Sūdytos citrinos

     
Kuo toliau, tuo mažiau žinau. Ir greitai visai nieko nebežinosiu. Stačiai regresas, o ne progresas. Sūdytos citrinos... skamba taip pikantiškai, o pasirodo, kad nieko pikantiško čia nėr. Ir apie tas citrinas, pasirodo, žino visas pasaulis, išskyrus mane, aišku. Tai yra įprastas prieskonis Šiaurės Afrikoje, o ypač Maroko virtuvėje.

Begūglindama radau Hunter Angler Gardener Cook blog'ą. Ten rašoma ir apie rusišką citrinų (?) sūdymo metodą. Tiesiog į pasūdytą vandenį yra sumetamos nuplautos citrinos. Laikoma tris savaites. Labai plonai supjaustoma ir patiekiama prie patiekalų iš laukinių paukščių.... Hmm... Baisu ir ginčytis, bet gal ten vietoj citrinų agurkai turi būt? Kažkaip neteko girdėti, kad rusai taip darytų. Na, bet kaip ten bebūtų grįžtam prie sūdymo.


Reikės:
6-7 citrinų
apie 200 g jūros druskos (tiesa sakant, tai iš akies pyliau)


1. Citrinas labai, labai gerai nuplaunam. Tryniau su nauja kempine, kad neliktų vaško, esančio ant vaisių.

Aišku, betrindama prisiminiau atostogas Ispanijoj. Ten gyvenančiai giminaitei kaimynas buvo atnešęs pilną bliūdą citrinų. Iš savo sodo. O jau aromatas. Išprotėjimas visiškas.

2. Ant stiklainio dugno įpilame druskos. 
3. Tuomet pjaustome citrinas. Paprastai citrina yra pjaunama į keturias dalis, jos neperpjaunant iki galo. Vidus gausiai apibarstomas druska. Bet nieko neatsitiks, jei nupjausit citrinų galiukus ir perpjausit į keturias dalis. Daryk, kaip patogiau.
4. Kiekvieną citrinos griežinėlį apvoliojame druskoje ir dedame į stiklainį. Galiausiai viską užpilame druska. Sandariai uždarome. Aš dar gerokai papurčiau, kad pradėtų greičiau skirtis sultys. Ir stiklainį paliekame keliom dienom kambario temperatūroje. Periodiškai vis pavartom. Citrinos turi pradėti skirti savo sultis ir apsemti pilnai griežinėlius. Jei sultys nesiskiria, galima užpilti išspaustos citrinos sulčių. Tuomet dedam į šaldytuvą ir laikom bent jau 3 savaites. Taip pasūdytos citrinos gali būti laikomos 6-12 mėnesių.
Dar galima įdėti ir prieskonių - cinamono lazdelę, lauro lapų, pipirų, čili, kalendros ar pankolio sėklų.


Naudojimas. Prieš naudojant druska nuo citrinų yra nuplaunama. Paprastai yra vartojama tik žievelė (be baltosios dalies), bet kažkur skaičiau, kad minkštimas irgi yra naudojamas. Taip pat gali būti panaudojamos ir išsiskyrusios sultys (Jums irgi galvoj sukasi tekila?). Dažniausiai yra naudojama tadžinuose - marokietiškuose troškiniuose. Taip pat smulkintas žieveles galima dėtį į salotas, tinka prie mėsos, žuvies. Žodžiu, viskas priklauso nuo fantazijos.


Keli receptai:

Apie sūdytas citrinas rašo:


7 komentarai:

Juliana 2011 m. kovo 1 d. 20:07  

Ej nu, aplenkei mane ;) Kaip tik žiūrėjau į tų citrinų receptą ir galvojau, kad jau laikas :) Labai įdomu būtų paragaut.
Kaip visad išskirsiu vieną nuotrauką. Šįkart - pirmą. Atrodo taip, lyg tas stiklainis būvo nufotografuotas kokiam pajūryje. O šalia ošia skaisčiai mėlynas vanduo :)

Egle 2011 m. kovo 1 d. 20:07  

Norėjau rašyt, kad gerai su vištiena ir alyvuogėm, bet žiūrau, kad ėdėjus nuorodą. gal mano kvaili receptoriai, bet man jos ir vienos skanios :)

Aš tai atradau tada, kai Elžbieta kažkada apie jas parašė. Nu gėris neišpasakytas. Aišku, kitems savo nuomonės neperšu, bet man patink.

bea 2011 m. kovo 1 d. 21:07  

Aš irgi planavau jas daryti. Netgi nusipirkau kokias 7, bet dar patingėjau... Nespėju gyventi kažkaip. Ech... Bet ateis ir joms laikas, ateis

Unknown 2011 m. kovo 2 d. 08:40  

Juliana, :) pabandyk gi vis tiek. Nebus per daug citrinų.
Ta pirma nuotrauka ir man panašias emocijas kelia :)

Egle, tai tu jau bandei ir tylėjai iki šiol :) O naudojai tik pačią žievelę?
Gerai, kad pasakei apie Elžbietą. Man net galvon nešovė gūglint lietuviškai :) Einu paieškot pas ją.

bea, betgi labai paprasta ir greita. Daug laiko tikrai neatims. Viens du ir gatava :)Nors bendriau... ką aš čia reklamuoju, kai pati dar neragavus ir net neįsivaizduoju skonio :D

Cool Chic Style Fashion 2011 m. kovo 2 d. 17:37  

Lo preparo spesso ed è molto utile, ciao

Akvilina 2011 m. kovo 30 d. 11:14  

Sveiki,
Perduodu Liebsten Blog Award, kuri man iteike SEE. Siekiant pasidalinti graziais ir idomiais blogais, sis apdovanojimas praso nominuoti 5 tokius blogus, neturincius 100 lankytoju.

Sekmes! :)

http://toksvisoks.blogspot.com/2011/03/thank-you.html

Erika 2011 m. gegužės 16 d. 23:09  

Aš seniai sūdau citrinas, beje, prisiskaičius kažkokių rusiškų blogų. Ir... niekada nesulaukiu pabaigos, nesu pagaminus jokio patiekalo su jomis, nes... suvalgau:)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP