Dūminiame aluje troškintas triušis

Prieš kelias dienas net neįtariau, kad egzistuoja toks dūminis (arba rūkytas) alus. Kažkaip atsitiktinai radau čili troškinio receptą su tokiu alumi. Pagūglinau iš pradžių angliškai, kas čia per velnias tas smoked beer yra, o po to dar ir lietuviškai, nors buvau įsitikinus, kad pas mus jo tikrai jau nebus, bet pasirodo, kad yra. Na, tai savaitgalį nupėdinau iki to taško. Maloni pardavėja sakė, kad jei mėgstat sodrų alų, tai jau jums tikrai patiks. Grįžus namo dar kartą pagūglinau. Lietuviški alaus blogeriai apie alų atsiliepė pakankamai santūriai, bet sakė, kad paragauti būtina. Man jis patiko. Ne tai kad jau ten wow, bet skanus - aiškiai jaučiasi dūmo skonis ir kvapas, kuris primena rūkytus lašinius ar tai kumpį. Kažkaip visai smagiai nuteikia. 

Pas mus prekyboj yra dvi jo rūšys - Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen ir Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen. Pirmąjį sunaudojau čili troškiniui, kur jis ten itin gerai tiko. O antrąjį naudojau triušiui troškinti, kuris taip pat labai tiko. Paskutiniu metu pamėgau pilti alų vietoj sultinio ar vyno. Tai galiu pasakyt, kad su šituo alumi gavau geriausią rezultatą. 

Šiaip tai šitas receptas turėjo būti su marsala vynu pagal Arthur Potts Dawson receptą, kurį jam davė kažkokia italė, o ši gavo iš savo motinos, o motina iš bobutės. Na, suprantat... Iš kartos į kartą perduodamas receptas, labai brangus ir kiti panašūs dvasingi reikalai. Aš pasinaudojau recepto produktų sąrašu ir vietoj vyno, kuriam atvirai šnekant pagailėjau pinigų, supyliau rūkytą alų. Ai, ir dar įdėjau šoninės. Bacon makes everything better, ar ne? 

Reikės:
100 g šoninės, supjaustytos gabaliukais
1 triušio, supjaustyto gabalais (iki 1 kg)
miltų triušiui apvolioti
šiek tiek aliejaus kepimui
3 vidutinių morkų, supjaustytų plonais griežinėliais
2 svogūnai, stambiai sukapotų
1 a. š. džiovintų čiobrelių
50 g pinijų riešutų
6 česnako skiltelės
400 ml Schlenkerla Rauchbier Weizen alaus
200 ml daržovių sultinio

Šoninę apkepinkite keptuvėje ir sudėkite į troškintuvą.

Triušį apvoliokite miltuose, nupurtykite perteklių ir iš visų pusių gerai apkepkite toje pačioje keptuvėje. Sudėkite į troškintuvą. Toliau trumpai pakepinkite morkas, kad tik šiek tiek suminkštėtų, bet dar būtų traškios. Jas suberkite į troškintuvą. 

Apkepinkite svogūnus. Juos taip pat sudėkite į troškintuvą.

Pinijų riešutus ir česnako skilteles apkepkite kartu ir suberkite į troškintuvą. Suberkite džiovintus čiobrelius. 

Į tą pačią keptuvę, kurioj viską kepėte, supilkite alų ir pakaitinkite apie 5 minutes, kol nugaruos beveik pusė skysčio. Supilkite į troškintuvą, supilkite daržovių sultinį. Troškinkite orkaitėje apie valandą 180 laipsnių temperatūroje. Mėsa turi būti minkšta ir nertis nuo kaulo.

Patiekite, aišku, su polenta. 

Skanaus!



9 komentarai:

Vilma 2014 m. vasario 3 d. 21:36  

Išskirtinai įdomus receptas. Kokiu būdu išgaunamas rūkytas alus? Pridedant skonių? Neskaitėt? Ir dar..labai fainos foto ;)

Unknown 2014 m. vasario 4 d. 08:36  

Ačiū, Vilma :) Į šitą alų yra dedamas ne paprastas salyklas, bet rūkytas :)

Sandra 2014 m. vasario 4 d. 16:48  

Žiauriai įdomus receptas! ir išvis, aš tai galvoju, kad tau reikia receptų knygą rašyt :)

Unknown 2014 m. vasario 4 d. 21:05  

Sandra, tai kad aš nieko savo nekuriu. Tik bandau kitų receptus :)

Nerijus 2014 m. vasario 5 d. 17:19  

mano supratimu - alus yra labai gerai :) o alus Tavo virtuvėj, kaip matau, tai jau išvis puikuma. P.S. Vilma, paprastai dedamas virš durpių rūkytas / džiovintas salyklas. Kaip ir varant smoked viskį.

Odeta 2014 m. vasario 5 d. 21:46  

Bet tas KATINAS:))) Nieko daugiau ir nereikia, pasako, kur skaniausia:)

Unknown 2014 m. vasario 6 d. 09:59  

Nerijau, jep, alus yra gerai :)


Odeta, būtų lengviau išvardint, ko jis nemėgsta. Viskas jam skanu :D

Jule J. 2014 m. vasario 7 d. 08:41  

Jurga, o katiną(-us) pasiskolint arba išsinuomoti ar galima?.. :D

(Šitas triušis numatytas savaitgaliui!)

Unknown 2014 m. vasario 7 d. 13:23  

Nea, katinas neskolinamas, nenuomojamas ir nemainomas :D

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP