Moliūgų apelsinų džemas


Asmeniškai man šitas džemas buvo iš wow serijos. Greičiausiai todėl, kad nelabai tikėjau, kai A. šūkaliojo, koks jis nuostabus. Ir su R. vos ne parą laiko praleidusios virtuvėj išsivirė daug.... tikrai daaaug šito džemo. O aš tai ką... viriau tik iš pusantro kilogramo moliūgo, bet man užteks ir tiek. O dar vat verdant po namus pasklido labai malonūs aromatai. Tokių kaip ir... Kalėdų. Tai skaitau, kad čia ir didelis džemo pliusas. 

Reikės:
1500 g moliūgo (svoris be odos ir sėklų), supjaustyto 1 cm kubeliais
700 g cukraus
1 apelsino tarkuota žievelė
5 apelsinai, nulupti ir supjaustyti gabaliukais
1 citrinos tarkuota žievelė
1 citrinos sultys
2 a. š. šviežiai tarkuoto imbiero
1 a. š. prieskonių mišinio moliūgui*

Moliūgus užpilkite cukrumi ir palikite per naktį.

Kartu su moliūgais sudėkite į puodą apelsinus, suberkite apelsino ir citrinos tarkuotas žieveles, supilkite citrinos sultis. Užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 60 minučių vis pamaišydami. Sudėkite tarkuotą imbierą (iš pradžių galite dėti 1 a.š., o tada jau žiūrėkit, kaip Jums skonis. Man trūko, tai įdėjau dar vieną arbatinį šaukštelį), suberkite prieskonius. Virkite dar apie 30 minučių. Nepamirškite vis pamaišyti. 

Džemą supilkite į paruoštus stiklainius, atvėsinkite ir laikykite šaltai.


*Prieš gamindama šiek tiek pagūglinau. Ir nusprendžiau dar pasidaryti prieskonių mišinio moliūgui, kurį ir panaudojau džemui:
4 a.š. malto cinamomo
1 a.š. maltų kvapiųjų pipirų
1 a.š. malto muskato
1 a.š. malto kardamono

Viską sumaišom ir laikom sandariai uždarytą.

Skanaus!


Kriauklelės su baklažanais



Brrr... šalta. Prieš gerą savaitę grįžau iš Italijos. Buvau beveik pietuose, kur dar vis yra +28, nors saulė jau nėra tokia kaitri, tiesiog maloniai rudeniška. Tai ta proga receptas toks beveik ar tai itališkas, ar tai graikiškas, ar tai dar kažkoks iš knygos "Prisijaukinti prijuostę". Knygos istorija paprasta - vienos žurnalistės meilės istorija su virtuvės šefu Spike Mendelshon. Kas žiuri "Top Chef", tai tikrai turėtų jį prisiminti. Bent jau aš tai tikrai gerai jį pamenu. 

Autorė juos vadina tiesiog lietingos dienos rigatoni, kuriuos pakeičiau kriauklelėmis. Rikotos pagardas be galo skanus, kurio Jums, aišku, liks, jei iš šito kiekio gaminsit tik dvi porcijas. Tai jis labai puikiai tinka pusryčiams ant skrudintos duonos. Baklažanų irgi liks, bet jie gerai sueina ir šalti taip pat ant skrudintos duonos kartu su vyno taure. Arba pusryčiams galite išsikepti shaksuka. Irgi labai skanu. Receptą šiek tiek, aišku, keičiau. 


Rikotos pagardui: 
250 g rikotos
50 ml riebios grietinėlės
druskos pagal skonį
1 a. š. stambiai maltų juodųjų pipirų
1 a. š. šviežių čiobrelių lapelių
1 v. š. džiovintų raudonėlių
2-3 v. š. alyvuogių aliejaus

Makaronams: 
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. sviesto
1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
žiupsnelis rūkytos čili 
1 a. š. rūkytos paprikos
1 didelis baklažanas, supjaustytas 1 cm kubeliais
5-6 dideli pomidorai, stambiai supjaustyti 
60 ml raudonojo vyno
1 v. š. cukraus

200-220 g kriauklelių (arba kitokių makaronų)
pabarstymui tarkuoto kieto sūrio 

Rikotos pagardas: dubenyje elektriniu mikseriu iki purumo išplakite rikotą su grietinėle. Atsargiai įmaišykite visus prieskonius. Perdėkite į indą, kuriame patieksite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumis. Padėkite į šaldytuvą. 

Makaronams: Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir įpilkite alyvuogių aliejų. Sudėkite svogūnus, česnakus, čili, rūkytą papriką ir kepkite, kol svogūnai taps skaidrūs. Suberkite baklažanų kubelius, įberkite druskos pagal skonį ir kepkite apie 20 minučių. Baklažanai turi šiek tiek apskrusti. Suberkite supjaustytus pomidorus, cukrų, supilkite vyną. Vis pamaišydami troškinkite apie 50 minučių. Paragaukite, ar netrūksta druskos. 

Sūdytame vandenyje išvirkite makaronus pagal instrukciją, nukoškite vandenį. Į puodą su makaronais įpilkite padažo iš keptuvės ir viską gerai išmaišykite. Dėkite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po kupiną šaukštą rikotos pagardo ir išmaišykite. Dar galite užberti tarkuoto kietojo sūrio. 

Skanaus!



Sidre troškintas triušis


Vienintelė pastaba dėl recepto - atkreipkit dėmesį, kad yra vartojamas natūralus sidras. Su visokiais ten fizz'ais ir šmizais neišsisuksit. Teks kulniuoti iki Vynotekos, Sarkozy, M&S ar dar kur nors, kur pardavinėja tikrą sidrą. Pirštais nebaksnosiu, bet žinau, kas pro pirštus pažiūrėjo į tai ir supylė kriaušių sidrą. A po to sakė, kad buvo ne kažką. Ir sakė, kad receptas lievas. Oh, well... 

O visa kita yra puikiau nei puiku - mėsa neriasi nuo kaulo, sultinį galima gert vieną, kokio nerealaus gerumo jis yra, o polenta.... ji ten tiesiog idealiai tinka! Receptą lengvai pakeičiau (o kaip kitaip), bet pakeitimai nėra esminiai. Taigi receptas iš Mindaugo blogo, o šis ėmė iš "Silver Spoon":  


Reikės:
triušio (apie 1 kg)
100 g šoninės, supjaustytos kubeliais
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. sviesto
1 vidutinis svogūnas, supjaustytas kubeliais
2 vidutinės morkos, supjaustytos kubeliais
3 baravykai, supjaustyti riekelėmis 
pundelio čiobrelių
apie 300 ml tikro sidro
apie 150 ml vištienos sultinio
druskos pagal skonį 

Supjaustykite triušį gabalais. Pasirodo, kad tai yra daug lengviau nei aš galvojau. Viską dariau pagal šitą video

Įkaitinkite keptuvėje aliejų su sviestu ir apkepkite triušį iš visų pusių. Perdėkite į puodą, kuriame troškinsite. 

Toje pačioje keptuvėje suberkite svogūnus ir šoninę. Viską kepkite apie 4 minutes, kol svogūnai suminkštėja. Suberkite morkas ir dar pakepkite apie 5 minutes. Daržoves suberkite ant triušio. 

Apkepkite baravykus. Taip pat toj pačioj keptuvėj. Jei reikia, įdėkite šiek tiek sviesto. Ir kai iškeps, sudėkite viską į puodą su triušu. 

Puodą užkaiskite, supilkite sidrą ir sultinį, sudėkite čiobrelius ir įberkite druskos pagal skonį. Palaukite, kol užvirs, sumažinkite ugnį iki minimalios ir viską troškinkite geras dvi valandas. Mėsa turi lengvai nertis nuo kaulo. 

Patiekite su polenta. 

Skanaus! 








  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP