Dar vienas receptas iš Dorie Greenspan knygos "Baking". Šį kartą neįtikėtinai neišvaizdus ir visiškai nefotogeniškas pyragas, bet kaip sakoma, nespręskite iš knygos apie jos viršelį. Iš tiesų tai buvo pyragas su mėlynėmis, tačiau mėlynes galima keisti bet kokiomis kitomis uogomis ar vaisiais (išskyrus braškes, kurios yra per daug vandeningos). Tai va... Kadangi prasidėjo rabarbarų sezonas, tai jais ir pakeičiau, o dar prie rabarbarų gi gerai dera rozmarinas, tai ir jo įmečiau. Lengvas, minkštas, švelnus pyragas su riešutiniu viršumi. O tas viršus tai oi kiek pridėtinės vertės prideda šitam pyragui.
Jeigu kepsite su mėlynėmis, tai reikės 0,5 litro mėlynių (arba 2 amerikietiškų puodelių), dar 1/4 a. š. cinamono ir 1/8 a. š. šviežiai malto muskato riešuto. Riešutų galite ir daugiau naudoti. Jų gi niekada nebūna per daug.
Trupiniai:
70 g sviesto (kambario temperatūros)
30 g cukraus
66 g rudojo cukraus
42 g miltų
60 g graikinių riešutų (naudojau per pusę lazdynus ir migdolus)
Pyragas:
250 g rabarbarų
250 g + 2 v.š. miltų
2 a. š. kepimo miltelių
1/4 a. š. druskos
150 g cukraus
tarkuotos pusės citrinos žievelės
1 v. š. smulkiai sukapoto rozmarino
85 g sviesto (kambario temperatūros)
2 dideli kiaušiniai
1 a. š. vanilės ekstrakto
120 ml pieno
Trupiniai:
Pirštais sutriname kambario temperatūros sviestą su visai produktais, išskyrus riešutus. Kai masė pasidaro tokia lipni ir beveik vientisa, tuomet įmaišome ir riešutus. Suformuojame ritulį, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą vienai valandai.
Pyragas:
Supjaustome rabarbarus 1-2 cm gabaliukais. Sumaišome kartu su 2 v. š. miltų. Pasidedame į šoną.
Dubenyje gerai sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Pasidedame į šoną.
Pirštais sutriname cukrų su tarkuota citrinos žievele ir sukapotu rozmarinu. Cukrus turi pasidaryti drėgnas ir aromatingas. Tuomet įdedame sviestą ir mikseriu išplakame iki purumo. Po vieną įmušame kiaušinius. Po kiekvieno įmušimo plakame apie 1 minutę. Supilame vanilės ekstraktą ir vėl išplakame. Pieną supilame per du kartus, o miltus per tris. Pradedam ir baigiam sausais ingredientais. Įmaišome rabarbarus.
Kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais, arba išklojame kepimo popieriumi. Sukrečiame pyrago tešlą. Iš šaldytuvo ištraukiame tešlą trupiniams ir ją sutrupiname gabaliukais. Aš sutarkavau per burokinę tarką. Trupinius paskleidžiame ant pyrago viršaus.
Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 50 minučių, arba kol viršus gražiai paruduoja.
Kaiptyč vakar iškepiau bananų duoną su rabarbarais ir viriau rabarbarus su rozmarinais. Šitą irgi mėginsiu, oi mėginsiu, nes r ir r derinys fantastiškas
AtsakytiPanaikintiKaip aš rabarbarų laukiu :) Praeitą savaitgalį dar turguj neradau ir pas mamą mažoki buvo... Bet mėtų pas mane jau gerai pridygę, vakarais geriu mėtų arbatą ir ramiai miegu :)
AtsakytiPanaikintiO man išvis riešutai su rozmarinais labai dera :)
AtsakytiPanaikintiKotryna, taip, taip rozmarinai, rabarbarai yra žiauriai gerai :)
AtsakytiPanaikintiRennie, aš irgi jų laukiau. Jau prieš kelias savaites dairiausi, bet nemačiau. O šį sekmadienį Kalvarijų turguj jau pakankamai buvo :)
Karolina, aha... su riešutais man irgi labai patinka :)
Aš irgi smarkiai laukiu, kol mūsiškiai paūgės. Ir receptus su rabarbarais renku. Šį irgi įsirašau, skanučiukas.
AtsakytiPanaikintiViską susiruošiau ir šiandien pyragas bus iškeptas ir išragautas :)
AtsakytiPanaikintivakar vakare kepiau: citrina jaučiasi labai, rozmarinas skanu, bet šiek tiek per saldu, todėl norėtųsi daugiau rabarbarų, rūgštelės. Nustebino tešlos tirštumas, nes kai parašyta "supilti", o ji tokia daugiau "sukrečiama/sudedama". :)
AtsakytiPanaikintiO viršus - pati skaniausia pyrago dalis! Niam niam niam.
Ačiū už receptą, Jurga. Geras būdas sunaudoti rabarbarus.
Citrina ir bulve, aš ir visokius receptus rankioju vis :) Rabarbarų sezono neužteks, kad visus išbandyčiau :)
AtsakytiPanaikintiKristina, tikiuos, kad pavyko :)
Pievauja, hmm... Man citrina beveik nesijautė. Rabarbarų šiek tiek trūko ir man. Jie kažkur ten pasimetė tam pyrage :)
Dėl tešlos gal ne visai tiksliai parašiau :) Einu pataisysiu.
Mhm, viršutinė dalis man ir labai patiko. Bet džiaugiuos, kad patiko.
O aš numačiau tą Tavo įdėtą tartellete ar iš kur ten - tarte tatin su rabarbarais :) Tavo gardžiai atrodo, ko čia taip begėdiškai kuklinies ?? :ppp
AtsakytiPanaikintiAš tą tarte tatin gaminsiu šeštadienį :)
AtsakytiPanaikintiŠita vienintelė nuotrauka ir buvo normaliausia.
Siandien kepiau: tokio skanesto seniai neragavau! Fantastiskas :)Ypac tas rozmarinas labai pritiko. Na, tamstos skonis dar niekad neapvyle
AtsakytiPanaikinti