Brunkager

Ten dienos trukmė šių metų laiku yra dvi valandos ir vienuolika minučių. Ten saulė kyla vienuolika nol aštuonios, o leidžiasi trylika devyniolika. Ten tamsa jus supa ištisas dvidešimt dvi valandas. Ten '99 metais žiemą temperatūra buvo -50°C. Prieš kelias dienas ten buvo -20°C. Normali temperatūra gruodžio mėnesiui. Paskutinis sniegas ten nutirpsta gegužę. Kieme ten gali rasti šiaurės elnių. O žiemą - šiaurės pašvaisčių. Aha, tikriausiai atspėjot. Laplandija, Kalėdų senio šalis. Jei ten gyvenčiau, tai turėčiau dar vieną tinklaraštį... apie mezgimą. Tokį kaip Dances with Wool. O ką ten daugiau veikt? Tik megzt ir sausainius kept.  


------


Brunkager tikrai verti dėmesio kalėdiniai sausainiai. Dariau iš pusės kiekio, išskyrus riešutus. Jų palikau visą normą. Dar neturėjau citrinų cukatų. Tai dėjau tik apelsinų cukatas. Apelsinų cukatos ten tinka idealiai. Iš tokio kiekio išeina dvi pilnos skardos sausainių, nors jei supjaustysit dar ploniau, tai išeis daugiau. Receptas rastas guardian.co.uk. - Nordic Christmas baking recipes. Ten dar keli neblogi receptai yra. 

Reikės:

125 g sviesto
62 g auksaspalvio sirupo
125 g tamsaus muskovado cukraus
50 g lazdyno riešutų
50 g apelsino cukatų, susmulkintų
0,5 v. š. cinamono
1 a. š. maltų gvazdikėlių
1/4 a.š malto kardamono
1/4 a.š. malto imbiero
250 g kvietinių miltų


  1. Ant mažos ugnies ištirpiname sviestą, sirupą ir muskovado cukrų. Šiek tiek atvėsiname. Suberiame prieskonius, riešutus ir cukatas. Viską gerai išmaišome. Mišinį visiškai atvėsiname. 
  2. Miltus įmaišome į mišinį. Išminkome ir suformuojame 3-4 cm diametro dešrą. Įsukam į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą dviem parom. 
  3. Aštriu peiliu "dešrą" supjaustykite plonomis riekelėmis. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 5-8 minutes. Tačiau žiūrėkit, kad nesudegtų. Aš sudeginau vieną skardą, nors ir žiūrėjau. Žinot kaip būna - dar šiek tiek... dar ne, dar ne...oi, jau per vėlu. 

Kadangi tai paskutinis įrašas prieš Kalėdas, tai baltų ir gražių švenčių visiems, o aš einu pirkt vitamino dė.

10 komentarai:

Egle 2011 m. gruodžio 19 d. 10:01  

Mano ex grupiokė išvažiuoja į stažuotę į Rovaniemį, 2 mėnesiams. Reiks pasiūlyt mezgimo idėja :)

Labai neblogai sausainiai atrodo. Tam straipsny visi receptai geruliai. Buvau nužiūrėjus ir aš. tik po šio savaitgalio K. man jau nebeleidžia nieko saldaus kept.

Aiste 2011 m. gruodžio 19 d. 10:18  

O kur galima rasti apelsinų cukatų?

Rennie 2011 m. gruodžio 19 d. 10:28  

Skaniai atrodo:) Gražių Tau švenčių!

Rutka 2011 m. gruodžio 19 d. 13:19  

aha, mane irgi domina, is kur tu cukatu gauti :)

Jurga 2011 m. gruodžio 19 d. 13:59  

Egle, man jie labai patiko :) Darysiu prieš šventes dar kartą.

Rennie, ačiū. Tau irgi :)

Aiste ir Rutka, cukatas gaminau pati. Receptas buvo paskutiniame Virtuvės numeryje. Arba galite pažiūrėti čia:
http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2011/12/kaledoms-apelsinu-ir-citrinu-cukatos.html
arba
http://www.tinginiai.com/index.php?option=com_content&view=article&id=242:cukatos&catid=6:prie-arbatos&Itemid=7

Viktorija 2011 m. gruodžio 19 d. 16:46  

Kaip norėčiau gyvai pamatyti šiaurės pašvaistę! Ir sausainių tokių norėčiau. Jei liks laiko prieš šventes, išsikepsiu. Kaip tik cukatų pasidariau :)

Gražių švenčių ir tau!

Jurga 2011 m. gruodžio 19 d. 19:00  

Man su cukatom tai kažkoks apsėdimas :D Dariau jau trečią kartą. Reik iš citrinos dar pasidaryt. O tada jau darysiu pagal receptą :)

Ačiū :) Tau ir gražių.

Anonimiškas 2011 m. gruodžio 20 d. 07:55  

Atrodo labai puikiai. Kaži ką duoda tas šaldymas dvi paras? Neužtektų palaikyti, kol sustings tiek, kad būtų galima supjaustyti?

Jurga 2011 m. gruodžio 21 d. 22:36  

Per tą laiką susimaišo ir atsiskleidžia prieskoniai :) Ir pačiai tešlai yra geriau, kuomet ji ilgiau pastovi šaldytuve.

Žiupsnelisdruskos 2011 m. gruodžio 25 d. 13:45  

Ooooo aš tą guardian skyrelį irgi nusižiūrėjus :)) Tik nebespėjau jau!

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP