Penne alla vodka, arba su Borjomi keliauk į Gruziją

- Kas yra skanu ir sveika tavo akims?
- Akims - nuoga moteris.

Kažkaip ant smūgio ne taip klausimą suformulavau junk food'o mėgėjui. Na, bet ne apie tai, kas sveika vyrų akims susirinkom šnekėt. O apie konkursą  "Su „Borjomi“ keliauk į svetingiausią lietuviams šalį – Gruziją!". Jo, kliedėjau, kad noriu į Gruziją prieš kelis mėnesius. Ir vis dar noriu. Ir dar kaip noriu! Ir čia pasitaikė tokia proga. Tereikia tik įtikinti greito maisto fanus, kad sveikai maitintis nėra nesąmonė. Ir jei man tai pavyktų, tai aš... Aš mėgaučiausi Gruzijos saule (rugsėjo pabaigoj juk ten dar šilta, ar ne?) ir kvėpuočiau tyru kalnų oru. Keturias dienas ir tris naktis valgyčiau chačiapurius, baklažanus, paprikas, chinkali, šašlykus ir gerčiau raudoną vyną, daug raudono vyno. Na, gerai, dėl vyno gal kiek ir perdedu.



Jei esi greito maisto gerbėjas, tai greičiausiai neturi laiko, dirbi protinį darbą, nematai prasmės gaminti maistą, ypač jei gyveni vienas (Na, šia tema irgi galėčiau daug ir plačiai pašnekėt), savo maistą, pašildytą mikrobanginėje ar užsisakytą iš kokio nors čiliako, suvalgai tiesiog prie kompo arba sėdėdamas prieš teliką.  Tavo virtuvėje tikrai nėra makaronų gaminimo mašinėlės ir tu nekočiosi tešlos virtiniams. Tikrai nevirsi Bolognese padažo 3 valandas. Nežinai, kas yra Kitchen Aid'as. Galiu pasakyti, jog mūsų pasaulyje tai beveik tolygu Aston Martin ar kokiam MacBook Air už 8000 Lt. Na, tik kiek pigesnis. Ir tikrai nežinai, kas yra Rene Redzepi. Geriausiu atveju žinai Jamie Oliver, kurį galbūt galėjai viena akimi užmatyti šmėžuojantį telike. Iš prieskonių tikriausiai turi tik druskos ir pipirų. Įtariai pažiūrėsi į braškes marinuotas balzamike, o deginti porai... taip ir girdžiu - kas? deginti porai?! WTF!... Ir apskritai tu valgai tam, kad gyventum.

Nesiruošiu siūlyti vegetariškų burgerių iš avinžirnių ar dar kokios nors kinvos. Netikėkit tokiais dalykais. Palikit tai vegetarams, veganams ar dabar taip madingiems žaliavalgystės propaguotojams. Pastaraisiais apskritai netikėkit ir bėkit nuo jų kuo toliau. Kraštutinumai dar niekam nieko gero neatnešė. Sveika pica ar keptos bulvytės orkaitėje? Traškučiai iš burokėlių ar kokio nors pastarnoko? Tam jau reikia šiokių tokių įgūdžių ir įrankių, kurių greitojo maisto mėgėjo virtuvėje tikrai nebus. Gaminti lapų salotas ir sakyti, kad tai sveika? Bet juk net pati jų nevalgau.

Aš ne visada buvau tokia maisto mylėtoja. Universitete, o ir jį pabaigus dar ilgai mano moto buvo - kam gaminti, jei galima nusipirkti. Bet buvo vienas dalykas, kurį aš mėgau ir vis dar labai mėgstu - tai pasta. Ne dantų pasta, aišku, o makaronai. Norit, kad būtų greita, skanu ir sveika? Išsivirkit makaronų. Pasigaminsit greičiau nei spės atvežti picą į namus.

Makaronai, pagaminti iš kietagrūdžių miltų, tikrai yra sveikas maistas. Jei kas nors sako priešingai, tai jie tiesiog nieko neišmano. Tai yra puikus energijos šaltinis, lengvai virškinami ir turi daug ląstelienos. Tai yra teisingi angliavandeniai, kurie yra sveikos mitybos pagrindas (nemaišykit su bandelių, pyragaičių ir baltos duonos angliavandeniais. Vat šitie tai nereikalingi, nors ir labai skanūs. Juos aš deja irgi mėgstu. Netgi per daug). Normalūs žmonės, kurių smegenys nėra praplautos belenkokiais mokslininkų tyrimais ir visokiomis dietomis, angliavandenių nebijo. Pažiūrėkit į  Sophia Loren. Tarp kitko ji yra pasakiusi, kad už savo figūrą yra dėkinga pastai. 

Tikrai nesiūlau pirkti makaronų po 7-12 litų, ekologiškų ar 70-mečių italių rankomis susuktų makaronų kokiam nors Italijos užkampyje. Palikit tai maisto snobams. Užteks, jei nusipirksit Barilla makaronų. Na, čia kaip reklama dabar išeina. Bet aš juos perku jau n metų. Jų yra beveik kiekviename didesniame prekybcentryje.  

Taigi prie makaronų mums reikės dar ir padažo. O jų yra daug - ir riebių, ir liesų, ir su daržovėmis, ir su mėsa, ir su paukštiena, ir pagaminamų per 5 minutes, ir verdamų 3 valandas. Kadangi mūsų auditorija yra specifinė, ir kažkodėl aš ją įsivaizduoju vyrišką, o ne moterišką. Sutikit, moteriškės vis tiek daugiau mažiau galvoja, ką deda į burną. O su vyrais yra kiek kitaip. Juos reikia sudominti. Taip pat receptas turi būti toks, kad gamindami nesusimautumėt. Turi pavykti iš pirmo karto. Priešingu atveju nepajusit gaminimo malonumo, o juo labiau valgymo džiaugsmo. Todėl visi ingredientai turi būti pažįstami, lengvai randami parduotuvės lentynose, o galbūt net ir namuose. Ir jokių nežinomų žodžių ingredientų sąraše. 

Mūsų padažui reikės aliejaus, svogūno, pomidorų, druskos, čili pipirų, kietojo sūrio, grietinėlės ir degtinės. Viskas pažįstama ir paprasta? Šiek tiek trikdo, bet džiugina degtinė? Nuliūdinsiu - mes jos negersim. O tik padažui suteiksim papildomo skonio. Daug įdomesnio ir sodresnio nei būtų vien tik paprasti pomidorai su čili pipirais.


Rašydama ties šia vieta aš staigia suvokiau, kad gerokai rizikuoju dalyvaudama su tokiu receptu, kuriame yra degtinės, sveikos gyvensenos misijoje. Nesvarbu, kad tos degtinės yra labai mažai, o alkoholis visiškai išgaruoja. Alkoholis ir sveika gyvensena nedera, ar ne? Jau buvau bekeičianti padažą, bet tada man toptelėjo galvon, jog ne Kepenio mokykla ar žaliavalgių centras organizuoja konkursą, o Borjomi, kilęs iš Gruzijos, kuri garsėja savo svetingumu, skaniu maistu, meile gyvenimui ir tostais. O tostai sakomi ne prie Borjomi stiklinės. Gyvenimas turi būti fun, nors toks dažnai ir nėra. Maistas turi būti skanus, o ne prėskas. Ir jei man prireiks kelių šaukštų degtinės, kad atvesčiau nors vieną junk food'o mėgėją į teisingą kelią, aš juos ir panaudosiu. 

Penne alla vodka
1 porcijai reikės:
Su sąlyga, jog mūsų greitojo maisto mėgėjas gyvena vienas ir nėra Ramūno Vyšniausko sudėjimo

80-100 g penne rigatone (arba paprasčiau - vamzdelių) makaronų
1 v. š. aliejaus 
1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas
1 skiltelė česnako, smulkiai supjaustyta
žiupsnis čili pipirų (čia jau dėkit pagal savo skonį, t.y. daugiau ar mažiau)
3 v. š. degtinės
3 pomidorai, supjaustyti kubeliais
50 ml grietinėlės, 10 proc. riebumo 
kelios šakelės šviežių petražolių
kietojo sūrio (Pvz., džiugo) pabarstymui 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prieš gaminant du esminiai dalykai apie makaronus:

Virimo laikas. Virkite tiksliai tiek laiko, kiek parašyta ant pakuotės. Jei norite al dente, o taip virti aš ir rekomenduoju, taip virti rekomenduoja ir italai, virkite 1 minute trumpiau. Ir taip išvirti makaronai yra patys skaniausi.

Vandens kiekis. Makaronams reikia pakankamo kiekio vandens. Yra labai paprasta formulė - 100 g makaronų 1 litrui vandens. Jei girdėjote, kad reikia įpilti aliejaus į vandenį, tai netikėkit. Bobučių pasakos. Jei makaronai yra kokybiški ir turi pakankamai vandens, jie niekada nesulips. Tikrai.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus. Suberkite svogūną ir česnaką. Vis pamaišydami kepkite ant vidutinės ugnies tol, kol svogūnas suminkštėja. Tai trunka apie 5-7 minutes. 

Užkaiskite puodą vandens. Įberkite žiupsnį druskos. Ir kol kas pamirškite apie puodą. 

Į keptuvę su svogūnais supilkite degtinę, suberkite čili ir padidinkite ugnį. Kokią minutę palaukite. Tuomet į keptuvę sudėkite pomidorus ir sumažinkite ugnį iki mažos. Vis pamaišydami kepkite pomidorus tol, kol jie beveik visai ištyžta. Ir tegul jie sau taip kepa tol, kol išvirs makaronai. Tik nepamirškit vis pamaišyti.

Smulkiai sukapokite petražoles.

Dabar jau turėtų būti puode užviręs vanduo, suberkite makaronus. Periodiškai vis pamaišykite. Virkite minutę trumpiau nei nurodyta ant pakuotės. Išvirusius makaronus nukoškite, tačiau nelabai kruopščiai. Tegul lieka šiek vandens, kuriame jie virė.

Į keptuvę supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Tuomet suberkite iš puodo makaronus su visu tuo likusius vandeniu. Jei matote, kad vandens vis tik palikote per daug, o padažas labai suskystėjo, tai tiesiog ilgiau pakepkite. Vanduo nugaruos, o padažas sutirštės. Suberkite petražoles ir viską išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Galbūt norėsit įberti daugiau čili. 

Išdėkite makaronus į lėkštę ir gausiai apibarstykite sūriu. Išjunkite teliką ir kompą. Knygą irgi padėkite į šoną. Atsisėskite prie stalo ir mėgaukitės savo vakariene! Skanaus!


13 komentarai:

Indrė 2012 m. rugpjūčio 31 d. 10:33  

Ir man senokai šis receptas kirba mintyse. Atrodo tikrai fantastiškai skaniai!

Sandra 2012 m. rugpjūčio 31 d. 10:42  

Super įrašas! O man ypač patiko ironiška pradžia, kur ten apie visokius žaliavalgius ir vegetarus, labai teisingai parašyta :)

Violeta 2012 m. rugpjūčio 31 d. 11:29  

Labai skaniai nuskambėjo, reiks išmėgint :)
O kas rinks laimėtoją?

Viktorija 2012 m. rugpjūčio 31 d. 13:19  

Labai nuotaikingas ir šmaikštus tekstas, tikrai už jį balsuočiau :) Linkiu laimėti išsvajotą kelionę! :)

Unknown 2012 m. rugpjūčio 31 d. 14:28  

Skaniai suskaičiau :) - ačiū!

Rūta 2012 m. rugpjūčio 31 d. 16:05  

Net panorau būti tuo vyriškos lyties junk'iu, kad mane kas nors įtikinėtų pasigaminti makaronų su degtine :) Puikus tekstas. Plojimai!

Anonimiškas 2012 m. rugpjūčio 31 d. 16:28  

"iš kietagrūdžių grūdų"? gal miltų?

Unknown 2012 m. rugpjūčio 31 d. 17:44  

Indre, man jis patiko :) Tokio cinkelio turi :)

Sandra, Kristina ir Viktorija, ačiū :)

Violeta, organizatoriai rinks nugalėtoją :)

Rūta, prajuokinai :D

Anonime, teip :) Ačiū už pastebėjimą. Pataisiau.

Anonimiškas 2012 m. rugpjūčio 31 d. 18:36  

Nu ir durnas irasas.Ypac prajuokino del greitojo maisto

Unknown 2012 m. rugpjūčio 31 d. 19:09  

Pagaliau bus proga pabaigti 10 metu stovincia degtine;)

Unknown 2012 m. rugpjūčio 31 d. 19:09  

Pagaliau bus proga pabaigti 10 metu stovincia degtine;)

Neringa 2012 m. rugpjūčio 31 d. 19:30  

Atrodytų paprastas receptukas, bet labai sudomino koks skonis su ta degtine:] Reiks išbandyti:) Ačiū

Citrina ir bulvė 2012 m. rugsėjo 3 d. 13:59  

Labai teisingas požiūris į makaronus. Citrinai kaip balzamas ant širdies, nes kažkada draugiškai ginčijomės su viena bičiule, kuri įsitikinusi, kad makaronai "eina į kūną" :) Linkiu laimėti, aš tai atiduočiau visus balsus už tokį receptėlį ;)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP