėjo, todėl ieškojau toliau. Ir prieš kelias dienas TAS receptas pats įkrito į pašto dėžutę. Rizotas iš Gary Mehigan knygos... Na, to, kuris veda Australijos Masterchef. Šiek tiek ne į temą, bet pernai vasarą gaminau jo vištieną su arbūzų salotom. Ou mai... kaip buvo gerai. Šiemet reiks vėl gaminti. 

Recepte pakeičiau kelis ingredientus. Su burokėliais, ožkos sūriu ir čiobreliais juk niekada neapsigausim, tiesa? Ir rinkausi tradicinį virimo būdą, t.y. nuolatos maišyti, o ne iš karto supilti visą sultinį kaip siūlo Gary. Su tuo maišymu tai žinot... Vos ne religinis klausimas. Vieni maišo, kiti ne. Tiek vieni, tiek kiti turi savo argumentų. Kol kas aš renkuosi maišymą, o vėliau jau pažiūrėsim kaip ten bus. 


2 porcijoms reikės:
3 mažų burokėlių
apie 200 g druskos burokėlių kepimui
250 ml vištienos sultinio
30 g sviestos
1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas
1 skiltelė česnako, smulkiai supjaustyta
kelios čiobrelio šakelės, vien tik lapeliai
100 g rizoto ryžių
50 ml sauso balto vyno
3 v. š. šviežio ožkos sūrio

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įberkite 3-4 cm druskos sluoksnį. Įdėkite burokėlius ir kepkite apie 50-60 minučių, arba kol iškepa. Atvėsinkite, nulupkite odelę. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, o kitus susmulkinkite iki vientisos masės virtuviniu kombainu. 

Užvirinkite vištienos sultinį ir nukelkite nuo ugnies. 

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnaką ir čiobrelius. Kepkite 2-3 minutes, kol daržovės pasidaro permatomos. Suberkite ryžius, maišydami kepkite apie 3 minutes. Supilkite baltą vyną ir palaukite, kol jis beveik išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti. Tuomet įpilkite samtį sultinio, periodiškai vis maišykite. Kuomet sultinio jau beveik nelieka, įpilkite dar vieną samtį ir t.t. Virkite apie 15 minučių, kol ryžiai išverda. Ryžiai turi būti al dente, t.y. šiek tiek kietoki. Kai ryžiai jau bus beveik išvirę, įpilkite paskutinį samtį sultinio, sudėkite burokėlių masę ir šiek tiek dar pavirkite. Galiausiai sudėkite ožkos sūrį ir išmaišykite. 

Išdėkite į lėkštes, apibarstykite burokėlių kubeliais ir papuoškite šviežiais čiobreliais. 

Skanaus! 



Tagliatelle su Bolognese padažu


Receptas yra paimtas iš www.itchefs-gvci.com. Ir tai yra vienas iš trijų italų patvirtintų bolognese padažų.  Jie ten belenkiek metų ginčijosi, kol pasitvirtino tuos receptus. Na, ir dabar turi kažkokį tai standartą, pagal kurį prašom gamint ir neužsiiminėt visokiom ten interpretacijom, kurias po to vadinsit bolognese padažu. Na, bet aš tai recepto labai aklai nesilaikau. Juk ne kokia italė esu, kad man galvą dėl to skaudėtų. Aišku, Romoj buvo smagu, kuomet man kažką itališkai aiškino apie turistus, o aš tik galvą purčiau ir pečiais traukiau. Atseit nesuprantu nieko. Tada jis į mane pažiūrėjęs angliškai pasakė, kad mano smakras turi kažką itališko. Kurgi ne!  Na, bet širdį vis tiek paglostė, kad buvau priimta už vietinę. Bet grįžtam prie recepto. 

Nuo šito padažo mane kiekvieną kartą ištinka koma. Nesvarbu, kad jį reikia virt ilgai, bet jis toks švelnus, kreminis ir tirštas! Pirmą kartą virdama vos nuo puodo atsitraukiau. Būčiau visą suvalgius ir vieną. Be jokių makaronų. Vasarą padažą gaminu tik su šviežiais pomidorais, bet žiemą/pavasarį tenka rinktis smulkintus pomidorus savo sultyse. Ir vietoj pieno kartais gamindama įpilu alaus. Rezultatas abiem atvejais yra sehr gut. 

Tradiciškai bolognese padažas yra patiekiamas tik su tagliatelle. Skaniausia, aišku, yra su šviežiais, kuriuos galite pasidaryti patys, arba nusipirkti šviežiai pagamintų. Vienam žmogui yra skaičiuojama 100 g tagliatelle ir 200 g padažo. 


4 didelėms porcijoms reikės:

100 g šoninės, supjaustytos kubeliais 
1 svogūnas, labai smulkiai supjaustytas
1 morka, supjaustyta smulkiais kubeliais
1 saliero stiebas, supjaustytas labai smulkiais kubeliais
300 g maltos jautienos
200 g maltos kiaulienos 
150 ml sauso balto vyno
1 lauro lapas
1 skardinė smulkintų pomidorų (400g)
250 ml pieno 
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
400 g šviežių tagliatelle 
Tarkuoto kieto sūrio apibarstymui 


Ant mažos ugnies šoninę apkepkite storadugniame puode. Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol pasidarys permatomi. 

Sudėkite supjaustytas morkas su salieru, įmeskite lauro lapą. Vis pamaišydami viską kepkite tol, kol daržovės pradės minkštėti. 

Padidinkite ugnį iki maksimumo ir sudėkite maltą mėsą, pagardinkite druska ir pipirais. Nuolatos maišydami kepkite tol, kol mėsa pilnai iškepa. Supilkite baltą vyną, išmaišykite ir palaukite, kol visiškai išgaruos. 

Ugnį sumažinkite iki minimumo. Supilkite skardinę pomidorų, išmaišykite ir virkite uždengtame puode 2 valandas. Periodiškai vis pamaišykite. 

Po dviejų valandų supilkite pieną ir virkite dar vieną valandą. Jei matote, kad padažas darosi per sausas, tuomet dar šiek tiek pieno. Jei trūksta, įberkite druskos. Prieš tiekdami į stalą, leiskite padažui šiek tiek pailsėti.  

Skanaus! 



Electrolux Design Lab 2013


Visai netikėtai praeitą penktadienį sudalyvavau Electrolux Desing Lab 2013 Lietuvo etapo finale, kuris vyko VDA dizaino katedroj. Kažkaip tuo konkursu labai nesidomėjau, bet pasirodo, kad ten galima rasti visai įdomių įdėjų. 

Už vartotojams aktualiausias įžvalgas daugiausiai balsų surinko koncepcinis muilas „Handy“ -  portatyvinis rankų valymo ir dezinfekavimo prietaisas, paremtas koloidinio sidabro veikimu. Kaip tai realiai veikia neturiu supratimo, bet idėja man patiko. Būtų gerai tokį turėt kišenėj ir turėt galimybę visada nusivalyti rankas, kas man šiaip yra aktualus klausimas. 


O pagrindinį prizą už geriausią atitikimą konkurso temai „Įkvepiamas miesto gyvenimas“ gavo Evelinos Kudabaitės gaminimo paviršiaus-staltiesės idėja „Cook cloth“. Ploną ir iš smulkių elementų sukonstruotą lankstų paviršių galima naudoti ir kaip pjaustymo lentą, ir kaitlentę, o taip pat išlaikyti maistą šiltą ir pasitelkti šį paviršių kaip foną, kuriant teminio vakarėlio atmosferą. Pasinaudojus prietaisu, jį paprasta nuvalyti ir saugoti sulanksčius kaip staltiesę. Pasak autorės, toks sensoriniu būdu valdomas daugiafunkcinis prietaisas naudingas užsiėmusiems miesto gyventojams, kurie nori praleisti laiką su draugais gamindami namuose ar lauke. Sounds good, ne? 



O dabar įdomiausia dalis. Buvo atvykęs D. Praspaliauskas iš "Lauro lapo" ir pavaišino savo patiekalais:
Sūdytu apelsinu, kuris buvo marinuotas alyvuogių aliejuje su šiek tiek druskos ir patiektas su balzamiku. 

Žemoj temperatūroj kepta lašiša. Čia tai yra gėris neišpasakytas. Jei dar nebandėt taip kepti lašišos, tai būtinai išbandykit. Paskutiniu metu lašišą ruošiu tik tokiu būdu. Mindaugas buvo įdėjęs jos receptą. Man irgi reikės kada nors įdėt. 



Ir "pagrindiniam" patiekalui buvo patiektas taip dabar madingas jaučio žandas. Troškintas, aišku, be proto ilgai. Prie jo patiekta 5 grūdų košė su morkų ir moliūgo tyre. O labiausiai patiko orkaitėje kepti geltonieji burokėliai ir gaspačas su marinuotais agurkėliais, kaparėliais ir juodomis alyvuogėmis. Niam. 


Apie viską po truputį

Tai va, bandau grįžt vėl prie bloginimo. Beveik tris mėnesius kažkur prabimbinėjau. Bais neturėjau įkvėpimo gaminti, bet kažką veikiau ir buvau:
Balandžio pabaigoj galų gale susiorganizavom seniai planuotą pasisėdėjimą su Mindaugu, Pauliumi ir Beata. Gėrėm vyną ir gaminom. Jei tiksliau, tai gamino vyrai, o mes tik vyną gėrėm. Gaminom labai skaniai - rizotą (su pankoliais, šparagais, žirneliais ir porais) ir burgundiškus kiaušinius, kurie yra verdami vyne, o vėliau iš jo yra daromas padažas. Tai tie kiaušiniai žinokit yra žiauriai gerai. Na, tiesiog neapsakomai. Šiek tiek užtrunka pagaminti, bet manau, kad kelis kartus pasipraktikavus tai neturėtų užimt daug laiko. Idealūs sekmadienio pusryčiai.
Burgundiškų kiaušinių recepto einam į Mindaugo blogą. O rizoto einam į a cup of mascarpone blogą.



Po to Borjomi buvo pakvietęs į savo vakarą, kuris vyko Tiflisi Dukani restorane. Buvo daug maisto (virtuvės šefas tikriausiai įsimylėjęs, nes druskos taip jau nepagailėta buvo visuose patiekaluose ir dar dovanų davė kažkokios druskos), buvo čačios ir, žinoma, buvo Borjomi. 
Asmeniškai man pirmoj vietoj pagal skanumą yra du gruziniški patiekalai - chačapuri ir мхали. Pastarasis itin neišvaizdus, bet man jis toks wow dar nuo Gruzijos su Borjomi. Dabar kaip tik tinkamas metas jam gaminti. Turguj pilna šviežių špinatų ir burokėlių lapų. 



Tuomet buvo Roma su daug lietaus. Labai didelio įspūdžio nepaliko. Kažkaip nuotraukose viskas gražiau atrodo. Vatikanas iš viso yra overrated. A. Bourdain'as buvo teisus, kad ten nėr ko eit. Geriau jau užsisakyti porciją Cacio e pepe ir raudono vyno taurę. Italų pusryčiai cappuccino e cornetto yra best ever pusryčiai mano gyvenime. Tai pažiūrėjus iš tos pusės nebuvo jau taip ir blogai. O dar geriau pagalvojus, tai planuoju ten dar grįžt. 


Tuomet buvo Europos dienos gegužės pradžioj. Švyturys pristatė tam specialiai sukurtą meniu. Man ypač patiko „Old Port Ale“ derinys su škotišku juoduoju pudingu, karameliniais svogūnais ir keptu obuoliu. Kaip Donatas Dabrovolskas sakė - juodojo pudingo kremiškumas pasipildo švelniu alaus saldumu, o neintensyvi angliarūgštė atgaivina gomurį. Tiesiog fantastika! 
Daugiau aprašė Modestas ir Paulius


Tuomet buvo Vyno dienos, į kurias pakvietė Švyturys. Donatas buvo paruošęs puikią alaus ir desertų degustaciją. Buvo trys desertai su Baltija, Baltu ir Old Port Ale. Mano favoritas buvo pats pirmasis derinys su Old Port Ale ir kakaviniu pyragaičiu, pagardintu lazdynų riešutų pasta, vaflinių traškučių įdaru ir migdoliniu macarons. Tiek alaus, tiek deserto kreminiai grietinėlės poskoniai puikiai papildė vienas kitą. 
Prie Balto alaus buvo priderinta citrininė tartaletė su šviežiomis braškėmis ir morengų sniegu. O prie Baltijos alaus toks kaip ir šokoladinis saldainis, įdarytas džiovintų slyvų džemu, juodojo šokolado gabaliukais su riešutais ir cukruotais vaisiais. 
Daugiau priragavom visokių riesling'ų, bet kažkaip nė vienas labai neįstrigo. O šiaip pats renginys IMHO prastėja. 





Tagliatelle su bobausiais


Nevalgau neaiškių grybų, t.y. kas ne baravykai, lepšiai ir voveruškos, tas neįeina į mano valgomų grybų sąrašą. Ir turguj net galvos nepasukdama pražygiuoju pro visokias lietuviškai nekalbančias bobutes, pardavinėjančias kažkokius grybus. Bet šiemet užkliuvau už Renatos bobausių su grietine. Pagalvojau, kad vis tik gal verta išbandyti. Keista, bet ta bobulytė rusiškai sakė, kad pati nevalgo šių grybų. Tik renka ir pardavinėja. 

SVARBU. Bobausiai yra nuodingi grybai. Juose esanti veiklioji medžiaga giromitrinas gali sukelti apsinuodijimą. Pagūglinkite ir pamatysite, kas gali nutikti apsinuodijus. Taip pat nuodingi yra ir garai, kurie atsiranda verdant grybus. Būkite atsargūs ir vėdinkite patalpą. Tinkamai paruošus grybus, juos galima valgyti be baimės. 

Grybus būtina virti 2-3 kartus po 15 minučių. Kiekvieną kartą vandenį išpilkite ir pakeiskite švariu. Taip pat jokias būdais nenaudokite vandens, kuriame virė grybai. Į vandenį išsiskiria visi nuodai, todėl viską išpilkite lauk. 

2 porcijoms reikės: 
1 litro bobausių
1 svogūno, smulkiai supjaustyto
gabaliuko sviesto kepimui
200 ml riebios grietinėlės 
šviežių čiobrelių
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį

Bobausius nuplaukite. Užvirinkite puodą vandens ir sumeskite grybus. Virkite 15 minučių. Vandenį išpilkite. Vėl užvirkite vandenį su grybais, virkite 15 minučių, vandenį išpilkite. Ir dar kartą viską pakartokite iš naujo. Grybus nukoškite. Nuplaukite šaltu vandeniu ir palikite sietelyje nuvarvėti. 

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūną. Kepkite tol, kol svogūnai suminkštėja ir pasidaro permatomi. 

Bobausius perpjaukite per pusę ir sudėkite į keptuvę. Įdėkite čiobrelių, druskos ir pipirų. Pakepkite kelias minutes. 

Išvirkite tagliatelle pagal instrukciją. Nukoškite ir sudėkite į keptuvę. Supilkite grietinėlę, išmaišykite ir 1-2 minutes dar viską pakepkite. 

Skanaus! 


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP