Tarte tatin su svogūnais ir čiobreliais


       Patys geriausi čiobreliai auga Nidoje. Jie kvepia pušimis ir jūra. Buvau netgi susiginčijus dėl jų. Sakė, kad tai ne čiobreliai! Ir parodė man tikrus čiobrelius. Tada jau aš sakiau, kad tai netikri čiobreliai! Ginčas liko neišspręstas. Taip ir likom su savo nuomonėm apie tikruosius čiobrelius. Aš jų pasiilgstu. Tų tikrųjų... iš Nidos.


Reikės (2 porcijoms):
apie 0,5 kg raudonųjų svogūnų
2 v.š. aliejaus
50 ml balzamiko
2 a.š. cukraus
keletas šakelių šviežio čiobrelio
žiupsnis druskos
sauja juodųjų alyvuogių
6 ančiuviai
2 lapeliai šaldytos tešlos

1. Svogūnus nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais.
2. Įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir sudedame svogūnus. Uždengiame dangčiu ir kepame apie 20 minučių ant labai mažos ugnies. Periodiškai pamaišom. Nudengiame. Supilame balzamiką, cukrų, druską, čiobrelius ir viską išmaišome. Ugnį šiek tiek padidiname ir kepame dar apie 10-15 minučių. Dangčiu dengti jau nebereikia, bet nepamirštam vis pamaišyt.
3. Imame kepimo formas (apie 17 cm skersmens). Jas ištepame aliejumi. Suberiame alyvuoges ir ančiuvius. Ant viršaus sudedame keptus svogūnus.  
4. Tešlos lapelius šiek tiek pakočiojame - daugiau mažiau turi būti kepimo indo skersmens. Ir uždengiame  svogūnus. Užkamšom kraštus. Kepame apie 30 minučių 180 laipsnių orkaitėje.
5. Ant kepimo formos uždedame lėkštę ir apverčiame.

Nužiūrėta iš čia ir čia.

Skanaus!

Keptas brie sūris


Jau beveik visi draugai ir pažįstami yra apžavėti ir sužavėti šiuo keptu sūriu. Rozmarinų derinys su riešutais ir medumi - patikėkit - tikrai yra kažkas tokio! Tai yra idealus užkandis sėdint ir plepant prie vyno taurės. Ir kas svarbiausia - be galo paprastas.


Reikės:
brie sūrio
apie 1-2 v. š. kapoto šviežio rozmarino
50-60 g migdolų
2-3 v.š. skysto medaus

1. Susmulkinam riešutus.
2. Medų sumaišom su rozmarinais ir riešutais.
3. Iš folijos suformuojam tokį ala dubenėlį ir įdedam ten sūrį. Ant viršaus uždedam riešutų ir medaus masės.
4. Kepam 20 min. 180 laipsnių temperatūroje.

- su džiovintais rozmarinais nesu bandžiusi, bet naudokit tik šviežius IMHO. Džiovinti gal tiktų, bet na... negarantuoju rezultato. 
- nepadauginkit medaus. Jei medaus bus per daug, jis karamelizuosis, riešutai sukibs į vieną kietą gabalą. Bus ne kas. 
- riešutų padaugint galit. Kepti riešutai jau savaime skanu.
- ant viršaus dar galima uždėti vyšnių ar vynuogių ir kepti kartu su sūriu. Asmeniškai man netiko nė vienas variantas. Kitiems patiko vynuogės, dar kitiems - vyšnios. Skonio reikalas. Man skaniausia buvo su vyšnių čatniu, arba tada jau visai be nieko. Dar K sakė, kad labai skanu su svogūnų čatniu. Tikiu.

Šaltinis fresh365


Vyšnių čatnis pagal Ievą
(Kiekius šiek tiek pakeičiau, kai ką sumažinau, kai ką padidinau, o kai ko ir negavau, bet vis tiek išėjo nuostabiai)

300 g vyšnių be kauliukų (naudojau šaldytas)
2 smulkiai supjaustyti vidutiniai svogūnai
2 v.š. rudojo cukraus
1 v.š. citrinos sulčių
2 v.š. balzamiko acto

       Viską sudedam į puodą, uždengiam dangčiu ir verdam ant mažos ugnies apie pusvalandį. Periodiškai vis pamaišom. Supilam į indelį ir laikome šaldytuve. Šaldytuve laikosi 14 dienų.

       Skanaus!

Makaronai su moliūgų padažu

       Buvo atostogos, buvo ir pražuvo. Po to sekė poatostoginė depresija. Visai natūralu, ar ne? Ji beveik visada lydi po atostogų. Darbe sakė, kad man negalima važiuot atostogaut. Galbūt. Bet krūva popierių ant darbinio stalo...Ak! Ruduo kaip niekada gražus, o rytai tiesiog kvapą gniaužia.... Šiaip gyvenu puikiai - kaip ten kažkas dainavo - noriu lėėėkt, noriu skriiiist. Dar noriu naujai gerų ir teigiamų pokyčių. Sako, jei nori, tai ir gauni. Na, o kol kas naujas skonis - moliūgų padažas makaronams.
 

Reikės:
apie 1,4 kg moliūgų
1 česnako galvutė
2 vidutiniai svogūnai
5-6 šalavijo lapeliai
100 ml grietinėlės/pieno
druskos, šviežiai maltų pipirų

1. Moliūgus supjaustome gabaliukais, svogūnus perpjauname į keturias dalis, sumetame česnakų skilteles. Užpilame šiek tiek aliejaus ir druskos. Viską permaišome rankomis ir sudedame į skardą. Kepame 190 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. 
2. Palaukiame, kol daržovės atvės. Tuomet česnakus išlaupome, o nuo moliūgų nupjauname žievę. Viską susmulkiname smulkintuvu.
3. Keptuvėje ištirpiname sviestą ir sudedame susmulkintus šalavijus. Lengvai apkepame. Sudedame moliūgų košę* (300 ml) ir įpilame grietinėlės/pieno (apie 100 ml). Nuolatos maišome, kol užverda.
4. Patiekiame su makaronais ir užbarstome kietu tarkuotu sūriu.

       Konservatoriams (čia ne mano terminas. Dalios) nerekomenduoju, bet mėgstantys naujoves ir netikėtus skonius - pabandykit. Man patiko.

       * Moliūgų košės išeina ganėtinai daug. Todėl parašiau tą kiekį, kurį sunaudojau padažui. Iš likusios košės galit a) padaryti sriubą; b) smulkinti mažesnį kiekį ir likusią dalį tiesiog suvalgyti - labai skanu.    

       Idėja nužiūrėta iš čia.

       Skanaus!


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP