Slyvų tarta su vyno sirupu



E120 - natūrali raudona spalva, išgaunama iš Dactylopius coccus, naudojama maisto pramonėje. Visai neseniai sužinojau, bečiaumodama guminukus. Gerai, kad buvo likę tik juodi. Šiek tiek susibritikijau. Na, bet natural flavours gi. 100 %.

Ir dabar taip berašant prisiminiau Rene Redzepi skruzdėles su creme fraiche. Kaip tik neseniai skaičiau apie jo pasisekimą Londone. Visokios ten karamelizuotos šoninės sausainiuose, žiedinis kopūstas su baltuoju šokoladu ar dar koks nors ten degintas šienas staiga pradėjo atrodyt norma virtuvėj.

Gerai pagalvojus, žmogus naudoja tik local produktus. Ir ką dabar daryt, jei Danijoj neauga citrinos, a? Tai imi ir panaudoji vietines skruzdėles, kurios turi rūgšties ir savo skoniu primena citrinžolę. Bent jau taip jis sako. Aš tai nevalgiau ir nežinau. Paklausykit su kokia aistra pasakoja apie tai. Nebūčiau prieš tai skaičiusi apie tas skruzdes, garbės žodis, galvočiau, kad trolina.

-----------




Vyno sirupas yra nepaprastai geras dalykas, ypač su ledais. Man dar rabarbarų sezono metu Ieva pabaksnojo Deivido receptą su rabarbarais ir vyno sirupėliu ant ledų. Bais gerai buvo tada. Ir visai neseniai The Kitchn rašė apie vyno sirupą ir jo panaudojimo galimybes. Išbandykit. Tikrai labai skanu. 

Dorie Greenspan savo knygoj "Baking" taip pat siūlo vieną receptą su slyvomis ir vyno sirupu. Ak, toks visai rudeninis jau tas receptas. Bet aš dariau šiek tiek kitaip nei yra parašyta. Bet skonis nuo to, manau, kad tikrai nenukentėjo.

Tešlos aptepimas sviestu yra tiesiog genialu. Riebalai neleidžia įdarui susigerti į tešlą ir tartos apačia iškepa traški. Tikriausiai tai nėra jokia naujiena. Na, bet man tai buvo atradimas.  

Reikės:
120 ml raudonojo vyno
2 apelsino žievelės juostelės
1/2 apelsino sulčių
2 1/2 v. š. cukraus
pusės žvaigždanyžiaus
18 džiovintų slyvų
10 šviežių slyvų, perpjautų į keturias dalis, be kauliuko

250 g bemielės sluoksniuotos tešlos
1/2 v. š. sviesto, kambario temperatūros
cukraus
1 v. š. pieno arba grietinėlės

Puodelyje užvirkite vyną, apelsino sultis, žievelę, cukrų, žvaigždanyžį. Pavirkite 1-2 min. Tuomet suberkite džiovintas slyvas. Virkite dar 3 minutes. Nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir leiskite pastovėti 15 minučių. 

Po 15 minučių išimkite slyvas, o vyną vėl užvirkite. Virkite apie 5 minutes, arba kol vyno sumažėja beveik per pusę ir sirupas sutirštėja. Nukelkite nuo ugnies ir uždenkite dangčiu. 

Sluoksniuotą tešlą dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Tešlos kraštus lengvai apipjaukite peiliu - palikite 1 cm kraštelį. Sviestu ištepkite visą lakštą, išskyrus kraštelius. Kraštelius ištepkite pienu (arba grietinėle) ir apibarstykite cukrumi. 

Džiovintas slyvas sukapokite peiliu ir lygiai paskleiskite ant tešlos. Ant viršaus uždėkite šviežias slyvas, kurias  aptepkite sirupu, tačiau viso nesunaudokite. 

Tartą 10 minučių kepkite 200 laipsnių temperatūroje. Po to kepkite dar 15 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Iš viso 25 minutes, arba kol slyvos suminkštėja.  

Leiskite pyragui atvėsti 5 minutes prieš pjaustant. Patiekite su likusiu sirupu ir/arba vaniliniais ledais. 

Skanaus! 


6 komentarai:

Jura 2012 m. rugpjūčio 22 d. 18:12  

Idomu, idomu, kaip su tu sviestu. Placiau papasakok :) as tokio triuko nezinojau. Reikia gal greitai suktis? Pre-baking duoda panasius rezultatus, bet as visad uz skipping a step, t'sakant.

Unknown 2012 m. rugpjūčio 22 d. 18:53  

Jura, viskas labai paprasta. Tiesiog imi kambario temperatūros (tam, jog lengvai teptųsi) sviestą ir užtepi. Na, kaip ant kokios duonos :)Stenkis, kad padengtų visą paviršių tolygiai ir plonai, ir neliktų neužteptos vietos. Ir pyrago apačia išeina traški :) Man šitas fintas taip patiko. Dabar visada taip darysiu.

Vita 2012 m. rugpjūčio 22 d. 20:30  

Man žiauriai patinka šitas puslapis. Žiaaauriai :) Jurga, ir nors tavęs nė velnio nepažįstu, bet labai patinka, ką rašai ir ką gamini. Vienintelė vieta, kur galiu rasti tokių maistų, kokių nerandu savo knygose :))))
Respektas.

Ieva 2012 m. rugpjūčio 22 d. 21:48  

Aš paantrinsiu Vitai, šis blogas man yra Nr. 1, tiek dėl nepaprastai žavios kalbos, tiek dėl nuotraukų ir tikrai neprastų receptų :) Linkiu sėkmės, taip ir toliau!

Unknown 2012 m. rugpjūčio 23 d. 10:30  

Awww.... Net neįsivaizduojat, kaip smagu tai girdėt! Labai pakėlėt nuotaiką :) Ačiūūū!

Jurga M 2012 m. rugsėjo 23 d. 23:36  

Jau koks skanus pyragas ... zemai galva lenkiu! Siandien kaip tik iskepiau ir visas pyragas momentaliai isgaravo. Visi pirstus tik laize ir bande atspeti kodel gi tos paprastas slyvu pyragas si karta toks skanus :) Dabar sita pyraga kepsiu ir kepsiu :) Fintai savo padare :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP