Švilpikai

       Ridikėliai, kalendros, krapai, bazilikų daigai, mairūnų daigai, braškių daigai, agrastų krūmeliai, obelų sodinukai, kriaušių sodinukai, baltosios ramunės, petunijos, o kur dar sėklos - burokėliai, morkos, moliūgai, melisos etc. Man KOMA. Ir taip kiekvieną pavasarį. Nesuprantu iš kur staiga išlenda ta sodininkė/daržininkė, bet tokiu metų laiku kyla nenumaldomas noras sukišti rankas į žemę. Svajoju apie pomidorų ir agurkų šiltnamį. Tikriausiai 12 metų gyvenimo Kėdainiuose savo davė. Ten visi gi turi šiltnamius su agurkais. Ir mano tėvai turėjo. Pirkom žigulius iš agurkų. Ot.
       Dabar neturiu net normalaus balkono, todėl tenkinuosi keliais loviais savo taip vadinamame francūziškame balkone. Naudos iš tų prieskonių nėr daug. Tenka vis tiek turguj dasipirkinėt, o dar nuo katinų turiu saugot, kurie tik ir taikos pakramsnot. Kaip ten bebūtų, šiemet ir sodinu bazilikus, kalendras ir petruškas.






Reikės:
1 kg krakmolingų bulvių (6-7 bulvės)
apie 160 g miltų
1 kiaušinis

1. Išverdam su lupenom bulves. Atvėsiname, nulupame ir sumalame mėsmale arba sutarkuojame per burokinę tarką.
2. Suberiame miltus, įmušame kiaušinį, pasūdome ir išminkome.
3. Formuojame volelį, jį šiek tiek suplojame ir supjaustome įstrižais rombais. Sudedame į miltais pabarstytą skardą. Viršų galima patepti plaktu kiaušiniu.
4. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Arba kol gražiai paruduoja.



Padažui:
150 g miško grybų
pusė smulkiai sukapoto čili pipiro
skiltelė smulkiai supjaustyto česnako
2 v.š. sviesto
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
samtis vandens arba sultinio
apie 20 šalavijo lapelių
pundelis petražolių
Parmezano tipo sūrio

1. Keptuvėje ištirpiname sviestą. Sudedame grybus ir pakepame kelias minutes.
2. Tuomet sudedame čili, česnaką, druską ir pipirus. Kepame viską dar kelias minutes.
3. Įpilame samtį vandens arba sultinio ir dar paverdame 5 minutes.
4. Kitoje keptuvėje ištirpiname sviestą ir lengvai pakepame šalavijo lapelius.
5. Iškepusius švilpikus sudedame į grybų padažą ir viską išmaišome. Patiekiame su keptais šalavijo lapeliais, šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio ir smulkiai kapotomis petražolėmis.

Skanaus!

Švilpikai iš "Lietuvių valgiai", 1983.
Padažas iš Jamie Oliver "Cook with Jamie"

12 komentarai:

Indrė 2011 m. gegužės 15 d. 19:47  

Aš niekad gyvenime daržo anei sodo neturėjau, bet paskutiniu metu domiuosi sodinimu, auginimu, ant bosinės kolonėlės stovi vazonikas su baziliku (jau nuskabytas, laukiu 2 derliaus). Dar labai noriu kokio čili pipiro).
Apir švilpikus - mes visad juos apvalius darydavom, tai net nustebau šitokią jų formą išvydus :) ir tik su grietine. Šis padažas verčia norėti grybauti ir gaminti, nes atrodo tobulai skaniai.

Julija 2011 m. gegužės 15 d. 19:53  

Kaip aš mėgstu švilpikus!!! Bet, kaip minėjo Indrė, tik su grietine :)
Pirmųjų nuotraukų grožis, o grožis! ;)

O aš savo daržą ir sodą visada turėjau ir neįsivaizduoju gyvenimo be jų. Vat, sunku man mieste pastaruosius keletą metų, nes ne tokioj aplinkoj užaugus...

Kotryna 2011 m. gegužės 15 d. 20:07  

Jurga, atvažiuok pas mane į sodą, ten darbo tikrai netrūksta, rankų iš žemės neištrauktum ;).
Mano iš tikrųjų visai atvirkštinė situacija- daržų pilna, o noro ten eiti nei kiek.

O švilpikai tam grybų padaže nerealiai skaniai atrodo, garantuoju, kad superinis dalykas. Prie progos, bandysiu :)

Kaunas.Street.Style. 2011 m. gegužės 15 d. 20:20  

Kaip seniai valgiau! Net apsiseiliojau!!!

Jurga 2011 m. gegužės 15 d. 21:16  

Indre, aš ir noriu čili, bet nerandu niekur. Kažkada mačiau sėklų pirkt, bet dabar nebėr.
Dėl švilpikų - aš niekada nesu mačiusi apvalių :D Visada tik stačiakampius arba rombus :)

Julija, va, va... anksčiau man vasaros kaime prilygdavom katorgai, bet dabar pati mielai gyvenčiau nuosavam name su sodu :)

Kotryna, :D pavydžiu sodo :)

Kaunas street, aš ir nebuvau valgius net nežinau, kiek metų :) Kažkaip šovė galvon pasigamint.

ieva 2011 m. gegužės 15 d. 21:41  

Jurga, tau būtinai reik Nigelio TENDER!

ps
aš šiandien šokoladinę mėtą nusipirkau! Tegyvuoja balkoniniai fermeriai! ;)

Žiupsnelis Druskos 2011 m. gegužės 15 d. 21:54  

Kokie skanumynai čia pas tave. Aš nė nežinojau, kad jie švilpikais vadinasi! Labai geras lietuviškas gnocchi pavadinimas. Atrodo labai labai!
(katinai išdykėliai)

Jurga 2011 m. gegužės 15 d. 23:48  

Ieva, tada visai protas susisuks. Bet jo, reik man jo :))
aaa... kaip jums ten gerai. Visko turit. Šokoladinių mėtų kartu su Rene. Pas mus net citrininės verbenos nėr pirkt.

Žiupsneli, buvau ta patį pagalvojus... O pas Jamie tie grybai ir buvo su gnocchi patiekti.

Rennie 2011 m. gegužės 16 d. 00:37  

Mano katiniukas pastoviai priekonių darželį iškapsto, ypač po to kai jame atsirado katžolė (labai kvapni žolė arbatai). Komplimentai francūzbalkonio prieskoniams, tokie jau gerai įmitę atrodo, maniškiai sodyboje dar per pus mažesni, gal dėl to, kad tik savaitgaliais jais rūpinuosi. O švilpikai tai geras daiktas, labai juos mėgstu nuo vaikystės.

Indrė 2011 m. gegužės 16 d. 09:47  

O jei nupirkus iš maximos čiliuką, jo porą sėklų išdžiovint ir pasėt? Kažkada taip citriną buvau išsiauginus, kuri mamos palmę numarino ;>

Vio 2011 m. gegužės 16 d. 10:28  

kai čia skėlei skanumų, ką :)) laiminu aš gaminimą iš knygų, o kai jų pas tave taip apstu, prašom nenustoti :)

Stefania 2011 m. gegužės 16 d. 17:55  

Mi piace la ricetta e anche le foto, ciao ♥

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP