Garintas šamas su marinuotomis citrinomis ir pankoliu


Praeitą savaitę Merkio šamas padovanojo šamą. Tokį ne visai mažą. Aišku, ne tą upėse gyvenantį, o išaugintą ūkyje. Šamą esu mačiusi tik savo akvariume. Beje, jo išvaizda lygiai tokia pati kaip ir jų puslapio nuotraukose. Tik tas, aišku, mažas buvo. Gal kokių 15 cm, bet bjaurus ir ėdrus. Ir dar visą akvariumą knisdavo aukštyn kojom.

Šiaip šamas yra puiki žuvis dėl dviejų dalykų. Jos nereikia skusti, nes neturi žvynų. Ir neturi ašakų. Taip pat skaičiau, kad upinis šamas dvokia dumblu, o šitas neturi jokio dumblo kvapo. Tai yra liesa (Ir turinti šiek tiek sausumo), sveika žuvis. Savo puslapyje augintojai rašo, kad šamai yra išauginti be streso, ekologiškai, be antibiotikų, žuvys yra šviežios. Jei yra noras tikrai, tikrai šviežios žuvies, tai galite užsisakyti gyvą šamą. Bet aš savo karmos dar labiau gadinti nepanorau, tai ėmiau skrostą. Bendravau su Vita, į kurią ir galite kreiptis šamo užsakymo klausimai - vita.m@ambasadoriai.lt. 

Receptų lietuviškai ne marios. Ir netgi supermamoj nepavyko nieko rasti. Ten tas receptas su fermentiniu sūriu tai jau tikrai ne kažką. Radau du receptus, kurie man pasirodė įdomūs. Pirmasis yra visiškai my style receptas. Lengvas ir paprastas. O antrasis - įdomiai skamba. Spanguolės ir šamas. Hmm...



Vikipedija sako, kad europiečiai šamą ruošia kaip karpį, o Pietų JAV tai yra itin populiari žuvis. Ruošiama paprastai - apvoliojama kukurūzų miltuose ir apkepama. Ir dar jie turi nacionalinę šamo dieną. Birželio 25-oji yra ta diena, jei kartais norėtumėt ją paminėti.

Iš žuvies padariau filė, o kaulus panaudojau sultiniui ir viriau porų-žirnelių sriubą. Šamą gaminau à la italian style - pankolis, džiovinti pomidorai, čiobrelis ir raudonėlis. Šiaip šitas derinys tikriausiai su bet kokia žuvimi yra vykęs. Darau taip jau ne pirmą kartą. Mačiau Jamie knygose. Tik jis pankolius kepa su žuvimi orkaitėje arba daro salotas prie keptos žuvies. Man garintos daržovės yra skanu. Patinka ir garintos bulvės, ir garinti brokoliai, ir garintos morkos. Garinta žuvis man irgi skanu. Vietoj elektrinio garintuvo naudoju garinimo sietelį (ar kaip jis ten vadinasi). Labai patogus daiktas - kainuoja iki 20 litų, kompaktiškai sulankstomas ir vietos virtuvėj neužima daug.  

Vietoj bulvių košės gaminau žaliųjų žirnelių košę (šaldytų arba šviežių, jei sezonas). Nesveikai gerai tinka prie keptos vištienos ir žuvies. Tikrai pabandykit. Gaminama yra kaip bulvių košė - išverdame žirnelius, nupilame vandenį, įmetame šiek tiek sviesto, pieno ir sutriname viską blenderiu. Jei norite, tai galite įdėti raudonėlio ar kelis mėtos lapelius.


Reikės:
apie 300 g šamo filė
1 vidutinio pankolio
6-8 saulėje džiovintų pomidorų
6-8 griežinėlių marinuotų citrinų (bet jei neturit, tai ir paprastos turėtų tikti puikiai)
čiobrelių, raudonėlių, druskos ir pipirų pagal skonį

Plonai supjaustome pankolį. Užberiame druskos ir permaišome. Stambiai supjaustome saulėje džiovintus pomidorus.

Šamo filė supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Pasūdome.

Į puodą pripilame šiek tiek vandens, įdedame garinimo sietelį. Pirmiausia dedame supjaustytą pankolį, ant viršaus džiovintus pomidorus, tuomet žuvį. Ant žuvies uždedame marinuotos citrinos griežinėlius. Galiausiai apibarstome prieskoniais. Uždengiame dangčiu. Ir gariname 15-20 minučių, kol išsigarina žuvis. 

Patiekiame su žirnelių koše.




19 komentarų:

  1. Vis šaipausi iš kambariokės, kad vis žirnelius tempia į butą. Bet ta košė... teks jai daugiau atitempti : ) O košei tinka tik džiovinti ar ir šaldyti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Marta, gerai, kad pasakei. Patikslinau :) čia šaldyti žalieji žirneliai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. linksiu galva - va čia tikrai "my style" patiekaliuks. už garintą žuvį, už garintas daržoves pasirašau. tik, gaila, šamų horizonte nesimato.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O jau nuotraukų gražumas... Bet ta žuviokė tai man baisiai atrodo :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jurga, o kaip pačiai pasirodė šamo skonis? Tiek įvairiausių palyginimų tenka išgirsti, kad vis smalsu :)

    Egidija, o kodėl nesimato horizonte? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Egidija, esu dar taip pat dariusi su menke ir dar kažkuom :)

    Aure, man ir nelabai jauku buvo ją darinėt iš pradžių :D

    Merkio šamas, na, ji liesa, šiek tiek į sausumą ir labai primena kažkokią žuvį, kurios niekaip negaliu prisiminti :) Bet žuvis tikrai skani.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dariau vėgėlę su pankoliu, buvo puiku. Įsivaizduoju, kad ir su šamu labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. tai vat kad Palangoj tik menkės, stintų, strimėlių ir kokių plekšnių šviežių tik ir gausi pirkit. o šamai per toli nuo čia plaukioja :D
    Jurga, bandysim su menke :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Egidija, man atrodo, kad Kintų tvenkiniuose galima pasigauti šamą :)

    katinas taip atsargiai domisi ūsuočiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Gėrių gėris, puikus patiekalas ir tas žirnelių žalumas toks malonus akiai :) Aš esu valgiusi upinį šamą, tai jis daug didesnis būna ir tikrai riebus, labai skanus. Reiks kada palyginti jų skonius.

    AtsakytiPanaikinti
  11. och kaip aš mielai tokį patiekalą suvalgyčiau... šamukas gražutis, ir žirneliai nuostabūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Liuks, ŠAUNUOLĖ, aš jau pridėjau į MUST MAKE sąrašą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nuotraukos fantastiškos!
    Garinta žuvis su pankoliu - įsivaizduoju, kad skaniau ir negali būti :D Ajajaj reik atsikratyti tos priklausomybės pankoliams :)
    Iš dviejų tavo rastų receptų, tai aš visgi rinkčiausi su spanguolėmis. Jei tik kas šamą man sužvejotų...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Koks gražus patiekimas! Skonio įvertinti, deja, negaliu, bet jau patiekta tai labai stilingai. Super skaniai atrodo žirneliai :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Nuotraukos įspūdingos, o patiekaliukas irgi verčiantis iš koto, žirnelių garnyras nerealus! :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. naivus klausimas, o sakykit džiovinti pomidorai - tai čia tie, kur aliejuje būna, ar čia tie, kur sausi džiovinti būna, ar jokio skirtumo ?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Sveiki, o kaip gaminate žirnelių košę ? :) tiesiog sutrinate ar dar kuo nors pagardinate ?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveiki, paprastai dedu daug sviesto ir šiek tiek grietinėlės. Kartais dar įspaudžiu šviežios citrinos sulčių ir įdedu šiek tiek smulkinto česnako :)

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.