Garintas šamas su marinuotomis citrinomis ir pankoliu
Praeitą savaitę Merkio šamas padovanojo šamą. Tokį ne visai mažą. Aišku, ne tą upėse gyvenantį, o išaugintą ūkyje. Šamą esu mačiusi tik savo akvariume. Beje, jo išvaizda lygiai tokia pati kaip ir jų puslapio nuotraukose. Tik tas, aišku, mažas buvo. Gal kokių 15 cm, bet bjaurus ir ėdrus. Ir dar visą akvariumą knisdavo aukštyn kojom.
Vikipedija sako, kad europiečiai šamą ruošia kaip karpį, o Pietų JAV tai yra itin populiari žuvis. Ruošiama paprastai - apvoliojama kukurūzų miltuose ir apkepama. Ir dar jie turi nacionalinę šamo dieną. Birželio 25-oji yra ta diena, jei kartais norėtumėt ją paminėti.
Iš žuvies padariau filė, o kaulus panaudojau sultiniui ir viriau porų-žirnelių sriubą. Šamą gaminau à la italian style - pankolis, džiovinti pomidorai, čiobrelis ir raudonėlis. Šiaip šitas derinys tikriausiai su bet kokia žuvimi yra vykęs. Darau taip jau ne pirmą kartą. Mačiau Jamie knygose. Tik jis pankolius kepa su žuvimi orkaitėje arba daro salotas prie keptos žuvies. Man garintos daržovės yra skanu. Patinka ir garintos bulvės, ir garinti brokoliai, ir garintos morkos. Garinta žuvis man irgi skanu. Vietoj elektrinio garintuvo naudoju garinimo sietelį (ar kaip jis ten vadinasi). Labai patogus daiktas - kainuoja iki 20 litų, kompaktiškai sulankstomas ir vietos virtuvėj neužima daug.
Vietoj bulvių košės gaminau žaliųjų žirnelių košę (šaldytų arba šviežių, jei sezonas). Nesveikai gerai tinka prie keptos vištienos ir žuvies. Tikrai pabandykit. Gaminama yra kaip bulvių košė - išverdame žirnelius, nupilame vandenį, įmetame šiek tiek sviesto, pieno ir sutriname viską blenderiu. Jei norite, tai galite įdėti raudonėlio ar kelis mėtos lapelius.
Reikės:
apie 300 g šamo filė
1 vidutinio pankolio
6-8 saulėje džiovintų pomidorų
6-8 griežinėlių marinuotų citrinų (bet jei neturit, tai ir paprastos turėtų tikti puikiai)
čiobrelių, raudonėlių, druskos ir pipirų pagal skonį
Plonai supjaustome pankolį. Užberiame druskos ir permaišome. Stambiai supjaustome saulėje džiovintus pomidorus.
Šamo filė supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Pasūdome.
Į puodą pripilame šiek tiek vandens, įdedame garinimo sietelį. Pirmiausia dedame supjaustytą pankolį, ant viršaus džiovintus pomidorus, tuomet žuvį. Ant žuvies uždedame marinuotos citrinos griežinėlius. Galiausiai apibarstome prieskoniais. Uždengiame dangčiu. Ir gariname 15-20 minučių, kol išsigarina žuvis.
Patiekiame su žirnelių koše.
19 komentarai:
Vis šaipausi iš kambariokės, kad vis žirnelius tempia į butą. Bet ta košė... teks jai daugiau atitempti : ) O košei tinka tik džiovinti ar ir šaldyti?
Marta, gerai, kad pasakei. Patikslinau :) čia šaldyti žalieji žirneliai.
linksiu galva - va čia tikrai "my style" patiekaliuks. už garintą žuvį, už garintas daržoves pasirašau. tik, gaila, šamų horizonte nesimato.
O jau nuotraukų gražumas... Bet ta žuviokė tai man baisiai atrodo :D
Jurga, o kaip pačiai pasirodė šamo skonis? Tiek įvairiausių palyginimų tenka išgirsti, kad vis smalsu :)
Egidija, o kodėl nesimato horizonte? :)
Egidija, esu dar taip pat dariusi su menke ir dar kažkuom :)
Aure, man ir nelabai jauku buvo ją darinėt iš pradžių :D
Merkio šamas, na, ji liesa, šiek tiek į sausumą ir labai primena kažkokią žuvį, kurios niekaip negaliu prisiminti :) Bet žuvis tikrai skani.
Dariau vėgėlę su pankoliu, buvo puiku. Įsivaizduoju, kad ir su šamu labai skanu.
tai vat kad Palangoj tik menkės, stintų, strimėlių ir kokių plekšnių šviežių tik ir gausi pirkit. o šamai per toli nuo čia plaukioja :D
Jurga, bandysim su menke :)
Egidija, man atrodo, kad Kintų tvenkiniuose galima pasigauti šamą :)
katinas taip atsargiai domisi ūsuočiu :)
Gėrių gėris, puikus patiekalas ir tas žirnelių žalumas toks malonus akiai :) Aš esu valgiusi upinį šamą, tai jis daug didesnis būna ir tikrai riebus, labai skanus. Reiks kada palyginti jų skonius.
och kaip aš mielai tokį patiekalą suvalgyčiau... šamukas gražutis, ir žirneliai nuostabūs :)
Liuks, ŠAUNUOLĖ, aš jau pridėjau į MUST MAKE sąrašą ;)
Nuotraukos fantastiškos!
Garinta žuvis su pankoliu - įsivaizduoju, kad skaniau ir negali būti :D Ajajaj reik atsikratyti tos priklausomybės pankoliams :)
Iš dviejų tavo rastų receptų, tai aš visgi rinkčiausi su spanguolėmis. Jei tik kas šamą man sužvejotų...
Koks gražus patiekimas! Skonio įvertinti, deja, negaliu, bet jau patiekta tai labai stilingai. Super skaniai atrodo žirneliai :)
Nuotraukos įspūdingos, o patiekaliukas irgi verčiantis iš koto, žirnelių garnyras nerealus! :)
Man net seilė nutįso. ;)
naivus klausimas, o sakykit džiovinti pomidorai - tai čia tie, kur aliejuje būna, ar čia tie, kur sausi džiovinti būna, ar jokio skirtumo ?
Sveiki, o kaip gaminate žirnelių košę ? :) tiesiog sutrinate ar dar kuo nors pagardinate ?
Sveiki, paprastai dedu daug sviesto ir šiek tiek grietinėlės. Kartais dar įspaudžiu šviežios citrinos sulčių ir įdedu šiek tiek smulkinto česnako :)
Rašyti komentarą