Gubana yra tradicinis šiaurės-rytų Italijos desertas, kepamas visokioms šventėms. Tai artėjančioms Kalėdom irgi tiks puikiai.
Su mielinėm tešlom patirties daug neturiu ir paprastai mieliniai kepiniai manęs nežavi. Bet šito pyrago įdaras man (!) yra labai ir netgi labai niam. Ir nėr ko slėpt - pyragas gražiai atrodo. Jau sugalvojau, kad šiek tiek pakeitus įdarą, jis puikiai tiks šitiems nuostabiems rageliams, kuriuos jau kepiau ne kartą.
Aišku, dariau pakeitimų dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Šviežias mieles keičiau sausom, vietoj saldaus vyno įpyliau Cointreau (galima pilti romą ar grapą), ir dar pyliau šiek tiek pieno, nes įdaras pasirodė besąs sunkiai tepamas, dėl sausainių irgi nesukau daug galvos - pakeičiau klasikiniais selgos sausainiais.
Reikės:
600 g miltų + dar pagal poreikį
300 g pieno
180 g cukraus
9 g sausų mielių
1 kiaušinis
1 kiaušinio trynys
1 a.š. druskos
1 tarkuota citrinos žievelė
1 tarkuota apelsino žievelė
160 g tirpinto sviesto
Virtuviniame kombaine sumaišykite miltus, cukrų, mieles ir pieną. Įmuškite kiaušinius, suberkite druską ir tarkuotas citrinos bei apelsino žieveles. Pamažu supilkite ištirpintą sviestą.
Kadangi man tešla labai lipo prie rankų, tai įbėriau dar šiek tiek miltų. Bet persistengi su jais nereikia. Tešla turi būti minkšta ir elastinga.
Kol darysite įdarą, tešlą padėkite į šoną.
Įdarui:
80 g migdolų
80 g graikinių riešutų
70 g lazdyno riešutų
220 razinų
100 g cukraus
60 ml cointreau (arba saldaus vyno)
1 kiaušinis
40 g sviesto
170 g sausainių
50 g apelsinų cukatų
30 g kakavos
1 a. š. cinamono
1 tarkuotos citrinos žievelės
pieno pagal poreikį
Sausoje keptuvėje pakepinkite riešutus. Visus produktus suberkite į virtuvinį kombainą. Malkite tol, kol gausite vienalytę pastą. Jei matote, kad įdaras yra labai sausas ir jį bus sunku tepti, tai įpilkite šiek tiek pieno. Pasta turi lengvai teptis ant tešlos.
Stalą pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą stačiakampio formos. Storis turi būti 0,5-1 cm. Užtepkite įdarą. Suvyniokite tešlą ir po to susukite į "sraigę". Pyragą įdėkite į apvalią kepimo formą (naudojau 24 cm skersmens), palikite bent 30 minučių pakilti.
Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-60 minučių, arba kol iškepa.
Skanaus!
nelabai supratau - o mieles tiesiog sausas suberiu i kombaina ir viskas? ar reikia kaip nors piene mirkyti is pradziu?
AtsakytiPanaikintiNa, taip. Tiesiog suberiat į miltus ir viskas.
AtsakytiPanaikintiAi, atkreipkit dėmesį, kad tai sausos mielės, o ne tos normalios :)
AtsakytiPanaikintiWawawywa... Pribloške, toks šaunus receptas!
AtsakytiPanaikintiPribloškė*
AtsakytiPanaikintiGerulė sraigutė.
AtsakytiPanaikinti