Kišas su voveraitėm ir moliūgu
Kažkur ten viduj... Giliai, giliai girdėjau cypiant proto balsą - tau jos nereikia. Nereikia. Tau dar reikia naujo plaukų džiovintuvo. Kitaip rytoj galėsi šlapia galva drožt į darbą. Tau jos nereikia.... Bet nu... gi 30 Lt! Čia juk Jamie. Storu viršeliu! Anglų kalba! Garantija, kad nereiks sukt galvos, kas per velnias yr tas saldukas... 30 Lt!
Knygų mugėj planavau pirkt tik "Vyno istorijas" ir "Metai už stalo", bet dar parsinešiau Makso Frajaus dvi naujas knygas, nepaisant to, kad girdėjau, jog kitas vertėjas ir vertimas prastokas (Dabar galvoju, kodėl aš rusiškai neskaitau? Juk galiu). Ir viršelis nebe Sigutės pieštas. Na, kaip galima taip elgtis su knygos gerbėjais? "Metai už stalo" vėl liko kitiems metams. O gal bus koks išpardavimas. Bet užtat turiu Jamie ir naują plaukų džiovintuvą.
Išeinant tarpdury susitikau buvusį dėstytoją Regimantą Tamošaitį, neįtikėtina, bet jis man nusišypsojo ir pasisveikino. Kaip po tiek metų galima prisimint savo buvusius studentus?
Reikės (Formos skersmuo 23 cm):
Tešlai:
100 g miltų (šį kartą bandžiau su ruginiais miltais)
50 g sviesto
1 kiaušinis (L dydžio)
Įdarui:
sviesto kepimui
2 vidutiniai svogūnai
kelios šakelės šviežių čiobrelių
šiek tiek muskato riešuto
apie 200 g grybų
apie 200 g moliūgo
druskos pagal skonį
3 kiaušiniai (L dydžio)
50 ml grietinėlės arba natūralaus jogurto
gabalėlis sūrio, jei netyčia turit užsilikusio šaldytuve. Jei neturit, nieko tokio. Bus gerai ir be sūrio.
1. Sviestą supjaustome gabaliukais ir pirštais sumaišome su miltais. Įmušame kiaušinį. Išminkome. Tešla yra limpanti prie rankų. Jei labai norisi, tai miltų galit šiek tiek dar įdėt. Suvyniojam į maistinę plėvelę pusvalandžiui.
2. Svogūną supjaustome plonais griežinėliais. Įmetame čiobrelio šakeles, įberiame muskato riešutą. Išlydome sviestą ir svogūnus kepame ant mažos ugnies, kol suminkštėja.
3. Supjaustome grybus. Moliūgą supjaustome 2-3 cm kubeliais. Ir viską sudedame kartu su svogūnais. Ir dar pakepame apie 5-10 minučių, kol viskas suminkštėja.
4. Po pusvalandžio tešlą iškočiojame labai plonai - 2 mm. Aš kočiojau tarp dviejų kepimo popieriaus lapų - taip patogiau, greičiau ir tešla nelimpa prie kočėlo. Tada klojame į kepimo indą ir formuojame kraštelius - jų aukštis turi būti apie 2 cm. Sudedame keptus svogūnus, grybus ir moliūgą.
5. Orkaitę įkaitiname iki 160 laipsnių. Kepame apie 20-25 minutes.
6. Per tą laiką išplakame kiaušinį su grietinėle arba jogurtu. Ir įtarkuojame sūrio.
7. Po 20 minučių ištraukiame kišą ir užpilame kiaušinio plakiniu. Dar kepame apie 10-15 minučių arba kol iškepa. Čia jau nebesilaikiau nurodytos temperatūros ir pakėliau iki 175 laipsnių.
Pastabos:
- tešlos pagal receptą vos užteko, todėl arba darykit daugiau tešlos, arba imkit mažesnę formą.
- nurodyta temperatūra buvo kiek per žema. Manyčiau, kad galima kelt kokiais 10-15 laipsnių.
Be galo gardus kišas. Moliūgas ten įkrito visai netikėtai - buvo likęs nedidelis gabaliukas, bet pilnai pasiteisino.
Adaptuota pagal Seasons žurnalą.
13 komentarai:
oj kaip puikiai :) viskas viskas puikiai :) o ko Jamie'is taip visur papigintas? aš irgi noriu. Ir dar..congrats with your new camera ;)
Ta naujoji Frajaus knyga ir su manimi iš knygų mugės grįžo :) O Regimanto Tamošaičio nemačiau (jis ir mano buvęs dėstytojas). Kišą būtinai išbandysiu, atrodo labai skaniai :)
O jergau.... Nenuvykau i Knygu muge siemet, dar po sio iraso - nusigrausiu nagus del knygu... :(((( Nu negi negalejau ko paprasyti kad man tu knygu nupirktu.. Ramaus miego nebus :/ Einu ka nors gaminti nsuiraminimui, na ir pri(si)dirbau sau...
Labai skaniai atrodantis kipšiukas! :)
O knygų mugės tai pavydu pavydu.. Užtat aš turiu Amazonę.co.uk :P :))
Vyno istorijos visai neseniai ir pas mane lentynoj atgulė. noriu vieną tokią knygiūkštę pribaigt ir skaitysiu. jau laukiu. jačiu šįvakar ir pradėsiu :D
Knygų mugė... Baisiai norėjosi, bet kada nors, kitais metais gal. Su vaikais į minią žmonių nelabai norisi tįstis.
Kišui visad darau tešlą iš 200g miltų ir 100g sviesto ir kelių šaukštų vandens. Tikiu, kad iš tavo nurodyto kiekio gali būti mažoka. Gera idėja dėti ruginius miltus, reiks pabandyt kada. Skamba labai skaniai!
Emilija
Ar patiko pagrindas su ruginiais miltais? Aš turiu jų dar nuo duonkepės bandymo laikų. Vis pagalvoju, kad reikia kur nors sunaudoti, bet neprisiruošiu :)
Vio, visos angliškos knygos buvo po 7-10 Lt Baltų lankų stende. Neaišku, kodėl.
AnonimeI, smagu dėl Frajaus. Gyvai nepažįstu nė vieno, kuriam jis patiktų ar apskritai žinotų, kas tai yr :D
AnonimeII, taaaip, sprendimas teisingas nusiraminimui :D
Žiupsneli, o aš tau pavydžiu tų naudotų knygynėlių :)
Egle, tikriausiai kartu skaitysim :) aš ir einu dabar į lovą su ja :)
Emilija, eik iš pat ryto arba jau vakare apie 19-20 val. - žmonių proto ribose būna tokiu laiku.
Dėl kiekio...Man iš pradžių kilo įtarimas, kad per mažai bus, bet kažkaip iškočiojau ir gavosi toks plonas, plonas :) Bet gerai visai. Kai per storas irgi nelabai skanu.
Viktorija, man patiko tas pagrindas. Bandyk drąsiai :)
As dar nesu kepus, bet jauciu reiks isbandyt... Dairausi naujo Jamie Oliver zurnalo ;)
Wyshnia, nebandyk. Aš tau iškepsiu, kai atvažiuosi su Jamie :D :*
Neįsivaizduoji, kaip širdį suspaudė perskaičius pirmą pastraipą. ŽIAURIAI!!! Man dabar pats Jamie Oliver karštinės paūmėjimas, prieš geras porą sav. Maximoj pirkau lietuvišką jo apie Italiją už 30 lt, o knygų mugėj su drauge dairėmės jo, bet matėm tik kainuojančias 60-120 lt... Kur ten jų po 30 buvo..?:/ Baltose lankose..?
Marija, taip, Baltų lankų stende. Dar buvo ir Jamie's America.
Aš pati nepatikėjau tokia kaina iš pradžių :)
Nu ką, galiu kaltint tik savo žioplumą :(
Jei kada nusibos ir norėsi parduot, pranešk :D
Rašyti komentarą