Gnocchi alla Romana

       I would far prefer to have things happen as they naturally do, such as the mousse refusing to leave the mold, the potatoes sticking to the skillet, the apple charlotte slowly collapsing. One of the secrets of cooking is to learn to correct something if you can, and bear with it if you cannot. /Julia Child/
      
Jums reikės:
200 g manų
100 g tarkuoto "Džiugo"
4 v. š. sviesto
1 išplaktas kiaušinio trynys 
druskos pagal skonį
       Išverdam manus. Įmaišom pusę sviesto, pusę tarkuoto sūrio ir išplaktą trynį. Gautą masę išpilam ant kepimo popieriaus, su peiliu išlyginam paviršių (storis turi būti apie 1-1,5 cm) ir paliekam atvėsti 40 minučių. Tuomet supjaustome kvadratėliais ir dedame į sviestu pateptą skardą...Taip buvo pagal receptą, o dabar papasakosiu, kaip buvo realiai:
       Greičiausiai manus išviriau per skystai, todėl visa ta masė man nesustingo nei po 40 minučių, nei po 2 valandų. Pradėjau galvot - negi reiks mest lauk. Bet sukrapščiau savo košę atgal į puodą, įbėriau šiek tiek miltų. Bėriau tiek, kad tešlą būtų galima minkyt, bet ji dar šiek tiek lengvai kibtų prie rankų. Ir valandai įkišau į šaldytuvą. Tada tešlą iškočiojau 1 cm storio, supjausčiau kvadratais ir paviršių patepiau likusio lydyto sviesto ir sūrio mišiniu  ir įkišau į 180 laipsnių orkaitę 20 minučių.

       Pagal receptą patarė pateikti su likusiu sūriu, bet man pasirodė, kad čia labiau tiktų pomidorų padažas. Ir, pasirodo, kad visiškai neklydau. Padažas pridavė tokio lengvumo, o dar šviežias bazilikas...Uf... Na, patys žinot, kokį gerumą priduoda šviežias bazilikas...  


Padažas:
Skardinė pomidorų be odelių (arba smulkintų)
skiltelė česnako
šviežio baziliko
1 v. š. acto
alyvuogių aliejaus kepimui
druskos ir pipirų
       Česnaką sukapojame ir lengvai pakepiname alyvuogių aliejuje. Tada sudedame pomidorus ir vis pamaišydami kepame apie 5 min. Įpilame acto ir druskos. Išmaišome ir dar šiek tiek pakepame. Nuimame nuo ugnies. Įdedame baziliko ir dar druskos, jei reikia.

       Skanaus!


       Šaltinis - www.saveur.com, padažas - "Gastronom" 

18 komentarai:

violeta 2010 m. kovo 22 d. 09:37  

Ohoooo, tobula. Nuostabi citata. Visiška tiesa. Ir dar. Tavo nuotraukos magiškos.

ieva 2010 m. kovo 22 d. 09:52  

aš pas tave pietų įsiprašyčiau, jei tik arčiau būtum ;)
tu galėtum dūsauti dėl per skysto padažo ir manų, aš kirsčiau tavo pagamintus gnocchi ir pilna burna murmėčiau "mh, mh, aha", dar įtikinamai liksėčiau, kad tik nereiktų prasižiot ir šnekėt, kad tik daugiau gnocchi sutaršyt galėčiau :)

Jurga 2010 m. kovo 22 d. 10:00  

violeta, aha, Julia buvo išmintinga moteris :) dėl nuotraukų - ačiū :)

ieva, prajuokinai :D

Egle 2010 m. kovo 22 d. 15:29  

Jurga, gal netyčia skaitai kažką iš Julios repertuaro. Pastebiu, kad dažai cituoji, tai domiuosi, kokis tai šaltinis.. Maga ir man pirštus prikišt ;)

Jurga 2010 m. kovo 22 d. 15:34  

Egle, netyčia begūglindama radau jos citatų rinkinį. Tai ir užsikabinau už jų :)

duonosirzaidimu 2010 m. kovo 22 d. 19:54  

Eik sau, koks skanumas! Skaičiau ir praktiškai jaučiau skonį :)

Jurga 2010 m. kovo 22 d. 21:25  

DirŽ, ai, dėl to skonio... tai kaip čia pasakius...visada patiekalus vertinu pagal tai, ar gaminsiu antrą kartą. Tai va, dėl šitų abejoju :D Bandysiu iš bulvių :)

Egle B 2010 m. kovo 22 d. 21:51  

Aš tai patikslinčiau, kad tikriausiai čia yra gnocchi alla romana, nes gnocchi paprastieji būna iš bulvių.
Atrodo pasakiškai gražiai!

Jurga 2010 m. kovo 22 d. 22:29  

Aha, alla romana :)... O čia yra skirtumas tarp jų? Nes aš buvau radus, kad jie gali būti gaminami iš bulvių, miltų ar semolinos :) Šiaip tikrai nesiginčiju, nes neišmanau nieko apie juos :)

Egle B 2010 m. kovo 22 d. 23:05  

Yra skirtumas kaip gal tarp žemaičių blynų ir varškėčių :)
Skiriasi forma ir ingredientai. Alla romana tokie apvalūs storoki blynukai, kepami orkaitėj ir tiekiami dažniausiai su sviestu ir šalavijo lapais, o njokiai paprastieji mažiukai verdami ir tiekiami su įvairiausiais padažais.
Aš irgi ne specialistė. Abejus perku parduotuvėj (veidelis kur raudonuoja), kad ant greitųjų turėtume ką pavalgyt. Va šiandien pietums buvo njokiai, patiekti su šoninės, grietinėlės ir špinatų padažu :)

Jurga 2010 m. kovo 23 d. 08:48  

Cha... einu taisyt pavadinimo :D o tai "alla romana" palaikiau dėmesio neverta dalimi :D

o klausyk, tai tada mūsų bulvinius "švilpikus" ir galima laikyt gnocchi?

ieva 2010 m. kovo 23 d. 13:58  

Jurga, diskusiją levandų tema perkeliu čia ;) brūkštelk man email'an savo adresą-levandos atskris skububiai ;)

Jurga 2010 m. kovo 23 d. 15:28  

ieva, jau iškeliavo :)

Egle B 2010 m. kovo 23 d. 23:36  

Jurga, gal ir galima :) Aš juos beprotukais vadinu :) Pas mus močiutė taip vadina bandukes iš cepelinų tešlos be įdaro, taigis gnocchi išeina virtų bulvių beprotukai :)

Jurga 2010 m. kovo 24 d. 10:17  

Egle, :)))
aš jau galutinai apsisprendžiau - gaminsiu švilpikus :) Užsimaniau iki negaliu :)

Jurga 2010 m. kovo 24 d. 10:18  

Ir dar ... triufelių estafetė tikrai perimta ;)

Ingute 2011 m. balandžio 14 d. 16:34  

Tikrai labai skaniai atrodo. Tik man iškilo toks vienas klausimas, art tikrai reikia kiaušinio baltymo, o ne trynio? Nes aš kiek radau receptų, visur rašo, kad dedasi trynys, tai dabar ir susibalamūtijau :D

Jurga 2011 m. balandžio 14 d. 21:56  

O dieve, taip, reikia trynio. Einu pataisysiu. Ačiū už pastebėjimą :)

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP