Bazilikų ir bananų džemai

       Tik ištark niekada ir jei jau ne po savaitės (cha, tas atvejis buvo gan komiškas), tai po metų ar penkių darai atvirkščiai. Ir štai išaušo diena konfitiūriams ir džemams. Senatvinis marazmas ne kitaip. O sakiau niekada, niekada. Apskritai reiktų išbraukt tą žodį iš savo žodyno...


Bazilikų džemas
3 pundeliai bazilikų
400 g uogienių cukraus
200 ml vandens
1 citrina

       Citriną nuplauname ir supjaustome plonais griežinėliais, užpilame cukrumi ir vandeniu. Užviriname ir paverdame 5 minutes. Tuomet sudedame nuplautus ir apdžiovintus bazilikų lapus. Verdame 20-30 minučių, nukošiame ir paliekame atvėsti. Supilstome į paruoštus stiklainius.

       Skanu. Jaučiasi lengvas kartumas nuo citrinos, todėl kitą kartą nutarkuočiau citrinos žievelę (tik geltonąją dalį) ir supilčiau citrinos sultis. Tuomet neturėtų jo jaustis. Bet ai... ką čia jau slėpsi - tikėjausi daugiau daugiau. Tikėjausi tokio baziliško, baziliško džemo. Na, tiesiog tokio - ak, kaip skanu! Kaip kad su bazilikų ledais buvo. O dabar vis tik citrina permuša baziliką.  

       Pagal  Karaidel


Bananų džemas
1 kg bananų
300 g uogienių cukraus
200 ml greipfruto sulčių

       Bananus nulupame, supjaustome ir šakute sutriname. Supilame greipfruto sultis, cukrų ir gerai išmaišome su bananais. Vis pamaišydami užverdame ir verdame apie 20 minučių ant vidutinės ugnies (nepamirškit vis pamaišyt). Išpilstome į paruoštus stiklainius.

       Na, bananus mėgstu bet kokiu pavidalu, todėl man patiko. Ilgesniam laikymui tikriausiai reikėtų dėt daugiau cukraus, bet kad ir taip jau labai saldu. Nors koks tikslas juos laikyt ilgai, jei bananų galima nusipirkti ištisus metus. Originale dar siūloma pridėti 4 šaukštus romo, kurio aš neturėjau.

       Adaptuota iš "VIRTUVĖ nuo... iki..." Nr. 8/2010

18 komentarai:

Egle 2010 m. rugpjūčio 2 d. 21:23  

Tas bazilikų džemas jau tokį marmeladą primena gerą ir taaaip gerai atrodo, o pagal aprašymą irgi sakyčiau labiau marmeladas.

Ai, o apie bananų nesikartosiu... Turėtų būti skanu, nes vis dar jaučiu ant liežuvio galiuko tą bananų-agrastų 'uogienės' derinį. Tik kol draugė sugaudys iš mamos receptą, tai jaučiu ir agrastai visai visai pasibaigs :(

Šanuolė tu. Ir visai čia marazmai. Aš tai neverdu (gal dar ne senatvė? :D). Išties, tai pas mus stovėtų uogienės tris metus ir ilgiau kol sugestų :)

egidija 2010 m. rugpjūčio 2 d. 21:33  

labai graži viršūnėlė - tokia elegant...
o jei tą bazilikų reikalą iš vis be citrinos?

Unknown 2010 m. rugpjūčio 2 d. 21:46  

na gal citrinos truputi maziau deti, nes jei nebus visai rugsteles nelabai kaip gautis gali, manau kam citrina nepatinka reiketu iki puses jos susimazint ir viskas :) o beto uzmaciau kazka apie baziliku ledus??? gal nuorodele atsiustumet nes neradau receptuko :( o labai noriu pasibandyt, nes man bazilikas tai nerealiausias skonis is visu prieskoniniu augalu :)

Milda 2010 m. rugpjūčio 3 d. 00:09  

Wow! Kaip visada - be proto gražu, vilioja kaip.. :)

vyk 2010 m. rugpjūčio 3 d. 02:03  

oi kaip įdomiai! Jaučiu ir skonis nepaprastas.
O čia pastaba pirmajai komentatorei: uogienės paklausumas labai išauga ją supilsčius į kuo mažesnius stiklainiukus ;) o jei dar etiketės gražios.. ;)

ieva 2010 m. rugpjūčio 3 d. 09:18  

et, ką ten tas skonis, kai atrodo taip fantastiškai! ;)

žinai, tikrai, kad senatvinis marazmas - aš vakar vyšnių ir šalotų chutney makalavau :)

Unknown 2010 m. rugpjūčio 3 d. 09:20  

Egle, tik bobutės ir visokios tetos verda uogienes ir džemus :DD
Greičiau gaudyk tą receptą su agrastais :) Labai noriu pabandyt.

Egidija, va nežinau :) Ta citrina gal kažką duot turi. Pabandysiu jau kitais metais gal. Šiemet man jau užteks tų džemų iki pavasario :))

Vilma, bandysiu pamažint kitą kartą. Dėl ledų tai labai paprasta. Imi saujelę bazilikų lapelių (iš akies dedu), labai smulkiai sukapoji ir sumaišai su vaniliniais ledais. Dar kartą įkiši į kamerą. Ir po kelių valandų gali jau mėgautis pasakiško skonio ledais :)

Milda, ačiū!

Vykinta, tikrai esi teisi dėl mažų stiklainių :) Jie kažką tokio turi, kad labai jau vilioja juos atidaryt ir valgyt, valgyt...

Unknown 2010 m. rugpjūčio 3 d. 09:22  

Ieva, mes marazmatikės dvi :DD hmm, kas per chutney? Labai įdomiai jau skamba.

Vio 2010 m. rugpjūčio 3 d. 09:23  

o dievai švenčiausi...!!! Tu tik virk. Nuo to bananinio numirčiau turbūt.

Unknown 2010 m. rugpjūčio 3 d. 11:39  

Vuoleta, to bananų džemo išėjo 3 indeliai. Šiandien ryte paskutinį pradariau :)

Mazi.stebuklai 2010 m. rugpjūčio 4 d. 12:18  

mmmm... reikės ir man "niekada" atsiprašyt :)

Unknown 2010 m. rugpjūčio 4 d. 14:34  

Gerda, tu irgi? :DDD

Unknown 2010 m. rugpjūčio 4 d. 17:18  

tai vat mielosios, ta nukosta marmeladine lapeliu ir citrinos mase uzpiliau 2-3 stiklinem virinto vandens ir gavau nuostabaus skonio arbata :) ir net saldint nebereik jos :) o marmelado gavos visas puslitris man :)

Unknown 2010 m. rugpjūčio 4 d. 20:28  

Vilma, niuuuu... ir kaip marmeladas? Patiko? O citriną kaip darei? pjaustei skiltelėm?

Ir kaip man dėl arbatos nešovė tokia mintis :D Taigi ten dar tiek daug visko buvo likę :)

Rūta 2010 m. rugpjūčio 19 d. 16:39  

o aš citriną pjausčiau gabaliukais, o kai išvirė, valgiau kaip saldainius, kartu su baziliko lapeliais - labai skanu :-)

Unknown 2010 m. rugpjūčio 19 d. 21:48  

Rūta, tavo variantas irgi geras. Ir netgi labai geras :)
Smagu, kad patiko :)

Indrė 2011 m. gegužės 28 d. 15:13  

Manau šiemet ir aš išbandysiu bazilikų marmeladą. Tik kažin kaip tuos 3 pundelius pamatuoti?

Unknown 2011 m. gegužės 28 d. 18:21  

Indre, turguj juos beveik vienodus pardavinėja surištus. Tai va tokie tie pundeliai :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP