Apie maistą ir alų



       Vakar mane įtikino, kad alus yra ne tik "tikrų vyrų gėrimas". Alumi galima mėgautis lygiai taip pat kaip ir vynu. Ir lygiai taip pat jį galima derinti prie maisto. Bet pradedu nuo pradžių...

       Prieš geras dvi savaites gavau el. paštu pakvietimą į neformalią alaus ir maisto gaminimo sesiją. Alaus šiaip negeriu. Na, bet aš juk esu atvira naujiems skoniams ir mielai sutikau dalyvaut. Juo labiau, kad intrigavo žodžiai "alaus somelje". 

     Gaminama buvo "Kulinarijos studijoje", o visam paradui vadovavo virtuvės šefas ir alaus somelje Donatas Dobrovolskas. Renginys buvo skirtas maisto tinklaraštininkams. Kas šiaip yra labai smagu, kad vis dažniau yra atsigręžiama į tinklaraštininkus. Dalyvavo -  Žaidžiame virtuvę, Žaidimų aikštelė, Braškės su pipirais, Vyrai virtuvėje, Popas.


Pirmas patiekalas buvo
skrudinti vištienos petukai 
paskaninti rozmarinu, čiobreliais ir česnaku, patiekiami su  troškintomis morkomis (pagal Donatą  Dabrovolską)
2 porcijoms reikės:
10 vištienos petukų
Pundelis čiobrelių
Pundelis rozmarino
2-4 skiltelės česnako
1 čili pipiro
2 - 4 morkos
petražolės
alyvuogių aliejaus
20-30 ml sojos padažo
druskos, pipirų

      Susmulkiname čiobrelį, rozmariną, čili pipirus, supjaustome ir sutriname česnakus. Visus šiuos susmulkintus produktus sumaišome ir užpilame alyvuogių aliejumi. Paruošta mase marinuojame vištienos petukus. Marinuoti vištienos petukai kepami įkaitintoje orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, 20 -30 min.
       Nuvalytas morkas supjaustome plonais šiaudeliais. Petražoles susmulkiname ir dedame kepti į sausai, gerai įkaitintą keptuvę. Apkepinę morkas, pilame sojos padažą. Sojos padažui šiek tiek nugaravus, dedame į lėkštę, kartu su orkaitėje iškeptais vištienos petukais.
       Šis patiekalas buvo patiektas su lager tipo alumi, t.y. Švyturio Ekstra Draught.



Antras patiekalas buvo
baltos žuvies kepsnys, patiektas su kuskusu, feta ir vynuoginiais pomidorais (pagal Donatą Dabrovolską)
2 porcijoms reikės:
2  baltos žuvies filė
30 g sviesto (kepimui)
Šakelė šviežių čiobrelių ir rozmarino
Pundelis daigintų kviečių
1 stiklinė kuskuso
1 stiklinė vandens
1 skiltelė česnako, žiupsnelis ciberžolės
100 g fetos sūrio
10 vynuoginių pomidoriukų
10 žaliųjų alyvuogių
pundelis daigintų kviečių
2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
druska, pipirai

          Žoleles susmulkiname, sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir sutepame (užmarinuojame)  žuvį.
       Nuvalytus česnakus susmulkiname, sutriname ir maišome su stikline kuskuso ir po truputį maišydami mišinį kepiname sausoje, gerai įkaitintoje keptuvėje, kol pasijus malonus kepintų česnakų kvapas. Tuomet tuo pačiu metu atskirame puode viriname vandenį su ciberžole, užvirus pilame į įkaitintą kuskusą. Pamaišome ir uždengiame dangteliu, palaikome 3- 5 min., kol išbrinks. Tuomet įpilame šaukštą aliejaus ir išmaišome kruopas.
      Supjaustome pomidoriukus į 2-4 dalis, susmulkiname  kubeliais sūrį. Paruoštas kuskuso kruopas kepiname  ant sausos, įkaitintos keptuvės ir sumaišome  su smulkintais pomidoriukais ir fetos sūriu. 
     Padažas. Susmulkiname  žalias alyvuoges kartu su daigintais  kviečių želmenimis. Gautą mišinį pagardiname druska ir pilame alyvuogių aliejų.
     Marinuotą žuvį kepiname svieste pabarstydami druska (su druska atsargiai, nes feta yra sūri) ir pipirais iš abiejų pusių 3-5 min. Paruoštas kuskusas patiekiamas su kepinta žuvimi ir smulkintu alyvuogių padažu.
     Šis patiekalas buvo patiektas su Švyturio baltu alumi. Būtent baltas alus labai tinka prie patiekalų, kurie turi šiek tiek rūgšties. Donatas sakė, kad šis alus labai tinka prie caprese salotų.




       Ir galiausiai desertas. Taip, alų, pasirodo, galima derinti ir su desertais. Morkų pyragas su ledais ir keptais migdolais. Patiektas su Švyturio Adler Bock. Keisčiausia yra tai, kad valgai pyragą, užgeri alumi ir atrodo, kad taip ir turi būti. Nėra jokio skonių disbalanso (oi, kaip čia gudriai pasakiau). Receptas bus artimiausiu metu. 



       Dar pora dalykų:
  • Sakė, kad Švyturio baltas alus yra labai skanu su mėtom - tiesiog bokale sugrūdame mėtas, įdedame ledo ir įpilame alaus. Leidžiame šiek tiek pastovėti ir ragaujame.
  • Sakė, kad alus yra labai skanu su juoduoju šokoladu. Tik bėda, kad pamiršau alaus rūšį. Bet tikriausiai bus Adler Bock. Gal kas komentaruose parašys. 
  • Daugiau receptų su priderintu alumi galite rasti www.tradicinekolekcija.lt. Aš jau apžiūrėjau ir netgi radau receptą su sūdytomis citrinomis. Kaip tik mano citrinas jau galima ragauti ir gaminti.

9 komentarai:

Indrė 2011 m. kovo 30 d. 20:34  

Atrodo puikiai. Ypač ta žuvis. Bet jei gaminčiau tai paukštieną, bet turbūt tam reikės palaukti šviežių savo žolelių (kad tik sudygtų gerai)...

bea 2011 m. kovo 30 d. 20:35  

Kiek pamenu su juodu šokoladu tinka Baltijos tamsusis :)

Rennie 2011 m. kovo 30 d. 21:01  

Čia kas, Švyturio reklaminis vakarėlis? Aš dar norėjau į šį seminarą balandžio 14 d. registruotis, nusivyliau. Jeigu jau nori Švyturio alų pareklamuoti, tai nereikia tokių skambių sesijų pavadinimų kurti. Labai gaila, juk Lietuvoje tokios gilios alaus tradicijos, ir gimintojų, mažų bravorų ir didesnių, yra tikrai ne vienas. Aš labai atsiprašau, jei sugadinau nuotaiką, bet nieko asmeniško, tik nusivyliau, nes tikrai tikėjausi profesionalesnio ir ne tokio komercinio požiūrio į alų. Dar karlelį atsiprašau, jei mano nuomonė kam nors sukėlė neigiamų emocijų, paprasčiausiai negalėjau nutylėti.

julė 2011 m. kovo 30 d. 21:30  

Alaus-ir-šokolado gavau gimtadieniui! Dovanotojas sakė, jog metų atradimas.

Unknown 2011 m. kovo 31 d. 07:18  

Indre, kodėl tik paukštieną? :) Žinok, žuvis irgi labai gera. Net gi ir be žuvies būtų skanus tas kuskusas.

bea, sakai? :) Velnias, aš neatsimenu :)

Jul, ir kaip? Patiko derinys?

Rennie, viskas tvarkoj. Nereikia atsiprašinėt už savo nuomonės turėjimą ;) O kodėl nepatiko? Dėl savo komerciškumo? Bet juk tokio pobūdžio renginiai ir yra komerciniai. Naivu būtų tikėtis, kad Švyturys organizuodamas savo vakarėlį pradės reklamuoti Kalnapilį ar Taurą.
Aš kiek kitaip žiūrėjau į tą renginį. Kadangi alaus negeriu, tai apie jį nieko ir nežinau. Bet man patiko. Lygiai taip pat patiko kažkada ragaut vyną, priderintą prie maisto. Ir dabar man patiko ragaut alų, priderintą prie maisto :)

Indrė 2011 m. kovo 31 d. 10:22  

Aš vis dar to kuskuso namie nesu gaminus (žinau, gėda), gal dėl to? Be to maniškis nėra žuvies mėgėjas, jam paukštiena labiausiai patinka :) nes dėl savęs vienos gaminti - nekyla ranka kažko daug :)

Rennie 2011 m. kovo 31 d. 12:42  

Matai, aš alų mėgstu ir juo truputėlį domiuosi, taigi, mane sudomino ir Kulinarijos studijos reklamuojami kursai pavadinimu "Maisto ir alaus derinimo galimybės", kuriuose nė žodžiu neužsiminama, kad kursus organizuoja Švyturys, nes tokiu atvėju, būtų viskas aišku, jie manęs nedomintų, nes kam mokėti pinigus ir klausytis reklamos. Bet šaunu, kad yra maisto tinklaraštininkai, kurie tokius renginius aprašo ir informuoja tokius "naivuolius" kaip aš, kas yra kas Lietuvoje. Jurga, jeigu mėgautumeisi alumi iš gyvasalus.lt, tai, manau, ir tu jį pamėgtumei. Sėkmės atrandant tikrąjį alaus skonį.

kęstas 2011 m. kovo 31 d. 13:18  

dėl švyturio - jie nekišo savo alaus. buvo rodomos skirtingų alaus rūšių ir maisto derinimo galimybės. reikia pripažinti, kad tiek skirtingų alaus stilių turi tik švyturys. kreivai ir aš žiūrėjau į tai, kad švyturys organizuoja, bet viskas buvo maksimaliai dekomercializuota ir tikrai super derėjo viskas

Unknown 2011 m. kovo 31 d. 14:29  

Indre, viskas aišku su tavim :D

Rennie, supratau, kame reikalas :) Tokiu atveju aš ir nenorėčiau gaut vieno produkto reklamos. Bet dėl viso pikto pasiskambink jiems ir paklaust tiesiai šviesiai :) Nors meniu tai vienodas. Bet mūsų atveju buvo Švyturio remiamas vakaras ir dalyvavo dvi atstovės, kurios ten daug visko pripasakojo. Mokama sesija gal kiek kitokia turėtų būt.

Kęstai, mus veikė netiesioginiais metodais, t.y. Švyturio firmine atributika :) Prijuostės tai tikrai fantastiškos :)
Pasikartosiu, kadangi aš ėjau į Švyturio remiamą vakarą, tai ir tikėjausi Švyturio alaus.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP