Spageti su tunu, jalapeno pipirais ir obuoliu


       Neseniai peržiūrinėjau visokius informacinius bukletus, parsivežtus iš kelionių. Na, žinot, būna jų info centruose daug. Taaaip, turiu jiems silpnybę. Susirenku viską... reikia, nereikia... vėliau kartais net ir praverčia, o ir šiaip smagu po kiek laiko pavartyt ir prisimint keliones. Taigi kuičiuosi aš po tą dėžę ir randu visą pluoštą norvegiškų receptų. Tiesa, kai kurie norvegų kalba. Bet argi tai didelė problema šiais laikais? Yra noras, yra google‘as, yra online žodynai... be to, ne tiek jau daug ten ir verst reikia. O jei neišsiverčia.... kaip sako vienoj reklamoj – improvise!
       Taigi šį kartą receptas, nugriebtas kažkokiam prekybos centre Norvegijoje (Pas mus ir galima panašių rast Rimi). Patiekalas labai tinka šaltam vakarui – lengvai aštru ir gaivu.

200 g spagečių
1 skardinė tuno šaltinio vandenyje
1 svogūnas
1 didelis obuolys
0,5 a. š. kario
4-5 griežinėliai jalapeno pipirų
1 v.š. miltų
2 v. š. garstyčių
pieno
druskos

       Išverdam spagečius, perpilam šaltu vandeniu ir atsidedam į šoną. Aliejuje pakepiname kubeliais supjaustytą svogūną. Sudedame prieskonius - karį, susmulkintus jalapeno pipirus, garstyčias. Šiek tiek dar viską pakepiname. Tada įdedame miltų ir dar šiek tiek maišydami pakepiname. Sudedame kubeliais supjaustytus obuolius ir tuną, įpilame pieną. Nuolatos maišome, kol padažas pradeda tirštėti. Sudedame spagečius ir viską gerai išmaišome.

       Skanaus!

 

 

Čili troškinys

       Jau visas mėnuo termometras varo į neviltį -10, -16, -25, -20, -11…ir tikriausiai šį mėnesį dažniau išgirdau klausimą – kaip oras? O ne – kaip laikais? Nemėgstu kraštutinumų. Nepatinka nei -25, nei +30. Teoriškai mano mylima sinoptikė A. Galvonaitė yra teisi – neverta nervintis dėl to, kas neišvengiama. Tiesiog reikia būti pasirengus bet kokiam orui... bet praktiškai... tai įgyvendinama sunkiai... kaip galima būt pasirengus tokiam šalčiui? Aišku, galim pasidžiaugt, kad dar nesumušėmė 1956 m. absoliutaus minimumo rekordo - 42,9 laipsnių. Tada tikriausiai ir -25 džiaugčiausi taip, kaip dabar džiaugiuosi esant -10. Tačiau tokie savęs nuteikinėjimai visiškai neveikia, kuomet jau fiziškai nebejauti savo nosies ir kojų/rankų pirštų, o į veidą dar pučia ledinis vėjas.


       Esant tokiam šalčiui belieka mėgautis bent jau sočiu ir aštriu maistu. O čili troškinys tam kuo puikiausiai tinka. Taigi jums reikės:

500 g maltos jautienos
4 didelių svogūnų
200 g pupelių
2 morkų
2 skardinių pomidorų be odelių
Jalapeno pipirų
2 v. š. „Santa marija“ kakavos su aitraisiais pipirais mišinio
alyvuogių aliejaus

       Svogūnus supjaustome kubeliais ir pakepiname aliejuje. Sudedame maltą jautieną ir kepame apie 20 minučių. Tada sudedame pupeles, griežinėliais supjaustytas morkas ir pomidorus. Įdedame smulkiais supjaustytų jalapeno pipirų (Aš dėjau 8 griežinėlius, bet galit dėt daugiau/mažiau. Juk visi skirtingai suvokiam aštrumą). Dar įberiame porą šaukštų „Santa marija“ kakavos su aitraisiais pipirais mišinio. Kakava troškiniui suteikė labai malonų aromatą. Ir galiausiai įpilame vandens tiek, kad viską apsemtų. Viską troškiname ant lėtos ugnies gerą valandą, retkarčiais pamaišydami. Jei matote, kad trūksta vandens, įpilkite dar šiek tiek.
       Patiekiame su tarkuotu sūriu ir bandele.

       Skanaus!

Kreminė daržovių sriuba

Būna dienų, kuomet šaldytuve gali rasti visko po truputį – daržovių stalčiuje mėtosi vieniša morka, keli bepradedantys vysti salierų stiebai, ant lentynos guli gabaliukas šoninės, bet per mažas net kiaušinienei, paskutinis nedidelis svogūnas. Daug nemąstydama surenku šituos „po truputį“ į paprastą, skanią ir kvapnią kreminę daržovių sriubą.

kreminė daržovių sriuba

Jums reikės:
4 bulvių
1 vidutinės morkos
Poros salierų stiebų
Kubelis daržovių sultinio
Šoninės ir mažo svogūno

Bulves, morką, salierus supjaustome ir sumetame į verdantį sultinį. Kol verda daržovės, ant mažos ugnies pakepiname šoninę ir supjaustytą svogūną. Išvirusias daržoves sutriname daržovių trintuvu (dar galima įpilti šiek tiek pieno ar grietinėlės). Į sriubą sudedame keptus svogūnus su šonine.

Skanaus!

kreminė daržovių sriuba

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP