Moliūgai su makaronais

   
       Kas gali būti geriau už moliūgus šiuo metų laiku? Tik dar daugiau moliūgų. Galbūt kam nors pravers mano nužiūrėti receptai. Ir pasigaminsit, ar tai kvapią sriubą, ar kokį desertą. 

Sriubos
Kulinarių opusų Moliūgų, lęšių ir vištienos sriuba.
Beatos aštri moliūgo sriuba su krevetėmis, rodyta praeitą savaitę per TV.
Eglės kreminė moliūgų ir kokosų sriuba. Gaminau šią savaitę. Moliūgas, kokosų pienas... Puikuma.
Dangiškų migdolų čiobreliais kvepianti moliūgo sriuba su saldžiu medaus, garstyčių ir jogurto pabučiavimu. Skamba kažkaip romantiškai.
Closet Cooking keptų moliūgų ir šalavijo sriuba.
Heston Blumenthal moliūgų sriuba. Šitą tai labai noriu išbandyt.

Antrieji patiekalai
Dangiškų migdolų Moliūgų ir varškės apkepas su abrikosais, razinomis ir graikiškai riešutais.
Closet Cooking moliūgų gnocchi sviesto ir šalavijų padaže. Turėtų būti skanu.
Septynių virtienių moliūgo - bulvių gabaliukai su kumpiu.
What's for lunch honey avinžirnių moliūgų tadžinas.
BBC food kepti moliūgai.
James Martin siūloma moliūgų pasta su rozmarinu.
Yotam Ottolenghi keptas moliūgas su grybais. Šitas receptas itin traukia. Ir dar vienas jo keptų moliūgų receptas.
Spicecoat moliūgų rizotas. Aš darau šiek tiek kitaip. Vietoj moliūgų tyrės naudoju supjaustytus moliūgo gabaliukus. Iš prieskonių naudoju šiek tiek čili ir šalaviją.

Desertai
Kepyklos Nr. 5 moliūgų sūrio pyragas.
Sonatinos Moliūgų vafliai. Kai turėsiu vaflinę, būtinai bandysiu.
Citrinos ir bulvės karamelizuotų moliūgų ir migdolų pyragas.
Šaldytas jogurtas su moliūgu. Paragaut norėčiau, bet gamint ne.
Deivido moliūgų ledai.
Closet Cooking moliūgų pyragas.
Lorraine Paskale moliūgų ir rozmarino muffin'ai.
Dar vienas moliūgų pyragas.
Braškių su pipirais moliūgų pyragas su riešutais.
Na, ir kaip gi be moliūgų blynų.

Įvairūs
101cookbooks keptos moliūgų sėklos su prieskoniais.
Citrinos žievelės moliūgų granola. Skamba netikėtai ir įdomiai. Atrodo skaniai.
Villa Alps moliūgų padažas/užtepas.
Moliūgų sviestas
Prabangus ir elegantiškas Heston'o Blumethal'o Pumpkin starter for Heston's fairytale feast (video).


      O pabaigai dar vienas receptas su moliūgais. Nužiūrėtas iš Rasa Malaysia blog'o

2 porcijoms reikės:
100 g makaronų
1 v. š. aliejaus
2 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
100 g maltos jautienos (arba kiaulienos)
200-250 g moliūgo, supjaustyto gabaliukais
120 ml vandens
1 v. š. sojos
1 v. š. saldžiosios sojos*
3 žiupsniai baltųjų pipirų

1. Išverdame makaronus pagal instrukciją.
2. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame česnaką ir kepame tol, kol pradeda skleisti savo aromatą.
3. Sudedame maltą jautieną. Pamaišydami kepame kelias minutes.
4. Sudedame moliūgus. Išmaišome. Ir trumpai apkepame.
5. Supilame vandenį, soją, saldžiąją soją, baltuosius pipirus ir viską išmaišome. Kepame tol, kol beveik išgaruoja visas vanduo. Jei trūksta sojos, įdėkite dar vieną šaukštą.
6. Suberiame išvirusius makaronus, išmaišome ir leidžiame patiekalui "pailsėti" kelias minutes.

* Pirmą kartą vietoj saldžiosios sojos naudojau austrių padažą. Man buvo skaniau nei su saldžiąja soja.

Skanaus!

Vapiano pastos vakaras

      Praeitą savaitę gavau pakvietimą į Vapiano pastos vakarą, kuriame buvo žadama, kad bus atskleistos itališkos pastos gaminimo paslaptys. O taip pat ir mums bus leista pačioms pasigaminti pastos. Šiek tiek apmaudu, kad kažkaip nelabai gausiai ten susirinkom - Braškės su pipirais, GP magija ir Pink City... Bet gerai pagalvojus, man tai netgi labiau patiko. Mažiau klegesio, jaukesnė aplinka ir pabendraut gali su visais. 

     Apie Vapiano buvau girdėjus, kad jų kainos neva tai didelės ir aptarnavimo sistema kitokia nei mums įprasta, t.y. atėjus kiekvienas gauna magnetinę kortelę, kurią pateikia užsisakydamas kavą, picą ar makaronus, o išeidamas kortelę tiesiog paduodą kasininkei ir susimoka. Mes vakar nusprendėm, kad koncepcija visai gera, nes padavėja tau nelipa ant galvos su savo pasiūlymais "gal dar ko nors", gali sėdėt kiek nori, o jei ko nors pritrūksti, atsikeli, nueini ir pasiimi. O šiaip ten buvau tik vieną kartą ir gėriau latte, kuri reik pripažint buvo labai gera. Bet maisto nebuvau ragavusi ir jokių išankstinių nuostatų neturėjau. Ir dar buvau skaičiusi Rokiškio itin palankų atsiliepimą apie Vapiano.


      Vilniuje restoranas atsidarė pernai rudenį ir priklauso pasauliniam tinklui, kurio įkūrėjas yra vokietis Kent Hanhne, kažkada dirbęs... nepatikėsit... McDonalds'e. Ir vat žmogus įrodė, kad greitai paruošiamas maistas gali būti skanus ir šviežias. Šiuo metu visame pasaulyje yra 83 Vapiano restoranai, kurie siūlo greitai ir šviežiai paruoštų italų virtuvės patiekalų.

       Vakaras prasidėjo nuo trumpos ekskursijos. Vapiano berods yra pirmieji, kurių virtuvė yra atvira, t.y. gali matyti kas ką ir kaip gamina. Mums atėjus kaip tik iš orkaitės ištraukė du cheesecake'us. Po to perėjom prie picų skyriaus. Picos yra gaminamos tik šviežios, padas daromas taip pat tik rankomis, t.y. neleidžiamas per mašiną, naudojama tikra itališka mocarela, tikras parmezano sūris, o ne pakaitalas. Toliau buvo salotų baras. Šitą dalį praleidžiam, nes kažkaip sugebėjau praklausyt.... Na, ir pati įdomiausia dalis - makaronų gaminimo skyrius. Visi makaronai yra gaminami vietoje, todėl jie visada yra švieži. Aišku, mums makaronų recepto neišdavė, kas yra natūralu ir suprantama, bet pasakė, kad makaronai yra gaminami tik iš semolinos ir vandens. Daugiau nieko. Jokių kiaušinių ar aliejaus. Tik kažkoks vandens ir semolinos santykis. Makaronų galima nusipirkti ir ten vietoje. 180 g kainuoja 3,50 Lt, jei gerai atsimenu. Mano galva, tai yra visai normali kaina už tokį produktą. Rūšių ten jie turi daug - spaghetti, tagliatelle, ravioli, fusilli ir t.t.


       Galiausiai mums pačioms leido pasigaminti Vapiano pastas. Pirmiausia parodė, kaip ką daryt, o po to jau leido pasireikšt. Žodžiu, ten viskas taip įdomiai. Makaronai yra gaminami wok'uose, nes jie labai greitai įkaista ir gerai paskirsto šilumą. Kiekvienas virėjas turi po dvi tokias keptuves ir laikui bėgant, t.y. įgaudamas vis daugiau patirties, vienu metu gali gaminti dvi skirtingas pastas! Viena porcija yra pagaminama per kelias minutes. Po stalu yra sukrautos kelios stirtos wok'ų. Taigi iš po stalo traukiam wok'ą, imam norimus makaronus, suberiam į specialiai tam skirtą sietelį, paspaudžiam mygtuką, mūsų makaronai nusileidžia į vandenį. Ir pamirštam apie juos. O mes imamės padažo gamybos. Aliejus, svogūnai, mėsa, morkos, vyšniniai pomidorai, šviežias bazilikas (Beje, prieskoniai, esantys ant kiekvieno stalo, yra ne tik puošmenos, bet ir naudojami pagal tiesioginę jų paskirtį. Galit drąsiai skabyti baziliko lapelius ir gardinti savo patiekalus)... Viskas paruošta iš anksto, belieka tik kepti. O daryt viską reikia greitai. Neįgudus buvo šiek tiek sunkoka, bet vis tiek smagu. Galiausiai makaronai automatiškai iškyla iš vandens, belieka juos tik suberti į mūsų padažą, išmaišyti, sudėti į lėkštę ir apibarstyti parmezanu. O panaudotas wok'as keliauja prie neplautų indų. Viskas. Galima eit valgyt. Porcija yra milžiniška. Įsivaizduojat 180 g makaronų + padažas? Tai yra daug. Tikrai daug. Aš visos porcijos nesugebėjau įveikt, o makaronus tai jau tikrai mėgstu.


       Ir koks gi vakaras be deserto, ar ne? Ragavom panna cotta su trintom braškėm, tiramisu ir cheesecake'ą. Kuris yra skanesnis, tai tikrai negaliu pasakyt, nes jie visi buvo be galo skanūs. Indrė sau iššūkį rado -  pasigaminti Vapiano cheesecake'ą. Tikiuos, kad pasidalins receptu, kai atras. 

     Maistas mane nustebino. Sakau tai ne dėl to, kad čia mus pakvietė ir turėčiau neva tai atsidėkodama parašyti teigiamai. Mintyse perkračiau visus makaronus, kuriuos yra iki šiol tekę valgyt Vilniuje. Minėjau, kad makaronus mėgstu ir juos dažnai užsisakinėju. O ką paprastai atneša? Pervirusius, ištežusius ar pašildytus mikrobanginėj. Ir už tai sumoki 16-20 Lt.  Ir čia nėra snobiškumas ar išrankumas. Kaip paprastai tenka skaityti komentaruose po kokio nors restorano ar kavinės apžvalga. Tiesiog žinai, koks tas makaronas turi būti, tai ir tikiesi tokį gauti, o ne kažkokias mikrobangines tiženas. Vakar gavom ne tik šviežius ir skanius makaronus, bet ir dar išvirtus al dente. Kas Lietuvoj apskritai turbūt nelabai įmanoma.

       Ir pabaigai šiek tiek informacijos apie pastą, kuria mielai pasidalino Vapiano virtuvės šefas Tomas Pipiras:

       Pastos kokybei svarbiausia – receptūra ir manų bei vandens santykis. Nuo tinkamų makaronų sudėtinių dalių priklauso ir galutinis patiekalo skonis. Taigi tiek parduotuvėje pirkta, tiek naminė pasta turėtų būti pagaminta iš tinkamomis proporcijomis sumaišytų kietųjų kviečių miltų bei vandens. Jei makaronai kokybiški, virimo metu neišsiskiria krakmolas.    

        Jei pasirinkote tinkamos sudėties makaronus, nereikės naudotis „močiutės“ receptais ir į vandenį, kuriame verda pasta, pilti aliejaus ar skalauti makaronus po šaltu vandeniu. Tai netinkami metodai. Kadangi, kaip minėta, verdami geros sudėties makaronai neišskiria krakmolo, jie nesulips.  

      Taip pat nesulipimui ir pastos skoniui labai svarbus ir tinkamas virimo laikas. Pasūdytame vandenyje makaronai turi turi būti verdami tiek, kiek rekomenduojama, priklausomai nuo formos – juk spagečiai verda trumpiau, kaspinėliai – ilgiau. Svarbiausia prisiminti, kad makaronų ruošimo meno raktažodis – al dente. Itališkai šis kulinarinis terminas reiškia „į dantis“ arba idealų pastos kietumą – išvirusi ji turi būti standi ir jokiais būdais ne per minkšta.   

      Ruošiant makaronų patiekalus, dėmesį verta atkreipti ir į jų rūšį, kurių suskaičiuojama per 600. Kiekviena jų nevienodai sugeria padažą, o ir skirtinga forma sužadina vis kitus skonio receptorius.  

      Kadangi žmogus pirmiausiai valgo akimis, verta išnaudoti žaismingas makaronų formas, nes vizualinė jos dermė su padažu kuria bendrą patiekalo kompoziciją. Be to, reikia nepamiršti, kad nors padažas ir vaidina svarbią rolę, pagrindiniu smuiku lėkštėje griežia pasta.

      Ruošiant patiekalo akcentą, padažą, kečupą reikėtų pamiršti. Geriausia naudoti savo sultyse konservuotus pomidorus ar jų tyrę. Padažo ruošimo procese, kaitinant keptuvėje, svarbu naudoti ne pirmo, o bent jau antrojo spaudimo alyvuogių aliejų, taip neišsiskiria kancerogeninės medžiagos. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad nusprendę išvirta pastą gardinti tik aliejumi, kuris nebus kaitinamas, tuomet naudokite ypač tyrą pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų. Tas pats galioja ir salotoms. 

    Paklaustas, ar pasta nekenkia dailioms linijoms, kurios ypač aktualios moterims, „Vapiano“ šefas T. Pipiras sako, jog šie nuogąstavimai nepagrįsti ir pasiūlo prisiminti Italijos kino legendos ir grožio etalono, Sofijos Loren, kultinę frazę, esą už savo figūrą, ji turi būti dėkingą spagečiams. Be to, tokį maistą pataria drąsiai valgyti ir medikai-dietologai, o mitybos piramidėje makaronai kartu su duona sudaro jos bazę. Angliavandeniai – geriausias, greitai skylantis energijos šaltinis.

     Vis dėlto, jei išskirtinai prižiūrite linijas, „Vapiano“ virtuvės šefas rekomenduoja stiprius padažus, pavyzdžiui, carbonara su grietinėle ir šonine ar bolognese su faršu, keisti lengvesniais – pomidorų ir bazilikų arba pesto, gaminamu iš ypač tyro aliejaus, šviežio baziliko, parmezano ir pinijų (ne indiškų!) riešutų. 





Garintų moliūgų laksa

      Radau Kalvarijų turguj labai skanius moliūgus. Lyg tais muskatiniai vadinas. Saldūs, saldūs, geltoni, geltoni. Tų paprastų jau net nebeperku. Toks bernužėlis juos pardavinėja. Vasarą iš jo pirkdavau cukinijas, o dabar moliūgus. Kaip toks ir must pirkinys šiuo moliūgų sezonu.

Prieš gaminant: 
      Receptas iš Nigel Slater "The Kichen Diaries". Pakoreguotas dėl kai kurių produktų neturėjimo ar pamiršimo nusipirkt. Laksa yra aromatinga, pikantiška ir aštri noodle sriuba. Kadangi noodle'ų nebeturėjau, tai man visai puikiai suėjo ir spagečiai. Dar pagal receptą buvo dedami vyšniniai pomidorai ir verdami apie 10 minučių, bet aš gi nors ir su sąrašu ėjau apsipirkt, bet vis tiek sugebėjau pamiršt.  



Reikės (2 porcijos):
200 g moliūgų (čia svoris su odele)
100 g spagečių
čili pipiras
2 česnako skiltelės
pusės citrinos žievelės
nago dydžio imbiero gabaliukas
1 v. š. aliejaus
250 ml sultinio (vištienos arba daržovių)
200 ml kokosų pieno
1 v. š.  nam pla žuvies padažo
pusės citrinos sulčių
pusė pundelio kalendrų*

1. Išverdame makaronus al dente. Nukošiame, perpilame šaltu vandeniu ir atidedame į šalį.
2. Moliūgus supjaustome 2 cm storio gabaliukais ir išgariname. Tai trunka apie 15 minučių. Moliūgai turi būti minkšti.
3. Čili, česnako skilteles stambiai supjaustome. Nulupame imbierą. Viską sudedame į smulkintuvą. Taip pat ten keliauja ir citrinos žievelė. Ir viską susmulkiname.
4. Į puodą įpilame aliejaus, sudedame susmulkintus prieskonius. Maišydami kepame tol, kol pradeda sklisti kvapai, t.y. apie minutę dvi.
5. Supilame sultinį ir kokosų pieną. Užviriname. Supilame žuvies padažą ir citrinos sultis. Citrinos sulčių pilkit vis paragaudami. Tuomet sudedame garintus moliūgus. Ir dar paverdame porą minučių.
6. Į dubenėlius sudedame išvirtus spagečius, užpilame viską laksa ir užberiame stambiai sukapotų kalendrų.

* Pundelis tai tas, kur turguj pardavinėja. Jei pirksit parduotuvėj supakuotas, tai galit ir visą sudėt.

Skanaus!

Ottolenghi kosheri

    Praeitą savaitę Nutikimuose nužiūrėjau gerą mintį. Things I saw today vadinasi. Idėją pritaikiau visai savaitei. Visai smagu žiūrėt... man. 


      -------

Prieš gaminant: 
     Šis ryžių ir lęšių patiekalas yra itin populiarus Egipte. Gali būti patiekiamas ne tik su aštriu pomidorų padažu, bet ir agurkų, pomidorų ir jogurto salotomis. Sotus ir aštrus, nėra brangus, visai tinkamas sunaudoti kruopų/makaronų likučiams. Man labai patiko. Minusas - lieka daug neplautų indų.   
    Išeina dvi didelės porcijos. Jei mėgstate karamelizuotus svogūnus, tai galite pjaustyti kelis. Man norėjosi daugiau. Jokiais būdais nesugalvokit nedėti kalendros. Jin ten labai gerą akcentą priduoda.    



Reikės:
150 g žalių lęšių
100 g ryžių
20 g sviesto
25 g vermišelių
200 ml vandens ar vištienos sultinio
1/4 a. š. tarkuoto muskato
1 a. š. cinamono
1 a. š. druskos
1/4 a. š. šviežiai maltų pipirų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūnas, supjaustytas plonomis riekelėmis

Pomidorų padažui:
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 česnako skiltelė, sutraiškyta
1 čili pipiras, sėklos išimtos, smulkiai sukapotas
4 pomidorai, supjaustyti kubeliais (tinka ir iš skardinių)
1 a. š. druskos
saujelė supjaustytos kalendros

1. Pirmiausia pradedame nuo pomidorų padažo: įkaitintoje keptuvėje supilame aliejų, sudedame česnaką ir čili. Pakepiname kelias minutes. Sudedame pomidorus ir suberiame druską. Verdame apie 20 minučių. Nukeliame nuo ugnies, suberiame kalendrą ir išmaišome. Atidedame į šalį.
2. Lęšius nuplauname, suberiame į puodą su vandeniu. Verdame apie 25 minutes, arba kol išverda. Nukošiame ir atidedame į šalį.
3. Ryžius perplauname kelis kartus ir koštuve paliekame nuvarvėti. Storadugniame puode ištirpiname sviestą, suberiame žalius (nevirtus) vermišelius ir juos apkepame vis pamaišydami, kol paruduoja. Tuomet suberiame ryžius, išmaišome, kol ryžiai pasidengia sviestu, supilame vandenį ar sultinį. Sudedame muskatą, cinamoną, druską ir pipirus. Užverdame. Ant vidutinės ugnies verdame apie 12 minučių. Išjungiame ugnį, nukeliame dangtį, uždengiame keliais vienkartiniais rankšluosčiais ir vėl uždengiame dangčiu. Paliekame 5 minutėms. Šis metodas nesulipina ryžių (Patikrinta jau ne kartą).
4. Įkaitintoje keptuvėje įpilame aliejaus, sudedame svogūnus ir kepame juos apie 20 minučių ant vidutinės ugnies, kol svogūnai palieka minkšti ir lengvai karamelizuojasi.
5. Lęšius sumaišome su ryžiais ir didžiąja dalimi svogūnų. Dedame į lėkštę, ant viršaus sudedame likusius svogūnus. Patiekame karštus su pomidorų padažu.

Skanaus!

Iš Ottolenghi knygos "The Cookbook"

Žuvienė su imbieriniu vynu

       Nors aplinkiniai tik akis demonstratyviai varto ir nesupranta... Bet vis tiek yay... Pamažu prasideda sezonas...


--------

       Žuvienė su Stone's Original imbieriniu vynu. Man visai patiko. Turi šiek tiek saldumo, bet jį galima sušvelninti citrinos sultimis. Skonis tikrai įdomus, bet ne ta neutralia prasme, kuomet paprastai numykiu negalėdama išspausti nieko teigiamo, o ginčytis nėra noro ir nuotaikos.  

Reikės:
2 porcijos

400 ml vandens
300 g baltos žuvies
2 lauro lapai
pipirų pagal skonį
1 a.š. druskos
10 g sviesto
1 poras, supjaustytas riekelėmis
1 svogūnas, supjaustytas kubeliais
1 skiltelė česnako, susmulkinta
3 vidutinės bulvės, supjaustytos kubeliais
2 v.š. citrinos sulčių
120 ml Stone’s Original imbierinio vyno


1. Į puodą supilame vandenį, sudedame žuvį, lauro lapus, suberiame druską ir pipirus. Užviriname. Verdame 10 minučių.
2. Kol žuvis verda, įkaitintoje keptuvėje ištirpiname sviestą ir pakepiname svogūnus, porą ir česnaką.
3. Žuvį išimame iš puodo. Suberiame bulves ir pakepintus svogūnus, porą ir česnaką. Verdame 10 minučių.
4. Šakute sugnaibome žuvį. Ją sudedame į sriubą. Tuomet supilame citrinos sultis ir imbierinį vyną. Paverdame dar 5-10 minučių, kol išgaruoja alkoholis. Paragaujame, ar netrūksta druskos ar citrinos.

Receptas iš stonesgingerwine


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP