Vakar mane įtikino, kad alus yra ne tik "tikrų vyrų gėrimas". Alumi galima mėgautis lygiai taip pat kaip ir vynu. Ir lygiai taip pat jį galima derinti prie maisto. Bet pradedu nuo pradžių...
Prieš geras dvi savaites gavau el. paštu pakvietimą į neformalią alaus ir maisto gaminimo sesiją. Alaus šiaip negeriu. Na, bet aš juk esu atvira naujiems skoniams ir mielai sutikau dalyvaut. Juo labiau, kad intrigavo žodžiai "alaus somelje".
Pirmas patiekalas buvo
skrudinti vištienos petukai
paskaninti rozmarinu, čiobreliais ir česnaku, patiekiami su troškintomis morkomis (pagal Donatą Dabrovolską)
2 porcijoms reikės:
10 vištienos petukų
Pundelis čiobrelių
Pundelis rozmarino
2-4 skiltelės česnako
1 čili pipiro
2 - 4 morkos
petražolės
alyvuogių aliejaus
20-30 ml sojos padažo
druskos, pipirų
Susmulkiname čiobrelį, rozmariną, čili pipirus, supjaustome ir sutriname česnakus. Visus šiuos susmulkintus produktus sumaišome ir užpilame alyvuogių aliejumi. Paruošta mase marinuojame vištienos petukus. Marinuoti vištienos petukai kepami įkaitintoje orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, 20 -30 min.
Nuvalytas morkas supjaustome plonais šiaudeliais. Petražoles susmulkiname ir dedame kepti į sausai, gerai įkaitintą keptuvę. Apkepinę morkas, pilame sojos padažą. Sojos padažui šiek tiek nugaravus, dedame į lėkštę, kartu su orkaitėje iškeptais vištienos petukais.
Šis patiekalas buvo patiektas su lager tipo alumi, t.y. Švyturio Ekstra Draught.
Antras patiekalas buvo
baltos žuvies kepsnys, patiektas su kuskusu, feta ir vynuoginiais pomidorais (pagal Donatą Dabrovolską)
2 porcijoms reikės:
2 baltos žuvies filė
30 g sviesto (kepimui)
Šakelė šviežių čiobrelių ir rozmarino
Pundelis daigintų kviečių
1 stiklinė kuskuso
1 stiklinė vandens
1 skiltelė česnako, žiupsnelis ciberžolės
100 g fetos sūrio
10 vynuoginių pomidoriukų
10 žaliųjų alyvuogių
pundelis daigintų kviečių
2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
druska, pipirai
Žoleles susmulkiname, sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir sutepame (užmarinuojame) žuvį.
Nuvalytus česnakus susmulkiname, sutriname ir maišome su stikline kuskuso ir po truputį maišydami mišinį kepiname sausoje, gerai įkaitintoje keptuvėje, kol pasijus malonus kepintų česnakų kvapas. Tuomet tuo pačiu metu atskirame puode viriname vandenį su ciberžole, užvirus pilame į įkaitintą kuskusą. Pamaišome ir uždengiame dangteliu, palaikome 3- 5 min., kol išbrinks. Tuomet įpilame šaukštą aliejaus ir išmaišome kruopas.
Supjaustome pomidoriukus į 2-4 dalis, susmulkiname kubeliais sūrį. Paruoštas kuskuso kruopas kepiname ant sausos, įkaitintos keptuvės ir sumaišome su smulkintais pomidoriukais ir fetos sūriu.
Padažas. Susmulkiname žalias alyvuoges kartu su daigintais kviečių želmenimis. Gautą mišinį pagardiname druska ir pilame alyvuogių aliejų.
Marinuotą žuvį kepiname svieste pabarstydami druska (su druska atsargiai, nes feta yra sūri) ir pipirais iš abiejų pusių 3-5 min. Paruoštas kuskusas patiekiamas su kepinta žuvimi ir smulkintu alyvuogių padažu.
Šis patiekalas buvo patiektas su Švyturio baltu alumi. Būtent baltas alus labai tinka prie patiekalų, kurie turi šiek tiek rūgšties. Donatas sakė, kad šis alus labai tinka prie
caprese salotų.
Ir galiausiai desertas. Taip, alų, pasirodo, galima derinti ir su desertais. Morkų pyragas su ledais ir keptais migdolais. Patiektas su Švyturio Adler Bock. Keisčiausia yra tai, kad valgai pyragą, užgeri alumi ir atrodo, kad taip ir turi būti. Nėra jokio skonių disbalanso (oi, kaip čia gudriai pasakiau). Receptas bus artimiausiu metu.
Dar pora dalykų:
- Sakė, kad Švyturio baltas alus yra labai skanu su mėtom - tiesiog bokale sugrūdame mėtas, įdedame ledo ir įpilame alaus. Leidžiame šiek tiek pastovėti ir ragaujame.
- Sakė, kad alus yra labai skanu su juoduoju šokoladu. Tik bėda, kad pamiršau alaus rūšį. Bet tikriausiai bus Adler Bock. Gal kas komentaruose parašys.
- Daugiau receptų su priderintu alumi galite rasti www.tradicinekolekcija.lt. Aš jau apžiūrėjau ir netgi radau receptą su sūdytomis citrinomis. Kaip tik mano citrinas jau galima ragauti ir gaminti.