Kavos cupcake'ai
Lietuviai suplakė du ganėtinai skirtingus kepinius - cupcakes ir muffins - į vieną, pavadindami juos keksiukais. Kalbininkų tema šį kartą nesiplėsiu. Bet mano galva tai ne tas pats.
Muffin'ai tradiciškai yra valgomi pusryčiams (bet, aišku, nebūtinai), nes yra labai greitai pagaminami - sausi produktai viename inde, skysčiai kitame, viskas greit sumaišoma, suverčiama į formeles ir voila turim muffin'us. Viduj galit rast visko - šokolado, mėlynių, aviečių, vyšnių, riešutų, džiovintų vaisių ir t.t. Muffin'ai turi būti gražiai iškilę ir susprogę. Na, į juos tiesiog rankos pačios tiesiasi, jie tokie saviakai, naminiai ir minkšti.
Na, o cupcake'ai... jų visas grožis yra išorėje. Tai tiesiog maži ir gražūs torčiukai. Čia jau negali būt jokio tep lep kaip su muffin'ais. Į juos visada žiūrėjau atsargiai, o riebūs sviestiniai kremai su cukraus pudra nekėlė susižavėjimo. Žodžiu, amerikonų išmislas. Ir dar man kažkodėl asocijavosi su rožiniu barbių pasauliu... Veu! Na va, pagaliau atėjo metas sakiniui prasidedančiam "bet" ... Bet kai pamačiau Call Me Cupcake tinklaraštį... šitie cupcake'ai - kaip pasakytų Kristina - mane iškinkė... Jums irgi bus tas pats. Ties čia ir galima baigt šitą įrašą, nes iš to puslapio greit negrįšit.
Receptas iš to paties call me cupcake. Labai, labai gardūs, rieboki dėl maskarponės, bet itin derantys su pačiu keksiuku, kuris yra be galo minkštas ir purus. O dar tie lyg netyčia pasitaikantys ištirpę šokolado gabaliukai... mm....mmmm... apsivalgymas garantuotas.
Viršus man išėjo pobaisis. Reik praktikuotis. O iš pažiūros juk viskas tiesiog easy peasy, bet nė velnio.... Nors kaltę galima suverst pigiam konditeriniam švirkštui.
100 g sviesto
350 ml cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
2 dideli kiaušiniai (L dydžio)
2 a. š. kakavos
350 ml miltų
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnis druskos
150 ml grietinės*
125 ml stiprios kavos**
100 g smulkinto šokolado***
1. Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
2. Išplakame sviestą iki purumo (masė turi pabaltuoti). Suberiame cukrų, vanilę, po vieną kiaušinius ir viską gerai išplakame.
3. Kitame dubenyje persijojame miltus, kakavą, druską ir kepimo miltelius. Ir dar gerai su šluotele išmaišome, kad visi produktai pasiskirstytų tolygiai. Tuomet po truputį suberiame į sviestinę masę, išmaišome, tačiau nepermaišome. Šiame etape tešla yra labai tiršta ir maišosi sunkiai.
4. Tuomet supilame grietinę. Gerai išmaišome.
5. Supilame kavą. Išmaišome.
6. Suberiame šokoladą ir vėl išmaišome.
7. Kepimo formeles pripilame 2/3 tešlos. Kepame 20-30 minučių (arba kol iškepa) 160 laipsnių temperatūroje. Iškepusiems leidžiame visiškai atvėsti.
Cupcake'ų viršus:
200 ml riebios grietinėlės
250 g maskarponės****
100 ml cukraus pudros
Cukraus pudrą išplakame su maskarpone iki vienalytės masės. Tuomet atskirame inde iki standžių putų išplakame grietinėlę ir atsargiai sumaišome su maskarpone. Masę dedame į konditerinį švirkštą ir puošiame keksiukų viršų.
* Naudojau Bio grietinę 25% riebumo.
** pagal receptą reikėjo dar ir tirpios kavos, bet jos nedėjau, o dariau taip - 2 v.š kavos užpyliau 150 ml verdančio vandens. Atvėsinau ir įpyliau 125 ml į tešlą.
*** naudojau pieninį Milka šokoladą. Daugiau lietuviškų šokoladų nebenaudosiu kepiniuose.
**** maskarponės nekeiskit varške. Nes bus ne tas. Taip, mažiau kalorijų ir pigiau, bet bus ne tas.