Garintas šamas su marinuotomis citrinomis ir pankoliu
Praeitą savaitę Merkio šamas padovanojo šamą. Tokį ne visai mažą. Aišku, ne tą upėse gyvenantį, o išaugintą ūkyje. Šamą esu mačiusi tik savo akvariume. Beje, jo išvaizda lygiai tokia pati kaip ir jų puslapio nuotraukose. Tik tas, aišku, mažas buvo. Gal kokių 15 cm, bet bjaurus ir ėdrus. Ir dar visą akvariumą knisdavo aukštyn kojom.
Vikipedija sako, kad europiečiai šamą ruošia kaip karpį, o Pietų JAV tai yra itin populiari žuvis. Ruošiama paprastai - apvoliojama kukurūzų miltuose ir apkepama. Ir dar jie turi nacionalinę šamo dieną. Birželio 25-oji yra ta diena, jei kartais norėtumėt ją paminėti.
Iš žuvies padariau filė, o kaulus panaudojau sultiniui ir viriau porų-žirnelių sriubą. Šamą gaminau à la italian style - pankolis, džiovinti pomidorai, čiobrelis ir raudonėlis. Šiaip šitas derinys tikriausiai su bet kokia žuvimi yra vykęs. Darau taip jau ne pirmą kartą. Mačiau Jamie knygose. Tik jis pankolius kepa su žuvimi orkaitėje arba daro salotas prie keptos žuvies. Man garintos daržovės yra skanu. Patinka ir garintos bulvės, ir garinti brokoliai, ir garintos morkos. Garinta žuvis man irgi skanu. Vietoj elektrinio garintuvo naudoju garinimo sietelį (ar kaip jis ten vadinasi). Labai patogus daiktas - kainuoja iki 20 litų, kompaktiškai sulankstomas ir vietos virtuvėj neužima daug.
Vietoj bulvių košės gaminau žaliųjų žirnelių košę (šaldytų arba šviežių, jei sezonas). Nesveikai gerai tinka prie keptos vištienos ir žuvies. Tikrai pabandykit. Gaminama yra kaip bulvių košė - išverdame žirnelius, nupilame vandenį, įmetame šiek tiek sviesto, pieno ir sutriname viską blenderiu. Jei norite, tai galite įdėti raudonėlio ar kelis mėtos lapelius.
Reikės:
apie 300 g šamo filė
1 vidutinio pankolio
6-8 saulėje džiovintų pomidorų
6-8 griežinėlių marinuotų citrinų (bet jei neturit, tai ir paprastos turėtų tikti puikiai)
čiobrelių, raudonėlių, druskos ir pipirų pagal skonį
Plonai supjaustome pankolį. Užberiame druskos ir permaišome. Stambiai supjaustome saulėje džiovintus pomidorus.
Šamo filė supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Pasūdome.
Į puodą pripilame šiek tiek vandens, įdedame garinimo sietelį. Pirmiausia dedame supjaustytą pankolį, ant viršaus džiovintus pomidorus, tuomet žuvį. Ant žuvies uždedame marinuotos citrinos griežinėlius. Galiausiai apibarstome prieskoniais. Uždengiame dangčiu. Ir gariname 15-20 minučių, kol išsigarina žuvis.
Patiekiame su žirnelių koše.