Vyno dienos 2012



Prieš kelias savaites jau pradėjau sukt galvą, kaip čia susiorganizavus pakvietimą į Vyno dienas. Ir visai netikėtai į parodą pakvietė Mineraliniai vandenys. Na, reik pripažint, kad sėdėt kitoj stendo pusėj už staliuko yr žiauriai malonu. Priragavom šiaip jau nerealiai daug. Jaučiu, nė vienais metais nebuvau išragavusi tiek daug įvairaus vyno. 



Iš šitos gausybės labiausiai įstrigo: 

Juan Gil Monastrell 18 meses Jumilla D.O. - šiemet Lietuvos vyno čempionate gavo grand prix raudonųjų vynų kategorijoje. Ispanų vynas, pagamintas iš trijų vynuogių - Monastrell, Cabernet Sauvignon ir Syrah. Intensyvaus aromato, kvepia raudonomis uogomis. Ir sakė, kad šitas vynas tobulai dera prie tiramisu, nes ant tiramisu yra beriama kakava, kuri turi kartumo. O pats vynas irgi turi kakavos aromato, todėl jie ir dera vienas su kitu. Simple... Kai viską paaiškina.   

Vigneti del Vulture Piano del Cerro - šiemet gavo aukso medalį raudonųjų vynų kategorijoje. Itališkas vynas iš Bazilikata regiono, pagamintas iš anglianico vynuogių. 






















Feudi di San Marzano Sessantanni Old Vines Primitivo di Manduria D.O.C. - šiemet laimėjęs grand prix raudonųjų vynų kategorijoje. Italų vynas iš Apulijos regiono, pagamintas iš Primitivo vynuogių, kurios yra identiškos Kalifornijos Zinfandel vynuogėms. Taip pat identiškos ir kroatiškoms Crljenak Kaštelanski vynuogėms. Ar tai kažkas panašaus. Šiek tiek gūglinau ir radau skirtingai parašyta. Na, žodžiu, jei teisingai suprantu, tai iš principo čia ta pati vynuogė skirtingu pavadinimu. Šitas vynas man labiausiai patiko. Na, toks verčiantis iš koto. Paragauji ir lošteli atgal iš netikėtumo nuo jo gerumo. 

Selbach - Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese Q.m.P. Mosel - šiemet laimėjęs auksą natūraliai saldžiųjų vynų kategorijoje. Pagamintas Vokietijoje, Mozelio regione vien tik iš Riesling vynuogių. Labai aromatingas, tirštas ir saldus, bet su kartu su tokia malonia rūgštele. Aš tikriausiai buvau ragavusi kažkokius prastus ir neteisingus rieslingus, nes jie man vis asocijavosi su nemaloniai rūgščiais vynais. Brr... Bet šitas yr cool. Aišku, jau tai, kad jis saldus yra didelis pliusas mano akyse, nes aš juk tai saldžius mėgstu.
Jei gėda yra prisipažinti, kad vis tik mėgstate saldųjį vyną, tai siūlau pasiskaityti straipsnį apie saldžiuosius vynus.  

Bodegas Atalaya Alaya Almansa D.O. - laimėjęs aukso medalį raudonųjų vynų kategorijoje. Ispanų vynas, iš Almansos regiono. Irgi labai nustebino, ypač kai jo gavom paragauti po pigesnio Bodegas Atalaya Laya Almansa D.O., kuris pasirodė ganėtinai skystas ir staiga paliko visai be skonio.  






















Na, kas dar šiemet buvo gero. Viena iš naujienų, jei neklystu, buvo lietuviški vyndariai. Turiu omeny ne Anykščių vyną su Voruta, kurie irgi dalyvavo, bet jie dalyvavo ir pernai. Tiksliau vienas vyndarys - Česlovas Ramoška su natūraliais vaisių vynais. Stende turėjo obuolių, aviečių, svarainių ir aronijų. Man skaniausias buvo svarainių - toks labai lengvas ir salstelėjęs. Aronijų traukiantis burną. Na, kaip ir priklauso aronijoms. Obuolių kažkaip nelabai įstrigo, o aviečių vyno patiko kvapas. Vyno galima įsigyto Vyno klubo parduotuvėse. Butelio kaina yra 45 Lt. 

Asmeniškai man buvo naujiena atsivertus Vyno žurnalą šalia "Lietuvos vyno čempionato" rezultatų išvysti ir apdovanotus lietuvių geriausius vyndarius. Pasirodo, mes turim ir Lietuvos vyndarių asociaciją. Tik puslapio veikla ar tai šiek tiek prigesusi, ar puslapis tiesiog apleistas. Paskutinės naujienos yra pernai metų. Sakyčiau, kad su piaru pas juos ne kažką.  


Dar viena naujiena buvo "Savas vynas". Kol kas turi tik puslapį Facebook'e. Jie siūlo patiems pasigaminti vyno, t.y. prekiauja vyno gaminimo rinkiniais ir vynuogių sultimis. Plačiau galite pasiskaityti lryto straipsnyje su jais. Savo stende taip pat siūlė ir Kanados vyną. Tiesa sakant, aš juos įsidėmėjau, nes už jų nugarų buvo milžiniška nuotrauka su savininkais, kurie šiaip jau tikrai ne prastai atrodo tiek nuotraukoj, tiek gyvai. 


































Ai va... Vos nepamiršau. Pagaliau gi paragavau Crooked nose & coffee stories kavos. Paragavimui išsirinkom dvi rūšis - su vanile ir pipirais. Ta su pipirais man labai patiko. Vanilės skonio nelabai jaučiau, bet čia todėl, kad ragavau ją po pipirinės. Reikėjo atvirkščiai daryt.






10 komentarų:

  1. Va čia tai nuotraukos, super! Pasižiūri į tokias, paskui savo gėda rodyt pasidaro :D O kavos tos ir mes ragavom, tik su vanile ir druska. Man su vanile labai labai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nu, kur jau gėda. Nusikalbi gerbiamoji :D Rimtai nu.
    O su druska patiko? Man su vanile tai kvapas buvo labai malonus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taigi žinai, visad savo negražu, ne taip, nepatinka :D Su druska mano kompanionui labai patiko, man gal kiek per egzotiška :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. "Savo vyno" etiketę galima perskaityti kaip "savas vynas" ir kaip "savas vyras". Neprastai atrodantis vyras :)))

    Nuotraukos kaip visada čiki...Atsiprašau, jei jau buvo atsakytas šis klausimas, - kokias lenses naudoji.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jura, aha... netyčia galima ir taip pasakyt :D

    Naudoju nikkor 50 mm, f1.8

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš tai einu į Mama Afrika renginį, kur Vyno Dienos vaišins Afrikos vynu. Tiesiog Facebook pamaciau, kad registracija daro, o renginys nemokamas. Na, dar apie keliones papasakos. Aš irgi domiuosi, kaip gauti kvietimus į tokius renginius, ar čia reikia tam tikruose sąrašuose būti, ar nusipelnius tautai kaip kokia šou žvaigždė.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ele, net nežinau, ką atsakyt. Su Mineraliniais vandenims mes jau ne pirmą kartą bendraujam :) Žino, kad maisto blogeriams gali būti įdomu, tai ir siunčia :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Puikios nuotraukos, puikūs vynai, puikus buvo penktadienio vakaras :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na, aš dar nesu "susikristalizavusi" koks mano blog'o tipas, rašau apie viską- keliones, žygius, renginius...Apie maistą profesionaliai nemoku dar :-)

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.