Rukola su juoduoju šokoladu
Kodėl žmonės net ko nors neragavę ar išvydę kokį keistesnį maisto derinį ima ir išdrožia - nesąmonė arba tavo skonio receptoriai kičiniai. Tarkim kad ir ta pati karamelizuota šoninė. Pirmą kartą tikrai pagalvojau - kas per nesąmonė. Bet vis tas smalsumas. Pagalvojau, geriau jau paragausiu, o tada galėsiu drąsiai sakyt, jog tai šūdas nesąmonė. Bet nutiko atvirkščiai - man patiko. Arba braškės, feta ir špinatai. Wow, koks superinis derinys, arba braškės balzaminiame sirupe, arba vaniliniai ledai su bazilikais, arba bazilikų panna cotta (iki jos dar nepriėjau, bet jei ledai buvo nerealūs, tai šitas ir turi būt gėris). Noriu paragaut dilgėlių pesto, noriu pagaliau paragaut avienos su rabarbarais kokosų piene. Ir, aišku, noriu paragaut šoninės ledų. Paragavau keptų ridikėlių, todėl dabar galiu sakyt, kad daugiau gal jų taip negaminsiu, o valgysiu žalius.
Jau tikriausiai aišku, ką aš noriu pasakyt šia įžanga. Tie visi "nesąmoningi" deriniai jums gali patikt, jei jūs juos pirma paragausit. Gali ir nepatikt, bet tada turėsit pilną teisę sakyt, kad man tai nepatiko. Ir apskritai kiek galima valgyt cepelinus, baltą mišrainę ir sumuštinius su fermentiniu sūriu?
Apie šias salotas pirmą kartą užsiminė Ieva, kai tik pasigyriau, kad užsisakiau "A Homemade Life". Man tuomet jos tikrai keistai nuskambėjo - rukola su šokoladu!
Reikės:
rukolos
2 v.š. smulkinto juodojo šokolado (šiaip dėkit daugiau)
2 v.š. smulkintų žalių pistacijų (riešutų ir per daug nebūna - dėkit daugiau)
braškių (pagal receptą jų nebuvo, bet man jos ten visai gerai įsipaišė)
Padažui:
1 v.š. dižono garstyčių
3 v.š. balzamiko acto
5 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos pagal skonį
Pirmiausia pasidarom padažą. Visus produktus gerai išmaišome. Jei trūksta aliejaus, įpilkit daugiau. Na, žodžiu, pasireguliuokit pagal savo skonio receptorius.
Į dubenį sudedame rukolą, užpilame padažu ir atsargiai viską permaišome. Knygoje pataria tai daryti tiesiog rankomis. Dedame į lėkštes, užberiame šokolado, pistacijų. Jei norit, dar galit ir braškių uždėt.
Na, ką aš galiu jums pasakyt. Tokių žodžių, kur parašiau Ievai, viešai nerašysiu, bet salotos yra neįtikėtinos! Šiek tiek aštrios, šiek šiek tiek rūgščios, o dar tas netikėtas saldumas... MANO skonio receptoriams jos yra daugiau nei puikios. O turguje pirkta lietuviška rukola nėra tokia išplerusi kaip prekybcentriuose ir netgi intensyvesnio skonio.
Skanaus!
Šaltinis "A Homemade Life" by Molly Wizenberg