Yra keletas Crepe Suzette atsiradimo istorijų. Manau, kad šiame pasaulyje visi tokie geri dalykai gimsta kažkokio atsitiktinumo dėka, tai man visai priimtina yra istorija apie jauną prancūzą padavėją, kuriam netyčia užsidegė likeris. Aišku, stresas - reikia patiekt, o viskas sugadinta. O patiekt tai reikėjo ne šiaip sau eiliniam svečiui, o būsimam Anglijos karaliui Edvardui VII. Na, tai patys suprantat, kaip turėjo tuo metu jaustis jaunuolis. Bet gerai, kad užteko jam proto paragaut prieš išmetant sugadintą patiekalą... O crepe Suzette taip pavadino dėl labai paprastos priežasties - karalius vakarieniavo su moterimi, kurios vardą galite atspėti patys.
Crepe tešlą ėmiau iš Michel Guerards knygos "Cuisine Gurmande", 1981. Visai netyčia ją pamačiau ant skuduryno dėvėtų rūbų parduotuvės palangės. Tai negi ramiai praeisi, teko užsukt. O receptų ten yra ir tikrai labai neblogų. O apelsinų sviestas yra Jacques Pepin.
Tešlai:
100 g miltų
40 g cukraus
žiupsnis druskos
1 kiaušinis
1 kiaušinio trynys
pusės apelsino tarkuotos žievelės
250 ml pieno
50 g sviesto
šiek tiek aliejaus kepimui
apelsinų sviestui:
60 g kambario temperatūros sviesto
40 g cukraus
1 v. š. tarkuotos apelsino žievelės
80 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių
2 a.š. cukraus apibarstymui
2 v.š. konjako arba brendžio
60 ml Grand Marnier (bet puikiai tinka ir Cointreau)
Miltus, cukrų, druską, kiaušinį ir kiaušinio trynį, apelsino žievelę sudėkite į dubenį, pamažu pildami pieną mikseriu išplakite tešlą.
Keptuvėje ištirpkite sviestą ant vidutinės ugnies. Gaminsim - beurre noisette. Kaitinkite, kol sviestas pasidarys gražios auksinės spalvos ir pradės skleisti malonų riešutų aromatą. Palikite kelioms minutėms atvėsti, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą palikite "pailsėti" 30 minučių. Iškepkite lietinius.
Sviestą, cukrų ir apelsino žievelę gerai išsukite. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite.
Pusę lietinio ištepkite apelsinų sviestu (dėkite apie 1 a.š.), perlenkite per pusę ir dar kartą per pusę. Ir tą patį padarykite su visais likusiais.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sudėkite lietinius, apibarstykite cukrumi. Orkaitėje įjunkite grilio funkciją, lietinius įkiškite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 3-5 minutes, priklausomai nuo Jūsų orkaitės. Cukrus turi ištirpti, o lietiniai apskrusti.
Mažoje keptuvėje užkaiskite brendį ir cointreau. Alkoholį uždekite (tik atsargiai, kad nenusidegintumėte, ar nesukeltumėte gaisro namie) ir palaukite, kol ugnis užges. Iš karto užpilkite ant šiltų lietinių. Leiskite pastovėti kelias minutes, kad sirupas susigertų į lietinius ir dėkite į lėkštes.
Tiesiog beprotiškai žavus receptas ir, be abejo, puikios nuotraukos. Bravo :)
AtsakytiPanaikintiVis ateinu paspoksot ir kap tai jaučiu, kad savaitgalio pusryčiams naujas patiekalas nusimato :)
AtsakytiPanaikintiPuikus skonis, bet tuo pačiu ir griežta cenzūra, kaip pas Staliną - tikiu, kad tau reikia dar šiek tiek pasistengti p. Jurga, nes kažkaip užsnūdai ant laurų.
AtsakytiPanaikintiOho, kokios aistros :) Atnešk į darbą patikrinti, ar šie blyneliai verti tokių emocijų :)
AtsakytiPanaikinti