Džiovinti pomidorai
Reikės:
2 kg vidutinio dydžio pomidorų
druskos
šviežio čiobrelio, baziliko
alyvuogių aliejaus
Pomidorus perpjauname per pusę. Aš kažkodėl juos supjausčiau į keturias dalis. Išdėliojam skardoje, užberiam druskos, čiobrelių. Džiovinam 60 laipsnių orkaitėje tol, kol išdžiūna, bet neperdžiovinkit (Aha, labai gudrus pasakymas. Aš tikriausiai iš tos baimės perdžiovint nebūsiu iki galo išdžiovinusi jų). Man džiuvo apie 8 valandas. Būtinai orkaitę palikit šiek tiek pravertą (tarp durelių galit užkišt peilį ar mentelę), kad drėgmė išgaruotų. Taip džiovinti pomidorai ir užpilti alyvuogių aliejumi gali laikytis šaldytuve savaitę. Arba galima užsišaldyti.
Jei norit išlaikyt ilgiau, tuomet puode užvirinam baltojo vyno actą (300 ml), sumetam pomidorus ir 2 česnako skilteles (Viena skiltelė vienam stiklainiui), pavirinam 5 minutes ir paliekam atvėsti. Nupilam skystį ir į stiklainius sudedam pomidorus, po česnako skiltelę, kelis baziliko lapelius ar šviežio čiobrelio šakelę, užpilam alyvuogių aliejumi. Tuomet stiklainius statom į puodą (dangtelius tik šiek tiek prisukam), pripilam vandens beveik iki stiklainių viršaus (palikit kokius 2 cm neapsemtus) ir ant vidutinės ugnies kaitinam 30 minučių. Paliekam atvėsti, gerai užsukam dangtelius ir dedam į šaldytuvą. Ragaujam po mėnesio.
Tai va toks gan paprastas procesas. Kiek jis bus vykęs ir kiek man jie laikysis sunku dar pasakyt. Bet su salotom ir su makaronai buvo labai gardu.
- Iš 2 kg pomidorų išėjo dvi pilnos skardos. Sudžiūvus - liko tik viena skarda. Ir išėjo tokie du mažutėliai indeliai. Ai, dar pasilikau jų šiek tiek salotoms ir prie makaronų.
- Gūglas davė du pomidorų ruošimo būdus. Vieni sėklas išima, kiti jas palieka. Kodėl - nežinau. Aš pabandžiau per pusę, t.y. iš dalies sėklas išėmiau, o kitą dalį palikau su sėklom. Man su sėklom labiau patiko, nes kaip ir daugiau to pomidoro lieka.
- Džiovinimui pomidorai turi būti mėsingi. Pirkau iš turgaus kaip ir lietuviškus. Bet, aišku, jie nebuvo tokie, kokių norėjau.
- Ar dar gaminsiu? Jei gausiu normalių mėsingų pomidorų - taip. Priešingu atveju pirksiu iš Pilies g. esančios parduotuvės. Ten brangiau nei eiliniam PC, bet ir milijoną kartų skaniau.