Keksas su kriaušėmis ir obuoliais


Tai va... Keksas su kriaušėm ir obuoliais... Keksas iš... suprise, suprise... Ottolenghi knygos. Keksas drėgnas, minkštas, aromatingas. Toks, kokius aš ir mėgstu. Puikiai eina su puodeliu arbatos. Man kažkodėl jis asocijuojasi su simple sekmadieniais. Tik neklausit kodėl. Tiesiog. Antrą dieną net ir skanesnis. Šiek tiek primena Dorie Greenspan obuolinį keksą

Pakeičiau tik naudotą alkoholį. Recepte buvo naudotas amaretas. Prieš kelias dienas buvom romo degustacijoj, tai po tokių degustacijų gi beveik visada įdeda šiek tiek lauktuvių. Tai įpyliau romo. Realiai galit naudoti ir kokį nors ten brendį. Ar dar ką nors. Vis tiek iškepus garantuoju, kad beveik nieks nepajus skirtumo. Nors užpylus vaisius romu, tai oi kaip kvepėjo.


Reikės:

Trupiniams
300 g miltų
100 g cukraus
200 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais

Visus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir sumaišykite iki džiūvėsėlių konsistencijos (Arba tai galite padaryti rankomis). Svarbu, kad neliktų sviesto gabaliukų. Tačiau ir nepersistenkite. Žiūrėkite, kad trupiniai nevirstų į vientisą tešlą. 
Iš to kiekio mums reikės tik 120 g. Likusius trupinius sudėkite į šaldymui skirtus indelius ir užsišaldykite. Panaudosite vėliau pyragams užbarstyti, arba kokiam nors crumble'ui, arba tiesiog darykite mažesnį kiekį. 

Keksui: 
100 g kubeliais supjaustytų obuolių (nuluptų) 
150 g kubeliais supjaustytų kriaušių (nuluptų)
30 g kepintų graikinių riešutų, stambiai sukapotų
tarkuotos žievelės iš 1 citrinos
2 v. š. romo (arba amareto, brendžio) 

210 g miltų
3/4 a. š. kepimo miltelių
3/4 a. š. cinamono
1/3 a. š. maltų gvazdikėlių
45 g maltų migdolų (sumalkite migdolų drožles) 

3 dideli kiaušiniai
180 ml saulėgrąžų aliejaus
1/3 a. š. druskos
120 g trupinių 

Dubenyje sumaišykite supjaustytus obuolius, kriaušes, riešutus, citrinos žievelę ir romą. 

Kitame dubenyje šluotele gerai permaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, gvazdikėlius ir maltus migdolus. 

Atskirkite 2 kiaušinių baltymus. Mikseriu išplakite cukrų su aliejumi (apie 1 minutę). Tuomet po truputį beplakdami sudėkite 2 kiaušinių trynius ir 1 kiaušinį. Po truputį suberkite miltų mišinį. Ir įmaišykite vaisius. 

Baltymus su druska išplakite iki standžių putų. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišykite į tešlą. Nepersistenkite bemaišydami. Baltymai tešloje gali matytis. 

Galite imti dvi mažas stačiakampes formas, arba vieną didelę formą. Ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Perteklių nupurtykite. Supilkite tešlą, ant viršaus užberkite trupinius. 

Kepkite 170 laipsnių temperatūroje. Knygoje parašyta, kad kepa 40-45 minutes. Man kepė apie 70 minučių. Na, žiūrėkit pagal situaciją ir savo orkaitę. 

Iš Ottolenghi "The Cookbook" 

Skanaus! 

6 komentarai:

Rennie 2013 m. sausio 14 d. 14:49  

Jaučiu koks skanus, man tie trupiniai ant viršaus labai skanūs :)

Jurga 2013 m. sausio 14 d. 15:33  

Mhm, trupiniai labai skanūs. Ir crumble'as bus gerai, kai išsitrauksiu juos iš kameros :)

Mindaugas 2013 m. sausio 15 d. 00:00  

Jurga, tavo foto labai priminė Heston at home braižą - laikinu! ;)

Aušra Zakarauskaitė-Pukėnienė 2013 m. sausio 15 d. 07:37  

Perduodu Bloger Tag įpareigojimą(apdovanojimą) šio dienoraščio autorei.

http://dreisena.blogspot.com/2013/01/the-blogger-tag.html

Jurga 2013 m. sausio 15 d. 09:00  

Mindaugai, eik jau tik... Na, bet ačiū :)

Aušra, ačiū, bet na... nelabai turiu laiko tokiems žaidimams :)

Kukoriske Sabaliskiai 2013 m. sausio 29 d. 21:21  
Autorius pašalino šį komentarą.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP